PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 20 f/2.8

wasilewk
06-01-2008, 20:36
Czy ten obiektyw zasługuje na takie uznanie jak 60/2.8 ?
Kończy się właśnie aukcja na Allegro i nie wiem, czy go brać (używany).
W najbliższym czasie chciałem kupić Tamrona 17-50/2.8 - ale co stałka to stałka
(mogłaby być dodatkowo, tym bardziej, że za pół ceny (850zł)).

Co myślicie ?

A może sobie odpuścić ?

Pytam, bo któreś Nikkory z tych szerokich stałek są niezbyt udane.

Aha !

A co z tym "D" ( czyli Nikkor 20/2.8D)? Przydałoby się ?

Dziękuję za rady.

Pzdr.

R
06-01-2008, 20:41
ja nie chce kupic na allegro, ale dolaczam sie do pytania

nikkor:
20
24
28
35

ktore sa przyzwoite a ktore omijac i dlaczego?

Vadim
06-01-2008, 20:49
Rozumiem, że pytacie o szkła AF...
AF Nikkor 20/2.8 jest więcej niż poprawny, ostrzejszy od Tamrona 17-50/2.8 na 20mm, za te pieniądze, jeśli stan jest nienaganny, warto.
AF Nikkor 24/2.8 to również udane szkło, nieco ostrzejszy od 20.
AF Nikkor 28/2.8 to optycznie nieporozumienie, znajduje się na mojej liście ignorowanych :)
AF Nikkor 35/2 dobry na pełnej dziurze, bardzo dobry już od 2.8. Jasność jest jego dużym atutem. Od czasu pojawienia się Sigmy 30/1.4 pozostaje nieco jej cieniu.
Dużym plusem wymienionych nikkorów jest fakt, że to szkła do pełnej klatki.

Pozdrawiam

wasilewk
06-01-2008, 20:51
AF Nikkor 20/2.8 jest więcej niż poprawny, ostrzejszy od Tamrona 17-50/2.8 na 20mm, za te pieniądze, jeśli stan jest nienaganny, warto.
AF Nikkor 24/2.8 to również udane szkło, nieco ostrzejszy od 20.
AF Nikkor 28/2.8 to optycznie nieporozumienie, znajduje się na mojej liście ignorowanych :)
AF Nikkor 35/2 dobry na pełnej dziurze, bardzo dobry już od 2.8. Jasność jest jego dużym atutem. Od czasu pojawienia się Sigmy 30/1.4 pozostaje nieco jej cieniu.
Dużym plusem wymienionych nikkorów jest fakt, że to szkła do pełnej klatki.

Pozdrawiam

OK !

Wezmę go, majwyżej postawisz browar !

Pzdr.

Vadim
06-01-2008, 20:59
Bączka rycerskiego mogę postawić... Tylko gdzie ja teraz to świństwo robione z bydlęcej żółci kupię...:???:

Pozdrawiam

axer
06-01-2008, 20:59
A to nie jest jeden z tych Nikkorów, które są bardzo miodne z analogami, a na cyfrze wypadają blado? Coś mi się właśnie tak kołacze...

wasilewk
06-01-2008, 21:02
A to nie jest jeden z tych Nikkorów, które są bardzo miodne z analogami, a na cyfrze wypadają blado? Coś mi się właśnie tak kołacze...

Nie załamuj mnie !

864 zł nie mogło pójść w błoto !

Pzdr.

R
06-01-2008, 21:06
a manuale w tym samym zakresie?

Wini
06-01-2008, 21:09
a manuale w tym samym zakresie?
Manuale są uważane za lepsze od AF, przy czym 28/2 i 28/2.8 to obiektywy wybitne

axer
06-01-2008, 21:11
Nie załamuj mnie !

864 zł nie mogło pójść w błoto !

Pzdr.

Toż piszę, że tak mi dzwoni, a nie że jestem pewny :)
Poza tym zawsze możesz je analogowcowi jakiemuś pogonić, jeśli się okaże, że mi jednak dobrze dzwoniło.

wasilewk
06-01-2008, 21:21
Manuale są uważane za lepsze od AF, przy czym 28/2 i 28/2.8 to obiektywy wybitne

OK !

Czy to dotyczy cyfry, czy kliszy ?

Ja potrzebuję (potrzebowałem, bo już przed chwilą kupiłem) coś szybkiego z AF i w miarę szerokiego, a jeszcze przy tym nie dużego i ostrego: np. jakiś ślub (choć to najlepszy przykład, to nieprawdziwy, bo już ślubów nie robię). Dobrze by było jak by z lampą dobrze współpracował. Zobaczymy. Podobno ten egzemplarz ostrzy dobrze.

Pzdr.

Wini
06-01-2008, 21:30
Używałem AF 20, 24, 28 i 35. Nie narzekałem (z wyjątkiem AF 28/2.8).
Mająć D70, 17-35, 24 i 35 pozwoliłem sobie na mały test, który wykazał że stałki są ostrzejsze do ~ f4, może f4 z kawałkiem, dalej nie było różnicy.
Mając Canona 5D uzywalem ..... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39403

wasilewk
06-01-2008, 21:38
Używałem AF 20, 24, 28 i 35. Nie narzekałem (z wyjątkiem AF 28/2.8).
Mająć D70, 17-35, 24 i 35 pozwoliłem sobie na mały test, który wykazał że stałki są ostrzejsze do ~ f4, może f4 z kawałkiem, dalej nie było różnicy.
Mając Canona 5D uzywalem ..... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39403

Popatrzyłem, dzięki, uspokoiłeś moje nerwy !

Pzdr.

Wini
07-01-2008, 11:30
... nie dużego i ostrego...
To czekamy na wrażenia z użytkowania

wasilewk
07-01-2008, 14:51
To czekamy na wrażenia z użytkowania

No więc już go mam !

Jednak jestem rozczarowany:
- obiektyw za 1/2 ceny
- soczewki porysowane (lekkie rysy na przedniej i lekkie na tylnej)
- obraz nie jest żyleta, przynajmniej na 2.8

W sumie: jak się wymaga bardzo dobrego obrazu, to trzeba sobie kupić nowy obiektyw.

Na plus: ostrzy w punkt - no ale to każdy Nikkor tak ma.

http://wasilewk.republika.pl/DSC_0009.JPG

Czekam na poprawę pogody. Jak będzie trochę światła, to sprawdzę na różnych wartościach przysłony: na ile te porysowania zepsuły ostrość.
W każdym bądź razie nie mam do czego porównać, bo Twoje zdjęcia są na pełnej klatce.

Planuję zabrać trzy obiektywy to testów rzeczywistych w krajobrazie:
- KIT-owy Nikkor AF-S 18-70/3.5-4.5 DX
- Nikkor AF 20/2.8
- Tamron SP AF 17-50/2,8 XR Di II LD

Wszystkimi zrobię to samo ujęcie, z tą samą ogniskową 20mm, przy różnych przysłonach, przy ostrzeniu na pojedyńczy punkt. Czekam na pogodę.

Pzdr.

gALL
07-01-2008, 15:44
I sie okaze, ze przy 5.6-8.0 to najlepiej wyjdzie Ci 18-70DX.

wasilewk
07-01-2008, 15:48
I sie okaze, ze przy 5.6-8.0 to najlepiej wyjdzie Ci 18-70DX.

Żeby mogło się tak okazać, to ten KIT musiałby być sprawny, a ponieważ 'mydli' horyzont, więc go o to nie podejrzewam - ale kto wie . . .

Pzdr.

markB
07-01-2008, 15:59
Zanim kolega kupił to trzeba było spojrzeć też tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44288
Mój egzemplarz jest ostry w środku, ale niestety brzegi (dziwne, ale nie wszystkie, najgorzej w dolnym prawym rogu) miękkie. Ponieważ obiektyw jest amatorski to można się spodziewać dużej rozpiętości jakości pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Ponadto, jeśli ta 20-tka jest bez D to można mieć kłopoty z naświetlaniem lampą. U mnie mocne niedoświetlenie, zarówno w TTL-B jak i zwykłym TTL.

gALL
07-01-2008, 16:06
Mam AF 20/2.8 bez D, do tego uzywalem ja z F80, D70 a obecnie z D200, w zestawie jest tez SB-600 i zero problemow z naswietlaniem z lampa. Zreszta tez nie mam problemow jak ja zapne do FE2 i lampe puszcze w TTL.

Mam wrazenie ze masz padniety procesor w swojej 20.

wasilewk
07-01-2008, 17:16
Zanim kolega kupił to trzeba było spojrzeć też tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44288

Taaak, jak było pół godziny do końca aukcji !

Mój egzemplarz jest ostry w środku, ale niestety brzegi (dziwne, ale nie wszystkie, najgorzej w dolnym prawym rogu) miękkie. Ponieważ obiektyw jest amatorski to można się spodziewać dużej rozpiętości jakości pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Ponadto, jeśli ta 20-tka jest bez D to można mieć kłopoty z naświetlaniem lampą. U mnie mocne niedoświetlenie, zarówno w TTL-B jak i zwykłym TTL.

Sprawdziłem: z lampą wewnętrzną radzi sobie dobrze.

http://wasilewk.republika.pl/DSC_0003.JPG

Wini
07-01-2008, 23:05
Wygląda to na rozkrecanie obiektywu, czyszczenie, jakieś tam skręcenie i np. serwis aukcyjny. Lub upadek.

lesheck
08-01-2008, 03:38
No więc już go mam !

A mozesz dac link do aukcji, na ktorej go kupiles. Byc moze to ten sam, ktory nabylem na pocz grudnia i zwrocilem sprzedajacemu, ze wzgledu na mocno porysowane soczewki - co nie bylo dokladnie opisane.

wasilewk
08-01-2008, 12:50
A mozesz dac link do aukcji, na ktorej go kupiles. Byc moze to ten sam, ktory nabylem na pocz grudnia i zwrocilem sprzedajacemu, ze wzgledu na mocno porysowane soczewki - co nie bylo dokladnie opisane.

Proszę:

http://www.allegro.pl/item288267072_af_nikkor_20mm_1_2_8_20_mm_f_2_8_w_w a.html

Dokładnie, jak piszesz.

Mocno porysowane i przednia, to jakby placek na środku zdarty.

Numer obiektywu: 258152

Pzdr.

Smok79
08-01-2008, 13:08
Poza tym, że rysy itp to jeśli ostrzyłeś na środkową baterię to masz BF

wasilewk
08-01-2008, 13:32
Poza tym, że rysy itp to jeśli ostrzyłeś na środkową baterię to masz BF

{Możesz zobaczyć w Capture NX - gdzie ostrzone.}

Też tak zauważyłem: ale chyba niewielki.
Zwróć uwagę, że ten 'pas ostrzejszy' na tych linijkach jest równooddalony od obiektywu,
a nie równo od baterii, ponieważ aparat jest jakby ukośnie w stosunli do linii baterii. Ten pas jest blisko środkowej baterii - ale rzeczywiście nieco za nią. Tak jest na f=2.8, natomiast zdjęcie kota na monitorze, zrobione już przy f=5 (i niestety: lampie i ISO=800), daje trochę lepszą ostrość.

Pzdr.

markB
08-01-2008, 17:36
Wygląda to na rozkrecanie obiektywu, czyszczenie, jakieś tam skręcenie i np. serwis aukcyjny. Lub upadek.

Nic z tych rzeczy. Obiektyw kupiłem 17 lat temu w USA w porządnym sklepie. Tym niemniej mógł trochę się spracować przez te lata.

Smok79
09-01-2008, 00:07
{Możesz zobaczyć w Capture NX - gdzie ostrzone.}

Też tak zauważyłem: ale chyba niewielki.
Zwróć uwagę, że ten 'pas ostrzejszy' na tych linijkach jest równooddalony od obiektywu,
a nie równo od baterii, ponieważ aparat jest jakby ukośnie w stosunli do linii baterii. Ten pas jest blisko środkowej baterii - ale rzeczywiście nieco za nią. Tak jest na f=2.8, natomiast zdjęcie kota na monitorze, zrobione już przy f=5 (i niestety: lampie i ISO=800), daje trochę lepszą ostrość.

Pzdr.

Kotek spoko - dla pewności zrób sobie test FF/BF. Pozdrawiam.

PS: Co do obiektywu jeśli nie było mowy o rysach wcześniej to ja bym go zwrócił.

wasilewk
09-01-2008, 10:32
PS: Co do obiektywu jeśli nie było mowy o rysach wcześniej to ja bym go zwrócił.

Nie było. Tylko, czy facet zechce przyjąć i zwróci kasę?
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. . .

Pzdr

Xathloc
09-01-2008, 10:36
Zacznij od kontaktu ze sprzedającym, wtedy będziesz wiedział co robić.

piotr w
09-01-2008, 10:42
Chce, nie chce warto sprawdzić. Masz też do tego prawo zgodnie z kodeksem cywilnym, tylko czy masz nerwy i czas na postępowanie sądowe. Zawsze warto zapytać, trochę postraszyć, przesłać pismo z pieczątką np znajomego prwnika, czasami to pomaga.

wasilewk
09-01-2008, 11:37
Zacznij od kontaktu ze sprzedającym, wtedy będziesz wiedział co robić.

Obiektyw odbierałem osobiście. Facet wydaje się przyzwoity. Niestety na razie nie reaguje na moje monity. Pewnie tu są dwa rozdziały: przyzwoitość przyzwoitością a pieniądz się liczy ! Nie wiem, jeszcze poczekam. Chyba do sądu nie pójdę. Trudno: ja bym w ten sposób nikogo nawet nie próbował oszukać - no ale to się wynosi z domu.

Pzdr.

artful
09-01-2008, 11:47
Odbierałeś osobiście i nie go nie obejrzałeś???

wasilewk
09-01-2008, 11:59
Odbierałeś osobiście i nie go nie obejrzałeś???

No, właśnie nie. Tym bardziej, że i tak już byłem na straconej pozycji, bo pieniądze przelałem poprzedniego dnia, więc teraz nie chciałem po sobie zostawić nieprzyjemnego wrażenia. Facet wydał mi się w porządku (prowadzi jakąś działalność, jeździ po kraju, dostarczając swoje wyroby), więc skoro nic nie zaznaczył - to byłem pewien, że wszystko jest w porządku. Połowę ceny mogłem sobie wytłumaczyć tym, że obiektyw miał tylko obydwa dekielki i nic więcej: ani opakowania, ani osłony słonecznej ani dokumentów - pewno długo użytkowany... Sprzedający chyba nie był fortografem zawodowym, jeśli w ogóle zajmował się fotografowaniem. W normalnej sytuacji kupna-sprzedaży byłbym może bardziej zasadniczy, ale ta aukcja: było jeszcze pół godziny do końca, (ktoś z Forum stawia browar, nie powiem kto !)... Potem, to już konsekwencje tej pierwotnej decyzji...

Pzdr.

lesheck
09-01-2008, 12:42
Proszę:

http://www.allegro.pl/item288267072_af_nikkor_20mm_1_2_8_20_mm_f_2_8_w_w a.html

Dokładnie, jak piszesz.

Mocno porysowane i przednia, to jakby placek na środku zdarty.

Numer obiektywu: 258152

Pzdr.
To na szczescie nie ten, bo to co ja mialem to byla totalna mydelniczka. Jakby na niego soft zalozyc. Mi udalo sie na szczescie zwrocic bez zadnych problemow. Ale tam byla naprawde tragedia z ostroscia. Nawet na wyswietlaczu aparatu bylo widac ze strasznie nie ostre.

Smok79
09-01-2008, 15:35
Nie było. Tylko, czy facet zechce przyjąć i zwróci kasę?
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. . .

Pzdr

Wystarczy go postraszyć... sam prowadzę działalność i wiem, że w takiej sytuacji jestem jako sprzedający na przegranej pozycji (w sądzie i u rzecznika praw konsumenta)... no chyba, że z tamtego jakiś cwaniak... to możesz mieć problemy ale wydaje mi się, że będzie w porządku tylko się z nim dogadać musisz

Napisz gościowi maila, że kontaktowałeś się z Rzecznikiem Praw Konsumenta oraz Swoim zaprzyjaźnionym prawnikiem, i znasz swoje prawa i chcesz wymienić towar na taki jaki był przedmiotem aukcji lub zwrot kasy

Jeśli to nie poskutkuje to Rzecznik Ci pomoże za darmo :)

Xathloc
09-01-2008, 15:42
NIe rozumiem dlaczego chcecie od razu straszyć, czy załatwiać na siłę?! Najpierw warto spróbować się dogadać. Prawnicy i rzecznik później.
Przede wszystkim wystawiłeś pozytywa. Dlaczego? Skoro sprzęt jest wadliwy powinien chyba być negatyw. Teraz ciężko będzie udowodnić, że ten obiektyw był taki w chwili zakupu. Poza tym jeżeli kupujesz od osoby prywatnej, to rzecznik Tobie nie pomoże.
Zacznij spokojnie, bez nerwów, może się uda.

Smok79
09-01-2008, 16:12
NIe rozumiem dlaczego chcecie od razu straszyć, czy załatwiać na siłę?! Najpierw warto spróbować się dogadać. Prawnicy i rzecznik później.
Przede wszystkim wystawiłeś pozytywa. Dlaczego? Skoro sprzęt jest wadliwy powinien chyba być negatyw. Teraz ciężko będzie udowodnić, że ten obiektyw był taki w chwili zakupu. Poza tym jeżeli kupujesz od osoby prywatnej, to rzecznik Tobie nie pomoże.

Też jestem zdania, że trzeba spokojnie... ale jak widać ten gościu nie odpowiada... poza tym prowadzi działalnośc podobno więc jest szansa coś wywalczyć... jak sie nie da dogadać

Xathloc
09-01-2008, 16:13
Ale jeżeli sprzedał bez faktury, to jego działalność nie ma nic do rzeczy.

Smok79
09-01-2008, 16:26
Ale jeżeli sprzedał bez faktury, to jego działalność nie ma nic do rzeczy.

Nie wiem jak to wygląda formalnie ale jeśli ma firmę i klientowi nie dał żadnego rachunku to ... ja bym się na jego miejscu bał :) pozdrawiam.

Xathloc
09-01-2008, 16:29
Jeśli to nie był towar z magazynu czy ze stanu to znaczy że sprzedał jako Kowalski Nowakowi i firma nie ma nic do tego. Co innego skarbówka, transakcje kupna-sprzedaży też są opodatkowane ;)

wasilewk
09-01-2008, 20:42
Jeśli to nie był towar z magazynu czy ze stanu to znaczy że sprzedał jako Kowalski Nowakowi i firma nie ma nic do tego. Co innego skarbówka, transakcje kupna-sprzedaży też są opodatkowane ;)

Ale chyba od jakiejś sumy (bodajże 1000zł czy 2000zł.). Tutaj jest 849zł.

Przede wszystkim wystawiłeś pozytywa. Dlaczego? Skoro sprzęt jest wadliwy powinien chyba być negatyw.

No właśnie dlatego, żeby nie zamykać sobie drogi w negocjacjach, żeby gościu wiedział, że ja mu nie wróg.

Teraz ciężko będzie udowodnić, że ten obiektyw był taki w chwili zakupu. Poza tym jeżeli kupujesz od osoby prywatnej, to rzecznik Tobie nie pomoże.

No tak właśnie planuję.

A przy okazji: ten obiektyw dzisiaj trochę sprawdziłem. Porównałem go z KIT-em 18-70.

Okazało się, że jest gorszy od KIT-a. Najlepiej ostrzy krajobraz na przysłonie 8.0 a KIT na 5.0
Jednak na 8.0 KIT i tak jest od niego ostrzejszy oraz z większym kontrastem. Myśle, że jest to wynikiem porysowania soczewek (przede wszystkim przedniej, bo na tylnej jest tylko kilka małych rysek).
Jeśli ktoś mógłby porównać, to proszę:

http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_20.NEF - dla Nikkora AF 20/2.8
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_22.NEF - dla Nikkora AF-S 18-70/3.5-4.5 DX

KIT-a nie udało mi się ustawić na 20mm (łapał albo 18 albo 22 - nie chciałem 18mm, bo to krańcowy zakres) - ustawiłem na 22mm (widać to w nazwie pliku).

Pzdr.

Xathloc
09-01-2008, 22:13
Jak dla mnie wystawienie pozytywa na allegro jest czytelnym sygnałem, że transakcje zakończono, wystawiający jest zadowolony. Jeśli masz zastrzeżenia czekasz z wystawieniem do końca rozmów. Od strony allegro sprawa jest, niestety, chyba jednoznaczna :(

wasilewk
09-01-2008, 22:37
Jak dla mnie wystawienie pozytywa na allegro jest czytelnym sygnałem, że transakcje zakończono, wystawiający jest zadowolony. Jeśli masz zastrzeżenia czekasz z wystawieniem do końca rozmów. Od strony allegro sprawa jest, niestety, chyba jednoznaczna :(

Niestety, masz rację.
Allegro, to jeszcze nie wszystko: po co było facetowi 'brudzić w papierach' (nie ma negatywów).
Zobaczymy co on sam odpowie, bo jeszcze się nie odezwał...

Pzdr.

PS.
Spójrz na te NEF-y, co sądzisz o tym obiektywie ?

deep
10-01-2008, 00:36
KIT zdecydowanie lepszy na brzegach, stałka bardzo słabo biorąc pod uwagę przysłonę.

Vadim
10-01-2008, 00:47
...
było jeszcze pół godziny do końca, (ktoś z Forum stawia browar, nie powiem kto !)...

Pzdr.

No, nie przeczytałeś chyba wszystkiego dokładnie - wyraźnie napisałem:

Mały klops...:???: Ale na pocieszenie mogę Ci tego bączka rycerskiego postawić...Co byś miał w czym żale utopić...

Pozdrawiam

gALL
10-01-2008, 11:30
Masz nauczke, ze jak obierasz osobiscie to tylko pieniadze po obejrzeniu towaru a nie wysylasz wczesniej przelew, w koncu kupujesz uzywane a nie nowke ze sklepu. Teraz nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem.