Zobacz pełną wersję : 24mm f/2.8 AF
Witam!
Mam okazję kupic niedrogo (~400zl) w/w obiektyw. Byłbym wdzieczny za opinie Forumowiczów, czy ma to sens, gdy posiadam juz kitowe 18-70DX. To, ze nie będzie szeroko, już wiem :) Zastanawiam sie nad kupnem, bo:
- o działke jasniejszy
- na pewno ostrzejszy od kita @24mm
- mala srednica filtru - wszystko co mam mi podejdzie.
Z gory dziekuje za podzielenie sie doswiadczeniami.
Kamil
Za taka cene brac nie myslec. TO bardzo fajny obiektyw, po cropie robi sie z niego ~35mm a to dosc uniwersalna i czesto uzywna ogniskowa.
kamil, a jak nie chcesz, to za te pieniądze, ja z chęcią wezmę ;)
Dzieki za info!
No zobaczymy, czy go "wyjme" za te cene, moze jestem zbytnim optymista :)
Marzy mi się jakies 12-24, ale jak policze cene szkła i dolicze filrty 77mm.... no way....
Kamil
misiek502
11-02-2006, 03:17
witam!!!
ja też byłbym zainteresowany, o ile transakcja nie dojdzie do skutku
pozdrm
paweł
Niestety, cena dobiła do 150Euro... Tak bardzo na razie mi na tym szkle nie zalezy...
Dam znac, jeśli znajdę ciekawą ofertę. Pozdrawiam!
Kamil
Szukaj. 24 z tego co pamietam i tak jest najtansza ze stawki szerokich stalek...
Damianus
11-02-2006, 19:20
Mam taką sigmę i powiem że bardzo fajny obiektyw .Naprawdę ostry ale z d70 nie ma światła 2,8 tylko 3,3 a do tego zauważyłem że ma problem z komunikacją z lampą gdyż czasami prześwietla albo niedoświetla jak należy .Ale jak używam bez lampy to jest oki
z d70 nie ma światła 2,8 tylko 3,3 a do tego zauważyłem że ma problem z komunikacją z lampą gdyż czasami prześwietla albo niedoświetla jak należy .Ale jak używam bez lampy to jest oki
Swiadczy tylko o tym, ze jak zwykle Sigma gdzies dala ciala i ma niezgodny procesor ze standardem komunikacyjnym Nikona (a myslalem, ze ten problem tyczy sie tylko Canona).
Szklo ma jasnosc 2.8 i stala ogniskowa, wiec niezaleznie czy to D70 czy F80 powinno wskazywac 2.8 i juz.
U mnie ta sigma pokazuje minimum 3.0 i potrafi prześwietlić również bez lampy. Nie lubi zbyt dużych kontrastów. Poza tym bardzo fajne szkło za tą kasę.