Zobacz pełną wersję : uszkodzone pliki RAW
Kubix1980
05-01-2008, 02:34
Witam!
Raz na powiedzmy 150 zdjec zdarza sie uszkodzony plik RAW. :( Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac ? W podgladzie w aparacie jest OK, pozniej po zrzuceniu kapci pojawia sie to, probowalem tym nikonowskim softem i Capture One i to samo. Karta to Lexar 80x speed, mysle ze jest wystarczajaco szybka do pojedynczych zdjec.
Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac?
Dziwne, ja się z tym nie spotkałem. Choć raz na kilkadziesiąt tysięcy zdarzył mi się raw którego niczym nie mogłem otworzyć. pisało o błędnym pliku. Z czego to wynika? Typuje windowsa... w moim przypadku.. a u ciebie wygląda na to, że soft w aparacie łączy dwa zdjęcia. Serwis? Zobacz czy ci się to powtarza i dawaj do serwisu.
Pozdrawiam,
AMI
Najprościej sprawdzić czy z inną kartą również jest ten problem.
ps.
W podgladzie w aparacie jest OK, pozniej po zrzuceniu kapci pojawia sie to
Pamietaj, ze na podgladzie w apracie widzisz jpg basic (zaszyty w pliku raw).
dokladnie.. stawialbym na karte. sprawdz z jakas inna
Rafał_Sz
05-01-2008, 13:21
Polecam każdorazowe formatowanie dobrej karty w aparacie przed rozpoczęciem focenia.
wasilewk
05-01-2008, 16:35
Witam!
.............
Karta to Lexar 80x speed, .......
Coś ostatnio dużo słychać o tych Lexarach...
Zmień na SanDiska i nie daj się 'robić w konia'.
Pzdr.
Mi trafiło się we wrześniu, że straciłem prawie 100 fotografii ( Rawów) z weselicha, na którym fociłem. W sumie śmieszna sprawa bo widziałem jak te zdjęcia się psują. Nagle jedno po drugim zaczynało świrować i znikać. Po powrocie do domu okazało się, ze te pliki są uszkodzone. Nic nie pomogło, żadne formaty, naprawianie, odzyskwanie, nic. Ale na szczęście nie byłem głównym fotografem na ślubie więc skończyło się w miarę dobrze ( choć szkoda mi straconych zdjęć ). Nie wiem czego to wina, przypuszczam, że karty. Ale nic, teraz mam SanDiska i wsio działa;)
pozdrawiam
Mi wczoraj pojawił się podobny problem, ale uszkodzone są jpgegi - nawet, jeśli robię raw+jpg. Uszkodzenie polega na tym, że zdjęcie np. w połowie jest normalne, w drugiej połowie jednolicie szare, albo z mocną niebieską dominantą..... Dodam, że to prawie nowa karta Sandiska, kupiona w sklepie. Sformatowałem, ale i tak pierwsze zdjęcie było uszkodzone... Zobaczymy później, porobię na innych kartach.
Jacenty Z.
16-07-2011, 23:23
Raz na powiedzmy 150 zdjec zdarza sie uszkodzony plik RAW. :( Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac ?
Z opisu wygląda jakby na karcie jedne pliki były nadpisywane drugimi. Nieprzyjemna rzecz:( Moim zdaniem też najprędzej wina karty.
W moim przypadku wiadomo, że to karta nawaliła, dziś użyłem starej i dojechanej Transcend i żadnych problemów. Jedna rzecz zwróciła uwagę, do uszkodzenia plików najczęściej dochodziło podczas przeglądania w aparacie, na początku ok, a parę dwie-trzy sekundy później połowa zdjęcia zostaje zastąpiona szarym polem lub połową innego zdjęcia....
Polecam Check Flash, sprawdza zapis i odczyt na karcie.
Witam
Odgrzewam kotleta ;)
Koledzy czym ten efekt może być powodowany?
Zdjęcie w body na podglądzie jest ok , w ViewNX także , gdy otworze w NX2 wygląda właśnie tak :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Robiłem test programem Check Flash i wynik jest taki :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Karta to SanDisk CF 30mb/s 8GB , czytnik to SanDisk ImageMate.
Z około 150 zdjęć trafiły się takie 2 egzemplarze.
Niestety zdjęć już nie mam na karcie aby sprawdzić na innym czytniku czy problem także występuje.
Pozdrawiam
Mam czasem podobnie, wcześniej na karcie Goodram, zmieniłem na Sandiska i też tak się zdarza, jedynie na starym Kingstonie takich cyrków nie było. Zdjęcia zgrywam przez kabel bo czytnik mi padł i zauważyłem, że pomaga ponowne zgranie.
Robert_P
25-02-2013, 20:00
Na Bank są to problemy związane z kartą .
Mam dwa identyczne Sandiski , jeden robi takie numery jak powyżej drugi działa bez problemów .
Karta do reklamacji !
Na Bank są to problemy związane z kartą .
Mam dwa identyczne Sandiski , jeden robi takie numery jak powyżej drugi działa bez problemów .
Karta do reklamacji !
Czyli mogę spać spokojnie? Bałem się że już coś może z body :(
No nic zostaje mi poszukać paragonu i reklamować kartę :/