PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek neoprenowy

Strony : 1 [2]

burton
11-07-2012, 00:00
Ktoś używał może wąskiej wersji Matina (35mm)? Daje się w miarę sprawnie owijać wokół ręki? Pomimo "cienkości", nadal jest wygodniejszy od firmowej parcianki?
Wersję 35mm mam od początku przy d700. Na oba pytania dwa razy TAK.

grissley
11-07-2012, 09:28
dzięki :)

A tak przy okazji - nie wiecie, gdzie można kupić takie trójkąciki do mocowania paska - takie, jakie są np w F3, F100, D700?
Do niektórych pasków dodają gratis (chociaż raczej kółka, niż trójkąty), ale akurat nie do tych, które mnie interesują :/

esk2
16-07-2012, 23:21
również kupiłem (Pasek neoprene 35mm MATIN do aparatu uniwersalny) od systembank i powiem tylko tyle, porównania do paska Nikona nie róbcie to nie da się ich porównać.
To zupełnie inny pasek, totalnie inny komfort, a jego gumowatosc sprawia ze na szyi czujemy zaledwie polowe cięzaru sprzętu. Polecam a zarazem dziękuje za doradę bo przeróżne oglądałem.

grissley
17-07-2012, 00:44
A ja kupiłem Matin 35mm i teraz przychylniejszym okiem patrzę na seryjna parciankę. Może i ucina głowę, ale kaburze prawie jej nie ma, a i zawinięta na reku lepiej się sprawdza :)

Valdis
17-07-2012, 12:31
Ja mam pasek aircell od 3 lat i sobie chwalę. Żadnych przetarć, troczków.Wygoda przez całą noc na weselichu. No i nie odpinają się te klamry jak co niektórzy pisali.Aparat wisi z podpiętym gripem ,17-50, i lampą i nic się nie dzieje-nawet jak mocno buja:-). Co do tych "trójkącików" to polecam znaleźć sklep z artykułami szewskimi tam są wszelakie części do pasków, toreb, plecaków-łatwo coś dopasować.

esk2
24-07-2012, 09:39
A ja kupiłem Matin 35mm i teraz przychylniejszym okiem patrzę na seryjna parciankę. Może i ucina głowę, ale kaburze prawie jej nie ma, a i zawinięta na reku lepiej się sprawdza :)

to ja sie całkowicie z kolegą nie mogę zgodzić.
Parcianka jest beznadziejna, wcina sie w szyje i te odblaskowe napisy...

rowniez kupiłem Matin 35mm nieprofilowany, zainstalowałem i ostatnio podczas reportażu chrztu przy zestawie z gripem i 24-70 2.8 miałem na szyi uczucie jakbym miał podpiętą 50tkę :)

polecam, polecam i raz jeszcze polecam, komfort pracy +10 dla Matina
a zawijanie na ręku również jest bezproblemowe.
zestaw bezproblemowo mieście się do kabury oraz do torby foto, trochę kreatywności tylko
(w przypadku kabury wystarczy najpierw pasek włożyć a dopiero aparat.)

grissley
24-07-2012, 09:51
to ja sie całkowicie z kolegą nie mogę zgodzić.
Parcianka jest beznadziejna, wcina sie w szyje i te odblaskowe napisy...
A z którą częścią się kolega nie zgada - bo przecież też napisałem, że głowę ucina ;)
Matin u mnie zostanie, sęk w tym, aby doceniając jego plusy, nie zapomnieć o minusach :p

matys
24-07-2012, 11:11
no niestety sam napisałeś (wtrącając się w dyskusję)

...przychylniejszym okiem patrzę na seryjna parciankę. Może i ucina głowę, ale kaburze prawie jej nie ma, a i zawinięta na reku lepiej się sprawdza :)

trudno to trochę zrozumieć, co autor miał na myśli w takim przypadku... rozumiem esk2

grissley
24-07-2012, 11:49
Napisałem dość jasno i wyraźnie - parcianka na szyi to pokuta, ale jeśli aparat wiesza się na szyi mocno okazyjnie, a większość czasu pasek spędza owinięty na ręku, to parcianka nie jest taka zła.

igorrro
24-07-2012, 23:22
zagubil mi sie orginalny pasek od zestawu D90 + 18 - 105
z tego co czytalem pare stron wczesniej Matin wygrywa
z racji tego ze dopiero pierwszy raz zainteresowalem sie tym gadzetem
moglibyscie mi podeslac link z konkretnym modelem, ktory najbardziej by pasowal pod D90 z 18-105?
pozdrawiam

jarmer
24-07-2012, 23:39
Na aledrogo masz zarówno z napisami jak i bez., jest tam też który pasuje do "D90".
Jedna z wielu aukcji....http://allegro.pl/pasek-neoprene-35mm-matin-do-aparatu-uniwersalny-i2475282499.html

igorrro
25-07-2012, 12:47
hmmm mam 187 cm wzrostu i jak co niektorzy pisali Matin 43 cm moze byc za krotki
z kolei wersja 43 cm ++ narzekaliscie na te zlaczki

jest alternatywa w postaci Aircell

pomocy ;)

grissley
25-07-2012, 13:48
Mój Matin wydaje się dłuższy od seryjnej parcianki - a racej na pewno nie krótszy.
Jeśli parcianka nie jest dla Ciebie za krótka, to Matin też styknie.
Ja z moimi niecałymi 190cm problemów nie mam ;)

mOSAd
26-07-2012, 02:32
hmmm mam 187 cm wzrostu i jak co niektorzy pisali Matin 43 cm moze byc za krotki
z kolei wersja 43 cm ++ narzekaliscie na te zlaczki

jest alternatywa w postaci Aircell

pomocy ;)

Centymetry z milimetrami mylić nie jest dobrze! ;)

igorrro
26-07-2012, 12:05
hehe

Raspberry
31-07-2012, 11:00
Witam,

szukam jakiegoś paska/szelek do noszenia D700.
Z tego co czytałem największą popularnością cieszy się pasek Matin, może zamiast niego lepsze są jakieś szelki?
Generalnie chodzi o noszenie sprzętu podczas ślubu, zastanawiam się też nad jakimś paskiem do noszenia dodatkowego obiektywu przy sobie. Czego Wy używacie?

Pozdrawiam!

stig
31-07-2012, 11:08
Z tego co czytałem największą popularnością cieszy się pasek Matin, może zamiast niego lepsze są jakieś szelki?Zauwazyles, ze najwieksza popularnoscia cieszy sie pasek, ale moze jednak lepsze beda szelki? Gdyby tak bylo, to najwieksza popularnoscia cieszylyby sie szelki, a nie pasek.
Nie kumam… Watek ma sluzyc pomocy. Wchodzisz i czytasz, wyciagasz konkretny wniosek, i zamiast sie nim pokierowac, to rzezbisz; „a moze jednak szelki?”.

Generalnie chodzi o noszenie sprzętu podczas ślubu, zastanawiam się też nad jakimś paskiem do noszenia dodatkowego obiektywu przy sobie.A czym sie rozni praca na slubie/weselu od innego fotoreportazu? Oprocz rzecz jasna tego, ze fotograf mimo wszystko powinien jak najmniej rzucac sie w oczy, a co za tym idzie, roznic od gosci. To nie jest wojna, zeby sie obwieszac sprzetem na szelkach ani kolejnych paskach.

docxxx
31-07-2012, 11:37
A czym sie rozni praca na slubie/weselu od innego fotoreportazu? Oprocz rzecz jasna tego, ze fotograf mimo wszystko powinien jak najmniej rzucac sie w oczy, a co za tym idzie, roznic od gosci. To nie jest wojna, zeby sie obwieszac sprzetem na szelkach ani kolejnych paskach.

No to w końcu ma się różnić, czy nie? Jeśli tak, to powinien być (mniej więcej) tak samo ubrany jak goście, np. w garnitur, a nie spodenki i sandaly.
Poza tym, mam pasek neoprenowy, chyba Matin, ale porzuciłem go na rzecz paska (tego podobnego do szelek, przez ramie). Wygoda jest niesamowita. Jak stoi sie po kilka godzin, to czuc roznice.

ps. Nie zaczynajmy znowu, ze zaraz cos odpadnie. Gosc z D3 + 300/2.8 i D3s + 70-200/2.8 nie narzeka.

stig
31-07-2012, 11:45
No to w końcu ma się różnić, czy nie?Fotograficznie nie, oprocz wygladu jakim nie powinno sie wyrozniac sposrod reszty uczestników. Tak trudno zrozumiec? Czyli – nie trzeba szelek i innych dupereli, a nawet nie powinno się ich uzywac. :) Proste?

Olsza
31-07-2012, 11:52
Poza tym, mam pasek neoprenowy, chyba Matin, ale porzuciłem go na rzecz paska (tego podobnego do szelek, przez ramie). Wygoda jest niesamowita. Jak stoi sie po kilka godzin, to czuc roznice.

Możesz konkretniej? :)

grissley
31-07-2012, 14:42
Skoro już o szelkach mowa...
Nieraz szlag mnie trafiał, jak aparat dyndał się na pasku na boki. Zwłaszcza w górach - chcę mieć aparat pod ręką, z przodu, ale się nie da, bo każdy krok to solidne bujnięcie się aparatu w bok (z rosnącą amplitudą wychyleń ;) ).
Macie na to jakieś patenty?

Raspberry
31-07-2012, 15:05
Już chciałem zamawiać ten pasek Matin tylko dylemat czy zwykły czy ++. Tego zwykłego pewnie przez ramię nie przewieszę.
Czytam jednak, że zdania są podzielone i niektórzy wybierają szelki, mimo że mieli do czynienia z paskiem firmy Matin.
Może jakieś konkretne przykłady tych szelek, jakie są warte zainteresowania?

grissley
31-07-2012, 16:47
Czytam jednak, że zdania są podzielone i niektórzy wybierają szelki, mimo że mieli do czynienia z paskiem firmy Matin.
Jesteś pewien, że powinieneś używać tu liczby mnogiej...? ;)

Raspberry
31-07-2012, 16:54
No może przesadziłem trochę ;)
Ale się tak dopytuję i zastanawiam bo częściej na ślubach widywałem fotografów właśnie w jakiś szelkach niż ze "zwykłym" paskiem.
Przed wejściem na to forum planowałem zakup: "Reporter Pro RS system naramiennik" (http://jabbafoto.pl/opis/3280836/reporter-pro-rs-system-naramiennik.html)
Ale w tym wątku nikt o nim nie wspomniał, a większość chwali pasek Matin profilowany 43 mm (wersja krótka).
Miał ktoś do czynienia z tym naramiennikiem? Jest wygodny?

docxxx
31-07-2012, 20:40
Czyli – nie trzeba szelek i innych dupereli, a nawet nie powinno się ich uzywac.

Bo? Tylko nie zaczynaj znowu, ze cos sie odczepi. Nie znam nikogo, ktoremu by sie odczepilo, a Ty?

Dla tych, ktorzy nie wiedza o czym mowimy:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/blackrapid-1.jpg
źródło (http://mmphototours.files.wordpress.com/2010/12/black-rapid.jpg)

_Ocean_
01-08-2012, 10:07
No może przesadziłem trochę ;)
Ale się tak dopytuję i zastanawiam bo częściej na ślubach widywałem fotografów właśnie w jakiś szelkach niż ze "zwykłym" paskiem.
Przed wejściem na to forum planowałem zakup: "Reporter Pro RS system naramiennik" (http://jabbafoto.pl/opis/3280836/reporter-pro-rs-system-naramiennik.html)
Ale w tym wątku nikt o nim nie wspomniał, a większość chwali pasek Matin profilowany 43 mm (wersja krótka).
Miał ktoś do czynienia z tym naramiennikiem? Jest wygodny?

Również czekam na opinię!

Raspberry
01-08-2012, 10:09
Posiada ktoś może takie zdjęcie pasków profilowanych Matin 43 mm i Matin 43 mm ++.
Chciałbym zobaczyć jaki jest komfort noszenia aparatu przez ramię, analogicznie jak na powyższym zdjęciu.

Z tego co się zorientowałem "Reporter Pro RS system naramiennik" nie posiada warstwy neoprenu :/ Nikt z użytkowników nie posiada takich naramienników?
Podzielcie się wrażeniami :)

stig
01-08-2012, 11:10
Bo?Bo jako fotograf na takiej imprezie (slub/wesele) nie powienienes wygladac jak partyzant przygotowany do walki, tylko jak gosc tej imprezy, ktory ma w reku aparat. :) To co pokazales na zdjeciu, nie wydaje mi sie byc szelkami. :) Kiedy mowa o szelkach, to ja tez mysle o szelkach, czyli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/14066652344d25fa10d58d5JPG-1.jpg
źródło (http://img.bazarek.pl/48837/6325/1913915/14066652344d25fa10d58d5.JPG)

Nie wyobrazam sobie zalozyc czegos takiego na koszule i paradowac z tym w kosciele, czy chociaz na weselu. :)

Olsza
01-08-2012, 12:27
Posiada ktoś może takie zdjęcie pasków profilowanych Matin 43 mm i Matin 43 mm ++.
Chciałbym zobaczyć jaki jest komfort noszenia aparatu przez ramię, analogicznie jak na powyższym zdjęciu.

Nie Matin, a Aircell. Wyciągnięty prawie na maks.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/P8012900.JPG)

edyta. Mam 197 cm wzrostu.

Raspberry
01-08-2012, 13:06
Dzięki za odpowiedź i foto :)
Widzę, że ten Aircel też jest neoprenowy. Hmm... czyli kolejny dylemat ;)
Sprawdza się? Miałeś możliwość porównania go z Matinem?
Aha czy Aircel nie ma żadnych zbędnych metalowych elementów, które obijały by body? Bo podobno Matin ++ ma.
Rozumiem, że na foto jest na max rozwinięty pasek?

Pozdrawiam!

Olsza
01-08-2012, 13:26
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2810467#post2810467

Nie miałem możliwości porównania tych dwóch pasków. Podobnie jak Ty, jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem. Wybrałem Aircell, bo chyba był tańszy :)
W opisie jednej aukcji widzę, że jego długość to ok. 120 cm, czyli tyle co zwykły Matin. Wersja ++ ma dodatkowe ponad 20 cm.

Nie ma ani grama metalu, ani niczego metalopodobnego. Na zdjęciach w aukcjach Matina, też nie wygląda, żeby miał metalowe elementy.

Raspberry
01-08-2012, 15:39
Dzięki za odpowiedź.
Wysłałem pytanie na PW.

LordRamzes
27-08-2012, 18:53
http://allegro.pl/pasek-neoprenowy-aircell-nikon-d5000-d3000-d40-d60-i2563290889.html

Witam trochę odświeżę zastanawiam sie nad tym paskiem mam 174 wzrostu więc niewiele Kolega przy prawie 2m na zdjęciu pokazał ,że jest on b długi boje się jednego tych zapięć plstikowych ,że puszczą , a szycie pasków też jakoś mnie nie przekonuje nici zawsze moga się snuć dlatego wpadłem na pomysł ,że przy moim wzroście gdyby poprostu odciął te plastiki i normalnie zapiął aparat też by było tylko wtedy boje się ,że za krótki będzie czy ktoś robił może taki eksperyment już ????? i może coś po dłuższym użytkowaniu owego pasa wypowiedzieć

fotoon
04-09-2012, 08:42
Zapięcia trzymają, też się ich obawiałem, ale są wystarczająco solidne, żebym musiał się obawiać.
Może mój op/tech (http://fotozakupy.pl/pasek/op-tech-usa-fashion-strap-3-8-granatowy,8832s) jest mocniejszy...
Z drugiej strony, pasek przecież tylko podtrzymuje, a nie utrzymuje ciężar jak na wieszaku:P Mój spokojnie utrzymuje d700+sigme 70-200/2,8 (dość ciężka) i sb-800. Użytkuję już rok czasu i nie widzę żadnych oznak zużycia, snucia, czy pękania.
Tak na marginesie-nie widzę sensu kupować drogiego paska i ucinania jakichś elementów z niego...

czarq
05-09-2012, 16:49
Dobry, sprawdzony i tani - Matin. Wygoda w noszeniu ciężkiego sprzętu. D3-ka z 24-70 i lampką bez problemu i komfortowo nosisz przez wiele godzin :)

rabboni
08-09-2012, 10:18
Dobry, sprawdzony i tani - Matin. Wygoda w noszeniu ciężkiego sprzętu. D3-ka z 24-70 i lampką bez problemu i komfortowo nosisz przez wiele godzin :)

jak najbardziej mogę się zgodzić, najprostszy Matin znakomicie daje radę, zero wrzynania się w szyję, brak zapięć/ew. elementów które mogą spowodować upadek, komfort użytkowania bez porównania lepszy niż ten który dają paski dołączane do aparatu przez producenta :)

LordRamzes
08-09-2012, 10:24
jak najbardziej mogę się zgodzić, najprostszy Matin znakomicie daje radę, zero wrzynania się w szyję, brak zapięć/ew. elementów które mogą spowodować upadek, komfort użytkowania bez porównania lepszy niż ten który dają paski dołączane do aparatu przez producenta :)

o tym mowa ????

http://allegro.pl/pasek-neoprene-43mm-matin-do-aparatu-uniwersalny-i2552088169.html

Olsza
08-09-2012, 11:07
@LordRamzes
Jeszcze nie kupiłeś? :P

LordRamzes
08-09-2012, 11:19
@LordRamzes
Jeszcze nie kupiłeś? :P

właśnie nie bo ciągle tamten mi nie daje spokoju nie chcę go szyc a jak ego matina tak polecacie bardzo to może tego przynajmniej pewny choć tamten bardziej solidniej wygląda bardziej miekki się wydaje

piwko2
08-09-2012, 11:57
Ja też podchodziłem do zakupu paska jak do jeża. A może ten, a może tamten? W końcu się zdecydowałem na Matina.
Nie żałuję. Wygląda bardzo porządnie. Dobrze uszyty, nic się nie pruje. Plastikowe klamerki sprawiają dobre wrażenie. Nic mi się nigdy nie odpięło. Jeśli chodzi o komfort użytkowania, w porównaniu z oryginalnym Nikonem, to niebo a ziemia.

Olsza
08-09-2012, 12:33
Ja czytałem, przeglądałem, szukałem, aż w końcu wybrałem tańszego AirCella (wtedy), dodatkowo z odbiorem w sklepie niedaleko ;)
LR, nie zastanawiaj się, tylko bierz. Nieważne czy Matin czy Aircell, czy jakiś inny. Będziesz zadowolony

LordRamzes
08-09-2012, 12:39
ja czytałem, przeglądałem, szukałem, aż w końcu wybrałem tańszego aircella (wtedy), dodatkowo z odbiorem w sklepie niedaleko ;)
lr, nie zastanawiaj się, tylko bierz. Nieważne czy matin czy aircell, czy jakiś inny. Będziesz zadowolony

wiem tylko głupio by było upuścić body z 70-200 oszczędzając marne 50 zł na pasek :( stąd moje wątpliwości chce go głównie wykorzystywać w górach do tandemu d90+10-20

J51
08-09-2012, 13:16
Bierz Matina,będziesz na pewno zadowolony.

LordRamzes
08-09-2012, 13:18
Bierz Matina,będziesz na pewno zadowolony.

a napisz mi proszę czy ten będzie właściwy który dałem kilka postów wcześniej

Olsza
08-09-2012, 13:57
Jak się boisz, to możesz wszelkie łączenia połączyć cienką metalową linką, będziesz spokojniejszy :)

J51
08-09-2012, 13:59
Tak,właśnie też taki kupiłem i bardzo sobie chwalę w ciemno możesz brać,po zakupie D700 i założeniu oryginalnego paska na szyję,od razu go zdjąłem i kupiłem tego właśnie Matina i od razu fotografowanie stało się przyjemniejsze.

LordRamzes
08-09-2012, 14:07
Jak się boisz, to możesz wszelkie łączenia połączyć cienką metalową linką, będziesz spokojniejszy :)

hehe ale mi dobrze życzysz :D:D:D podbiegnie ktoś kto ma lepkie palce i pociągnie za aparat to nie udusi tylko prawie zetnie głowe :D:D oczywiście żart :) jednak tego matina wezmę

LordRamzes
08-09-2012, 14:08
Tak,właśnie też taki kupiłem i bardzo sobie chwalę w ciemno możesz brać,po zakupie D700 i założeniu oryginalnego paska na szyję,od razu go zdjąłem i kupiłem tego właśnie Matina i od razu fotografowanie stało się przyjemniejsze.

i tak zrobię a mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie masz d700 to wagowo już coś jest nie byłeś moze gdzieś w górach z d700 i powiedzmy 70-200 czy coś w tym stylu , jestem ciekaw czy taki pasek przewieszając przez ramię będzie wygodny i czy się sprawdza ???jakieś spostrzeżenia

Olsza
08-09-2012, 15:13
hehe ale mi dobrze życzysz :D:D:D podbiegnie ktoś kto ma lepkie palce i pociągnie za aparat to nie udusi tylko prawie zetnie głowe :D:D oczywiście żart :) jednak tego matina wezmę

Chodziło mi, żebyś dodatkowo spiął taką linką dwie części paska, przy klamerkach na przykład. Jak puści kamerka, to linka utrzyma.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

J51
08-09-2012, 17:26
i tak zrobię a mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie masz d700 to wagowo już coś jest nie byłeś moze gdzieś w górach z d700 i powiedzmy 70-200 czy coś w tym stylu , jestem ciekaw czy taki pasek przewieszając przez ramię będzie wygodny i czy się sprawdza ???jakieś spostrzeżenia

W górach nie byłem,trochę to daleko ode mnie,choć marzy mi się tam pojechać,ale D700 z gripem z ośmioma akumulatorkami w środku,do tego lampa i N17-35,trochę to waży na ramieniu ładnie się trzyma,nie ześlizguje się.

LordRamzes
08-09-2012, 17:34
Chodziło mi, żebyś dodatkowo spiął taką linką dwie części paska, przy klamerkach na przykład. Jak puści kamerka, to linka utrzyma.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

wiem wiem żartuję :)

LordRamzes
08-09-2012, 17:35
W górach nie byłem,trochę to daleko ode mnie,choć marzy mi się tam pojechać,ale D700 z gripem z ośmioma akumulatorkami w środku,do tego lampa i N17-35,trochę to waży na ramieniu ładnie się trzyma,nie ześlizguje się.

:) ten ???
http://allegro.pl/pasek-neoprene-43mm-matin-do-aparatu-uniwersalny-i2552088169.html

_Ocean_
08-09-2012, 18:09
Witam, ja wtrące swoje trzy grosze.

Stanąłem niedawno przed dylematem wyboru nowego paska do aparatu.

Rozmyślałem nad reporterskim strapem - porzuciłem ideę ze względu na potencjalne niebezpieczeństwo przywalenia czymś w aparat, gdy ten jest przy pasie. Do tego często noszę pasek z metalowymi klamrami (oficerski), przez co rysowałbym szkła/sam aparat. Jest dużo innych czynników, które zdecydowały na odstawkę tego systemu - ale o tym może nie będę wspominał.

Stwierdziłem - chcę normalny pasek na szyję, bez żadnych udziwnień. Jedyny warunek - musi być szeroki (straaasznie mi ciężko ze sprzętem podpiętym pod aparat, gdzie potem jeszcze mam z nim biegać). I zauważyłem jak mało jest de facto takich pasków.

Wszędzie te idiotyczne klamry. Nie wiem kto to wymyślił i podziwiam Panów z forum, którzy chwalą takie rozwiązanie. Osobiście NIGDY nie spotkałem się z koniecznością odpinania paska od aparatu i nie rozumiem po co by takie rozwiązanie stosować. Zapieracie się Państwo, że takie zapięcia wytrzymują - gwarantuję, że przy podpięciu cięższego szkła, lampy, gripa ( w przypadku "nie Dx") i wypadnięciu z ręki aparatu (pasek owinięty na rękę/założony na szyję) taki zatrzask puści. Ale to inna kwestia, bo to rzadko komu się zdarza. Nie wiem jak wy - ja bym się bał z takim paskiem chodzić po mieście. Na forum jest kupa ludzi, która chce odstraszyć złodzieji wyklejając aparaty nie wiadomo jakim ścierwem, a potem np. zachwalająca tego typu rozwiązania. Sam mam plecak z tego typu zapięciem - uwierzcie mi, wystarczy jeden klik, i aparatu nie ma. Sam doświadczyłem takiego działania, a gdyby nie to, w jaki sposób przerobiłem swój plecak (przeszycie) już dawno straciłbym swój sprzęt. Tu mogę wszystkim odradzić tego typu wynalazki.

Co polecić? Po prostu normalny pasek. Jak powiedział mi kiedyś pewien mądry człowiek - nie psują się rzeczy, których nie ma.
Tu wszyscy polecają matina - dla mnie ciut za cienki, ale ideę popieram.

Ja osobiście zdecydowałem się na pasek Camera Armor - za 30zł kupiłem na allegro. Po prostu pasek, do tego ma stalowe linki wszyte w pasek i odpinany pseudo pasek nadgarstkowy (chyba się trzeba uprzeć, by go używać). Co prawda mocowanie nie jest na samą "zawijkę" paska, a na metalowe pętle - to akurat te sprawdzają się, a w razie potrzeby można sobie założyć takie, które uciągną malucha. W tym miejscu jedyny problem - same kółka są ciut duże, moim zdaniem aż za. Zauważyłem, że w trakcie użytkowania będą stukać i rysować ekran górny w aparacie. Rozwiązanie przyszło automatycznie - oklejenie ich taśmą. Akuratnie dla mnie rozwiązanie i tak konieczne, gdyż odblaski z kółeczek będą mogły mi odstraszyć zwierzaki sprzed obiektywu.

Z czystym sumieniem nie mniej polecam ten pasek. Jest prze-szeroki, z neopranową wyściółką. Jak oryginalny nikon wrzynał mi się w szyję nawet przy 18-105, tak z tym mogę spokojnie podpiąć 70-300 czy nawet metalową 400-tkę i z nią spacerować.

LordRamzes
08-09-2012, 18:19
Witam, ja wtrące swoje trzy grosze.

Stanąłem niedawno przed dylematem wyboru nowego paska do aparatu.

Rozmyślałem nad reporterskim strapem - porzuciłem ideę ze względu na potencjalne niebezpieczeństwo przywalenia czymś w aparat, gdy ten jest przy pasie. Do tego często noszę pasek z metalowymi klamrami (oficerski), przez co rysowałbym szkła/sam aparat. Jest dużo innych czynników, które zdecydowały na odstawkę tego systemu - ale o tym może nie będę wspominał.

Stwierdziłem - chcę normalny pasek na szyję, bez żadnych udziwnień. Jedyny warunek - musi być szeroki (straaasznie mi ciężko ze sprzętem podpiętym pod aparat, gdzie potem jeszcze mam z nim biegać). I zauważyłem jak mało jest de facto takich pasków.

Wszędzie te idiotyczne klamry. Nie wiem kto to wymyślił i podziwiam Panów z forum, którzy chwalą takie rozwiązanie. Osobiście NIGDY nie spotkałem się z koniecznością odpinania paska od aparatu i nie rozumiem po co by takie rozwiązanie stosować. Zapieracie się Państwo, że takie zapięcia wytrzymują - gwarantuję, że przy podpięciu cięższego szkła, lampy, gripa ( w przypadku "nie Dx") i wypadnięciu z ręki aparatu (pasek owinięty na rękę/założony na szyję) taki zatrzask puści. Ale to inna kwestia, bo to rzadko komu się zdarza. Nie wiem jak wy - ja bym się bał z takim paskiem chodzić po mieście. Na forum jest kupa ludzi, która chce odstraszyć złodzieji wyklejając aparaty nie wiadomo jakim ścierwem, a potem np. zachwalająca tego typu rozwiązania. Sam mam plecak z tego typu zapięciem - uwierzcie mi, wystarczy jeden klik, i aparatu nie ma. Sam doświadczyłem takiego działania, a gdyby nie to, w jaki sposób przerobiłem swój plecak (przeszycie) już dawno straciłbym swój sprzęt. Tu mogę wszystkim odradzić tego typu wynalazki.

Co polecić? Po prostu normalny pasek. Jak powiedział mi kiedyś pewien mądry człowiek - nie psują się rzeczy, których nie ma.
Tu wszyscy polecają matina - dla mnie ciut za cienki, ale ideę popieram.

Ja osobiście zdecydowałem się na pasek Camera Armor - za 30zł kupiłem na allegro. Po prostu pasek, do tego ma stalowe linki wszyte w pasek i odpinany pseudo pasek nadgarstkowy (chyba się trzeba uprzeć, by go używać). Co prawda mocowanie nie jest na samą "zawijkę" paska, a na metalowe pętle - to akurat te sprawdzają się, a w razie potrzeby można sobie założyć takie, które uciągną malucha. W tym miejscu jedyny problem - same kółka są ciut duże, moim zdaniem aż za. Zauważyłem, że w trakcie użytkowania będą stukać i rysować ekran górny w aparacie. Rozwiązanie przyszło automatycznie - oklejenie ich taśmą. Akuratnie dla mnie rozwiązanie i tak konieczne, gdyż odblaski z kółeczek będą mogły mi odstraszyć zwierzaki sprzed obiektywu.

Z czystym sumieniem nie mniej polecam ten pasek. Jest prze-szeroki, z neopranową wyściółką. Jak oryginalny nikon wrzynał mi się w szyję nawet przy 18-105, tak z tym mogę spokojnie podpiąć 70-300 czy nawet metalową 400-tkę i z nią spacerować.

generalnie się z Tobą zgadzam ale namieszaleś
http://allegro.pl/camera-armor-pasek-nikon-d90-d5100-d7000-d3100-d30-i2593421114.html
i teraz który matin wąski ale neopranowy ten szeroki ale zwykły

J51
08-09-2012, 18:51
:) ten ???

Dokladnie ten,takich z zatrzaskami bym nie kupił,bo bałbym sie że mi się odepną i po ptokach :)

dusoft
08-09-2012, 19:00
Mam dwa paski Lowepro z zatrzaskami - jeden w D50 drugi D300s.
Ten z D50 mam już kilka (około 4) lat, D300s od ponad roku i nigdy nic się nie wypięło bez mojej ingerencji.
D300s + grip + 70-300 wisiał swobodnie na szyi - i nic :)
A dla mnie akurat odpinany pasek jest przydatny - czasem na weselu odpinam - tak dla odciążenia szyi.

_Ocean_
08-09-2012, 19:01
EDIT: Nie jest parciany, jest neopranowo-jakiśtam (od spodu zewnętrznej części jest neopranowy, na wierzchu coś jak grubsza pianka neopranowa. A od wewnątrz (ta niby gąbka z opisu) - nazwałbym to gumo-neopran. Pewnie to neopran, ale konsystencja jest bardziej gumowata (domieszka?). Materiałoznawcą nie jestem i nie gwarantuję. Żadna gąbka to na 100% nie jest. Mam maskę neopranową po prostu i materiał jest bardzo podobny. Z zapachu też (choć ten wykazuje właśnie domieszkę gumy i podejrzewam, że na 100% w tym się będziesz bardziej w lecie pocić jak w matinie).

rabboni
09-09-2012, 10:03
o tym mowa ????

mowa np. o tym, aukcji jest sporo, ale różnią się chyba tylko modelem aparatu w tytule:

http://allegro.pl/pasek-neoprene-35mm-matin-do-aparatu-uniwersalny-i2612263470.html

mOSAd
09-09-2012, 11:32
_Ocean_ daj znać po dłuższym użytkowaniu jak to wygląda. Chodzi o kilka rzeczy. Pierwsza sprawa to zginanie. Czy jest miękki, czy te linki metalowe jakoś go usztywniają. Czy da się złożyć na pół, na płasko, by wygodnie wpakować do plecaka? A co jeżeli chcę złożyć na cztery? Co po takim zginaniu się dzieje, czy się odkształca, czy nie? Jak z owijaniem wokół nadgarstka? Czy po dłuższym czasie użytkowania nie widać jakichś stałych zagięć, deformacji, pękań materiału itd.?

Ja na przykład eksperymentowałem z różnymi zapinkami i kółeczka metalowe skutecznie mnie do siebie zraziły. Wpinały się w ręce przy różnego rodzaju chwytach i przypadkowym złapaniu. Dodatkowo stukały mi o górny wyświetlacz i bałem się tego rozwiązania. Próbowałem też wykorzystać jakieś linki, ale również mają swoje minusy. Najbardziej przypadło mi do gustu rozwiązanie tych trójkątnych zapinek metalowych, ochronionych plastikiem i do nich *bezpośrednio* przytroczony pasek. Co więcej, wszelkie mocowania, klamerki, wsuwki, szlufki po bokach, to dla mnie uciążliwość i ryzyko. Tak samo jak profilowany pasek AirCell, po prostu do mojego stylu nie pasuje. Wszystko co sztywne będzie mnie drażniło i uciskało, kiedy owijam pasek wokół nadgarstka. Podobnie wypustki AirCella, to jednie bajer i przeszkoda w takiej pracy. łatwiej tez nimi o coś zaczepić, kiedy aparat akurat gdzieś na szybko odkładam. Wyjmując z torby czy plecaka to kolejny element, który może coś za sobą pociągnąć. A nie używam aktualnie takich ciężarów, które by uzasadniały taki dodatek.

Tylko co innego, jak ktoś paska używa tylko na szyję, a co innego jak owija wokół rąk, raz ma na ramieniu, raz na szyi, raz zwija w kłębek w małej torbie, innym razem pakuje na płasko w plecaku. Jedni pracują w dużych temperaturach, czy wilgotności, inni dźwigają dwa razy większe ciężary. Także doświadczenia są indywidualne.

Jakby ktoś jakimś cudem ominął to polecam najprostszego Matina bez klamerek, bo taki mam. Wiem, że jest mięciutki, nie odkształca się i wraca do oryginalnego kształtu. "Nie faluje" jak to ktoś określił na aukcji, dobrze trzyma się ramienia, a jedna strona inna, druga inna pozwalają w upałach dopasować sposób użycia do ubioru czy po prostu odwrócić raz na jakiś czas.

Ja akurat pasek bym odpinał dość często gdybym mógł. Jednak nie znalazłem rozwiązania, które by mnie usatysfakcjonowało i pasek został na stałe. Jak rzeczywiście chcę się go pozbyć to raz na jakiś czas mogę go w końcu odsupłać/odpiąć - to też nie tragedia.

mOSAd
09-09-2012, 12:27
Ahh, dopiero skojarzyłem - ten wspomniany pasek Camera Armor ma dodatek na nadgarstek. To już kompletnie inna konstrukcja zatem. A tak jeszcze się wczytałem - to nie jest neopren - inaczej tak by był raczej opisany. Co zresztą sugeruje cena. Zatem może mieć inne właściwości. Guma/gąbka a neopren to jednak coś innego. Nie wiem jak ten materiał, ale neopren ceniony jest właśnie za specyficzne sprężyste, ale i miękkie działanie odciążające szyję. Nie wiem jak inne tworzywa się sprawują w tej kwestii.
PS. Puszczania zacisków i klamer to ja się nie obawiam - bez przesady, to najwyżej kilka kilo jest. Jeżeli tylko mają przemyślana konstrukcję, to materiał powinien wytrzymać. Jest jednak jedno ale. Przez jakiś czas. Nieznany czas. Potem tworzywo bardzo często się starzeje i kruszeje. Widać to między innymi po wielu klamrach w plecakach. Nie wytrzymują iluś tam użyć i należałoby mieć to na uwadze rzeczywiście. Z drugiej strony co robić, wymieniać pasek co dwa lata? Jest to jakaś alternatywa.

mike ferrero
09-09-2012, 12:36
Mam Blackrapid RS-Sport jest po prostu świetny. Wykonanie , jakość materiału funkcjonalność fantastyczna. Gorąco polecam. Ale wiadomo, może nie każdemu pasować. Na wesela zakładasz go na koszulę, przykrywasz marynarką i jest ok.

pgaik
09-09-2012, 12:43
Ja natomiast polecam packsafe

źródło (http://nokautimg1.pl/p-4b-7a-4b7a1449a3e19a5d1177b516bcb74fcc500x500/pasek-do-aparatu-z-systemem-przeciw-kradziezy-carrysafe-100-pacsafe.jpg)

Jest pancerny ( stalowe linki wplecione w pasek) idealna powierzchnia przyjazna skórze ;) i niezależna ( przesuwając aparat na boki część stykająca się z karkiem pozostaje bez ruchu). Karabińczyki z blokadą do szybkiego wypinania (niezbędne dla osób filmujących na slidekamerach, flycamach, steadicamach itp.) Karabińczyki dodatkowo osłonięte rękawkiem z pianki neoprenowej.
Polecam

mOSAd
09-09-2012, 12:51
mike ferrero a nie masz obitego biodra? ;)
No i trzeba pamiętać o tym, czy przypadkiem nie pożyczyłeś od kogoś na chwilę aparat, lub nie podpiąłeś własnego. Puszczenie go luzem na biodrze, może być przykrą niespodzianką.
Jak eksperymentowałem z tego rodzaju mocowaniami to rzeczywiście karabińczyk na wysokości pasa/biodra jest całkiem niezłym rozwiązaniem. Takim ekonomicznym, w porównaniu do bardzo zaawansowanych i drogich systemów. Mnie ciut nie pasowała duża bezwładność i miejsce mocowania w stosunku do środka ciężkości aparatu. Całość ma chęć się obkręcać, obijać ciało i jednak zaczepiać o ludzi/przedmioty. Ale ludziom pracującym reportersko - m.in. na ślubach - myślę, że można polecić to rozwiązanie, przynajmniej do wypróbowania (jeżeli są dostępne w sklepach stacjonarnych, a jak nie to od znajomego może).

Ja przymierzałem się do używania w ten sposób D700 + 70-200 VR. Przymocowałem tez sobie do paska/szlufki klamrę. I to było niezłe rozwiązanie, jednak wymaga dobrego paska, odpowiednio dopasowanego do figury, raczej szerokiego i mocnego. Szlufki w spodniach są ryzykownym mocowaniem, zatem eksperymentatorom odradzam - potrafią się po prostu oderwać, często z kawałkiem materiału. Jeżeli już to coś zakładanego na pasek. Plusem jest odciążenie szyi - całkowite.
http://www.youtube.com/watch?v=toriq8OoSis - o czymś takim mówię

pgaik - no właśnie, do filmowania i częstego odczepiania klamry są jednak potrzebne. Widać, że jednak jest tu specjalizacja.

pgaik
09-09-2012, 12:57
Tak, ale równie dobrze spisuje się na karku. Kilka osób zaliczyło przymiarkę mojego paska i zawsze kończyło się to podróżą do sklepu ;)

mike ferrero
09-09-2012, 13:24
Pac safe też mam , ale zakładam go jadąc np. do Włoch (gangi skuterowe). Biodra obitego nie mam. Powtarzam- jakość wykonania tego jest niemal genialna i "pancerna" mOSAd to nie ma prawa się urwać, wierz mi. Nie wiem co to są drogie systemy mało to ma wspólnego z ekonomicznym jak mówisz rozwiązaniem cena tego paska to 350 zeta ale warto. link http://blackrapid.pl/paski-i-szelki-pasek-reporterski-rs-sport-o_l_183_469.html

_Ocean_
09-09-2012, 19:23
Też myślałem nad tym Pac-safe. Pomysł odpadł - karabińczyki, w dodatku za wąski. Potrzebowałem naprawdę kolosa, bo podpinam do D7000 Gripa, lampę błyskową i metalową 400-tkę, albo 70-300 w najlepszym wypadku.

Co do Waszej niezniszczalności pac-safe -> mam kilka konwencji jak ten pasek mógłby mnie zawieść, więc nie gadać mi tu :P

MOSAD - ależ Ty męczysz, ale czego się nie robi dla takich ludzi :P

Jak się tylko małpka naładuje zrobię zdjęcia paska i Ci zaprezentuje co się z czym ma.

_Ocean_
09-09-2012, 19:59
I tak - sam pasek jest miękki, napewno bardziej miękki niż fabryczny. Metalowe linki wszyte w paski są tylko w wąski pasek "konstrukcyjny", który odpowiada za udźwig aparatu (widać na pierwszym zdjęciu jak to wygląda z odcinkiem na kark). O ile za to pasek "karczny" jest w porządku, to faktycznie pasek "konstrukcyjny" jest dość sztywny i raczej to się nie zmieni (jak kabel słuchawkowy na mrozie). Można go złożyć nawet i 3-krotnie (na 6). I na płasko. 0 problemów. I teraz tak - jak znam życie, to będzie się marszczyć materiał z górnej części "karcznej", opiewającej pasek konstrukcyjny (wierzchna część pierwszego zdjęcia). Nic tego nie wykazuje, ale mam takie przeczucie. Aczkolwiek przy mierzwieniu na wszystkie sposoby nawet się nie marszczy. Co do materiału głównego - założę się o piwo, że to neopran (materiał widoczny od wewnątrz na 1-wszym zdjęciu). Aczkolwiek na bank jest czymś obszywany ze wszytkich stron.

Co do zawijania na rękę - da radę, choć mam wrażenie, że jest trochę za szeroki na ten sposób eksploatacji. Na + jest pod tym względem, iż guma od środka zapobiega rozluźnianiu się paska (nie zawsze, ale rozluźnia się rzadziej niż fabryczny). Problem wtedy sprawiają ciut sztywne paski (w trakcie krucjaty do wizjera).

I mosad - co do tego "paska nadgarstkowego" - to żadna inna konstrukcja. To doczepiany bajer, którego użyteczności chyba nigdy nie potwierdzę. Chyba, że mnie najdzie odczepić pasek, założyć to na rękę i podpiąć do aparatu, by trzymać go cały czas w ręce i nie puszczać (bo na rzep nie zrzucę odpowiedzialności). Chyba musiała to być jakaś misja ściśle tajna, czyli po podczepieniu do aparatu 50-1.8D sote, by uniknąć czyjejś uwagi, a pasek przecież by ją bardziej koncetrował. Dla mnie ten nadgarskowy - fajny bajer, ale... bezużyteczny? Trochę się na tym zawiodłem.

1-ka

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/6986/dscn0884rt.jpg)
2-ka

źródło (http://img593.imageshack.us/img593/5482/dscn0883en.jpg)
3-ka

źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3667/dscn0886x.jpg)
4-ka

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/4033/dscn0887d.jpg)

Przepraszam za post pod postem!

Zapomniałem o jednej, istotnej dla mnie uwadze (aparat noszę na klatce piersiowej - zawsze). Minimalna możliwość ściągnięcia paska jest dla mnie i tak ciut za długa!

burton
10-09-2012, 08:00
Sam w obu korpusach mam paski Matina (wąski i szerszy profilowany). Są b.dobre ale ciągle zastanawiam się nad tymi skromnie wyglądającymi a interesującymi Think Tank
http://ttfoto.pl/szelki,-paski-do-aparatow-camera-strap-v2.0--blue--o_l_175_398.html

mOSAd
10-09-2012, 17:57
Wow, szeroki ten Pac-safe.
No i co do blackrapida, to przyznaję się do pomyłki. Skojarzył mi się z takimi prostymi rozwiązaniami, a to rzeczywiście porządna i wypasiona konstrukcja. A mam dwa pytanka. Czy zapięcie do aparatu jest na sztywno, czy ten karabińczyk się obraca wokół osi? I drugie pytanko, co robisz gdy chcesz odłożyć aparat? Odkręcasz ten karabińczyk, czy z uprzęży się wypinasz jakoś?

mike ferrero
10-09-2012, 19:00
Karabińczyk obraca się wokół osi. Jak odłożyć to ściągam szelki. można też po prostu wypiąć
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7843867330aa0c83)
Przepraszam zdjecie z iphona nie mam innego body.

Koliber44
14-09-2012, 14:32
Mam Blackrapid RS-Sport jest po prostu świetny. Wykonanie , jakość materiału funkcjonalność fantastyczna. Gorąco polecam. Ale wiadomo, może nie każdemu pasować. Na wesela zakładasz go na koszulę, przykrywasz marynarką i jest ok.

to prawda sam jestem posiadaczem tego paska d700 + grip + 70-200 VRII i niema prawa nic się stać .......... fakt jest taki ze mało nie kosztuje ale wiem że jest wart swojej ceny

kfz
17-09-2012, 08:14
Co polecacie do Nikona D5100?

http://allegro.pl/pasek-neoprene-43mm-matin-do-canon-nikon-sony-i2628178130.html

Taki pasek zakupić ?

J51
17-09-2012, 08:33

http://allegro.pl/pasek-neoprene-43mm-matin-do-canon-nikon-sony-i2628178130.html

Taki pasek zakupić ?

Bardzo dobry pasek,mam taki sam,polecam.

jmarcinkowski
25-09-2012, 13:44
Witam.
Mam ten pasek już prawie 1,5 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Miękki i mocny. Pierwsze pół roku wisiał na nim Canon 50D a od roku Nikon D300s. Nie widać na nim śladów użytkowania a ta jego miękkość i sprężystość ułatwia noszenie na szyi cięższego sprzętu.
Pozdrawiam - Jacek

Taki pasek zakupić ?

mOSAd
25-09-2012, 14:17
Dokładnie taki polecam reporterom zwijającym pasek do plecaka, torby, owijających nim nadgarstek - mój ma już ładnych parę lat. Bez śladu zużycia właściwie. D700 + 70-200 + SB-800 odczuwa się na nim zdecydowanie mniej.

jmarcinkowski
25-09-2012, 14:35
Dokładnie taki polecam reporterom zwijającym pasek do plecaka, torby, owijających nim nadgarstek - mój ma już ładnych parę lat. Bez śladu zużycia właściwie. D700 + 70-200 + SB-800 odczuwa się na nim zdecydowanie mniej.

Też owijam nim nadgarstek i jest o niebo wygodniej niż z oryginalnym paskiem.

tomicher
27-11-2012, 18:06
witam
mam nadzieję że pomożecie mi znaleźć produkt jakiego szukam...

czy możecie podać mi namiary na pasek który długością, szerokością, materiałami i przede wszystkim jakością wykonania jest identyczny do klasycznych lustrzankowych nikona/canona a jedyną różnicą jest fakt że jest cały czarny, bez żadnych nadruków, logo itp ?
nie chce jakiś kosmicznych technologii, niewiadomo jakiśzapięć, wyprofilowań itd. chce czarny, prosty dobrze wykonany pasek

Olsza
30-11-2012, 12:19
http://fotoblogia.pl/2012/11/30/paski-carry-speed-niezastapione-w-podrozy-wideorecenzja

Jacek_Z
02-12-2012, 20:43
....czy możecie podać mi namiary na pasek który długością, szerokością, materiałami i przede wszystkim jakością wykonania jest identyczny do klasycznych lustrzankowych nikona/canona a jedyną różnicą jest fakt że jest cały czarny, bez żadnych nadruków, logo itp ?
nie chce jakiś kosmicznych technologii, niewiadomo jakiśzapięć, wyprofilowań itd. chce czarny, prosty dobrze wykonany pasekNie wiem tylko czy wiesz, że oryginalne paski są może i trwałe, ale kiepskie jeśli chodzi o wygodę. Nie układają się, są sztywne, przy dłuższym noszeniu sprzętu uwierają. Dlatego większosć osób, w szczególności tych noszących częsciej aparat albo mające cięzki aparat (+ obiektyw + lampa błyskowa) kupuje inne paski, najczęsciej neoprenowe. One są lepsze od "firmówek", często sa firm robiących sprzęt dla zawodowców - Lowepro, Kata. Polecam też paski Matina.

PS - często się linkuje do allegro, ale po 2-3 miesiącach taka strona jest przenoszona do archiwum i nie można wejść w te linki. Linkujcie do stron producenta, kazdy potem może sobie wpisać nazwę i symbol w google albo ceneo czy alllegro.

rutra70
03-12-2012, 22:27
Taki zwykły czarny i wygodny - Lowepro.

fedor
17-12-2012, 17:52
Kurcze, przez pomyłkę kupiłem pasek neoprenowy Matin tylko ten węższy 35mm. Zauważyłem dopiero jak przyszedł. Powiedzcie mi czy wytrzyma on np d300+17-55+lampa. A w planach S70-200 i SB910. To w sumie będzie ponad 3 kilo, a ten pasek wygląda delikatnie.

mOSAd
17-12-2012, 19:05
Na pewno wytrzyma ciężar. Szerokość paska ma inne znaczenie. Chodzi o to, żeby nie wpijał się tak w szyję. Jednak to akurat jest dość indywidualna sprawa i taki też może się sprawdzić. Wszystko zależy od budowy ciała, no i masy zestawu oczywiście. Im węższy pasek tym wygodniej się go za to chowa, zwija i nosi na ramieniu (tu też zależnie od wielu rzeczy). Zatem ciężko cokolwiek powiedzieć, czy przypadkowy wybór był słuszny czy nie. Jeżeli pasek możesz wypróbować bez większej dla niego szkody (a o tę raczej ciężko), to bym to zrobił. Ewentualnie jednocześnie podpytał sprzedawcę, jak wygląda sprawa podmiany na szerszy, gdyby się nie sprawdził. Zerknij na oryginalny nikonowski pasek - on jest stosunkowo wąski (nie mierzyłem).

fedor
17-12-2012, 19:17
Dla mnie szerokość nie ma znaczenia, nikonowski ma 2mm więcej więc tyle co nic. Chodzi mi tylko o wytrzymałość pod większym ciężarem.

krzysiekn
17-12-2012, 20:33
Mam i szerszy i węższy.udźwig ten sam,tylko węższy wpijał się w szyję.dobrze mOSAd prawi,że lepiej się układa w plecaku czy torbie,ale też lepiej się wpija w szyję.Nie miałem możliwości wymiany i kupiłem szerszy.jest wygodniejszy i lepiej rozkłada ciężar sprzętu na szyi.

fedor
18-12-2012, 20:14
Dzięki koledzy za pomoc. Narazie będę używał tego co mam, może później kupie sobie ten szerszy.

pil74
18-12-2012, 21:23
Mam ten szerszy (45 mm ???), i D300s + N17-55 + SB700 nie robi na nim większego wrażenia, więc zakładam, że ten węższy też da radę.

esk2
22-12-2012, 13:09
pasek neo to rewelacja D90+grip+S24-70+lampa są o połowę lżejsze niż na tradycyjnym

manfred
22-12-2012, 14:32
Czy ktoś spotkał się z paskiem na dwa body ale tak aby aparat nie był do góry spodem

Darun71
14-02-2013, 11:43
A ktoś może coś więcej wie to tym? czy warto?
http://allegro.pl/pasek-neoprenowy-dla-nikon-d7000-d3100-d70-d3200-i2999203230.html

stig
14-02-2013, 11:51
http://allegro.pl/pasek-neoprenowy-dla-nikon-d7000-d3100-d70-d3200-i2999203230.htmlDla tego kretyńskiego napisu „for Nikon” – jak najbardziej. Będziesz się wyróżniał. :D

burton
14-02-2013, 12:06
http://allegro.pl/pasek-neoprenowy-dla-nikon-d7000-d3100-d70-d3200-i2999203230.html

Wygląda identycznie jak Matina. Te same materiały i wykonanie. Czyli dobry. Tylko ten oczojebny napis :/ :D

adolfik9501
14-02-2013, 12:13
Wygląda identycznie jak Matina. Te same materiały i wykonanie. Czyli dobry. Tylko ten oczojebny napis :/ :D

Napis, rzecz gustu, ale krótki ten pasek jest.

stig
14-02-2013, 12:24
Napis, rzecz gustuBo ja wiem, czy tylko gustu? „For Nikon”, to nawet w treści oferty czy tytule aukcji nie ma większego sensu, bo przecież zaczepy Nikona nie różnią się od systemów mocowania paska w Canonie czy innym Pentaxie. A mieć coś takiego nadrukowane na pasku? Tym bardziej idiotyczne.

adolfik9501
14-02-2013, 12:30
Bo ja wiem, czy tylko gustu? (...) A mieć coś takiego nadrukowane na pasku? Tym bardziej idiotyczne.

Ja się z tym zgadzam, ale jak widać po ilości kupujących, gustownych inaczej jest sporo ;)

Darun71
14-02-2013, 22:13
No fakt napis napis kłuje w oczy,ale ja zwróciłem uwagę na cenę,jak wykonany tak jak Matina można się zastanowić? A napis to kwestia gustu, jedni lubią się chwalić inni wolą być anonimowi. Osobiście wolałbym bez napisu, a jak bez napisu to za 5 zeta;)))

stig
14-02-2013, 22:33
No fakt napis napis kłuje w oczy,ale ja zwróciłem uwagę na cenę,jak wykonany tak jak Matina można się zastanowić? A napis to kwestia gustu, jedni lubią się chwalić inni wolą być anonimowi.Mi nie chodzi o napis „Nikon”, tylko „for Nikon”. :) O ile nazwę marki można jeszcze ścierpieć (chociaż nie widzę najmniejszego powodu, że eksponować markę aparatu na pasku (chyba, że komuś zależy na +10 do jakiegoś ubzduranego lansu)), to to „for” – jest kompletnie bez sensu.

Osobiście wolałbym bez napisuA co, nigdzie już nie ma?

Darun71
14-02-2013, 23:08
Ach są a jakże?

Witosz
17-02-2013, 21:32
Dla mnie szerokość nie ma znaczenia, nikonowski ma 2mm więcej więc tyle co nic. Chodzi mi tylko o wytrzymałość pod większym ciężarem.

Dokładnie, szczególnie przerażają mnie te klamry plastikowe, mając drogi sprzęt strach nosić na takim pasku.

bialogardzianin
17-02-2013, 22:16
...O ile nazwę marki można jeszcze ścierpieć (chociaż nie widzę najmniejszego powodu, że eksponować markę aparatu na pasku (chyba, że komuś zależy na +10 do jakiegoś ubzduranego lansu))...

Popieram, podobnie jest z paskami NPS (nie pamiętam, czy dodatkowo skrót jest na tym pasku rozwinięty). Zakładam, że serwis te paski rozdaje, więc darowanemu... ;) Niektórzy w ten sposób właśnie kreują swój wizerunek profi. Ten napis "for ..." to jakaś masakra, to już wolałbym męczyć się z oryginalnym paskiem.
---
Mam dwa neoprenowe matiny od 3 lat, 45mm szerokości, są mega wygodne i łatwo owijają się wokół nadgarstka. Świetnie trzymają się na ramieniu, nie zsuwają się z koszuli.

stig
17-02-2013, 22:37
Mam dwa neoprenowe matiny od 3 lat, 45mm szerokości, są mega wygodne i łatwo owijają się wokół nadgarstka. Świetnie trzymają się na ramieniu, nie zsuwają się z koszuli.Tez mam takowe od chyba 6 lat. W żadnej kwestii złego słowa nie mogę na ich temat powiedzieć. Zastanawiam się nad ciągłymi dysputami na ten temat… Jedyny sensowny pasek, to taki z neoprenu. Obojętnie czy Matin, czy jakiejkolwiek innej firmy. Nad czym tu deliberować? Firmowy pasek jest sztywny, szorstki i kaleczy kark. Przy wszystkich rozwiązaniach technicznych, ergonomicznych, jakościowych, etc. jakie lądują w naszych aparatach, paski producenta (a przynajmniej Nikona), przypominają średniowieczne narzędzia tortur.

neomarcel
08-03-2013, 19:27
Poniżej zdjęcie paska jaki dostałem prosto z NPS w Japonii

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/5202559152_f4215b0afb_z-1.jpg
źródło (http://farm5.staticflickr.com/4153/5202559152_f4215b0afb_z.jpg)

Pasek to biały kruk - z tego co mam info to jest ich kilkaset na świecie. Jakość wykonania i materiałów - genialna - 2 lata użytkowania i zero zużycia.

Poniżej nasz krajowy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/8535315504_3090161b15_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8232/8535315504_3090161b15_c.jpg)

Jakość wykonania trochę rozczarowuję... ale na PLUS kółeczko mocowania do body.

Pierwszy rewelacyjny i wygodny, a obydwa traktuje jako fajne gadżety

Cała GALERIA ZOBACZ (http://www.flickr.com/photos/56012983@N06/)

esk2
08-03-2013, 20:27
to zamówiłeś je gdzieś czy gratis jakiś?

krolewicz
08-03-2013, 20:48
neopren polskiego npsu to zwykły matin, tyle że z nadrukiem

zserty
08-03-2013, 21:05
Dokładnie.
Mam taki sam tylko bez napisu no i kółeczka.
Ten japoński bardzo fajny i na pewno wygodny.

Panerai
08-03-2013, 23:41
Wow. Skąd można wyCZasnąć taki Japoński pasek ? Kurde + 10 pkt do lansu. Chętnie kupię !

neomarcel
09-03-2013, 09:29
Wow. Skąd można wyCZasnąć taki Japoński pasek ? Kurde + 10 pkt do lansu. Chętnie kupię !
Prawie rok temu widziałem go na japońskim odpowiedniku allegro i pomimo iż jego cena była zaporowa bo sięgała jakieś 50.000 jenów - wyszło mi po przeliczeniu ok 1800zł (dwa razy liczyłem zera) to aukcja była już archiwalna, a z tego co można było zobaczyć po datach wystawienia/zakupu to pasek poszedł kilka godzin od wystawienia. Na aukcje trafiłem przypadkowo bo szukałem potwierdzonych informacji kto tak na prawdę może go dostać i od razu napisze że na pewno nie dostają go "zwykłe" osoby należące do programu NPS Japonia. Wyda się to śmieszne i niemożliwe ale przyznaje że ja bym go nie sprzedał w/w cenie.

W pudełku z paskiem jest woreczek na pasek (materiał ten sam co na obiektywy Nikkora) i jakaś broszurka po chińsku albo JP ;-)

stig
09-03-2013, 10:45
bosz… Wy tak serio?

Pawel92
09-03-2013, 10:52
:mrgreen:

pil74
09-03-2013, 11:41
hmm
oryginalny pasek, który dostałem razem z puchą wymieniłem na zwykłego Matina, bo wygodniejszy, ale też nie ma żadnych jaskrawych napisów rzucających się w oczy.
A ten......nikon powinien jako gratisy dawać skoro umieszczają na nim swoją reklamę.

stig
09-03-2013, 11:45
oryginalny pasek, który dostałem razem z puchą wymieniłem na zwykłego Matina, bo wygodniejszy, ale też nie ma żadnych jaskrawych napisów rzucających się w oczy.
A ten......nikon powinien jako gratisy dawać skoro umieszczają na nim swoją reklamę.Jak widać dla niektórych jest to powód do lansu i nawet za 1800 by go nie sprzedali, bo to taki bajer. :) Nie myślałem, że trafię tu kiedyś na tak infantylne wyznania.

wasilewk
09-03-2013, 11:47
Jak widać dla niektórych jest to powód do lansu i nawet za 1800 by go nie sprzedali,

Ośmielę się zaproponować swój (jeszcze nie rozpakowany) - duużo taniej.

neomarcel
09-03-2013, 11:56
Jak widać dla niektórych jest to powód do lansu i nawet za 1800 by go nie sprzedali, bo to taki bajer. :) Nie myślałem, że trafię tu kiedyś na tak infantylne wyznania.

Ani mi to bajer, ani lans - po prostu wiem że jest nie do zdobycia..... a mi dwa lata wpadł mi w ręce nawet nie wiedząc co dostałem..... dopiero po roku, przypadkiem o czym pisałem, zobaczyłem jego wartość.... i to cała historia ...

Ośmielę się zaproponować swój (jeszcze nie rozpakowany) - duużo taniej

wrzuć w dział SPRZEDAM - znajomy flaki wypruwa szukając go po ebayu - hehe

Wojteksw
29-03-2013, 13:56
Czy Ktoś spotkał paski Matin NEOPRENE 25mm (lub innej firmy) wszędzie są 35 i 43mm, ja potrzebuję wąski do Fuji X10 i 25mm byłby najbardziej odpowiedni.

toleek8
29-03-2013, 18:53
Czy Ktoś spotkał paski Matin NEOPRENE 25mm (lub innej firmy) wszędzie są 35 i 43mm, ja potrzebuję wąski do Fuji X10 i 25mm byłby najbardziej odpowiedni.

25mm ciężko spotkać ja mam 35mm

Wojteksw
30-03-2013, 11:27
35mm będzie za szeroki do takiego maleństwa jakim jest Fuji X10

toleek8
30-03-2013, 12:22
raczej szeroki, patrzyłem na necie ale nie znalazłem tego 25mm

aliant
14-04-2013, 19:22
Miał może ktoś do czynienia z tym paskiem? Mam mieszane uczucia co do tego karabińczyka:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2590_Pasek-do-aparatu-na-ramie---szeroki--elastyczny--wygodny-FreePower.html

miron19j
14-04-2013, 19:51
Miał może ktoś do czynienia z tym paskiem? Mam mieszane uczucia co do tego karabińczyka:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2590_Pasek-do-aparatu-na-ramie---szeroki--elastyczny--wygodny-FreePower.html
nie przesadzajmy. Od kilku lat noszę aparat z obiektywem na pasku z doczepionymi karabińczykami od smyczek reklamowych . Najpierw D300 z gripem, teraz D600 z gripem. I nic się nie dzieje, nie widać, że by karabińczyki się odginały. Czy coś w podobie.

Kadziu55
01-05-2013, 16:07
Co powiedzie na temat takiego paska?
http://allegro.pl/pasek-nikon-neoprenowy-nowy-czarny-aparat-kamera-i3212053684.html
Są jakieś różnice pomiędzy tym paskiem a Matin?

stig
01-05-2013, 17:52
Co powiedzie na temat takiego paska?
http://allegro.pl/pasek-nikon-neoprenowy-nowy-czarny-aparat-kamera-i3212053684.html
Są jakieś różnice pomiędzy tym paskiem a Matin?Tak. Ma paskudny (zarówno w kroju jak i kolorze) napis-podróbę.

Kadziu55
01-05-2013, 21:25
Mówiąc o kroju masz na myśli też to że jest wygodniejszy?

stig
01-05-2013, 21:55
Mówiąc o kroju masz na myśli też to że jest wygodniejszy?Pisząc o kroju, miałem na myśli krój pisma („czcionkę”) tego tandetnie podrobionego napisu/logo. :)

Kadziu55
01-05-2013, 23:16
Wśród dostępnych na allegro pasków Matin są o szerokości 35mm i 43mm który polecacie?

stig
01-05-2013, 23:36
Wśród dostępnych na allegro pasków Matin są o szerokości 35mm i 43mm który polecacie?Ciężar zawsze lepiej się rozkłada się na szerszym, więc wybór jest raczej prosty.

Kadziu55
13-05-2013, 09:31
Ma ktoś jakieś doświadczenie pomiedzy paskiem profilowanym 43mm, a paskiem prostym 43mm?
profilowany kosztuje 48zł, a prosty 42zł, warto dołożyć?

stig
13-05-2013, 09:35
Ma ktoś jakieś doświadczenie pomiedzy paskiem profilowanym 43mm, a paskiem prostym 43mm?
profilowany kosztuje 48zł, a prosty 42zł, warto dołożyć?Kompletny brak różnicy w kwestii funkcjonalności/wygody.

mOSAd
13-05-2013, 23:01
Profliowanie, kształty, wypustki, sprzączki i inne wynalazki dobre mogą być raczej tylko w specyficznych okolicznościach. Gdy mamy pewien ograniczony zakres korzystania z aparatu - na przykład tylko fotografia przyrodnicza, albo tylko uliczna.
Jeżeli pasek mamy zawsze przypięty do korpusu, a korpus ląduje co i rusz w plecaku, torbie, pasek jest owijany wokół nadgarstka czasem i dzieją się różne z nim rzeczy, wówczas najprostszy jest najlepszy. Najłatwiej się zwinie w pożądany kształt, jest symetryczny, więc nie trzeba myśleć jak na ramieniu wyląduje, lub na szyi itd. Czy sprzączki nie uderzą nam w górny wyświetlacz, czy uciskany w plecaku, na coś czymś nie naciśnie... Prostota w tym przypadku górą.

Kadziu55
17-05-2013, 22:50
Dziś mi przyszedł pasek lecz nie wiem którą stroną ma przylegać do szyi, domyślam się trzeba nosić tą gumową stroną tak nosić żeby napis MATIN był na wierzchu, ale tak jakoś mi się wydaje że ta materiałowa strona jakoś lepiej leży na szyi, mniej drażni :)
Wy jak uważacie?

burton
18-05-2013, 00:53
Dziś mi przyszedł pasek lecz nie wiem którą stroną ma przylegać do szyi, domyślam się trzeba nosić tą gumową stroną tak nosić żeby napis MATIN był na wierzchu, ale tak jakoś mi się wydaje że ta materiałowa strona jakoś lepiej leży na szyi, mniej drażni :)
Wy jak uważacie?
Noszę neoprenem na szyi.

mOSAd
18-05-2013, 05:18
Nie ma to jak dotyk neoprenu na karku o poranku.

stig
18-05-2013, 08:29
Wy jak uważacie?Nie miał problemu – kupił se pasek z napisem. :)

burton
18-05-2013, 13:01
Nie miał problemu – kupił se pasek z napisem. :)
Mysle, ze chodzi mu o ten maly napis Matin na tym skuropodobnym kawalku. To ma kazdy model.

stig
18-05-2013, 13:04
Mysle, ze chodzi mu o ten maly napis Matin na tym skuropodobnym kawalku. To ma kazdy model.Mylisz się – mój nie ma, a to też najprawdziwszy Matin… Nie ma też żadnej „materiałowej” strony – z każdej ma neopren.

burton
18-05-2013, 22:07
Mylisz się – mój nie ma, a to też najprawdziwszy Matin… Nie ma też żadnej „materiałowej” strony – z każdej ma neopren.
Toś mnie zaskoczył. Wstaw zdjęcie przy okazji.

mOSAd
18-05-2013, 22:16
Stig ma jakąś wersję specjalną dla profiskrytołazów. ;)

stig
18-05-2013, 23:18
No panowie, nie przesadzajcie… Może i teraz nie ma prostych, normalnych pasków, tylko z napisami i podszyte szmatą, ale kiedyś były. Bez jaj – od czasów D200 jadę na takich, czyli jakieś ponad 6 lat.