PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do makro

gargamel06
02-01-2008, 14:33
prosze o pomoc panowie poniewaz chcialbym zakupic obiektyw do makro a posiadam nikona d40 wiec to najnizsza polka jesli chodzi o lustrzanki jezeli ktos posiada wiedze czy i ewentualnie co mozna do tego dopasowac to prosze bardzo o odpowiedziec z gory dzieki

jeere
02-01-2008, 14:36
Nikkor 105 afs vr...

żółto-czarny
02-01-2008, 14:55
Wbrew pozorom możliwości jest w przybliżeniu tyle, co przy innych puszkach :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35829

ŁUKASZ SZIN
02-01-2008, 15:06
Zdecydowanie NIKKOR 105VR 2,8, poszukaj jest sporo na forum o tym obiektywie oraz o macro

prz3mo
02-01-2008, 15:10
Przy okazji...
Zastanawia mnie jedna rzecz. Ogladam sobie sporo zdjec makro np. na plfoto i okazuje sie, ze te najlepsze są robione... kompaktami z np. DCR-250. Widzialem tez troche zdjec makro z szkieł typowo do makro (Tamron 90 czy wspomniany wyzej Nikkor 105) i przewaznie sa to jakies kwiatki niby makro, ale jakosc i zblizenia wydaja mi sie gorsze niz z wspomnianych kompaktów... Niech mnie ktos uswiadomi, ze jestem w błedzie, ale tak to wyglada :)
Chyba, ze jest tak, ze Ci z kompaktami bardziej sie starają, a Ci z profi szkłami makro już mniej? Bo nie łapię tego stanu rzeczy..

markB
02-01-2008, 15:29
Na ekranie przy rozdzielczości 72 dpi może nie być widocznych różnic między kompaktem a lustrzanką, nawet może być na korzyść kompaktu, bo tu głębia ostrości większa. Różnice objawiają się w druku, im większy wydruk tym bardziej będzie widać zalety lustrzanki i typowych obiektywów makro.

jeere
02-01-2008, 15:32
prz3mo: tak więc: kompakty maja mniejsze matryce a co zatym idzie wiekszą możesz uzyskać GO, co do jakości i przewagi kompaktów... to chyba nie widziałeś naprawde dobrych zdjęć makro z lustrzanki z makro obiektywem + np pierścienie pośrednie, oczywiście przy dobrym oświetleniu. kompakt jest wygodniejszy, bardziej poreczny z raynoxem moze z 400gram waży, jak pospinam cały sprzęt makro to mam w łapie ok 3KG :)

ŁUKASZ SZIN
02-01-2008, 16:21
Mój znajomy przejechał Bolivie i Argentyne z D70 do którego założył z analogu 28-105 i wychodzą mu takie ostre zdjęcia makro że aż mu nieraz zazdroszczę. Krajobrazy i rośliny są naprawdę super jakość, czasem się zastanawiam nad zakupem tego szkła, choć pobyt na to szkło wzrósł.

piwkoo
02-01-2008, 18:04
Po przeczytaniu książki Ekspozycja bez tajemnic Bryana Petersona mogę chyba wyjaśnić czemu tak jest że z kompaktu lepiej wychodzą zdjecia macro.

Autor piszę w książce iż kompakty cyfrowe które mają ustawioną przysłonę na f2.8 to tak jakby lustrzanka miała ustawioną na f11, natomiast dla f4 kompaktu odpowiada f16 lustrzanki itd aż w końcu dla f11 uzyskuje się odpowiednik aż f64! a co za tym idzie olbrzymia głębia ostrości. Żadna lustrzanka tego nie daje ;)
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze o wiele krótszy czas naświetlania co wiąże się z nieporuszonymi zdjęciami które zostały wykonany choćby z ręki. Tak wiec można kompaktem robić zdjecia w bardzo niekorzystnym świetle bez obawy o konieczność podbijania ISO i zdjecia które by w tych warunkach źle wyszły używając lustrzanki.
Po założeniu dodatkowej soczewki na taki obiektywik można zrobić przepiękne zdjęcia macro.

No dobra już się nie wymądrzam bo to nie ja wymyśliłem ;)

wigi
02-01-2008, 18:20
Kompaktami łatwiej robić zdjęcia makro, ale lustrzanki dają lepszą jakość. Róznicy jakości nie widać w galeriach internetowych, ale w pełnej rozdzielczości czy na na dużych odbitkach już widać ją wyraźnie.
Przykład zdjęć z lustrzanki - zmniejszony pełny kadr, a po kliknięciu na zdjęcie crop 1:1:
ważka - D70 + Tamron 90 (http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-84734.php)
motyl - D80 + Nikkor 105 VR (http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-173846.php)
Taka jakość jest trudna do osiągnięcia przez kompakty (niektóre pewnie dadzą radę) ;)

wigi
03-01-2008, 21:36
Jakiego Irka ? Nie ma w tym temacie wpisów nikogo o takim nicku :-D

wigi - ważka świetna ! :) To jest z samego Tamrona 90 bez zadnych dodatkowych "gratów" ?

kurde nie pamiętam czy goły tamron, czy może z dołożonym pierścieniem, ale chyba jednak z pierścieniem, przyslona f22, a jaka mała GO, nie to co przy f8 w panasoniku Irka ;)

ALF
08-01-2008, 10:19
wywaliłem niemerytoryczne posty, więc dyskusja może toczyć się dalej...
...a właściwie to już chyba wiadomo...jeśli do netu to dobry kompakt, jeśli na papier to lusterko z dobrym szkłem...i oświetleniem :D
no...można jeszcze dodać, że czasem przydaje się dobry statyw...i trochę wiedzy...oraz szczęścia :D

Xathloc
08-01-2008, 11:02
...i cierpliwość. Kiedyś zasadziłem się na mrówy. Myślałem, że szlag mnie trafi :evil:

Kazzam
09-01-2008, 10:39
Ja miałem podobnie z mrówkami ;)
A z większego makro nie polecam focić co bardziej nerwowych chomików :) To takie "pseudo makro", bo są to stworki kilku-centymetrowe, ale obiektyw makro dla nich jak znalazł. Tyle tylko że złapanie takowego w jakiejś konkretnej pozie, to rzecz karkołomna - szczególnie gdy są dość nerwowe... a większość niestety jest :D Ogólnie rzecz biorąc do przyrody trzeba mieć tonę cierpliwości, często z 50 szotów 1 lub 2 są w miarę ok :))

ALF
09-01-2008, 10:52
no, chyba że masz flaszkę eteru :D

Kazzam
09-01-2008, 13:36
tja... :mrgreen:

kaisuj
09-01-2008, 13:52
W zasadzie wszystkie istotne roznice miedzy foceniem kompaktami i lustrzanka zdjec makro zostaly juz wyliczone. ja dodam tylko, ze w przypadku makro z lustrzanka obiektyw makro jest czesto dopiero punktem wyjscia, a rozbudowany aparat wyglada czasem kosmicznie, podczas gdy w kompakcie na obiektyw mozna nalozyc raynoxa czy jakies szklo powiekszajace i na tym koniec. Glebia ostrosciw kompakcie faktycznie jest sporym atutem, ale i tak bym nie zamienil jej na jakosc lustzranki, a poza tym umiejetne operowanie mala glebia ostrosci daje ciekawsze rezultaty od "plaskiego" obrazu z kompaktu.