PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 85/1.8D

stachmuszel
31-12-2007, 12:12
Witam serdecznie!
Przymierzam się powoli do zakupu Nikkora 85/1.8D. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: czy jest możliwość trafienia "mydlanego" lub obarczonego jakimiś innymi przypadłościami egzemplarza. Pomyślałem, że kupię go u Hesji, ale Cichy kusi podobno sprawdzonymi egzemplarzami, droższymi tylko o kilka pln. Co o tym myślicie. Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=289817378

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008.

sradek
31-12-2007, 12:20
mam starą wersje bez D, Problem w moim przypadku nie wynika z BF/FF tylko z małej GO i trudności ostrzenia z D70s - wydawało mi się ostrość jest na brwi a nie na oku - odkąd zacząłem ostrzyć na policzku problem przestał istnieć.

A szkiełko na pewno warte zakupu!

Radek

Maciex
31-12-2007, 12:33
Nic mi nie wiadomo, żeby to był jakiś problem u Nikkorów - ew. miejsce produkcji może mieć jakieś znaczenie, że jest np. "made in Japan"

A tak? Mydło? to nie Sigma przecież.
Z tego co wiem to takie przypadki w Nikkorach są raczej rzadkością.

Moim zdaniem to "chłyt marketingowy", żebyś kupił drożej, myśląc że lepiej.
A już na pewno Hesja byle czego by Ci nie sprzedał, a w razie jak coś byłoby nie tak pewnie i kłopotów by nie robił.
Swoją drogą bym jakiemuś gościowi z Allegro nie ufał bardziej niż koledze z Forum..

Jak już sprawdzać to i tak najlepiej przetestować samemu, ze swoim body i wtedy w ogóle problem odpada.

A nie masz jakiegoś zaprzyjaźnionego sklepu gdzie można samemu obejrzeć? Musi być przez Internet?

Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2008! :)

robin102
31-12-2007, 13:06
Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania , coś tam w konstrukcji ma pomotane. Trafić na szkło idealne jest bardzo trudno. Nawet te sztuki które użytkownicy twierdza że nie mają problemu z FF często na innym body ogniskują troszkę "przed" , ale i na własnym użytkownika body też można dostrzec , tylko nie każdy wnika w sprawę. Jak będziesz testował szkło to sprawdzaj na dłuższe dystanse rzędu nawet kilkudziesięciu metrów do fotografowanego obiektu. Mój obiektyw który dostałem po wymianie serwisowej właśnie z powodu FF był justowany w zagranicznym serwisie przed wysyłką do mnie no i należy do tych bez FF mimo mojej wnikliwości się nie doszukałem :) no i raczej nigdy go nie sprzedam.

Maciex
31-12-2007, 13:19
Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania , coś tam w konstrukcji ma pomotane. Trafić na szkło idealne jest bardzo trudno. Nawet te sztuki które użytkownicy twierdza że nie mają problemu z FF często na innym body ogniskują troszkę "przed" , ale i na własnym użytkownika body też można dostrzec , tylko nie każdy wnika w sprawę. Jak będziesz testował szkło to sprawdzaj na dłuższe dystanse rzędu nawet kilkudziesięciu metrów do fotografowanego obiektu. Mój obiektyw który dostałem po wymianie serwisowej właśnie z powodu FF był justowany w zagranicznym serwisie przed wysyłką do mnie no i należy do tych bez FF mimo mojej wnikliwości się nie doszukałem :) no i raczej nigdy go nie sprzedam.

a ja kupiłem używane i żadnych problemów, nawet zaryzykuję stwierdzenie że to najlepsze i najostrzejsze z moich szkiełek. Może nie wnikam w sprawę aż tak dokładnie jak Ty, staram się nie szukać problemów na siłę - moje skromne wymagania spełnia ten obiektyw w 110%.
Swoją droga tam nie było napisane o minimalnym FF, ale o mydle, a to przy tym obiektywie chyba jednak przesada.

No ale właśnie - to co na pisałem - jak już testować to ze swoją puszką, a nie z magicznym hasłem że ktoś tam testował nie wiadomo jak i nie wiadomo z jakim modelem- ja tam w taki marketing nie wierzę. :)

Noworoczne pozdrowienia! :)

Xathloc
31-12-2007, 13:24
[...]Swoją drogą bym jakiemuś gościowi z Allegro nie ufał bardziej niż koledze z Forum[...]
Cichy również bywa na forum ;)

stachmuszel
31-12-2007, 13:48
No właśnie pomyślałem o Cichym/Negatyw/, bo to postać znana na naszym forum. Nie spotkałem się, aby ktoś narzekał na obiektywy, którymi handluje.
Zapytam wprost. Czy teksty typu:

"UWAGA: KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 1.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."

to fakt czy marketingowy bełkot, mający na celu wyciągnięcie kilku grosików więcej? Co sądzicie?

Pozdrówka!

robin102
31-12-2007, 13:48
a ja kupiłem używane i żadnych problemów, nawet zaryzykuję stwierdzenie że to najlepsze i najostrzejsze z moich szkiełek.... :)
Całkiem mozliwe. Zawsze twierdzę, że sztuka sztuce nie równa. Ja też jestem bardzo zadowolony ze swego 85mm który mam po wymianie. Sprawdzałem kilka szkieł, rozmawiałem naprawdę z wieloma doświadczonymi użytkownikami i wszyscy potwierdzali, że szkło (jako model i sztuki u nich )ma tendencje do FF - zawsze to lepiej niż BF :)

Cichy jak Go poprosisz szkło sprawdzi ze swoim D70s , a poza tym bez problemu wymieni lub kasę zwróci w ekspresowym tempie. No dość reklamy :) Tylko w glowę zachodze po co Mu ten przydomek Negatyw , móglby sobie dać POZYTYW też termin fotograficzny :)

Maciex
31-12-2007, 14:08
Cichy również bywa na forum ;)

a to sorki :) nie zajarzyłem, jak to też kolega z forum to insza inszość :)

a jak parę złotych różnicy...to wtedy lepiej "testowane" choć nie sądzie żeby akurat Hesja byle co sprzedawał ;)

ja tylko tak w to "mydło" jakoś nie wierzę, może trafiają się jakieś różnice (w koncu optyka to nie elektronika)
ale żeby aż tak..
no i pytanie wtedy JAK jest każda sztuka testosowana..(metodologia - jak sprawdzane jest co jest mydło a co nie? pomiar MTF? na jakich przesłonach itd, czy raczej subiektywna ocena?)

powtórzę, że moim zdaniem nie ma jak własne testy - jak dla nas jest OK z naszą puszką, to wtedy naprawdę jest OK. :) Bo różnie to bywa.
czasem warto zaryzykować (ja kupiłem swoją w super cenie wysłkowo i trochę w ciemno) ale zdecydowanie optykę wolę kupować osobiście. A mam już zaprzyjaźniony sklep gdzie praktycznie mogę robić co chcę (opróćz wynoszenia sprzętu na zewnątrz) :) Ostatnio bawiłem się ze 2 godziny D300 z kilkoma obiektywami. A także obiektywami (łącznie z nowym N14-24) z moją D80.
Naprawdę warto. O ile tylko jest taka możliwość, bardzo pomaga w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam noworocznie

Kaleid
31-12-2007, 14:10
Generalnie cała ta seria szkieł ma tendencję do frontfocusowania

Chyba Ci się obiektywy pomyliły.

A co do sedna sprawy: bardzo przyjemny obiektyw. Ładne oddanie (uciekające w pastelowe) kolorów i konstrastu, przyjemne rozmycie tła. Jego minusem są dość spore aberracje, szczególnie przy duzych otworach przysłony. Generalnie, 85 1.8 nie był nigdy i nie jest problematycznym obiektywem.

Maciex
31-12-2007, 14:14
Całkiem mozliwe. Zawsze twierdzę, że sztuka sztuce nie równa. Ja też jestem bardzo zadowolony ze swego 85mm który mam po wymianie. Sprawdzałem kilka szkieł, rozmawiałem naprawdę z wieloma doświadczonymi użytkownikami i wszyscy potwierdzali, że szkło (jako model i sztuki u nich )ma tendencje do FF - zawsze to lepiej niż BF :)

Cichy jak Go poprosisz szkło sprawdzi ze swoim D70s , a poza tym bez problemu wymieni lub kasę zwróci w ekspresowym tempie. No dość reklamy :) Tylko w glowę zachodze po co Mu ten przydomek Negatyw , móglby sobie dać POZYTYW też termin fotograficzny :)

No NEGATYWA to ja już na forum spotkałem, teraz wszystko JASNE ;) a Cichy to mi sie zupełnie z kimś innym kojarzy. RzeczywiśCie do transakcji internetowych marketingowo lepsze byłoby POZYTYW.

robin102
31-12-2007, 14:16
Chyba Ci się obiektywy pomyliły.
Na 85f1,4 mnie nie stać, a mówiłem o zwykłej 85tce, o której wadach wspominają też na optycznych i na zagranicznych portalach. Niedowierzałem bo w slowo pisane nie wierzę, sam sprawdzałem 3 sztuki od ludzi. Problem dotyczy wielu sztuk, ale jak widać znam już przynajmniej 3 które są OKi, oraz w sumie z 4 (poza tymi co sam sprawdzałem) które miały problem z małym, a jednak FF.

Kaleid
31-12-2007, 14:32
Ja też o zwykłej, a mam już drugą. Nigdy nie slyszalem o jakimś masowym problemie z tym obiektywem, więc nie wprowadzaj w błąd.

Maciex
31-12-2007, 14:38
Ja też o zwykłej, a mam już drugą. Nigdy nie slyszalem o jakimś masowym problemie z tym obiektywem, więc nie wprowadzaj w błąd.
No proszę, dzięki za poparcie tego co napisałem na początku :)
I wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2008, ja zaraz robię log-out
następny pewnie dopiero w przyszłym roku;)

robin102
31-12-2007, 14:54
Wiesz kurde, że na przykład ja o czymś nie słyszałem to nie znaczy, że tego nie ma :). W błąd nie wporwadzam. Sam sprawdzałem co też robili inni użytkownicy.
Że obiektyw jest świetny optycznie to potwierdzam, ale że sporo sztuk ma problem z FF też niestety potwierdzam. :)
Teraz już nie możesz powiedzieć, że nie słyszałeś :)

Kaleid
31-12-2007, 15:52
Słyszałem też że Elvis żyje, i inne takie :) Nie potwierdzam że sporo sztuk ma problemy z frontfocusem. Twoja wypowiedź świadczyła o tym że problem w tym obiektywie jest masowy, co nie jest prawdą. Poza tym problemy z ostrzeniem nie zawsze są winą obiektywu.

robin102
31-12-2007, 18:08
Można by dywagować co to problem masowy. W statystycznej kontroli jakości na jakiej oparty jest dzisiejszy przemysł wprowadzonej w latach drugiej wojny światowej przez Amerykanów 5% wadliwych lub źle działjacych urządzeń to już katastrofa z dużymi skutkami dla producenta. Zakupiłem szkło z FF co mnie bardzo zdziwiło bo była to moja pierwsza stalka nikkora z tym felerem. Wiec miałem 100% wadliwego towaru :) jestem dociekliwy i sprawdziłem po fakcie parę sztuk na pólkach sklepowych bywając w stolicy , jeden w stodole w ciemnościach , jakieś od znajomych ziomków fotografów trafiłem. Potem rozpisałem się do ludzi- doświadczonych userów naszego forum też. No i każdy potwierdzał, że jego sztuka ma malutkie problemy z FF . Potwierdza to także serwis NP przynajmniej miły doświadczony niby technik z ulicy "Podstępu" że nie bardzo wiedzą dlaczego tak jest, że te szkło na analogu chodzi OKi a na cyfrze lubi mieć FF. Panowie testerzy z optycznych też trafili na 100% towaru czyli obiektyw który testowali też miał FF. W podsumowaniu testu to napisali. ja miałem 2 puszki bez żadnych problemów z FF czy BF na obu sprawdzane szkła 85mm zachowywały się tak samo, niestety. Na photozone czy gdzieś indziej też to czytałem. Ale najważniejsze jest to ,ze sam to sprawdziłem i wiem, że szkła 85mm bywają często felerne. Nie jestem dzieckiem neostrady i nie powielam zasłyszańców. Sprawdzam sam, ustalam konsultuje, porownuje ze znajomymi i wtedy mam coś do powiedzenia. Jednak trzeba mieć do tego dystans i sporo nabytego przez doświadczenia obiektywizmu. Ja uwielbiam te szkiełko na przemian z 35mm to są moje " najukochańsze" obiektywy ale ........... patrz powyżej :)
każdemu kto chce kupić takie szkło polecam dokładne go sprawdzenie i nie na krótkich dystansach portretowych 2-4mm ale na dłuższych. Jak ma FF to wyjdzie jak BYK .
Niech żyją stałki 85mm !!!!
Aaaaa i żeby byla jasnośc nie namawiam i nie przekonuje. Napisałem do czego doszedłem powiedzmy po wnikliwym zbadaniu tematu.

Kaleid
31-12-2007, 18:21
Rozumiem że sprawdziłeś sam wszystkie 85 1.8 dostępne na rynku? Pogratulować cierpliwości, mi by się chyba nie chciało ;)

PS: mi Pan z NP zdradził że Twoje D300 ma 3 hotpiksele :)
PS2: ja wcale nie kocham tego obiektywu, wolę się kochać z kobietami :)

Vadim
31-12-2007, 18:28
I Ty się robin102 jeszcze dziwisz, że nikt ci N24-70/2.8 sprzedać nie chce?...:mrgreen:

Pozdrawiam

robin102
31-12-2007, 18:34
Rozumiem że sprawdziłeś sam wszystkie 85 1.8 dostępne na rynku? Pogratulować cierpliwości, mi by się chyba nie chciało ...
Wystarczyło kilka sztuk, poza tym sporo ludzi ma te szkło więc ich doświadczenia są bezcenne. Ale dla miłej noworocznej atmosfery możesz przyjąć, że miałem PECHA -giganta :( kilka szkieł na 2 bagnety i każde z mniejszym lub większym FF. Body bez zarzutów najmniejszych. Cóż takie te szkła są, ups te z którymi ja i moi znajomi i panowie z optycznych mieli doświadeczenia :). Zapewne reszta jest super hiper biper sprawna i tego wszystkim życze, sobie też bo mam już nowiutkie bez wad szkiełko po szybkiej wymianie.
Coś czuję że sie zakręciliśmy w spór bez końca ja z argumentami, a Ty tym razem bez ;) . Obaj lepiej wyluzujmy :). bo mi jakieś ostrzeżenie wlepisz za spór z MODEm. Cholercia zapomniałem, że MOD ma zawsze rację :(

Kolego VADIM nie każdego stać na obiektywizm :) nawet jak się ma jasne obiektywy ;)

Kaleid
31-12-2007, 18:43
Powoływanie się na jakichś tam krewnych i znajomych królika którzy coś tam wiedzą ale nie powiedzą i na panią w sklepie to są argumenty? Czytam wiele zagranicznych grup dyskusyjnych, i nigdy nie natrafiłem na jakiś ewidentny, masowy problem z frontfocusem w tym obiektywie. Przypadki owszem - zdarzały się. Ale to były przypadki.

PS: nie przypominam sobie żebym komuś dał ostrzeżenie za dyskusję.

robin102
31-12-2007, 19:06
Jak nic wypadało by wymienić kilku userów naszego forum z którymi rozmawiałem o tym szkle, ale spox odpuszczam z wiadomych powodów.

Vadim
31-12-2007, 19:25
...

Kolego VADIM nie każdego stać na obiektywizm :) nawet jak się ma jasne obiektywy ;)

Odnoszę wrażenie, że w Twoich postach jest zbyt dużo gdybania i negatywnych ogólników. Z tego co tutaj piszesz, wynika, że ta przypadłość 85/1.8 jest nagminna i Ty to wiesz. Pytanie skąd? Widziałeś te wadliwe sztuki, czy coś się w Twojej głowie uroiło? :???:
Jak widziałeś, to może dla konkretów podaj przykłady felernych sztuk... Skoro było ich sporo, to nie powinieneś mieć z tym większych problemów...
Nie zrozum mnie źle, ale jak czytam o Twoich wątpliwościach i podejrzeniach w najprostszych, czy nawet oczywistych sprawach, to rozumiem, że mam do czynienia z kimś do bólu konkretnym i rzeczowym. :oops:
Chętnie się dowiem czegoś nowego, bo jako użytkownik owych nikkorów (miałem zarówno wersję 85/1.8 jak i 85/1.8D) podejrzewam, że ktoś mnie oszukał sprzedając szkła pozbawione wymienionych przez Ciebie wad...:cry:

Pozdrawiam

gALL
01-01-2008, 11:53
Kurcze, moj (przepraszam, zony) Nikkor 85/1.8 bez D tez jakis felerny. Tylko gdzie mam go reklamowac?

Prosze jak najszybciej o rade, bo nie moge spac po nocach. Czuje sie oszukany, ze kupilem wybrakowane szklo.

Moze oddam do serwisu Nikona aby miec ten stawny FF o ktorym pisze robin102. :D

andrzejek
01-01-2008, 12:06
["UWAGA: KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 1.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."

to fakt czy marketingowy bełkot, mający na celu wyciągnięcie kilku grosików więcej? Co sądzicie?

Pozdrówka![/quote]
A ja sie zastanawiam, co sie dzieje z tymi obiektywami, ktore nie pasują do tego opisu, lądują na śmietniku?Wraca do hurtowni?Hurtownia czy importer podsyla co rusz nowy egzemplarz, zabiera stary "felerny" i odsyla do Japonii?

pebees
01-01-2008, 12:26
Kurcze, moj (przepraszam, zony) Nikkor 85/1.8 bez D tez jakis felerny. Tylko gdzie mam go reklamowac?

Prosze jak najszybciej o rade, bo nie moge spac po nocach. Czuje sie oszukany, ze kupilem wybrakowane szklo.

Żeby Ci ulżyć, odkupię go od Ciebie, za jakieś 200 zł. Przecież nie dam normalnej ceny za tak wybrakowany obiektyw!

canox
01-01-2008, 12:34
["UWAGA: KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 1.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."

Pozdrówka!
A ja sie zastanawiam, co sie dzieje z tymi obiektywami, ktore nie pasują do tego opisu, lądują na śmietniku?Wraca do hurtowni?Hurtownia czy importer podsyla co rusz nowy egzemplarz, zabiera stary "felerny" i odsyla do Japonii?

Dobry bajer to podstawa, a dodatkowo można od klienta wycięgnąć pare złociszy więcej, "za sprawdzenie":)
"Pieniądze to nie wszystko" tam kasowali za opiekę :mrgreen:, a więc każdy pretekst/pomysł jest dobry, by ciemnego walnąć w rogi.
A"felerne szuki" trafiają na przemiał, np: szkło na butelki, Bols? :mrgreen:

Xathloc
01-01-2008, 13:07
Akurat z tego co słyszałem o tym sprzedawcy (rówież w rozmowie z Foto-Techniką, dystrybutorem Tamrona) te szkła są faktycznie testowane i brane na sprzedaż jedynie te ostre. Co się dzieje z resztą, cóż, dużo firm sprzedaje szkła ;)

gALL
01-01-2008, 17:36
Żeby Ci ulżyć, odkupię go od Ciebie, za jakieś 200 zł. Przecież nie dam normalnej ceny za tak wybrakowany obiektyw!

Za 200 to nie sprzedam, jestem z nim emocjonalnie zwiazany :) Chyba ze mowimy o 200 Elzbietkach :)

robin102
01-01-2008, 21:30
... że mam do czynienia z kimś do bólu konkretnym i rzeczowym. ...Pozdrawiam
Dokładnie jak napisałeś w cytacie, tak jest.
Coś z za małym zaangażowaniem wczytałeś sie w moje poprzednie wypowiedzi, albo w ogóle nie czytałeś :(.
Rozumiem ,że oczekujesz abym podał numery fabryczne rzeczonych szkieł w których ze swoja wnikliwością dokopąłem się małych wad polegających na FF , podał świadków lub potwierdził to notarialnie , oraz napisał niki userów naszego forów z którymi to konsultowałem sprawę FF w szkłachch 85mm i którzy to potwierdzali że szklą które mają lub mieli uraczały ich FF. Rozumiem, że o to Ci chodzi ? Spójrz na mój avatar czy wyglądam na świnkę ?
Nie mam zamiaru toczyć z Tobą sporu bo widzę , że za muszkietera czy szermierza chcesz tu robić, znaczy się pogromcę robina :). Chciałem uczulić potencjalnych zainteresowanych kupnem tego szkła, że model ten nader często ma problemy z FF . Sprawdziłem to sam bo mi się chciało zbadać głębiej zagadnienie, bo umiem to zrobić w prosty sposób bo lubię być dociekliwy i dokładny. Nie twierdzę , że wszystkie 85 mm mają FF BO TAK NIE JEST !!! - sam mam teraz świetną sztukę i ludzie których znam też mają. Uważam jednak , że stalki 85mm mają jakąś konstrukcyjną skłonność, tak samo jak nie twierdzę, że wszystkie tamrony 17-50 maja FF czy BF choć dopiero piąta i szósta moja sztuka tego modelu nie ma tej wady.

Vadim
01-01-2008, 21:57
...

Nie mam zamiaru toczyć z Tobą sporu bo widzę , że za muszkietera czy szermierza chcesz tu robić, znaczy się pogromcę robina :)...

...Uważam jednak , że stalki 85mm mają jakąś konstrukcyjną skłonność...

Nie jestem, nie byłem i nie będę żadnym pogromcą robina. To nie las Sherwood, a ja nie jestem szeryfem z Nottingham...:mrgreen:

robin102, wiesz, że Cię lubię, ale odnoszę wrażenie, że niezbędna Ci jest chwila refleksji, do której mogą skłonić tylko takie postulaty jak mój.:) Zdaję sobie jednak sprawę, że nie jesteś w stanie podać konkretów na ten temat, bo to jest tylko Twoje bajdurzenie... :)

Obarczanie jakąś wadą sumarycznie sporej liczby akurat tych szkieł przychodzi Ci z dziwną lekkością bytu. Jeśli na setki tysięcy wyprodukowanych sztuk trafi się kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset złych, to nie upoważnia do takich wniosków i publicznych oświadczeń o konstrukcyjnych wadach. To już jest spore nadużycie.
I powiem szczerze na tym noworocznym kacu, że smędzisz i mędzisz bardziej, niż moja, tfuu, teściowa... :twisted:

Pozdrawiam

robin102
01-01-2008, 22:03
No i znów nie przeczytałeś co napisałem :( to chyba przez tego sylwestrowego kaca ;)

Rycerz
03-07-2008, 00:12
znaczy się...kupowac prawda?

FelTom
05-07-2008, 01:18
Sorki za chwilową zmianę tematu tego sporu.

Parametry tego obiektywu wydają się interesujące. Jeśli chodzi o obiektyw portretowy.
Zastanawiam się nad nim Nikon AF 85 f/1.8D właśnie, zaś na przeciwko stoi Nikon AF 60 f/2.8D Micro.
Które z tych szkieł wg Was jest lepsze? Chodzi o portret, zaś fotografie makro, mogłyby zadecydować w przypadku zbliżonej jakości.