PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka na lustro i dylemat

lookash
29-12-2007, 20:19
Na wstepie witam bo to moj pierwszy post na tym forum :)

Jakos na poczatku roku kupilem Fuji s6500. Z czasem zaczalem kompletowac rozne dodatki, w tym lampy blyskowe wywoływane na fotocele.

Teraz jednak stwierdzam ze brak gorącej stopki jest dla mnie mocno uciążliwy. Zabawa w zakładanie szyny kątowej, lampy, fotoceli itp dyskwalifikuje taki zestaw gdziekolwiek poza domowym studiem.

Poza tym chcialbym rozwijac sie w tym kierunku bo fotografia wciaga mnie coraz bardziej. Dochodzi o tego jeszcze pomysl, ze moze z czasem poznania juz sprzetu moglbym dorabiac sobie jako fotograf na jakis imprezach - wiadomo na poczatku nic wielkiego ale z czasem, kto wie.

Do tego dochodzi jeszcze jakze pyszna gratka w postaci oferty RTV Euro AGD w postaci 30 rat 0% co mi sie bardzo usmiecha.

I tak wlaśnie myśle o przesiadce na cos lustrzanego. Co byscie mi polecali? Mowimy o onowych aparatach bo jedyna mozliwosc to branie go na raty.

Mysle o D80, pytanie tylko czy brac samo body i do tego jakis obiektyw, czy moze w kicie z AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm, tak jak tutaj: LINK do sklepu (http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-.bhtml)

Po tym roku z fuji s6500 stwierdzam ze najbardziej kreci mnie fotografia studyjna, portrety. Kompletnie nie interesuja mnie krajobrazy, latanie po lesie i "łapanie wiewiorek" itp. Od czasu do czasu lubie tez wyjsc na miasto i popstrykac budynki, uliczki. Z czasem moze jakies imprezy.

Chcialbym zebyscie polecili mi mniej wiecej czy taki d80 z kitem bedzie dobry dla moich wymagan, a jesli nie ten kit to co innego?
I jesli mozna to mniej wiecej na co musialbym zaopatrywac sie na przyszlosc? W jakie szkła leciec?

ziuteczny
29-12-2007, 20:31
ten obiektyw, którym wymieniłeś, choć niezły to ma plastikowy bagnet i nie jest zbyt jasny

Generalnie rozpocznij inaczej. Poczytaj wątki o optyce tu i na forum Canona. Zwróć uwagę co piszą osoby o potencjalnie podobnych zainteresowaniach jak Twoich. Wypatrz interesujące Cię obiektywy. Wybadaj gdzie leży stosunek cena/jakość. Wybierz system.
Jeśli chodzi o system to potem pucha. Tu niestety puszki mogą trochę przekrzywić wybór systemu. Na dzień dzisiejszy Canon tu wymiata ze nowym 40d. Kupujesz tę puchą, potem standard ponad-systemowy czyli jasnego Tamrona 17-50 i na jakiś czas masz spokój, potem się zobaczy ...

d80 na dzień dzisiejszy ja bym nie brał. Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.

Mata_Hari
29-12-2007, 20:35
A ja tak z ciekawości zapytam - czemu odradzasz D80?

maciekjak
29-12-2007, 20:49
ziuteczny dlaczego odradzasz własnie D80, przecież wiele osob na tym forum i nie tylko twierdzi, że to znakomita puszka a nie widze sensu, żeby na dzień dobry wykładac 5000 czy 6000 PLN na puszke, wydaje mi sie, że na początek D80 wystarczy

mpwt
29-12-2007, 21:26
Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.

Trzymaj się lepiej z dala od puszki bez śrubokręta (D40 i D40x), bo w jasnych i tanich stałkach nie uświadczysz autofocusa. I dzisiaj to chyba lepiej kupić używanego D200 niż D300. Zobacz na giełdzie za jakie śmieszne ceny można go nabyć.

Dobry zestaw na początek to Nikkor 18-70 (poczytaj test na http://optyczne.pl a do tego np. Nikkor 50/1.8 (używany kosztuje w granicach 350 zł). Oczywiście puszkę bym brał D80 lub używaną D200, bo w studiu wysokie ISO i tak Ci nie potrzebne.

Wini
29-12-2007, 21:31
....Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne ...
Wg mnie rada jakaś taka dziwna, powiedzy półprofesjonalna

lookash
29-12-2007, 21:42
Powiem tak, moze dla niektorych to bedzie smieszne, ale ogolnie jak trzymam w rece obojetnie jakiego Nikona i obojetnie jakiego Canona, to mam wrazenie ze trzymam prawdziwy aparat i zabawke. Na plus nikona. Moze to tylko takie jakies wrazenie poczatkowe. Glupio mi pytac na forum nikona o takie rzeczy, ale do takich zastosowań jak podałem to szkła ma tańsze nikon czy canon? Ze stajni canona w moim zasiegu teraz bylby raczej jedynie 400D. 40D to juz za wysoko cenowo.

Te 4 koła za które mogę mieć D80 z kitem to jednak maks. To rozłożyłbym na raty do kredytu studenckiego. A kolejne obiektywy to juz z dodatkowych moich własnorecznie zarobionych pieniedzy by szły. Zapewne przez jakiś czas nie kupiłbym kolejnego szkła. Pierwsze w co bym inwestował to lampa. Az tak zawodowo nie mam zamiaru sie zajmować fotografią, a mysle ze na pozniejsze okazyjne fotografowanie slubów itp wsrod znajomych, w ramach dorabiania D80 da rade, bo czemu by nie mial ;)

Inna sprawa to, to czy jak kupie zalozmy takiego D80 z kitem Nikkor 18-135 mm i zostane przy nim jakis czas, to czy nie poczuje pewnych ograniczeń? Jak pisalem nie rzuce od razu sianka na kolejne szkiełko.

Vadim
29-12-2007, 21:50
Wg mnie rada jakaś taka dziwna, powiedzy półprofesjonalna

A ja bym napisał trollowata...:twisted: Następny koleś doradzający 40d na tym forum. Musi im ta pucha strasznie na magazynach zlegać...:mrgreen:

lookash, kup D80 a do niego jako standard 18-70 i micro-nikkora 60/2.8. W studio zrobisz tym praktycznie wszystko. Ewentualnie zamiast N18-70 Sigmę 30/1.4.
Zapłacisz dużo mniej niż za promowane przez trolla 40d z kiepskawym kitem.

Pozdrawiam

HappySeven
29-12-2007, 22:04
...d80 na dzień dzisiejszy ja bym nie brał. Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.

Popieram Cię w 100% a dlaczego... bo D80 to taki mały psikus Nikona - zrobiony po to aby Ci których nie stać na D200 lub D300 mieli coś na otarcie łez.... skoro nie mogą mieć profesionalnego sprzętu to chociaz zeby mieli półprofesjonalny ( nie no komedia z ta nazwą - półprofesjonalny -ta nazwa to dobry chwyt marketingowy.... bo to tak jak nazwać odkurzacz : urządzeniem do pielęgnacji wnętrz ;-) )

Myślę ,że to dobra rada kup sobie np D40x i zbieraj na np: 18-200 VR lub kup sobie D200 lub D300 i tak jak napisał Ziuteczny... żyj póki co np. z kitem o chłodzie i wodzie ;-)

Wini
29-12-2007, 22:24
....Chcialbym zebyscie polecili mi mniej wiecej czy taki d80 z kitem bedzie dobry dla moich wymagan, a jesli nie ten kit to co innego?...

D80 daje duże możliwości rozwoju - pod względem obiektywów. O obiektywach masz cały dział "Optyka" w tym kilka watków typu "co do portretu ?"

lookash
29-12-2007, 22:33
Co do puchy to jakos d40(x) jest wlasnie dla mnie takim połśrodkiem. Nie wiem, ale jak mam przerzucac sie z hybrydy na lustro to chyba juz cos lepszego niz d40(x) ;) Moge co prawda kupić Nikona D40x + kit, ale nie podepne juz pod to stałki z działającym AF. Chcialbym jednak kupic aparat ktory starczy mi na nieco dłużej. Nie chce popełnić tego samego błędu co przy kupnie fuji. Myslalem ze mi starczy i najwyzej w dalszej przyszlosci przerzuce sie na lustro, a tu psikus bo potrzeby mnie troche wyprzedzily i pojawily sie wczesniej niz myslalem. A z moim "pociągiem" do studyjnych zmagań i portretów stałki by sie raczej przydały.

Don_Pedro_123
29-12-2007, 22:35
Weź D80 + Sigmę 17-70 f/2.8-4.5 na początek - będziesz zadowolony... Za nowy komplet dasz poniżej 4k. Później ewentualnie dokupisz inne szkła. Jeżeli kupisz D40(x), to skazujesz się albo na szkła z USM/HSM albo na manal. Do tego w D80 masz lepszą ergonomię chwytu, drugi wyświetlacz, CLS... i jeszcze wiele innych drobiazgów.

Robert_P
29-12-2007, 22:43
Powiem tak, moze dla niektorych to bedzie smieszne, ale ogolnie jak trzymam w rece obojetnie jakiego Nikona i obojetnie jakiego Canona, to mam wrazenie ze trzymam prawdziwy aparat i zabawke. Na plus nikona.

Jak widzę system już wybrałeś pierwsze wrażenie jest najlepsze.
Stać Cię na ten zestaw to do ataku i ciesz się życiem :mrgreen:
Jak z czasem stwierdzisz że sprzęt Cię ogranicza zaczniesz sprzedawać, dokładać i kupować itd :)

ps. Ekonomicznie do studia możesz jak dozbierasz środków kupić stosunkowo tanie 50/1,8 gdzie mała GO Ci się z pewnością przyda.

lookash
29-12-2007, 22:45
Vadim poleca mi Nikkora 18-70mm w kicie, a Don_Pedro_123 to samo ale Sigmy, niestety w nieszczesnym RTV Euro AGD maja w kiecie jedynie 18-135mm. Czy ten który maja na stanie jest rzeczywiście gorszy na tyle zeby koniecznie szukać 18-70? Powiem tak, jedyna mozliwość na dzien dzisiejszy i jeszcze na dlugo jest kupienie własnie w tym sklepie bo maja 30 rat 0% ktorych az tak nie odczuje. Kupienie samego body i osobno gdzies innego obiektywu ktorego nie maja na sklepie byloby raczej nie realne. Nie jestem w stanie wydac takiej kwoty na szkiełko od reki :(

Moze zadam lepsze pytanie: Czy warto kupić D80 z kitem 18-135mm za te 3999? Czy nie bede czuł pewnego braku po przesiadce z mojego fuji s6500. Wiadomo ze poczuje zalety lustra, ale czy nie bede przez ten czas do dokupienia kolejnego szkla odczuwał niedosytu i np. idac na miasto, czy robiac zdjecia na weselu u znajomych powiem, kurde, ale przydałoby sie to i to?

[edit]
Widze właśnei w Euro tą sigmę ktora poleca Don_Pedro_123. Chodziło Tobie o to tak? LINK do sklepu (http://www.euro.com.pl/obiektywy2/sigma-af-17-70-mm-f-2-8-4-5-dc-macro-nikon.bhtml)
Wyszło by mi wtedy 4250zl na 30 rat. Pytanie czy do moich zainteresowań bardziej przyda sie sigma z 70mm czy kitowy Nikkor do 135? Zaraz przeszukam forum i sie mniej wiecej zorientuje, co i jak.
I tak dodatkowo co by mogło być kolejnym krokiem w przyszłości? Jakie szkło?

RBT
29-12-2007, 22:49
ziuteczny dlaczego odradzasz własnie D80, przecież wiele osob na tym forum i nie tylko twierdzi, że to znakomita puszka a nie widze sensu, żeby na dzień dobry wykładac 5000 czy 6000 PLN na puszke, wydaje mi sie, że na początek D80 wystarczy
D 80 faktycznie jest dobry, ale........skoro Lookash pisze, że najbardziej kręci go fotografia studyjna i specerki po mieście, to może faktycznie ciężar wydatków przenieść na odpowiednią optykę. Przy założeniu, że D40 daje ładne obrazy, a tego nie wiem, bo go nawet nie miałem w ręce.

legionize
29-12-2007, 22:49
D80 poszedł w dół cenowo. Ja bym ci radził body + 50 1,8 na początek jasna stałka w dobrej kasie. Zestaw ok chociaż różnie mówią o tej ogniskowej( że nijaka). Używałem było bardzo ok

Don_Pedro_123
29-12-2007, 22:59
Sprawdź w FOTOJOKERZE - ja swój sprzęt (prawie wszystko ze stopki) kupiłem u nich. Co prawda brałem za gotówkę, ale wiem, że mają też raty.
W kwestii szkła: Sigma na krótkim końcu ma f/2.8 - więc całkiem przyzwoicie. Kit to jednak f/3.5

szmyca
29-12-2007, 23:00
Ja bym brał D80 +50 1.8 + 85 1.8 jak portret i manual ci nie przeszkadza to moze jupiter 135 f3.5 z przejciowka.

prz3mo
29-12-2007, 23:12
Popieram Cię w 100% a dlaczego... bo D80 to taki mały psikus Nikona - zrobiony po to aby Ci których nie stać na D200 lub D300 mieli coś na otarcie łez.... skoro nie mogą mieć profesionalnego sprzętu to chociaz zeby mieli półprofesjonalny ( nie no komedia z ta nazwą - półprofesjonalny -ta nazwa to dobry chwyt marketingowy.... bo to tak jak nazwać odkurzacz : urządzeniem do pielęgnacji wnętrz ;-) )

Myślę ,że to dobra rada kup sobie np D40x i zbieraj na np: 18-200 VR lub kup sobie D200 lub D300 i tak jak napisał Ziuteczny... żyj póki co np. z kitem o chłodzie i wodzie ;-)

Znowu ta sama śpiewka w wykonaniu Happy Seven, hahahahaha....
Masz kompleks posiadacza D40(x) :mrgreen:
Jesli D80 jest jak to nazwałeś psikusem Nikona to czym jest D40(x) ? hehehehe....
To juz któryś z rzedu Twoj tego typu post, opisujący w ten sposob D80 , jednoczesnie doradzający D40(x).

-------

Autorowi jak najbardziej polecam D80. W tej chwili ma całkiem dobrą cenę, bedzie bardzo fajną puszką na wejscie w system nikona.
Zamiast 18-135 polecam Ci 18-70. Jest lepiej wykonany (metalowe mocowanie). Jest tez troche drozszy, ale jasniejszy Tamron 17-50 2.8.
Z czasem , jesli bedziesz mial taka potrzebe uzupelnisz sobie zestaw jakims tele...
A moze bardziej przyda Ci sie np. polecany wyzej Nikkor 50mm 1.8. Szkiełko tanie, a oferujace rewelacyjnie ostre zdjecia :) Oczywiscie wczesniej musisz sprawdzic czy ogniskowa 50mm sprawdzi Ci sie w kadrach, ktore masz zamiar robic , bo w cyfraku po cropie 50mm jest troche wąskie..

Moze zadam lepsze pytanie: Czy warto kupić D80 z kitem 18-135mm za te 3999? Czy nie bede czuł pewnego braku po przesiadce z mojego fuji s6500. Wiadomo ze poczuje zalety lustra, ale czy nie bede przez ten czas do dokupienia kolejnego szkla odczuwał niedosytu i np. idac na miasto, czy robiac zdjecia na weselu u znajomych powiem, kurde, ale przydałoby sie to i to?

Na to pytanie nikt nie da Ci jednoznacznej odpoiwedzi, bo nikt z nas nie wie jakie ogniskowe beda Ci potrzebne.
Jedno jest pewne, na weselach beda potrzebne Ci jasne szkła (kościół). Czyli np. wspomniany wyzej przeze mnie Tamron 17-50 2.8.
Do tego mozna dorzucic Nikkora 50mm 1.8.

wrrum
29-12-2007, 23:28
Weź D80 + Sigmę 17-70 f/2.8-4.5 na początek - będziesz zadowolony... Za nowy komplet dasz poniżej 4k. Później ewentualnie dokupisz inne szkła. Jeżeli kupisz D40(x), to skazujesz się albo na szkła z USM/HSM albo na manal. Do tego w D80 masz lepszą ergonomię chwytu, drugi wyświetlacz, CLS... i jeszcze wiele innych drobiazgów.
Mam D80, bawiłem się D200, niedługo pobawię się D3 (i doznam paru systemowych orgazmów :p) i powiemn Ci, że na począstek powinieneś wziąć D80.
1. Obrazowanie jak w półprofesjonalnym D200 (ta sama matryca)
2. Dużo tańszy (ok. 1 dobry obiektyw)
3. Bardzo przyzwoita ergonomia (polecam dokupić grip)
4. Możliwości rozwoju - nieograniczone

Przewaga nad D40 - ma śrubokręt, więc wszystkie obiektywy Af obsłuży.
Jeśli chodzi o D200, to jego pozostałe zalet Ci się nie przydadzą, bo chcesz robić w studiu (dostęp do funkcji, szczelność korpusu - są mniej istotne).

Proponuję - weź to co jest w FJ (z kitem 18-135) i dokup jakąś stałkę (50/1.8 lub nawet macro 60/2.8 ). Będziesz miał zestaw uniwersalny ze spacer-zoomem do wszystkiego i szkło do studia.

Zostanie Ci ew. sabinka do dokupienia.

lookash
30-12-2007, 00:18
Co do mojego "problemu" to jeszcze przestudiuje wszystko. Nie chce podejmować pochopnych decyzji tym bardziej ze 4tys. to troche jest ;) A nie chce tez władować się w lusto, a nie będzie mnie stać na rozwój szklarni ;) Co innego jakby sprzęt zarabiał na siebie, ale niestety, póki co nie sądzę żebym podołał powaznym zleceniom. Choc nie powiem... myslalem o tym bo to idealna praca wlasnie weekendowa :)

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i wyraznie swojego zdania :) Przekonaliście mnie, jeśli lustro to będzie to na 99% D80 :) Jeszcze raz dzieki chłopaki!

Don_Pedro_123
30-12-2007, 00:22
Jeżeli chcesz zobaczyć foty z D80, to zapraszam na moją stronkę (link w stopce). Akcja "Otwórz Drzwi Św.Mikołajowi" w całości była robiona na Sigmie 17-70.

Wini
30-12-2007, 00:22
....4tys. to troche jest ;) ...
Popatrz na używane, jest pewne ryzyko, ale...
Teraz są takie wyprzedaże, że głowa boli.
Nie ukrywam, że na obecne czasy brałbym jakieś D70S...
Puszka to w zasadzie drugorzędna sprawa...

Maciex
30-12-2007, 00:27
Skończmy już tę durną rozmowę i nie zaśmiecajmy komuś wątku !!!
i z tym jednym co napisałeś się zgodzę..święte słowa wręcz.
szkoda że się tego co sam napisałeś nie trzymasz, nawet autor wątku go zakończył..a ty dalej ciągniesz..
jak to się ładnie mówi - "skończ Waść, wstydu oszczędź".
Zwykle nie wtrącam się w takie tematy pobcznie, ale to już trochę przesada i któryś z kolei wątek, który się przez takie "wtręty" ciężko czyta.
Tu ludzie oczekują pomocy,a nie przepychanek czego wyraz dał już sam autor wątku.
NIe można jakoś inaczej odreagowywać swoich frustracji niż na forum?
Ech.

prz3mo
30-12-2007, 00:33
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i wyraznie swojego zdania :) Przekonaliście mnie, jeśli lustro to będzie to na 99% D80 :) Jeszcze raz dzieki chłopaki!

W kwestii szkieł przejrzyj jeszcze dział z optyką, jest tam naprawde duzo o szkłach, które pewnie bedziesz brał pod uwage przy kupnie :)
Z wyboru D80 bedziesz na pewno zadowolony, ja przesiadałem sie z Panasonica FZ-20 i jesli chodzi o szybkosc, wygode uzytkowania.. miedzy hybrydą , a D80 jest przepaść na korzyśc tego drugiego rzecz jasna :)

lookash
30-12-2007, 00:44
Don_Pedro_123 rzeczywiscie widze ze szkiełko daje sobie dobrze rade :)

Tu ludzie oczekują pomocy,a nie przepychanek czego wyraz dał już sam autor wątku.

Heh... po częsci odezwały się też moje przyzwyczajenia moderatorskie z forum fuji :P

W kwestii szkieł przejrzyj jeszcze dział z optyką, jest tam naprawde duzo o szkłach, które pewnie bedziesz brał pod uwage przy kupnie :)

Tak tez zrobie :)

Z wyboru D80 bedziesz na pewno zadowolony, ja przesiadałem sie z Panasonica FZ-20 i jesli chodzi o szybkosc, wygode uzytkowania.. miedzy hybrydą , a D80 jest przepaść na korzyśc tego drugiego rzecz jasna :)
Tak wlasnie myśle że wszystkie moje wahania rozwieją się w momencie pierwszych chwil sam na sam z aparatem ;) Jak na razie uzywałbym go z moją starą lampą przez fotocele - lepsze to niz nie mieć swiatła ;)

PS zna moze ktos jakis sklep czy to on-line, czy taki w "realu" w Poznaniu lub okolicach, gdzie maja właśnie raty 0% ale rozlozone na wiecej niz 10 miesiecy? Niestety z tego co wypatrzylem to tylko Euro ma takie :( Bo niestety takie 10 nie wchodzi w gre bo nie przełkne tego, a moze nawet by mi stanęło w gardle ;)

Don_Pedro_123
30-12-2007, 00:49
Fotki z Kate Ryan (część koncertu i całe after praty) oraz część koncertu Blue Cafe też była na Sigmie... ;)

prz3mo
30-12-2007, 01:20
Jak na razie uzywałbym go z moją starą lampą przez fotocele - lepsze to niz nie mieć swiatła ;)

Masz tez wbudowaną w D80, zawsze coś... :)
Ja dość długi czas mialem tylko tą, zanim kupilem SB-600... Ale robiłem wiekszosc fotek na powietrzu, przy dobrym swietle, wiec az tak niezbędna mi nie była zewnętrzna.

downunder
30-12-2007, 01:51
Mając twoje fundusze nie wbijałbym się na D80 z marnym kitem na 30 rat. ;)
Zanim spłacisz 10% rat będziesz chciał już coś zmieniać.
Rozejrzyj się lepiej za kredytem gotówkowym, nawet jakby był lekko oprocentowany i kup sobie mało wyeksploatowaną używkę D50/D70/D70s plus jakiś naprawdę dobry kit typu 24-85/3.5-4.5 lub 18-70/3.5-4.5 jako spacerzoom i tani 50/1,8D jako obiektyw portretowy.
Cały zakup jak na początek z kartami pamięci, dodatkowym aku i pewnie też innymi akcesoriami oraz w/w obiektywami nie wyniesie cię więcej niż 2500 zł.
Zdjęć gorszych nie będziesz robił, zapewniam cię. ;)

prz3mo
30-12-2007, 01:55
D70s to też jest nawet dobry pomysł, o ile bedzie chcial sprzet uzywany (bo nowy z gwarancją juz chyba nie do dostania)...

lookash
30-12-2007, 02:34
Tez nie taki zły pomysl. Pytanie jak takie aparaty zachowują się po gwarancji? ;) Sa jakieś wieksze problemy z nimi? Bo jeśli nie to mozi i nawet lepsze wyjscie niz D80. Poczytam jeszcze o roznicach miedzy tymi modelami :)
Z jednej strony nowy D80 na gwarancji za 4tys a z drugiej D70s o wiele taniej zapewne. Pomyśle...
A taki uzywany D70s mniej wiecej po ile srednio chodzi? Tak zeby wiedziec czy sie oplaca i czy ktos nie naciąga :)

prz3mo
30-12-2007, 02:45
Poczytam jeszcze o roznicach miedzy tymi modelami :)

Ja jak wybierałem kiedys sprzet miałem podobny dylemat :)
Do D80 przekonał mnie jasniejszy wizjer (pryzmat, a nie układ luster), wiekszy, wyrazniejszy LCD (wbrew pozorom przydatna sprawa bo to tu po zrobieniu zdjecia , na szybko mozemy ocenić kadr), 10 mpx (dla mnie przydatne podczas pozniejszego kadrowania zdjec np. z zawodów żużlowych), ISO100 (w D70s masz od ISO 200). Tych róznic jest tam jeszcze kilka... Musiałbys dokladnie poczytac o D70s w necie... Z tego co pamietam w D70s był chyba tez troche wyższy poziom szumów.
Wtedy roznica w cenie nie byla jednak tak duża jak dzis. Jak ja wybierałem sprzet to D70s schodził z rynku i mozna było jeszcze kupić go nowego.
Teraz D70s używany mozna znalezc w dobrej cenie, a reszte kasy mozesz zainwestowac w lepsze szkiełka.
Wybor nalezy do Ciebie :)
Nie zazdroszcze, bo to moze byc ciezka i trudna decyzja ;)

szymony
30-12-2007, 10:07
Opcja pierwsza:
Wysupłać gotówkę i zanbyć używkę D50, D70(s), D100(o ile nie zajechany), lub wyżej.
Opcja druga:
Nowy D40(x) za gotówkę. (nie polecam)
Opcja trzecia
Nowy na krystynę, D80 lub wyżej.

Dlaczego D40(x) za gotówkę, a D80 na kryskę. Coby nie mówić o D40, to jest to najbardziej okrojone body. Jest wiele fajnych portretówek i innych szkieł, ale z tym body będziesz musiał rzeźbić w MF, a nie lubisz za bardzo kombinować. Spadniesz z deszczu pod rynnę. Za gotówkę możesz kupić, popracować. Jak ograniczenia korpusu nie będą dla ciebie uciążliwe, to na tym zostaniesz jakiś czas. Jak będzie nie do przyjęcia, puścisz szybko z małą stratą i kupisz coś lepszego.
Jak wpakujesz się w raty, a korpus nie będzie Ci odpowiadał, to zostaniesz z ręką w nocniku, no przynajmniej większa kombinacja będzie z rozwiązaniem tego problemu.

Co do szkieł zapraszam do działu optyka. Na dzień dobry sugeruje pod twoje zainteresowania kita 18-70 i 50/1.8 (opcja budżetowa)

Pozostałym uczestnikom tej dyskusji przypominam że nie jest to wątek o wyższości świąt jednych nad drugimi.