Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Przesiadka na lustro i dylemat

Na wstepie witam bo to moj pierwszy post na tym forum

Jakos na poczatku roku kupilem Fuji s6500. Z czasem zaczalem kompletowac rozne dodatki, w tym lampy blyskowe wywoływane na fotocele.

Teraz jednak stwierdzam ze brak gorącej stopki jest dla mnie mocno uciążliwy. Zabawa w zakładanie szyny kątowej, lampy, fotoceli itp dyskwalifikuje taki zestaw gdziekolwiek poza domowym studiem.

Poza tym chcialbym rozwijac sie w tym kierunku bo fotografia wciaga mnie coraz bardziej. Dochodzi o tego jeszcze pomysl, ze moze z czasem poznania juz sprzetu moglbym dorabiac sobie jako fotograf na jakis imprezach - wiadomo na poczatku nic wielkiego ale z czasem, kto wie.

Do tego dochodzi jeszcze jakze pyszna gratka w postaci oferty RTV Euro AGD w postaci 30 rat 0% co mi sie bardzo usmiecha.

I tak wlaśnie myśle o przesiadce na cos lustrzanego. Co byscie mi polecali? Mowimy o onowych aparatach bo jedyna mozliwosc to branie go na raty.

Mysle o D80, pytanie tylko czy brac samo body i do tego jakis obiektyw, czy moze w kicie z AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm, tak jak tutaj: LINK do sklepu

Po tym roku z fuji s6500 stwierdzam ze najbardziej kreci mnie fotografia studyjna, portrety. Kompletnie nie interesuja mnie krajobrazy, latanie po lesie i "łapanie wiewiorek" itp. Od czasu do czasu lubie tez wyjsc na miasto i popstrykac budynki, uliczki. Z czasem moze jakies imprezy.

Chcialbym zebyscie polecili mi mniej wiecej czy taki d80 z kitem bedzie dobry dla moich wymagan, a jesli nie ten kit to co innego?
    I jesli mozna to mniej wiecej na co musialbym zaopatrywac sie na przyszlosc? W jakie szkła leciec?

Domyślnie

ten obiektyw, którym wymieniłeś, choć niezły to ma plastikowy bagnet i nie jest zbyt jasny

Generalnie rozpocznij inaczej. Poczytaj wątki o optyce tu i na forum Canona. Zwróć uwagę co piszą osoby o potencjalnie podobnych zainteresowaniach jak Twoich. Wypatrz interesujące Cię obiektywy. Wybadaj gdzie leży stosunek cena/jakość. Wybierz system.
    Jeśli chodzi o system to potem pucha. Tu niestety puszki mogą trochę przekrzywić wybór systemu. Na dzień dzisiejszy Canon tu wymiata ze nowym 40d. Kupujesz tę puchą, potem standard ponad-systemowy czyli jasnego Tamrona 17-50 i na jakiś czas masz spokój, potem się zobaczy ...

d80 na dzień dzisiejszy ja bym nie brał. Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.

Domyślnie

A ja tak z ciekawości zapytam - czemu odradzasz D80?
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

ziuteczny dlaczego odradzasz własnie D80, przecież wiele osob na tym forum i nie tylko twierdzi, że to znakomita puszka a nie widze sensu, żeby na dzień dobry wykładac 5000 czy 6000 PLN na puszke, wydaje mi sie, że na początek D80 wystarczy
    N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.
    Trzymaj się lepiej z dala od puszki bez śrubokręta (D40 i D40x), bo w jasnych i tanich stałkach nie uświadczysz autofocusa. I dzisiaj to chyba lepiej kupić używanego D200 niż D300. Zobacz na giełdzie za jakie śmieszne ceny można go nabyć.

Dobry zestaw na początek to Nikkor 18-70 (poczytaj test na http://optyczne.pl a do tego np. Nikkor 50/1.8 (używany kosztuje w granicach 350 zł). Oczywiście puszkę bym brał D80 lub używaną D200, bo w studiu wysokie ISO i tak Ci nie potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 29-12-2007 o 21:51
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

....Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne ...
    Wg mnie rada jakaś taka dziwna, powiedzy półprofesjonalna
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Powiem tak, moze dla niektorych to bedzie smieszne, ale ogolnie jak trzymam w rece obojetnie jakiego Nikona i obojetnie jakiego Canona, to mam wrazenie ze trzymam prawdziwy aparat i zabawke. Na plus nikona. Moze to tylko takie jakies wrazenie poczatkowe. Glupio mi pytac na forum nikona o takie rzeczy, ale do takich zastosowań jak podałem to szkła ma tańsze nikon czy canon? Ze stajni canona w moim zasiegu teraz bylby raczej jedynie 400D. 40D to juz za wysoko cenowo.

Te 4 koła za które mogę mieć D80 z kitem to jednak maks. To rozłożyłbym na raty do kredytu studenckiego. A kolejne obiektywy to juz z dodatkowych moich własnorecznie zarobionych pieniedzy by szły. Zapewne przez jakiś czas nie kupiłbym kolejnego szkła. Pierwsze w co bym inwestował to lampa. Az tak zawodowo nie mam zamiaru sie zajmować fotografią, a mysle ze na pozniejsze okazyjne fotografowanie slubów itp wsrod znajomych, w ramach dorabiania D80 da rade, bo czemu by nie mial

Inna sprawa to, to czy jak kupie zalozmy takiego D80 z kitem Nikkor 18-135 mm i zostane przy nim jakis czas, to czy nie poczuje pewnych ograniczeń? Jak pisalem nie rzuce od razu sianka na kolejne szkiełko.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Wg mnie rada jakaś taka dziwna, powiedzy półprofesjonalna
    A ja bym napisał trollowata... Następny koleś doradzający 40d na tym forum. Musi im ta pucha strasznie na magazynach zlegać...

lookash, kup D80 a do niego jako standard 18-70 i micro-nikkora 60/2.8. W studio zrobisz tym praktycznie wszystko. Ewentualnie zamiast N18-70 Sigmę 30/1.4.
    Zapłacisz dużo mniej niż za promowane przez trolla 40d z kiepskawym kitem.

Pozdrawiam

HappySeven
    Gość

Domyślnie

...d80 na dzień dzisiejszy ja bym nie brał. Jak chcesz Nikona to weź sobie budżetową puszkę bez śrubokręta i zbieraj na jasne, półprofesjonalne obiektywy Nikona lub wysupłaj na d300 i żyj póki co np. z kitem o chlodzie i wodzie.
    Popieram Cię w 100% a dlaczego... bo D80 to taki mały psikus Nikona - zrobiony po to aby Ci których nie stać na D200 lub D300 mieli coś na otarcie łez.... skoro nie mogą mieć profesionalnego sprzętu to chociaz zeby mieli półprofesjonalny ( nie no komedia z ta nazwą - półprofesjonalny -ta nazwa to dobry chwyt marketingowy.... bo to tak jak nazwać odkurzacz : urządzeniem do pielęgnacji wnętrz )

Myślę ,że to dobra rada kup sobie np D40x i zbieraj na np: 18-200 VR lub kup sobie D200 lub D300 i tak jak napisał Ziuteczny... żyj póki co np. z kitem o chłodzie i wodzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    ....Chcialbym zebyscie polecili mi mniej wiecej czy taki d80 z kitem bedzie dobry dla moich wymagan, a jesli nie ten kit to co innego?...
    D80 daje duże możliwości rozwoju - pod względem obiektywów. O obiektywach masz cały dział "Optyka" w tym kilka watków typu "co do portretu ?"
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów