PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600 z nikonem d40???

bumboo
28-12-2007, 20:42
Mam zamiar dokupić tą lampę do swojego nikona d40, czy współpracuje dobrze
ta lampa z tym modelem?
Czy jest warta tych pieniędzy?
Może jakieś inne propozycje.

kronos28
28-12-2007, 20:45
a co rozmiesz przez pytanie "czy współpracuje dobrze"? masz ittl obsługę ittl i tyle :)

kupować - dobra lampa, warta pieniędzy - można się za używkami rozglądnąć bo na forum chodzą za jakieś 600-700zł

bumboo
28-12-2007, 20:49
Zapomniałem dopisać jestem zielony jak trawa na wiosnę.Lampe wole kupić nową w sklepie we Wrocławiu jest za 770zł na pełnej gwarancji :)
Używaną mogłem kupić już za 500 zl ,lecz boję się troszkę .Wielu coś narzeka tu na te lampy?

Wojt@s!o
28-12-2007, 23:09
Bardzo dobra lampa.Nie ma się nad czym zastanawiać

tutymczasem
29-12-2007, 00:47
a mi się wydaje że w tej kombinacji (d40x i sb-600) nie da się strzelać bezprzewodowo, bo d40x nie ma trybu commander - czy mi się zdaje? (trzeba by fotocele dokupić)

p_f
29-12-2007, 10:05
bierz. nawet sie nie zastanawiaj. roznica w jakosci zdjec z lampa ogromna.

maly5
29-12-2007, 10:28
bierz. warto. nie ma sie nad czym zastanawiac.

mmmak
29-12-2007, 11:02
a mi się wydaje że w tej kombinacji (d40x i sb-600) nie da się strzelać bezprzewodowo, bo d40x nie ma trybu commander - czy mi się zdaje? (trzeba by fotocele dokupić)

przecież sb 600 ma wbudowana fotocele

pebees
29-12-2007, 11:42
W którym miejscu?

tutymczasem
29-12-2007, 18:04
z tego co mi wiadomo (chwilowo nie mam swojej sb-600 pod ręką i nie mogę sprawdzić), nie da się jej skonfigurowac tak żeby pracowała jak lamka ze zwykłą fotocelą, odbiera tylko subtelne i szczególne błski wysyłane w trybie commander przez odpowiedni korpus nikona - a przy d40 to chyba trzeba fotocelę osobną dokupić [?]

[EDIT] : Nie żebym uwazał że nie ma sensu jej kupować, "nawet sie nie zastanawiaj. roznica w jakosci zdjec z lampa ogromna." - zgadzam sie w 100%, tylko uczulam na problem z bezprzeowodywm wyzwalaniem

kronos28
29-12-2007, 20:19

jesli tylko nie bedzie chciał kombinować z bezprzewodowym wyzwalaniem to bedzie ok lampa

a wlasnie ze nie ma...

hicks
30-12-2007, 00:05
W którym miejscu?

Pewnie przy diodzie AF, fotocele SB-600 ma tylko nie mozna jej wlaczyc w tryb SU-4 kwestia softu. Jedynie w CLS jest uzywana.

pebees
30-12-2007, 00:07
Pewnie przy diodzie AF, fotocele SB-600 ma tylko nie mozna jej wlaczyc w tryb SU-4 kwestia softu. Jedynie w CLS jest uzywana.
A, to tak, i owszem. Ma też zegar, ale godziny się zobaczyć nie da :)

bumboo
30-12-2007, 11:27
Dziękuje za odpowiedzi. A może lepiej dołożyć i kupić sb-800? do d40.
Oczywiście czytałem o różnicach między tymi lampami. Bardziej liczę się z opiniami ludzi
Którzy je używają?

szymony
30-12-2007, 12:14
800 da Ci większą moc i możliwość zdalnego odpalenia przez lampę wbudowaną, ale tylko w manualu. Przy pracy z grupą lamp (dwie i więcej), to będzie robić za sterownik.

bumboo
19-01-2008, 22:32
Już się zdecydowałem kupuję sb-800,lecz czemu sprzedawcy mówią, że zakup tej lampy do d40 jest przesadzony. Nie chcę z nimi dyskutować, bo wiele na ten temat nie mam do powiedzenia. Może ktoś mi to wyjaśni, o co im chodzi, a może tylko się nie znają?
Czy firma Nikon szkoli tych ludzi?

who
19-01-2008, 22:52
Już się zdecydowałem kupuję sb-800,lecz czemu sprzedawcy mówią, że zakup tej lampy do d40 jest przesadzony. Nie chcę z nimi dyskutować, bo wiele na ten temat nie mam do powiedzenia. Może ktoś mi to wyjaśni, o co im chodzi, a może tylko się nie znają?
Czy firma Nikon szkoli tych ludzi?

jeżeli się zdecydowałeś to po co słuchasz tych ludzi ;)
fakt że może nie wykorzystasz CLS, ale resztę funkcji jak najbardziej, a po za tym lampę się kupuje na lata, więc jak zmienisz za te dwa trzy lata body lampa będzie nadal z tobą (jeżeli zostaniesz przy nikonie ;) ) no i nie będziesz miał rozterek "a mogłem kupić lepszą"

i nie nikon nie szkoli tych ludzi, może mają jakieś wewnętrzne szkolenia ze sklepu, ale i tak większość osób z większości sklepów nie zna się na tym, a po za tym jak napisałem na początku jeżeli ty jesteś zdecydowany to kupuj 800 i nawet nie wdawaj się w dyskusję, wejdź do sklepu, idź do sprzedawcy, powiedz "poproszę nikona sb-800", zapłać i ciesz się nowym nabytkiem ;)

bumboo
19-01-2008, 22:59
Dzięki za odpowiedz właśnie tak zrobię a z nikona już nigdy nie zrezygnuje, pokochałem tą firmę. Już dzisiaj oglądałem d200.Przyznam się, że wiele nie znam się na fotografii, ale uwielbiam takie zabawki, czysty snobizm

tumiwisizm
19-01-2008, 23:20
troche niepotrzebny watek, nie sadzicie ?
pytanie czy systemowe rozwiazania nikona beda dzialac z nikonem.
sa dwie lampy - wiem ze przy kupnie jednej jestesmy stawiani przed wyborem. ale na forum juz jest naprawde duzo inf na ten temat.

bumboo
20-01-2008, 08:16
troche niepotrzebny watek, nie sadzicie ?
pytanie czy systemowe rozwiazania nikona beda dzialac z nikonem.
sa dwie lampy - wiem ze przy kupnie jednej jestesmy stawiani przed wyborem. ale na forum juz jest naprawde duzo inf na ten temat.

Pewnie masz kolego racje, lecz nie dziwi mnie Twoja odpowiedz, przejrzałem ich tylko około stu stwierdziłem, że za dużo do powiedzenia to nie masz.Nie chodzi mi już o ten temat, w którym nie masz zielonego pojęcia, bo niestety różnice są i były wyjaśnione w tym wątku.
Mam prośbę nabijaj sobie rangę gdzie indziej,nie psuj wątków. A od zwracania uwagi jest moderator.

tumiwisizm
20-01-2008, 09:20
uwielbiam takie zabawki, czysty snobizm

to jest chyba najlepsza mysl podsumowujaca. caly watek poswiecony jest stwierdzeniom - ze to to dobra lampa. prawdziwe.
szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) od zawsze bardzo duzo doradzal odnosnie sabin i cls i zobacz w ilu slowach zawarl swoja odpowiedz. tyle poprostu jest do powiedzenia.
puknij sie w piers z ta osobista wycieczka.

bumboo
20-01-2008, 11:32
to jest chyba najlepsza mysl podsumowujaca. caly watek poswiecony jest stwierdzeniom - ze to to dobra lampa. prawdziwe.
szymony (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11) od zawsze bardzo duzo doradzal odnosnie sabin i cls i zobacz w ilu slowach zawarl swoja odpowiedz. tyle poprostu jest do powiedzenia.
puknij sie w piers z ta osobista wycieczka.

Jest to ostatnia odpowiedz w tym wątku do Ciebie,powinieneś wiedzieć, że jest cos takiego jak pw, ewentualnie zgłoszenie o zamknięcie postu do moderatora. Cały czas podtrzymuje
swoje zdanie poza próbowaniem robienia porządku na forum nic szczególnego nie masz do powiedzenia. Dam Ci świetną rade na przyszłość
,”kiedy nie ma się nic mądrego do powiedzenia, lepiej milczeć, wtedy nawet głupca mogą wziąć za mędrca"
Stosuj to a na pewno będziesz bardziej doceniany. Wiesz, dlaczego nigdy do niczego nie dojdziesz a na pewno nie zostaniesz moderatorem,bo on niestety mi pomógł wiedząc, że temat się powtórzył a Ty zaliczyłeś następną odpowiedz.