Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sb600 - synchronizacja

tutymczasem
28-12-2007, 18:22
Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem sb-600, w najbliższym czasie planuję zakup niedrogich (czyt. made in china ) lamp studyjnych i chciałbym używac sabiny (a może i dwóch) jako częsci tego zestawu. Plan jest taki:

lampa studyjna wyzwalana przez kabel synchro podłączony do kostki mocowanej na sankach w aparacie / ew radiowo (chociaż się waham, bo te najtańsze wyzwalacze nie wzbudzają zaufania) druga lampa studyjna wyzwalana przez wbudowaną fotocelę błyskiem pierwszej, a do sb-600 podłączona kostka z fotocelą ( np http://www.funsports.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=276 ) więc w rezultatcie tez odpalana błyskiem pierwszego "Chińczyka".

A moje pytanie brzmi: Czy to w ogóle będzie działać? :) (jeżeli bedzie-to rozumiem że sabina bedzie pracować tylko w trybie manualnym?) A może w ogóle jakoś prościej to można rozwiązać?

pozdrawiam i z góry dzięki za informacje i objaśniania

eldritch
28-12-2007, 19:01
eee odpalać obie studyjne na fotocelach za pomocą sabiny ... ew wbudowanej?

Do sb 600 będziesz musiał mieć dodatkową fotocelę wieć będzie to manual.

tutymczasem
28-12-2007, 19:06
"eee odpalać obie studyjne na fotocelach za pomocą sabiny ... ew wbudowanej?"

nie nie ;) jedna studyjną odpalam przewodem synchro, a jej błysk uruchamia drugą studyjną i sabinę. a do sabiny kostka z fotocelą tak jak dałem w linku. ale zaznaczam że może kombinuję jak koń pod górę i da się jakoś prościej - chodzi tylko o to żeby móc jednocześnie wyzwolić 2 studyjne i 1 albo 2 SB.

eldritch
28-12-2007, 19:35
No więc się pytam dlaczego obu studyjnych nie przez FC? fotocele mają złącze synchro.
przecież za pomocą wbudowanej lampki możesz odpalić za pomocą fotocel wszystkie cztery lampy

tutymczasem
28-12-2007, 19:46
a, sorry niezrozumienie z mojej strony, dzięki za cierpliwośc :)

nie miałem do czynienia z wyzwalaniem przez fotocele i nie bardzo wiem jakiej mocy musi być błysk wyzwalający - i rozumuję sobie tak że jak ustawię wbudowaną lampę za słabo to błysk moze nie dotrzeć do lamp ustawionych pod dziwnym kątem albo czymś przesłoniętych, a jak za mocno to światło wbudowanej lampy bedzie widoczne na zdjęciu (???) - dlatego myślałem żeby xródłem błysku wyzwalającego była lampa studyjna

tutymczasem
28-12-2007, 19:48
i jeszcze pytanie, czy taki patent od fun-sportowców http://www.funsports.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=276 bedzie odpowiedni żeby go podłączyć do sb ?

eldritch
30-12-2007, 11:04
Najpierw na drugi post: kazda fotocela z gorącą stopką odpali lampę SB ale tylko w manualu!
FC z linku nie ma złącza synchro! Więc chyba Ci się nie nada... (DO ODPALANIA LAMP STUDYJNYCH)

Teraz na pierwszy post:
jeżeli fotocelę podepniesz za pomocą synchro lub kabla TTL to nie będzie miało znaczenia jak jest lampa ustawiona (czy ją widać czy nie), ważne jak jest ustawiona fotocela, a ta może być odwrócona na kabelku w dowolna stronę.
Po drugie błysk wyzwalający z np. wbudowanej lampy spokojnie wyzwoli lampy stojące w odległości 10-15 metrów - chyba nie masz aż tak dużego studia? Przy czym chyba jasne że chodzi o odległość na wprost od aparatu, a nie do tyłu! Jeżeli lampy będą stały za lampą odpalającą (za apratem) to o ile nie będziesz mógł odwrócić palnika (np w SB600) odległość się znacznie skróci (dla lamp stojących za aparatem!!!).
Po drugie lampą sterującą mozna przecież sterować w zakresie +/-, ale oczywiście w jakimś tam zakresie (w zależności od odległości lampy sterującej od przedmiotu fotografowanego) będziesz musiał jej światło skalkulować do całości oświetlenia. Możesz też dokupić ekranik przysłaniający lampę, mocowany na sankach aparatu - lub coś takiego sobie zrobić.

Moc blysku nie musi być duża, dla przykładu powiem ci, że w przypadku odpalania sabiny przez wbudowaną lampę w D70s (tryb commander) - światło wbudowanej jest praktycznie pomijalne dla fotki. Lampa działa wtedy w trybie sterowania a nie oświetlania. Było to dla mnie zaskoczeniem. Chciałem używać obu lamp jako oświetlających - okazało się że żeby je w pełni wykorzystać (ich światło) i tak muszę uzywać fotoceli i wszystko robić w manualu, inaczej światło daje praktycznie tylko sabina.

szymony
30-12-2007, 11:11
Najpierw na drugi post: kazda fotocela z gorącą stopką odpali lampę SB ale tylko w manualu!
FC z linku nie ma złącza synchro! Więc chyba Ci się nie nada...

Ale czemu się nie nada? Przeca on właśnie chce odpalić SB-600.

eldritch
30-12-2007, 11:17
A tak nawiasem mówiąć, po co ci aż cztery źródła światła, co ty fotografujesz? Zdjęcia wnętrz? Do portretu wystarczą ci dwie sabiny i blenda + jedna-dwie parasolki na statywach.
Pytam bo z postu nie wynika byś urządzał jakieś profesjonalne studio, a raczej chciał się pobawić... no ale może sie mylę.

Np. z prawej sabina z parasolką, z lewej blenda i druga sabina na konturówkę...

tutymczasem
30-12-2007, 12:49
OK, dzięki, w temacie wyzwalania przez fotocele mam juz własciwie jasność :) Jeszcze tylko jedno pytanie - pomyślałem żeby może dokupić wyzwalać na podczerwień (np http://www.fomei.com/fomeinew/PL/katalog.php?graph=sls&class=19 ), jak rozumiem będzie on odpalał "zwykłe" fotocele?

A tak nawiasem mówiąć, po co ci aż cztery źródła światła, co ty fotografujesz? Zdjęcia wnętrz?

No właśnie chciałbym zaczać szersze plany, wnętrza i ludzie we wnętrzach;)

dzięki za informacje i pozdrawiam