Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie sb600 - synchronizacja

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem sb-600, w najbliższym czasie planuję zakup niedrogich (czyt. made in china ) lamp studyjnych i chciałbym używac sabiny (a może i dwóch) jako częsci tego zestawu. Plan jest taki:

lampa studyjna wyzwalana przez kabel synchro podłączony do kostki mocowanej na sankach w aparacie / ew radiowo (chociaż się waham, bo te najtańsze wyzwalacze nie wzbudzają zaufania) druga lampa studyjna wyzwalana przez wbudowaną fotocelę błyskiem pierwszej, a do sb-600 podłączona kostka z fotocelą ( np http://www.funsports.pl/product_info...roducts_id=276 ) więc w rezultatcie tez odpalana błyskiem pierwszego "Chińczyka".

A moje pytanie brzmi: Czy to w ogóle będzie działać? (jeżeli bedzie-to rozumiem że sabina bedzie pracować tylko w trybie manualnym?) A może w ogóle jakoś prościej to można rozwiązać?

pozdrawiam i z góry dzięki za informacje i objaśniania
    | D80 | Nikkor 18-70 | Sb-600 |

Domyślnie

eee odpalać obie studyjne na fotocelach za pomocą sabiny ... ew wbudowanej?

Do sb 600 będziesz musiał mieć dodatkową fotocelę wieć będzie to manual.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

"eee odpalać obie studyjne na fotocelach za pomocą sabiny ... ew wbudowanej?"

nie nie jedna studyjną odpalam przewodem synchro, a jej błysk uruchamia drugą studyjną i sabinę. a do sabiny kostka z fotocelą tak jak dałem w linku. ale zaznaczam że może kombinuję jak koń pod górę i da się jakoś prościej - chodzi tylko o to żeby móc jednocześnie wyzwolić 2 studyjne i 1 albo 2 SB.

Domyślnie

No więc się pytam dlaczego obu studyjnych nie przez FC? fotocele mają złącze synchro.
    przecież za pomocą wbudowanej lampki możesz odpalić za pomocą fotocel wszystkie cztery lampy
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

a, sorry niezrozumienie z mojej strony, dzięki za cierpliwośc

nie miałem do czynienia z wyzwalaniem przez fotocele i nie bardzo wiem jakiej mocy musi być błysk wyzwalający - i rozumuję sobie tak że jak ustawię wbudowaną lampę za słabo to błysk moze nie dotrzeć do lamp ustawionych pod dziwnym kątem albo czymś przesłoniętych, a jak za mocno to światło wbudowanej lampy bedzie widoczne na zdjęciu (???) - dlatego myślałem żeby xródłem błysku wyzwalającego była lampa studyjna

Domyślnie

i jeszcze pytanie, czy taki patent od fun-sportowców http://www.funsports.pl/product_info...roducts_id=276 bedzie odpowiedni żeby go podłączyć do sb ?

Uprawnienia umieszczania postów