PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup D300 - rady

mike-POZ
27-12-2007, 15:27
Witam
W najbliższych dniach zamierzam kupić D300. Może Ci z Was, którzy już go mają, mogą podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego egzemplarza. Na razie nie natknąłem się co prawda na żadne niepokojące sygnały, że z niektórymi egzemplarzami są jakieś problemy, ale wolę dmuchać na zimne. Dzięki za informacje.

qooba
27-12-2007, 16:11
nie sądzę, żebyś miał co sprawdzać, poza ewentualnym przebiegiem puszki z wystawy w fotojokerze czy innym MM

robin102
27-12-2007, 18:06
Bierzesz body do reki ogladasz czy prawdziwa nówka to jest, czy śrubki nie noszą śladow demontażu czy są orginalne wszystkie identyczne maszynowo dokrecane. Ogladasz LCD czy nie ma goracych lub martwych pikseli, sprawdzasz czy nie porysowany. Sprawdzasz po stykach czy akumulator był używany czy nie. Ogladasz body czy jest dobrze wykonane, czy szczelinki są równiutkie czy jest dobrze wszystko spasowane i przymocowane, Ogladasz bagnet mocowania szkla czy nie porysowany i bez widocznych wad jak rownież styki bagnetu. Zagladasz w wizjerek pod swiatlo czy farfocli na matowce nie ma. Wczesniej zapinasz sprawny obiektyw - najlepiej stalkę bez FF czy BF taki na 1000% sprawny robisz foty testowe aby wykryć BF czy FF puszki na swoją kartę potem takie żeby sprawdzic czy matryca nie uświniona fabrycznie potem na dlugim czasie i wysokim ISO z dekielkiem czy nie ma za dużo i za dużych zdechlaków na matrycy. Zapisusesz nr body idziesz do domku wrzucasz na kompa i spobie ogladasz. Wczesniej prosisz milego już spietranego sprzedawce aby aparat przytrzymał Ci kilka godzin. W domu spradzasz też czy chłopaki ze sklepu Twoim przyszlym aparatem nie oblecieli juz w swiata slubu kolegi np. Znaczy sie sprawdzasz rzeczywisty przebieg sprzetu. Albo kupujusz inaczej jak 95% uzytkownikow forum w ciemno w internecie :)

Browar
27-12-2007, 19:24
Ciekawi mnie (za przeproszeniem) jak ty sie do dymania zabierasz. :)

paveloski
27-12-2007, 19:30
:-D ...a taki mialem smutny dzien!

przepraszam ze nie na temat ale musialem

krzysztof jot
27-12-2007, 19:32
Witam
W najbliższych dniach zamierzam kupić D300. Może Ci z Was, którzy już go mają, mogą podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego egzemplarza....

takie ceregile to w latach 80-tych odstawiało sie przy zakupie Poloneza :), teraz wystarczy zakupu dokonac tam gdzie jest wiecej niż jedna sztuka na wystawce, ot tak po prostu "fabrycznie zapakowane" jak to mówią.
Nigdy nic inaczej nie kupuje - od plazmy po kabelek. Jak nie ma wyboru - rezygnuje z zakupu.

iceman
27-12-2007, 19:38
Browar - ... ;D

krzysztof jot
27-12-2007, 19:40
Bierzesz body do reki ogladasz (....)

o k... :)
Chciałbym być przy tym, jak szukasz w komisie samochodu... :) choć toche racji masz, sam ostatnio sprawdzałem koledze "przebiegi" plazm w sklepie "...bo własnie przyszły trzy dni/tydzien temu...". Fakt, ale z innego salonu firmy :) Od 600h do uwaga.. 2350 h pracy !!! Za pełną cene - to tylko w polsce mozliwe...

JacekM
27-12-2007, 19:42
Ciekawi mnie (za przeproszeniem) jak ty sie do dymania zabierasz. :)

No i wycierasz mi monitor

mike-POZ
27-12-2007, 19:53
Hehe, jak któryś sprzedawca da się namówić na takie testowanie, to kupię mu jakąś flachę... Chodziło mi raczej o jakieś powtarzające się wady (jak np. zły pomiar matrycowy światła w D80). Ale widzę, że chyba takich nie ma w przypadku D300. Zresztą wyjdzie w praniu.

kronos28
27-12-2007, 20:02
kupujesz fabrycznie zapakowane - nie otwierane i po problemie...

robin102
27-12-2007, 20:04
flachę... Chodziło mi raczej o jakieś powtarzające się wady (jak np. zły pomiar matrycowy światła w D80).....
Za nowy model na rynku, brak doniesień o powtarzajacych sie problemach. Producent jak inni testuje sprzęt na mnie na Tobie na innych kolegach. Zakup nowinek jest dla ryzykantów i uwielbiaczy nowości, czasem też dla tych co czegos takiego niezbednie potrzbuja np do pracy. Jak masz czym focić i sie nie spieszysz to poczekaj z pól roku aż sprzęt okrzepnie na rynku, aż serwis go pozna ect

robin102
27-12-2007, 20:10
o k... :)
Chciałbym być przy tym, jak szukasz w komisie samochodu... :) ...
Nie ma sznas NIGDy nie kupię auta w komisie choć ze znajomymi chadzam sprawdzic np grubosć powłoki lakierniczej bo mam do tego profesjonalny sprzęt (tzn. z firmy pożyczam na sobote czy niedzielę).
Wiesz sam ile się naszukałeś Krzysztofie auta dla siebie. Teraz ludzie nie sprzedają porządnych wózków ot tak sobie, każdy ma coś pomotane. Porządnymi autkami sie jeździ i jeździ. Z tego powodu kupuję od pewnego czasu tylko nowe w salonie i nalepiej zagranicznym jak ostatnio.

mrozikulus
27-12-2007, 21:28
Teraz ludzie nie sprzedają porządnych wózków ot tak sobie, każdy ma coś pomotane. Porządnymi autkami sie jeździ i jeździ. Z tego powodu kupuję od pewnego czasu tylko nowe w salonie i nalepiej zagranicznym jak ostatnio.

i zapewne jest to skoda + kapelusz .... wybacz robin102 ,ale zaslugujesz jednoczesnie na miano "marudy" jak i na "lalusia" ze smurfowego swiata :) dlamnie to ROTFL

robin102
27-12-2007, 21:36
i zapewne jest to skoda + kapelusz ....
Ani szzkoda, ani kapelusz. Nie rozumiem tej Twojej uwagi. Jak najmniej merytorycznych wypowiedzi jak najwięcej trolowania i przypierdzielania się personalnego.
Pytał człowiek to Mu odpowiedziałem, bo jak bylby mocarz w temacie to by nie pytał prawda ?. Do zakupienia sprzętu w sklepie sieciowym żadna wiedza nie potrzebna. Chciał kupić w sklepie realnym to Mu odpowiedziałem po części oczywiście co mozna sprawdzić.

Chcesz to śmiało możesz MU doradzic co chcesz nawet żeby z zamknietymi oczmi kupował, ja Cię za to nie bede krytykował.

mrozikulus
27-12-2007, 21:46
dla mnie OT wszyscy albo wiekszosc i tak wiedza o co chodzi ...

robin102
27-12-2007, 22:23
Brawo!!! na 2 strony wypowiedzi tylko dwóch czy trzech osób są w temacie i mogą mieć jakąś treść dla zakładjacego wątek, moja i Krzystofa Jot. Brawo, brawo !!! . Pierwszej wody trolowanie, a chyba nie o to chodzi.

mike-POZ
28-12-2007, 10:08
Ale i tak nasze forum jest bardziej rzeczowe niż Canona ;) Tam gdzie gada wielu ludzi zdarzają się nic nie warte wypowiedzi i kłótnie, ale wśród nich można znaleźć czasami cenne rady. Takich cennych rad i wartościowych wypowiedzi życzę wszystkim w Nowym Roku! No i oczywiście dobrych fotek :)

doktor
28-12-2007, 12:46
Ja probowalem kupic d300 i poszlo z powrotem do sprzedawcy. Autofocus byl tak zwalony, ze aparat nie byl w stanie wykonac foty, co znacznie ogranicza walory użytkowe aparatu fotograficznego. Ciekaw jestem jak to body przeszlo kontrole jakosci, skoro nie mozna nim zrobic fotki

mike-POZ
28-12-2007, 12:51
Już kupione :) Sprzedawca nadzwyczaj miły i cierpliwy. Ciekawe tylko czy rzeczywiście dośle instrukcję PL. Zabieram się za focenie!!!

doktor
28-12-2007, 12:56
ja niestety czekam na kolejny egzemplarz, oby robil fotki...

mike-POZ
28-12-2007, 13:23
Dzięki. Mam nadzieję, że niedługo będę mógł się pochwalić jakimiś fajnymi fotami.

AlienXY
30-12-2007, 18:07
Wlasnie czytalem na forum niemieckim Nikonowskim, ze jakis Facio kupis sobie puszeczke D300 i mial przy dlugich naswietlaniach pionowe krechy na zdjeciu. Nikt mu nie umial pomoc

http://www.nikon-fotografie.de/vbulletin/showthread.php?t=53202&highlight=d300

w ponizszym linku jest na dole po lewej link na to nieszczesne orginalne zdjecie.

Nie wiadomo czy on dostal taki pechowy egzemplarz? Nikt z urzytkownikow nie potwierdzil takich wad matrycy.

No to na tyle od AlienXY

Jacek B.
30-12-2007, 18:21
witam,
jaka wersja opandy sprawdzi mi ilość zdjęć wykonanych D300?
pozdrawiam

Maciex
30-12-2007, 18:25
witam,
jaka wersja opandy sprawdzi mi ilość zdjęć wykonanych D300?
pozdrawiam

Penwnie każda ;) a na 100% wersja 2.3, bo przed chwilą to osobiście sprawdziłem.

fotouśmieszek
30-12-2007, 18:26
Za nowy model na rynku, brak doniesień o powtarzajacych sie problemach. Producent jak inni testuje sprzęt na mnie na Tobie na innych kolegach. Zakup nowinek jest dla ryzykantów i uwielbiaczy nowości, czasem też dla tych co czegos takiego niezbednie potrzbuja np do pracy. Jak masz czym focić i sie nie spieszysz to poczekaj z pól roku aż sprzęt okrzepnie na rynku, aż serwis go pozna ect

swiete slowa.w dodatku stanieje z 5 - 15 %.nikon jest specjalista od poprawiania puszek w biegu.zawsze to robil.jak niedorobka jest ewidentna to ją oglasza.powodzenia:-)
st.

krzysztof jot
30-12-2007, 19:46
nikon jest specjalista od poprawiania puszek w biegu.zawsze to robil.jak niedorobka jest ewidentna to ją oglasza.powodzenia:-)

? zawsze ?? podaj jakies przykłady poprawy w biegu A ZWŁASZCZA ogłoszenia :) (poza bandingiem w D200) bo mimo ogłoszenia kolejne numery serii miały to samo

mike-POZ
31-12-2007, 12:36
Potwierdzam, że Opanda 2.3 sprawdzi przebieg D300. Jak na razie ze swojego egzemplarza jestem zadowolony. Mam jednak wrażenie, że w porównaniu do D70s trzeba się bardziej przyłożyć żeby zrobić ostrą fotkę.

miklo
31-12-2007, 13:05
Wielbiciele bezwzględnej ostrości powinni kupić ze 3 body na zapas :)
Raczej Sigmę SD10. Tam to jest dopiero ostrość.

Aberrator
31-12-2007, 13:58
Bierzesz body do reki ogladasz czy prawdziwa nówka to jest, czy śrubki nie noszą śladow demontażu czy są orginalne wszystkie identyczne maszynowo dokrecane. Ogladasz LCD czy nie ma goracych lub martwych pikseli, sprawdzasz czy nie porysowany. Sprawdzasz po stykach czy akumulator był używany czy nie. Ogladasz body czy jest dobrze wykonane, czy szczelinki są równiutkie czy jest dobrze wszystko spasowane i przymocowane, Ogladasz bagnet mocowania szkla czy nie porysowany i bez widocznych wad jak rownież styki bagnetu. Zagladasz w wizjerek pod swiatlo czy farfocli na matowce nie ma. Wczesniej zapinasz sprawny obiektyw - najlepiej stalkę bez FF czy BF taki na 1000% sprawny robisz foty testowe aby wykryć BF czy FF puszki na swoją kartę potem takie żeby sprawdzic czy matryca nie uświniona fabrycznie potem na dlugim czasie i wysokim ISO z dekielkiem czy nie ma za dużo i za dużych zdechlaków na matrycy. Zapisusesz nr body idziesz do domku wrzucasz na kompa i spobie ogladasz. Wczesniej prosisz milego już spietranego sprzedawce aby aparat przytrzymał Ci kilka godzin. W domu spradzasz też czy chłopaki ze sklepu Twoim przyszlym aparatem nie oblecieli juz w swiata slubu kolegi np. Znaczy sie sprawdzasz rzeczywisty przebieg sprzetu. Albo kupujusz inaczej jak 95% uzytkownikow forum w ciemno w internecie :)
......Mam nadzieję że to był żart noworoczny?.........a swoją drogą jaką trzeba mieć wiedzę żeby np. sprawdzić "czy są orginalne wszystkie identycznie maszynowo dokręcane" - minikluczem dynamometrycznym
Pozdrawiam

Redskull
31-12-2007, 19:08
Sluchajcie, kupowal ktos w sklepie arcdeco.pl? Maja swietna cene 5699 BRUTTO, polska dystrybujca + NX. Zostawiam tam prawie 12k zl i bedzie przesylka, wiec pytam...

doktor
31-12-2007, 19:55
Pierwszy egzemplarz d300 jaki dostałem miał tak zwalony autofocus, że z żadnym obiektywem nie chciał zrobić foty. Ciekaw jestem jak ta puszka wyszła z kontroli jakości.

Jacek B.
01-01-2008, 13:42
Też ma takie wrażenie :) bo D70s to żyleta nad żyletami. Już nigdy pewnie nie będzie takiej puszki :(
Wielbiciele bezwzględnej ostrości powinni kupić ze 3 body na zapas :)

hhmmm, ja osobiscie spodziewam się poprawy ostrosci w D300 w stosunku do D70s., w koncu idziemy do przodu czy się cofamy? Myslicie że na przełomie styczeń/luty cena D300 drgnie?

Marcin T
08-01-2008, 01:11
nie sądzę, żebyś miał co sprawdzać, poza ewentualnym przebiegiem puszki z wystawy w fotojokerze czy innym MM
Trzeba na to zwracać uwagę, dziś sprzedawca w Saturnie zrobił ze 30 strzałów w posadzkę aby pokazać jasnogłowej oglądacze gablot jak ten aparat szybko zdjęcia robi. I weź tu człowieku takie body kup po miesiącu z takiej gabloty...:shock:

djbart
08-01-2008, 20:53
przedaje się jak świeże bułeczki za tą kosmiczna kasę 5700 zl !!!

no cóż 5700 to nie jest jakoś specjalnie drogo biorąc pod uwagę że D200 pod koniec swojego "życia" kosztował ok 4700
Ale może tylko mi się tak wydaje

jjj
08-01-2008, 21:57
...nadziwić się nie mogę ludziom ktorzy często po kilku miesiacach sprzedają np D200 żeby kupić D300 dokładjac do tego prawie 3tys zł. nie usprawiedliwia tego moim zdaniem ani zamiłowanie do przepychu i gadżetów, grubo wypchany portfel, ani potrzeba tzw. fotograficzna. ott zwykłe dziwactwo inaczej tego nie nazywając. Mamusia moja by to inaczej ujęła :)
Dziwactwo powiadasz... Rozumiem, że jesteś autorytetem od oceny zachowań innych ludzi (w materii wydawania pieniędzy)...? Ale Ty jesteś zabawną postacią:mrgreen:

qooba
08-01-2008, 22:12
Mamusia moja by to inaczej ujęła :)
Robin, z całym szacunkiem, daj sobie na wstrzymanie... Ile można słuchać tego marudzenia? Zmień forum na psychosocjologia zachowań...

so_martinha
08-01-2008, 22:19
Te 5700 zł to grubo ponad 2000$.

Fakt, 5700zl to rzeczywiscie okolo $2300, jednak puszka ta w "hameryce" jest tansza i to calkiem znacznie (w zaleznosci od sklepu $1750-$1799)

EDIT: Gwoli jasnosci - to nadal nie robi z niej taniochy :).
Pozdrawiam

Kaleid
08-01-2008, 22:21
Coś się tak czepił tego D300. Idź do działu D3 pozrzędzić. Tam podokładali znacznie więcej.

jjj
08-01-2008, 22:35
robin, ...masz jakiś ukryty kompleks braku pieniędzy przejawiający się nachalnym odradzaniem ludziom wydawania własnych pieniędzy? ...Ty to jednak wzbudzasz u mnie współczucie:mrgreen:

andre84
08-01-2008, 22:35
Coś się tak czepił tego D300. Idź do działu D3 pozrzędzić. Tam podokładali znacznie więcej.

:-D:-D:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Ale ubaw mamy z tym robinem :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

jjj
08-01-2008, 22:38
Kaleid, "nie życz bliźniemu co Tobie nie miłe":mrgreen:

djbart
11-01-2008, 21:54
. Te 5700 zł to grubo ponad 2000$ . Nawet w bogatej hameryce to kasa znacząca dla przeciętnego ichniego Kowalskiego. Dla mnie osobiście to kosmicznie za dużo za kawałek przetworzonej ropy naftowej i krzemu. A przekładając na nasze zarobki to już całkiem padaka. :)

Jak powiedziałeś kwestia dyskusyjna, w tej klasie to dobra cena, choć nie przeczę to duża kasa, ale i sprzęt b dobry. Pamietam ze D200 zaczynał cenowo znacznie wyżej a D70s na początku sprzedaży szedł chyba ok 6 kafli (ale w przypadku D70s moge sie mylic)

. I w tym kontekście nadziwić się nie mogę ludziom ktorzy często po kilku miesiacach sprzedają np D200 żeby kupić D300 dokładjac do tego prawie 3tys zł. :)

Ja bym sie mocno głowił nad ewentualna zmianą, ale pamietaj ze nie wszyscy użytkownicy D300 to byli posiadacze D200, mnostwo osob przesiada się z d80/70/50 a nawet D40:D

kux
11-01-2008, 22:41
myślałem, że cos o ratach poczytam... :mrgreen:

djbart
12-01-2008, 11:24
Oczywiście korzyści w tej konkretnej sytuacji ewidentne, ale na kolana nie powalają.

Bluźnisz i to bez sensu, no ale jak chcesz tak myśleć to myśl, przecież ci nie zabronie:)
Może powinieneś przez miesiąc używać do robienia zdjęć komórki 3 mpix. Potem weźmiesz do ręki d300 i może cię powali na kolana, chociaż pewnie zabraknie ci tego co miałeś w komórce - gier i komapktowych rozmiarów:D:D:D
A tak na poważnie to szanuję twój wybór i to jak skutecznie starasz się "nie podniecać" D300 (jakby to było złe:P )ale poprostu jest to niezrozumiałe dla mnie
Pozdrawiam

ekonet
12-01-2008, 11:39
Trzeba na to zwracać uwagę, dziś sprzedawca w Saturnie zrobił ze 30 strzałów w posadzkę aby pokazać jasnogłowej oglądacze gablot jak ten aparat szybko zdjęcia robi. I weź tu człowieku takie body kup po miesiącu z takiej gabloty...:shock:
Niektórzy, nawet obecni tu na forum, testują szybkostrzelność lub transfer na kartę pamięci; czytałem coś o seriach 100-150 "strzałów", co pomnożone przez liczbę testów sprawia, że sami sobie marnują przebieg.

Tak jak ja na ten przykład :). Oczywiście korzyści w tej konkretnej sytuacji ewidentne, ale na kolana nie powalają.
Brak mi kilku rzeczy które miałem w tych dwóch aparatach :(
Czego Ci brak, co miałeś w D70? Mam obydwa i jakoś nie mogę sobie uprzytomnić, czego mi teraz brak... Najbardziej to chyba tęsknię za wyświetlaczem o wielkości znaczka pocztowego. ;)

kronos28
12-01-2008, 12:07
Brak mi kilku rzeczy które miałem w tych dwóch aparatach :(

programów tematycznych? :D

Kaleid
12-01-2008, 12:30
Pewnie srebrnego przycisku spustu.

ekonet
12-01-2008, 14:28
w D70s miałem czarny :mrgreen: i świetne kółko funkcyjne do które przywykłem bo mam go też w D80.
Zwłaszcza rewelacyjnie się to sprawdza w ciemności...

A programy tematyczne to są w D300 ki diabeł je tam zaaplikował. Z porządnie wyglądającego aparatu małpkę chciał zrobić.
?
-------------
Chyba ten wątek za bardzo odbiegł od tematu i zmierza w stronę porównań, a nie o to chodziło jego założycielowi. Sugeruję, by dać sobie spokój i polemizować o tym w innym miejscu (zaraz ktoś powie, że sikam na mrowisko i proponuję dać sobie spokoj ;)).

kronos28
12-01-2008, 17:04
A programy tematyczne to są w D300 ki diabeł je tam zaaplikował. Z porządnie wyglądającego aparatu małpkę chciał zrobić.

ke? ty w ogóle masz ten aparat?

Kaleid
12-01-2008, 17:22

Jesteś pewien że to D300? Coś mi to bardziej wygląda na 300D...

Browar
13-01-2008, 02:51
Jesteś pewien że to D300? Coś mi to bardziej wygląda na 300D...

Robin obskakuje 347 for forum (jak to sie pisze) i czasem mu sie paluch omsknie i wypowiedz laduje w innym fforum.

Czasem jak sie na bij zabij przy jakiejs herezji upiera ;) to znaczy ze pomylil FORUM.

kronos28
13-01-2008, 17:05
Nic a nic się nie pomyliłem przecież można tym sprzętem fotki edytować, robić w B&w i coś tam jeszcze. Po co to w takiej puszcze ? Ktoś używa ?
Cały czas używam Nikona 3D

programy tematyczne a możliwość edycji zdjęć w puszce to dwie zgoła inne rzeczy...

qooba
13-01-2008, 23:29
Nic a nic się nie pomyliłem przecież można tym sprzętem fotki edytować, robić w B&w i coś tam jeszcze. Po co to w takiej puszcze ? Ktoś używa ?
Cały czas używam Nikona 3D

Ja używam active dlighting i się nie wstydzę. Działa jak należy, to po co mam ciągle w rawach robić?

tzk
14-01-2008, 17:42
.... patrzac na te ładne JPG (wreszczcie ładne u Nikona) ....

Skoro teraz są ładne to zastanawiam się dlaczego Nikon nigdy nie wypuścił firmware'a, który i w D200 robiłby też piekne jpg.

tzk
14-01-2008, 19:07
Nie wypuścili żeby ludzie kupowali D300 :)

Nie wydaje mi się. Ludzie nie kupują D300 tylko dla ładnych jpg. Z drugiej strony D200 na rynku było dwa lata.
Wiem jak obrazowało D70 wiem jak D200. Moze poprostu przesiadka z D70 na D300 jest dla Ciebie takim skokiem jak byłoby z D70 na D200 :)

Ktoś jeszcze potwierdza rewelacyjność jpg z D300 w stosunku do np. D200/D80? :)

pinio
14-01-2008, 19:12
Skoro teraz są ładne to zastanawiam się dlaczego Nikon nigdy nie wypuścił firmware'a, który i w D200 robiłby też piekne jpg.

Bo może do tego wymagany jest mocniejszy procesor niż ten w D200, więcej pamięci wewnętrznej, itp.?

Jacek_Z
15-01-2008, 01:12
Ktoś jeszcze potwierdza rewelacyjność jpg z D300 w stosunku do np. D200/D80? :)
tak, ja. D300 ma wiele większe mozliwości konfiguracji - ustawień puszki. W D200 nie mozna było miec jpg - żylety. W D300 - nawet jak sie ma słabe szkło :-D- to mozna wyostrzyć aż z przesadą. Podobnie z innymi ustawieniami.

Gawronnek
15-01-2008, 01:19
Ja używam active dlighting i się nie wstydzę. Działa jak należy, to po co mam ciągle w rawach robić?

hmm, przecież ta opcja wpływa także na nefy ;) a nie tylko na jpgi

qooba
15-01-2008, 08:50
Wpływa na nefy wołane w CNX, wpływa poniekąd na dobór naświetlenia, ale tylko w przypadku pomiaru matrycowego - wg instrukcji Active dlighting nie działa w pomiarze centralnym i punktowym. Moje pobieżne próby to potwierdzają.

Gawronnek
15-01-2008, 12:01
Wpływa na nefy wołane w CNX, ............

nie tylko nefy w C1 także różnią się znacznie w zależności od wybranej funkcji OFF L N H, wniosek z tego jest raczej jeden że Aktywna funkcja D-Lighting wpływa na surowego nefa

Rafał_Sz
16-01-2008, 08:21
Mnie w D300 najbardziej zaskoczył brak mydła. Matryca ma zupełnie inny filtr niż matryca z D200/D80. No i ta szybkość...