Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D80

SirKris
27-12-2007, 00:35
Witam

Nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem temat jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie we właściwe.
A teraz moje pytanie, w niedalekiej przyszłości będę zmieniał korpus, znajomy prawdopodobnie będzie sprzedawał swojego d80 za jakieś 2tys. przebieg na chwilę obecną to około 5000 klapnięć. Czy warto wydać te pieniądze czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?

kronos28
27-12-2007, 00:44
Witam

Nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem temat jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie we właściwe.
A teraz moje pytanie, w niedalekiej przyszłości będę zmieniał korpus, znajomy prawdopodobnie będzie sprzedawał swojego d80 za jakieś 2tys. przebieg na chwilę obecną to około 5000 klapnięć. Czy warto wydać te pieniądze czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?

IMHO warto... 5000 to nic

Zależy co chcesz robić - jak ci bedzie potrzebne więcej FPS, uszczelnienia body itd. to może za jakimś d200 sie rozejrzeć; chodzą w okolicach 3000 zł używki. Co ważne lustrzanka to nie tylko puszka ale co ważniejsze tez i szkła - napisz jakie szkło byś miał z tym d80 a jakie z np. d200 jak byś dołożył kasę...

SirKris
27-12-2007, 13:32
Do d200 nie mam żadnych szkieł do d80 zostaja mi te z 50 czyli 50/1,8 70-300VR i 18-55 kitowe plus jeszcze 24-70 ze stalym światłem. Uszczelnienie chyba mi póki co niepotrzebne bo głównie zajmuje się zdjęciami w pomieszczeniach, rzadko kiedy biegam po deszczu.

kronos28
27-12-2007, 13:44
Do d200 nie mam żadnych szkieł do d80 zostaja mi te z 50 czyli 50/1,8 70-300VR i 18-55 kitowe plus jeszcze 24-70 ze stalym światłem. Uszczelnienie chyba mi póki co niepotrzebne bo głównie zajmuje się zdjęciami w pomieszczeniach, rzadko kiedy biegam po deszczu.

N24-70/2.8?

SirKris
27-12-2007, 18:19
dokładnie

Yanluk
27-12-2007, 19:21
I ten 24-70 2.8 zostanie Ci do D80 ale do D200 juz nie?

badi
27-12-2007, 19:52
moze to sigma? z nimi roznie bywa.

kronos28
27-12-2007, 19:55
dokładnie

to ino brać d80 - :)

SirKris
27-12-2007, 22:05
Nie mówcie mi że szkła z mojej d50ki nie beda pasowały do d80.

Trevor
27-12-2007, 22:16
no jak pasują do d50 to pasują do d80 i tymbardziej pasują do d200. Masz w sumie niezłą szklarnię i zabawne jest (bez urazy) że nie wiesz tego co napisałem w pierwszym zdaniu

SirKris
27-12-2007, 22:27
Dobra, delikatnie się pogubiłem i niezbyt uważnie czytałem i pisałem, sorki za zamieszanie i dzięki za dobre rady. Czyli chyba jednak przesiądę się na d80.

Tomson
28-12-2007, 14:32
Jeżeli nie zależy Tobie na uszczelnieniach i pomiarze z MF, to głównym plusem D200 jest to, że lepiej leży w ręce ;-)
Lepiej pieniądze dołożyć do lepszego szkła - bardziej zauważalne efekty, a i na wartości nie traci.

mario_Scott
28-12-2007, 21:42
Masz niezłą szklarnie jeśli dobrze zrozumiałem.
D80 miałem i moim zdaniem przesiadka z D50 na D80 nie ma wielkiego sensu. Prócz różnicy pikseli nie ma chyba większej różnicy w jakości zdjęć. Kupił bym D200 lub D300 (jeśli stać). Mają one bowiem lepsze matryce i mniej szumiące. D80 według mnie kończy robić przyzwoite zdjęcia przy 640 ISO.
Jak chodzi o ergonomie to mnie akurat D80 lepiej leżał od D300 bo mam małą dłoń. Tu do D80 nie mogę się przyczepić. Wszystkie potrzebne funkcje wyciągnięte na puszkę i w dobrych miejscach no może za wyjątkiem klawisza "OK".

prz3mo
28-12-2007, 21:50
Prócz różnicy pikseli nie ma chyba większej różnicy w jakości zdjęć. Kupił bym D200 lub D300 (jeśli stać). Mają one bowiem lepsze matryce i mniej szumiące.

Chyba troche niedokładnie napisales, bo D80 ma tę samę matryce co D200 i poziom szumów jest taki sam.
Co innego D300...

Erie
28-12-2007, 21:50
Masz niezłą szklarnie jeśli dobrze zrozumiałem.
D80 miałem i moim zdaniem przesiadka z D50 na D80 nie ma wielkiego sensu. Prócz różnicy pikseli nie ma chyba większej różnicy w jakości zdjęć. Kupił bym D200 lub D300 (jeśli stać). Mają one bowiem lepsze matryce i mniej szumiące. D80 według mnie kończy robić przyzwoite zdjęcia przy 640 ISO.
Jak chodzi o ergonomie to mnie akurat D80 lepiej leżał od D300 bo mam małą dłoń. Tu do D80 nie mogę się przyczepić. Wszystkie potrzebne funkcje wyciągnięte na puszkę i w dobrych miejscach no może za wyjątkiem klawisza "OK".

D200 ma mniej szumiącą matrycę od D80? Nie powiedziałbym... D300 oczywiście - bo to CMOS, ale D200?

krayn
28-12-2007, 22:04
Witam! A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku :P Pozdrawiam !

Erie
28-12-2007, 22:33
Witam! A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku :P Pozdrawiam !

chciałeś do D80 kupić obiektyw 14-24? za niemal 6000 zł czyli 2 razy tyle co kosztuje body D80? a co do ogniskowych to w D80 (matryca formatu DX) będziesz miał z tego obiektywu ekwiwalent 21-36 mm i już nie tak różowo z tym szerokim kątem za który tyle płacisz, ale działa jak najbardziej poprawnie

martur
28-12-2007, 23:02
chciałeś do D80 kupić obiektyw 14-24? za niemal 6000 zł czyli 2 razy tyle co kosztuje body D80?

Jeżeli by mnie było stać to też bardzo chętnie kupiłbym szkiełko 12-24 lub 24-70 do mojego D80 - body można zawsze zmienić (i jest łatwiej niż wymieniać szklarnię) a takie szkiełko kupuje się na lata. Ja wolałbym mieć 12-24 + 24-70 + D80 :) niż D300 + 18-70.

Porządne szkiełko warto mieć i basta :mrgreen:

pozdrawiam

mario_Scott
28-12-2007, 23:11
Chyba troche niedokładnie napisales, bo D80 ma tę samę matryce co D200 i poziom szumów jest taki sam.
Co innego D300...

Matryca w D80 i D200 ma co prawda tyle samo pikseli i jest tego samego formatu; jednak w D200 posiada dwa razy więcej nóżek odprowadzających sygnał z matrycy do puszki. Dzięki temu jest mniej zakłóceń w wyniku mniej szumów, oraz lepsza rozpiętość tonalna.
Tu mamy wykres szumów D80 gdzie kolorowy szum dochodzi do 2 przy 400 ISO:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page18.asp
a tu szum z D200 gdzie kolorowy szum dochodzi do wartości 2 przy średnio 800 ISO:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page21.asp
W przypadku RAW-ów na optycznych ta różnica jest jeszcze większa.
http://www.optyczne.pl/38.7-Test_aparatu-Nikon_D80_Jakość_obrazu_i_szumy_w_RAW.html
http://www.optyczne.pl/14.6-Test_aparatu-Nikon_D200_Rozdzielczość__szumy_i_zakres_tonalny .html

prz3mo
28-12-2007, 23:21
mario_scott, moze mam inny monitor, ale z testowych obrazków z dpreview to ja widze, ze D80 szumi nawet minimalnie mniej (popatrz sobie na ISO 1600 przy wyłączonej redukcji szumu).
Na optycznych wyjasniowo nawet dlaczego tak jest.

A co do zakresu tonalnego - cytuję (optyczne.pl)
"Zakres tonalny w D200 przy 100 ISO okazał się być o 0.7 EV większy niż w D80, jednak przy wzroście ISO oba aparaty notują identyczne wyniki."

Erie
28-12-2007, 23:36
Jeżeli by mnie było stać to też bardzo chętnie kupiłbym szkiełko 12-24 lub 24-70 do mojego D80 - body można zawsze zmienić (i jest łatwiej niż wymieniać szklarnię) a takie szkiełko kupuje się na lata. Ja wolałbym mieć 12-24 + 24-70 + D80 :) niż D300 + 18-70.

Porządne szkiełko warto mieć i basta :mrgreen:

pozdrawiam

Ok, nie mam nic przeciwko temu, ale jezeli sprzedawca przekonał potencjalnego nabywcę, że ten obiektyw do D80 się nie nadaje, bo jest problem z ognikowymi, a ten potencjalny klient nie wie o co chodzi to obawiam się że nie wykorzystałby tego szkła i że 18-70 byłoby jednak lepszym wyborem.

mario_Scott
28-12-2007, 23:42
Jak kupowałem D80 też myślałem że to taka sama matryca i z szumami będzie jak w D200. Prawda jednak była inna. ISO 640 było dla mnie granicznym; porównując z kolegi D200 odpowiednio dla ISO 800-1000. D80 uzyskuje podobne parametry zaszumienia w wyniku odszumiania zaszytego w sofcie aparatu. Z tąd to załamanie krzywej przy 400 ISO. Tracą się przez to szczegóły na zdjęciu.

prz3mo
28-12-2007, 23:49
Jak kupowałem D80 też myślałem że to taka sama matryca i z szumami będzie jak w D200. Prawda jednak była inna. ISO 640 było dla mnie granicznym; porównując z kolegi D200 odpowiednio dla ISO 800-1000. D80 uzyskuje podobne parametry zaszumienia w wyniku odszumiania zaszytego w sofcie aparatu. Z tąd to załamanie krzywej przy 400 ISO. Tracą się przez to szczegóły na zdjęciu.

Stary, przeciez wszystko jest wytłumaczone wlasnie na przytoczonych przez Ciebie optyczne.pl i dpreview...
Szumy są niemalne identyczne, zakres tonalny równiez...
Róznice jesli są to labolatoryjne, rowniez porownywalem poziom szumów na zwykłych zdjeciach z D200 i roznicy praktycznie zadnej nie było.
Co do szczegolow to tez moznaby polemizować i długo gadac.. W D200 jest mocniejszy filtr przed matrycą, przez co obraz wydaje sie niektórym mydlany itd...itd... ;)

mario_Scott
29-12-2007, 00:54
Filtr nie wim może i ten sam.
D80 to na prawdę bardzo fajny i ergonomiczny aparacik. Jak się robi w dobrych warunkach oświetleniowych do 400ISO nie ma problemu. W cieiach i pomieszczeniach nie jest już tak kolorowo
Tu są zdjęcia tych 2 matryc.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=3
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3612&p=3
dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. To prawda, że tu i tu jest CCD więc różnice nie są aż tak znaczące jak przy CMOS-ie ale są moim zdaniem na poziomie około 15%.

prz3mo
29-12-2007, 01:01
heh... Ty dalej swoje :-D
OK, eot :)

ps.

Filtr nie wim może i ten sam.

Nie ten sam. Czytaj dokładnie ;)

mario_Scott
29-12-2007, 01:08
Przepraszam, że nie doczytałem;
ale kolega wcześniej pisał że to ta sama matryca, więc ta ta wycieczka personalna trochę nie na miejscu.
A wracając do tematu to czy nie warto dołożyć 999 i mieć nowy D200?
http://www.allegro.pl/item289707464_nikon_d200_natychmiastowa_wysylka_.h tml

prz3mo
29-12-2007, 01:11
ale kolega wcześniej pisał że to ta sama matryca, więc ta ta wycieczka personalna trochę nie na miejscu.

????
Teraz to nie wiem o czy piszesz.... Pewnie, ze w D80 i D200 jest ta sama matryca (produkcji Sony).
Czy o cos innego Ci chodzi?

Kolekcjoner
29-12-2007, 01:15
(.....)
dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. (....)

Jednak może byś zapodał jakieś źródło tych informacji, bo mam wrażenie, że jedno z drugim nie ma żadnego związku.

(.....)
Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. (....)

To zupełnie inna niepasująca sytuacja do tego wielce dyskusyjna.

Zbigniew
29-12-2007, 01:17
D200 posiada dwa razy więcej nóżek odprowadzających sygnał z matrycy do puszki. Dzięki temu jest mniej zakłóceń w wyniku mniej szumów, oraz lepsza rozpiętość tonalna.
Muszę Cię niestety poinformować, że to jest bzdura. Żadne zakłócenia (poprawniej - zaburzenia) nie mają tutaj wpływu, a szumy to kwestia samej matrycy, a nie jej połączenia z układami elektronicznymi aparatu.

Proponuję zrobić NEFy z dwóch puszek i porównać. Miałem D80, właściwie nawet dwa, teraz mam D200 - większych różnic w NEFach nie widzę.

Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia.
Czy naprawdę uważasz, że to jest proste jak budowa cepa i można to tak porównywać ? Czy jak procesor ma dwa razy więcej nóżek to znaczy że działa dwukrotnie szybciej ?

kronos28
29-12-2007, 02:00
dwukrotnie większa ilość wyjść sprzyja prędkości przesyłanych danych

o wlaśnie i dlatego matryca d200 ma większą ilość nóżek bo ma jeszcze raz tyle kanałów transmisyjnych dla zwiększenia prędkości przepływu danych z matrycy do elektroniki aparatu

oraz mniejszych ich zakłuceń a co za tym idzie szunów. Podobnie jest jeśli podłączymy kolumny do wzmacniacza dwoma kablami a 4 (bewire) na wysokie i niskie tony jakość dźwięku się poprawia. .

to nie jest tak - szumy powstają poprzez samą pracę matrycy gęstośc upakowania i bliskość pikseli oraz ich wzajemny wpływ na siebie (to tak w uproszczeniu - na necie masz wszystko o pracy i budowie elementów światłoczułych) , sama ilość połączeń nie ma tu znaczenia - co najwyżej bliskość tych złącz i innych elementów w aparacie - bo mogą na siebie wzajemnie wpływać i wprowadzać zakłócenia.
Nawet jakby były tylko dwie nóżki miało by to marginalne znaczenie dla ilości szumów - tutaj chodzi o ich bliskość umieszczenia jak już. Ale główną ilość szumów wprowadza sama praca elementu światłoczułego.

elanek
29-12-2007, 02:06
Przepraszam, że nie doczytałem;
A wracając do tematu to czy nie warto dołożyć 999 i mieć nowy D200?
http://www.allegro.pl/item289707464_nikon_d200_natychmiastowa_wysylka_.h tml

Aparat nie jest nowy. Sprzedawca na allegro wybitnie podejrzany. Licytowałem kilka aparatów u niego i nigdy nie chciał przesłać fotki z puszki celem weryfikacji przebiegu.

Kolekcjoner
29-12-2007, 02:54
Aparat nie jest nowy. Sprzedawca na allegro wybitnie podejrzany. Licytowałem kilka aparatów u niego i nigdy nie chciał przesłać fotki z puszki celem weryfikacji przebiegu.

Nie jest taki najgorszy. Kupowałem u niego aparat i ponieważ miał niewielką wadę bez problemu wymieniłem. Do tego mogłem sobie przetestować kilka egzemplarzy.

mario_Scott
29-12-2007, 02:58
Muszę Cię niestety poinformować, że to jest bzdura. Żadne zakłócenia (poprawniej - zaburzenia) nie mają tutaj wpływu, a szumy to kwestia samej matrycy, a nie jej połączenia z układami elektronicznymi aparatu.

To prawda, i to co Kronos pisze rowież. W głównej mierze szumy powstają w samej matrycy. W podłączeniu jej na przewodach będą powstawały prądy indukcyjne i w przypadku prądów niskonapięciowych mamy również do czynienia ze stratami. Jeśli mamy mniej przewodów to będą się one mocniej nagrzewały co również wpływa na gorszą pracę matrycy.
Nie ma to tak znaczącego wpływu jak sama matryca w czym zgadzam się z Wami w 100%, ale jakiś ma. Jeśli jednak Zbyszek w Nefach nie widzi różnic to tego nie kwestionuje pewnie nie jest to aż taka istotna żecz jak sądziłem. Sam porównując, sugerowałem się (wszędzie dobrze gdzie nas nie ma) pewnie tym, że D200 musi być przecież lepszy od mojego D80.

Sory jeśli koleś jest niesolidny; podałem pierwszego lepszego z brzegu dla przykładu, że w tej cenie można już ten aparat kupić

prz3mo
29-12-2007, 12:49
To prawda, i to co Kronos pisze rowież. W głównej mierze szumy powstają w samej matrycy. W podłączeniu jej na przewodach będą powstawały prądy indukcyjne i w przypadku prądów niskonapięciowych mamy również do czynienia ze stratami. Jeśli mamy mniej przewodów to będą się one mocniej nagrzewały co również wpływa na gorszą pracę matrycy.
Nie ma to tak znaczącego wpływu jak sama matryca w czym zgadzam się z Wami w 100%, ale jakiś ma. Jeśli jednak Zbyszek w Nefach nie widzi różnic to tego nie kwestionuje pewnie nie jest to aż taka istotna żecz jak sądziłem.

Nabiłeś piany w temacie, pisząc wiadomosci wyssane z palca, teraz przyznajesz, ze były to bzdury. Dobrze, ze chociaz przyznales sie do tego...

Sam porównując, sugerowałem się (wszędzie dobrze gdzie nas nie ma) pewnie tym, że D200 musi być przecież lepszy od mojego D80.

Aha, czyli wymysliles sobie, ze D200 mniej szumi, bo.... tak. I dorobiłeś do tego jeszcze ideologie..

SirKris
29-12-2007, 12:57
Widzę że tu lekkie spory z porównywania tych dwóch modeli, no ale nie wnikam, aparat potrzebny mi do pracy w studio więc z tego co czytam wnioskuje że d80 w zupełności mi wystarczy, kto wie może d300 będę kupował ale to jeszcze odległa przyszłość, na razie trzeba jakieś szkiełka dokupić.

Kolekcjoner
29-12-2007, 13:17
Nabiłeś piany w temacie, pisząc wiadomosci wyssane z palca, teraz przyznajesz, ze były to bzdury. Dobrze, ze chociaz przyznales sie do tego...(....)
To rzeczywiście rzadkość ;).

(....)
Aha, czyli wymysliles sobie, ze D200 mniej szumi, bo.... tak. I dorobiłeś do tego jeszcze ideologie..

A to już bardzo częste :mrgreen:.

stachmuszel
29-12-2007, 13:35
Ja tylko słówko.
W D200 jest matryca bardzo podobna do matrycy montowanej w D80. Jednakże, nie są to takie same układy, aczkolwiek produkcji SONY Corp. W D200 jest montowany starszy układ z 4-kanałowym interfacem, natomiast w D80 z 2-kanałowym. Przekłada się to na szybkość "spływu" danych z układu matrycy do pamięci i CPU, ze względu na szerokość szyny danych. Nie ma to żadnego związku z parametrami szumowymi chipa.
Pozdrawiam i życzę dosiego 2008 roku.

Yja
29-12-2007, 18:03
Przy tak niskim kursie euro to 2 tyś z używkę to jak dla mnie stanowczo za dużo.
Właśnie co przesiadłem się z D70 na D80.
Siedemdziesiątkę sprzedałem za 380 euro a nową 80-dziesiątkę kupiłem za 640 euro (body) przy kursie 3,5 daje 2200.
Więc liczby mówią same za siebie.
PS: Sklep FOTO KLEIN

mario_Scott
29-12-2007, 19:34
Yja
I jak pierwsze wrażenia po przesiadce na D80, było warto zmieniać?

mario_Scott
29-12-2007, 19:40
Nabiłeś piany w temacie, pisząc wiadomosci wyssane z palca, teraz przyznajesz, ze były to bzdury. Dobrze, ze chociaz przyznales sie do tego..

Przemku!
Podparłem to linkami gdzie miałeś wykresy potwierdzające to co piszę, a nie było to wyssane z palca!,

Niczego sobie nie wymyśliłem, Ja różnicę widziałem, a Ty nie i sprawa zamknięta.

Seeker
29-12-2007, 20:52
"Matryca w D80 i D200 ma co prawda tyle samo pikseli i jest tego samego formatu; jednak w D200 posiada dwa razy więcej nóżek odprowadzających sygnał z matrycy do puszki. Dzięki temu jest mniej zakłóceń w wyniku mniej szumów..."

To ja moze nieco doprecyzuje...

Ktos juz wspomnial wczesniej o szybkosci i oczywiscie mial racje,
ale bardziej konkretnie -

D80 - 3kl/s
D200 - 5kl/s

Wieksza ilosc nozek potrzebna jest wiekszej ilosci kanalow przesylowych i to wsio.
Z zaszumieniem nie ma absolutnie nic wspolnego, przeciez transfer jest CYFROWY.
Mialoby to znaczenie, gdyby dane przesylano analogowo, a polowa nozek stanowilaby ekran.
Tak jednak NIE JEST.

Pozostale roznice miedzy matrycami D80 i D200 sa niewielkie, co bylo juz dawno walkowane (jeden producent, jedna epoka i jedna technologia).

Dodaj teraz do tego rozne filtry optyczne i rozne algorytmy przetwarzania obrazu w dalszych ukladach, a roznice (poza szybkoscia) zupelnie znikna.

ŁUKASZ SZIN
30-12-2007, 13:23
krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku .

Obiektyw 14-24 i 24-70 są przeznaczone do pełnej klatki a mianowicie D3 D300. Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

ps. w Białogardzie masz Euroland udaj się do nich niech ci pomogą . . .

prz3mo
30-12-2007, 13:42
Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

Nieprawda.
Ja na przyklad.mam dwa szkła, kóre wspolpracuja takze z pełną klatką (Nikkor 50mm 1.8 i Sigma 70-200 2.8 HSM).

krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda??

Sprzedawcy pewnie chodziło o to, ze w DX bedziesz mial zakres 36-105.

natura2008
30-12-2007, 13:44
Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

to się nadaje do cafe humor :-D

prz3mo
30-12-2007, 13:45
to się nadaje do cafe humor :-D

hehehe... :)

Erie
30-12-2007, 14:25
Obiektyw 14-24 i 24-70 są przeznaczone do pełnej klatki a mianowicie D3 D300. Jak chcesz kupić szkiełko do D80 to musisz szukać w formacie DX.

hmm D300 to pełna klatka... ciekawe, bardzo ciekawe

kronos28
30-12-2007, 15:08
krayn A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas nowiutkiego D80 i chciałem kupić wczoraj drugi obiegtyw NIKON 14-24 Mm F/2,8g Ed Af-s. Jednak nie zrobiłem tego, a to za sprawa sprzedawcy który powiedział mi ze ten obiektyw nie do konca współpracuje z d80 jak trzeba. Mówił cos o ogniskowych. Czy to prawda?? a Jeśli tak to w czym problem ?? Jestem amatorem wiec prosze wyjaśnić w miare po chlopsku .

sprzedawca gadał głupoty... ogniskową w obiektywach przy matrycach formatu DX mnożysz razy 1,5 ze względu na crop tu masz to wytłumaczone http://nikonklub.pl/poradnik4.htm

ciekawe, a to czemu? D300 to DX nie FX jak D3. Wiele osob używa tych szkieł w d300 d200 czy d80

ps. w Białogardzie masz Euroland udaj się do nich niech ci pomogą . . .
noo tam to nawet przysłony od migawki nie odróżniają a aparat zachwalają bo ma "duży wyświetlacz LCD i duuży zoom" ;)