PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40 problem z Makro

klufa
26-12-2007, 21:03
witam dlaczego jak mam włączone makro i zbliżam sie do obiektu który chce sfotografować tak na odległość 10cm naciskam do połowy spust migawki łapie mi ostrość ale nie mogę zrbić fotki czemu?naciskam spust do końca i nic?a jak oddale troche dalej normalnie robi mi zdjęcia.

fil_ftp
26-12-2007, 21:04
A jaki masz obiektyw? Trybu macro nie ustawisz w puszcze, musisz mieć odpowiednie szkło bądz pierścienie macro.

klufa
26-12-2007, 21:14
tradycyjny jaki był w zestawie 18-55.proszę o dokładniejsze wytłumaczenie tematu ponieważ od niedawna mam tą lustrzankę i zaczynam raczkować z tym wszystkim

irek6311
26-12-2007, 21:18
tradycyjny jaki był w zestawie 18-55.proszę o dokładniejsze wytłumaczenie tematu ponieważ od niedawna mam tą lustrzankę i zaczynam raczkować z tym wszystkimTen obiektyw nie do MACRO !
albo konwerter dokup za 150zł ...albo obiektyw Sigma z MACRO .

fil_ftp
26-12-2007, 21:20
zauważ również, że ten obiektyw ostrzy od 28 cm chyba, więc nic dziwnego, że przy 10cm nie robi Ci zdjęcia. Możesz też kupić pierścień odwrotnego mocowania, ale to już wyższa szkoła jazdy.

Witkowa
26-12-2007, 21:24
Ten obiektyw nie do MACRO !
albo konwerter dokup za 150zł ...albo obiektyw Sigma z MACRO .

a ten nadaje sie do macro?
Nikkor 70-300 / 4.0-5.6 G Seria AF-G

fil_ftp
26-12-2007, 21:25
Nie wiem czy się nadaje, raczej niebardzo, ale ma kiepskie obrazowanie.

Witkowa
26-12-2007, 21:28
to lepiej już kupić Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO???

JK
26-12-2007, 21:33
Taaa. Grunt to sensowne odpowiedzi.

Każdy obiektyw ma tzw. minimalną odległość ostrzenia. Dla Twojego obiektywu jest to około 28 cm od powierzchni matrycy. Jeśli zbliżysz się do obiektu bardziej, to ustawienie ostrości nie będzie możliwe. Dlaczego aparat nie robi zdjęcia? Najpradopodobniej masz ustawiony tzw. priorytet ostrości, czyli jeśli aparat nie potwierdzi, że ostrość jest prawidłowo ustawiona, to nie zrobi zdjęcia. Ale jeśli się nieco odsuniesz (ponad 28 cm), to ostrość zostanie prawidłowo ustawiona i zdjęcie będzie. Koledzy maja rację, że ten obiektyw nie nadaje się do zdjęć makro. Ale nie nadaje się nie ze względu na zbyt małą minimalną odległość ostrzenia, ale dlatego, że maksymalna skala odwzorowania dla tego obiektywu wynosi tylko około 1:3, a to zbyt mało jak na obiektyw do makro.

irek6311
26-12-2007, 21:48
D40 musi szkiełka mieć AF-S więc do MACRO raczej tanio nie będzie ,
tanie Sigma szkła bez silniczka w obiektywie to nici z MACRO vs D40 ,
albo drogie Nikkor obiektywy ... albo nici z MACRO .

Nikkor MACRO
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5482

Witkowa
26-12-2007, 21:50
to lepiej już kupić Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO???

a ten nadaje się do D50??

JK
26-12-2007, 21:53
Większość obiektywów Sigmy nie nadaje się do makro, pomimo że mają napis MACRO. To taki chwyt reklamowy. Ta Sigma 70-300 będzie pracowała z D50, ale makro to to nie będzie.

irek6311
26-12-2007, 21:53
a ten nadaje się do D50??
Do Nikon D50 wszystkie Sigma szkiełka MACRO podejdą .

Witkowa
26-12-2007, 21:55
Większość obiektywów Sigmy nie nadaje się do makro, pomimo że mają napis MACRO. To taki chwyt reklamowy. Ta Sigma 70-300 będzie pracowała z D50, ale makro to to nie będzie.

to co polecasz do macro z Sigmy?

JK
26-12-2007, 22:12
A dlaczego musi być Sigma? Powinieneś szukać jakiegoś obiektywu, który daje skalę odwzorowania około 1:1. Jeśli jakiś obiektyw będzie zapewniał taką skalę odwzorowania, to będzie się nadawał do makro. Nawet wtedy, gdy nie będzie miał napisu MACRO.

Witkowa
26-12-2007, 22:16
ja dopiero zaczynam moją przygodę z Nikonem i dlatego się pytam
wydawało mi się, że jak jest napisane w opisie obiektywu macro to się do tego nadaje
a dlaczego Sigma? bo póki co znalazłam dość przystepne ceny, a na początek to by wystarczyło
tak mi się wydaję

JK
26-12-2007, 22:17
To już lepiej kup Tamrona 90, albo Micro-Nikkora 60.

klufa
26-12-2007, 22:24
o to właśnie mi chodziło-konkretnie, na temat i językiem jak dla takiego amatora jak ja:)bardzo dziekuje teraz wiem o co chodzi

Matez
26-12-2007, 22:32
Do Nikon D50 wszystkie Sigma szkiełka MACRO podejdą .

Do D40 też - nie będzie miał z nimi AF, ale co z tego? I tak AF w macro jest całkowicie zbędne...

Witkowa
28-12-2007, 20:57
a ten obiektyw zrobi ładne zdjęcia macro kwiatków?
Nikkor AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED

gadas
28-12-2007, 21:12
To już lepiej kup Tamrona 90, albo Micro-Nikkora 60.

Tamron bardzo dobre opinie ma na tym forum ja mam Sigmę 150mm F2.8 EX DG HSM MACRO (http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/49)

Kekacz
28-12-2007, 21:17
a ten obiektyw zrobi ładne zdjęcia macro kwiatków?
Nikkor AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED

Jak go zmusisz aby byl obiektywem macro poprzez np. pierscienie posrednie, mieszek lub nakrecane na niego soczewki (ktorych nie polecam) to tak. W przeciwnym razie nie. Przyznaj, nie wiesz nic o obiektywach macro?

Witkowa
28-12-2007, 22:29
Przyznaje - nie wiem, bo dopiero zaczynam
nic w tym złego :mrgreen:

prz3mo
28-12-2007, 23:35
Przyznaje - nie wiem, bo dopiero zaczynam
nic w tym złego :mrgreen:

Nie przejmuj sie, po to jest forum by sobie pomagac :)

Poczytaj ponizszy tekst, a szczególnie punkt 4
http://fotohobby.bighost.pl/makro/sprzet_makro.htm

Rollin84
29-12-2007, 00:12
Wiem, że z tym obiektywem jest czasem tak ze potrafi złapać ostrość automatycznie, ale rzeczywiście nie chce zrobić zdjecia, bo jest za blisko. Najprostsza rada na taka sytuację to po automatycznym złapaniu ostrości przestawić sobie szybko na manual i wyedy zrobisz fotkę bez problemu.
Do makro całkeim fajny jest konwerter Raynox (do kupienia na allegro za paredziesiąt złotych).
pozdrawiam

Witkowa
29-12-2007, 00:23
Nie przejmuj sie, po to jest forum by sobie pomagac :)

Poczytaj ponizszy tekst, a szczególnie punkt 4
http://fotohobby.bighost.pl/makro/sprzet_makro.htm

wielkie dzięki, to mi się przyda!!!!

Witkowa
29-12-2007, 00:37
no i chyba na początek będzie Sigma 70-300 mm APO DG Macro (z filtrem UV)
a potem to już Tamron 90

wielkie dzieki wszystkim za pomoc :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

prz3mo
29-12-2007, 00:38
no i chyba na początek będzie Sigma 70-300 mm APO DG Macro (z filtrem UV)
a potem to już Tamron 90

wielkie dzieki wszystkim za pomoc :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nie lepiej sie troche wstrzymać z Sigmą, dozbierac i od razu wziąć Tamrona?
No chyba, ze Sigme zostawisz by miec tele to tak, wtedy jest sens.

Zbigniew
29-12-2007, 00:53
Witkowa - koledzy dobrze prawią o konieczności zakupu obiektywu makro, jednak jest tak, że musisz określić się co chcesz osiągnąć. Makro kwiatka to raczej nie "prawdziwe" makro, a często zbliżenie. Wiele takich kiedyś natłukłem szkiełkiem 75-300 i się wtedy cieszyłem. Jednak prawdziwe makro zaczyna się z dedykowanymi obiektywami makro, takim jak Micro-Nikkory, Tamron 90/180, Sigma 105/150/180, itd. Niestety te ostatnie kosztują, ale dają Ci znacznie większe możliwości pod względem makrofotografii (chodzi nie tylko o skalę odwzorowania, a więc to, jak małe obiekty możesz sfotografować, ale też jakość uzyskiwanego obrazka). Miej jednak świadomość, że będzie też ciężko - takim Micro Nikkorem 60/2.8 trudno jest dorwać motyla lub innego niewielkiego owada, bo dla skali odwzorowania z okolic 1:1 odległość ostrzenia jest bardzo niewielka. Dlatego często alternatywą (mniejsze powiększenia, gorsza jakość, ale taniej i większa odległość ostrzenia) są szkiełka udające obiektywy makro - np. Sigma 70-300 czy inne podobne wynalazki.

Jeżeli nie chcesz dużo wydawać, poczytaj forum, poszukaj informacji o makrofotografii - naprawdę można mieć wiele za niewiele - stosując pierścienie czy szkiełka z mocowaniem m42. Na początek są doskonałe do zabawy.

Witkowa
29-12-2007, 01:01
Drodzy koledzy :)
Na początek to to moje "macro" to będzie to co piszesz Zbyszku - dobre zbliżenia kwiatków, kamyczków czy listków
Co do robaczków - to chciałabym najpierw dobrze poznać aparat i z głową wybrać obiektyw. Jeszcze nie czuję się pewnie, aby leżeć na trawie i robić zdjęcie czułkom mrówki (może kiedyś)
Dlatego myślę że dla totalnego amatora jak ja ta Sigma będzie ok, bo nie droga a lepsza niż to co mam teraz :mrgreen:
i pewnie zostanie u mnie potem

Zbigniew
29-12-2007, 01:06
Myślę, że w takim razie jak najardziej taka Sigma da radę. Ostatnio pokazywałem gdzieś na forum trochę kwiatków - są tutaj (http://zbigniew-piatek.type.pl/przyroda/2006-2007-Kwiatowo/index.html) - robione były bardzo różnymi szkłami - teraz jak na nie patrzę, to właściwie w tym przypadku niewiele zdjęć wymagało użycia szkiełka makro. Część wyszła z 75-300, trochę z 50mm, są zdjęcia z Jupiterów 85mm i 135mm, nawet Sigma 30mm gdzieś się przewija.

PS.: A może normalne 50/1.8 Ci wystarczy ? Niestety nie pozwala na duże zbliżenia, ale daje chociaż małą głębię ostrości, co z pewnością pozwala na kombinowanie.

aiuen
29-12-2007, 01:12
Widzę po kolegach, że nie napisali "po ludzku" :) Zapewne autor tego wątku miał wcześniej kompakta, (mały aparacik z zoomem, podglądem na LCD itp. itd.) a teraz przesiadł się na lustrzankę w dodatku na D40. A więc w kompaktach ustawiasz w aparacie tryb macro i na ogół podjeżdżasz aparatem do owadzika czy kwiatka na 5-10 cm i robisz fotkę no i już w lustrzankach jest troszkę inaczej. Lustrzanka ma wymienne obiektywy, w sumie można powiedzieć, że istnieją obiektywy do wszystkiego np. uniwersalny obiektyw spacerowy nikkor 18-200 VR, fajne tele w stylu Sigma 70-200 F/2.8 lub nikkor 80-200 F/2.8, do szerokiego konta np. jakieś 12-24 no i masa obiektywów do macro. Każdy z tych obiektywów ma tzw. minimalny dystans ostrzenia (czytaj: minimalna odległość z jakiej zrobisz fotkę), na ogół 30-50 cm ale sąwyjątki. Obiektyw może mieć oznaczenie MACRO co teoretycznie oznacza, że może robić zdjęcia MACRO.

Osobiście jak chcesz się bawić w sensownej jakości fotki macro to polecam micro nikkora 60mm F/2.8, ewentualnie Tamron 90mm, ewentualnie coś z większą liczbą mm ale co ważne ze stałą jasnością od F/1.8 - F/2.8 zajrzyj na giełdę czasami ktoś wystawia takie szkiełka ale coś koło 1000 pln musisz mieć (i to jest minimum) lub zajrzyj do działu kupie i popytaj, ewentualnie zajrzyj do działu optyka -> macro.

Jeżeli Cię nie stać, nie chcesz odkładać to kup sobie sigme 70-300 APO DG MACRO i będziesz mógł cykać fotki kwiatkom, szkło można dostać w granicach 500-700 pln ALE to nie jest super szkło fotki będą powiedzmy OK jak dla amatora, ale z czasem zaczniesz zauważać wady tego szkła.

Na początek myślę, że Tobie wystarczy sigma, pobaw się, poducz się na lustrzance (zobacz co to jest to magiczne F/2.8 i jaki ma wpływ na fotki/głębię ostrości), jak się znudzi to sprzedasz, dołożysz i wtedy będziesz wiedział jakie szkło do macro będzie odpowiednie dla ciebie ... może tamron 180mm ... ale to już ponad 1800 pln.

Mi osobiście zdażało się robić macro - nikkorem 50 F/1.8 (to obiektyw raczej do portretów niż macro) potem wycinasz ze zdjęcia to co cię interesuje, fakt rozwiązanie może nie za bardzo wygodne, ale wybitnie tanie, no i jakość optyczna N 50 F/1.8 super, musisz zadać sobie pytanie cza faktycznie stać cię na wywalenie grubszej kasy na focenie robaczków/kwiatków czy zadowoli Cię coś pośredniego.

Mam nadzieję że pomogłem.

aiuen
29-12-2007, 01:13
Zbigniew ma rację, sigma 70-300 apo dg macro na początek Ci wystarczy, nauczysz siępodstaw, zobaczysz do czego będziesz potrzebował tak naprawdę szkła i jakie wkońcu "z głową" kupić.