PDA

Zobacz pełną wersję : [sonda] Jakiego uzywasz oprogramowania?

Boguslaw
22-12-2007, 18:21
Jak w temacie:) Jakiego softu uzywasz? Prosze wymienic wszystkie, ktorych uzywasz (wlaczajac odczytywanie exif).

Ja w tej chwili korzystam z Photoshopa CS2 oraz Paint Shop Pro X.

bukowy dziad
22-12-2007, 18:25
tia - a potem do polowy forumowiczow zapukaja o 5 rano sympatycni panowie z cbś;)

tak nawiasem to jak juz musza powstawac tego typu watki, to niech chociaz dzieje sie to w odpowiednich dzialach;)

Boguslaw
22-12-2007, 18:36
1. przeciez nie kazdy musi uzywac pirackiego oprogramowania.
2. a co jak ktos uzywa GIMPa?
3. Zastanawialem sie nad dzialem i doszedlem do wniosku, ze interesuja mnie odpowiedzi posiadaczy D40/D50/D70/D80.
4. tutaj gdzie mieszkam CBS nie ma jurysdykcji:P

bukowy dziad
22-12-2007, 18:48
1. przeciez nie kazdy musi uzywac pirackiego oprogramowania.
ba - nawet nie powinien;)

2. a co jak ktos uzywa GIMPa?
no i wlasnie do tego zmierzalem. co z tego, ze ktos uzywa gimpa?:D albo peesa czy cokolwiek innego?:) powaznie pytam: co Ci da taka wiedza, ze wpisze Ci sie np. 35osob z PS, 10 z gimpem, 2z CNX, 1 z impactem? wyjdzie Ci z tego, ze PS jest najlepszy? slepy zaulek - bo w podobnej ankiecie dotyczacej aparatow d40 wygra z d3;).
mozna pojsc dalej i zalozyc watek: "wpisujcie jakie miasta uzywają corela!" - bedzie 2 w jednym;).

3. Zastanawialem sie nad dzialem i doszedlem do wniosku, ze interesuja mnie odpowiedzi posiadaczy D40/D50/D70/D80.
a dlaczego wlasnie ich jesli mozna wiedziec?:) ze niby bardziej amatorska polka? jest tu sporo zawodowych grafikow fotografujacych hobbystycznie za pomoca ww sprzetu - moga ci zafalszowac wyniki;).

KS
22-12-2007, 19:06
1. IrfanView - freeware
2. Photoshop Elements 6 - kończy się trial, ale mam zamiar go kupić
3. Capture One 4 - z kartą CF SanDiska
4. Nikon Picture Project - z D200
5. GIMP - freeware

Zatem, nie każdy musi z piratów korzystać, można sobie poradzić w inny sposób. Poza tym, dla zawodowca, to żaden koszt zakup PS - wrzuca to w koszty.

Pozdrawiam

Boguslaw
22-12-2007, 19:12
ba - nawet nie powinien;)

no i wlasnie do tego zmierzalem. co z tego, ze ktos uzywa gimpa?:D albo peesa czy cokolwiek innego?:) powaznie pytam: co Ci da taka wiedza, ze wpisze Ci sie np. 35osob z PS, 10 z gimpem, 2z CNX, 1 z impactem? wyjdzie Ci z tego, ze PS jest najlepszy? slepy zaulek - bo w podobnej ankiecie dotyczacej aparatow d40 wygra z d3;).
mozna pojsc dalej i zalozyc watek: "wpisujcie jakie miasta uzywają corela!" - bedzie 2 w jednym;).

a dlaczego wlasnie ich jesli mozna wiedziec?:) ze niby bardziej amatorska polka? jest tu sporo zawodowych grafikow fotografujacych hobbystycznie za pomoca ww sprzetu - moga ci zafalszowac wyniki;).

Jak juz pisalem wiele razy: nie chcesz komus pomoc to chociaz nie przeszkadzaj. Jak kazda sonda, to i ta, ma za zadanie zapoznanie sie z mozliwosciami. Np. nie wiem co to impackt wiec poszukam cos o nim i bede wiedzial. Zrozumial pan, czy dalej tlumaczyc?

bukowy dziad
22-12-2007, 20:40
:p
zazwyczaj spokojnie przechodze nad takimi watkami milczac sobie w usmiechu (hmmm - ale ladną fraze ukulem;) ), no ale czasem nastroj wisielczo-monthypythonowski sie uaktywnia - sorry - naprawde rzadko sie to zdarza i akurat padlo na Ciebie:)

zeby wynagrodzic:
chodzilo mi dokladnie o ulead photoimpact - program przez wielu uwazany za znakomity do fotografii - majacy ogromne mozliwosci (warstwy, narzedzia do retuszu, znakomite narzedzia do selekcji itp). u nas praktycznie nieznany i niedoceniany (ale bardziej nieznany). teraz jest juz bodaj dziesiata albo i jeszcze nowsza edycja. koszt jesli sie nie myle niecale 5 stowek za profesjonalne narzedzie.

michalus
22-12-2007, 21:31
5. GIMP - freeware
GIMP to nie freeware! Nie żebym się czepiał, ale nie wszystko co jest rozpowszechniane bez opłat jest freeware (http://pl.wikipedia.org/wiki/Freeware). GIMP jak sama nazwa mówi to GNU Image Manipulation Program i jest dostępny na tej (czyt. GNU) licencji (http://www.gimp.org/about/).

Z mojej strony dodam:
1. GIMP i UFRaw dla HDR (http://ufraw.sourceforge.net/)
2. Do EXIF (czytanie/szeroko pojęta edycja EXIF i nazw plików) używam Exiv2 (http://www.exiv2.org/)
3. Do katalogowania GThumb (http://gthumb.sourceforge.net/screenshots.html) względnie F-Spot (http://f-spot.org/Main_Page)

Wojteksw
22-12-2007, 21:57
1. Opanda IExif
2. Capture One LE 3.7
3. Capture One 4
4. Picture Project
5. Foto Office 3
6. Picasa 2
7. Pinnacle Studio 10.7
8. Adobe Photoshop Elements 6PL ( od kilku dni )
Dla zainteresowanych wszystkie legalne.

Marta Baranowska
22-12-2007, 22:11
a co jak ktos taki jak ja nie zna obsługi takowych programów?:D

KSIĘŻAK
22-12-2007, 22:24
Nx , Cs2

Pawel92
22-12-2007, 22:41
1. DxO
2. BreezeBrowser

ale ja jestem leniwy wpol do amator :mrgreen:.

martur
22-12-2007, 23:48
1. Nikon Capture NX 1.3
2. GIMP
3. ACDSee 9 Photo Manager
4. CD&DVD PictureShow 4

ostatnio zainteresowany jestem jakimś programem do HDR - na razie się zastanawiam

pozdrawiam

milo_ja
23-12-2007, 01:22
0. Windows XP Pro :)
1. RescuePro
2. DxO Optics
3. GIMP
4. IrfanView
5. ACDSee 5.0 (do szybkiego szukania konkretnych zdjęć, Irfan się jeszcze nie dorobił porządnego trybu z miniaturkami)
6. NeroExpress

(tak wg. "workflow")

Wszystko oczywiście legalne.

EDIT: Tak na marginesie, to ciekaw jestem ile z osób, które nie zarabiaja na zdjeciach a używają PSa ma go legalnego. Nie żebym wątpił w uczciwość forumowiczów, ale mam wrażenie, że wiele osób które (skąd inąd słusznie) uważają, że PS jest lepszy od GIMPa używa PS w wersji ... hmmm ... P2P. ;)

Pawel92
23-12-2007, 10:58
5. ACDSee 5.0 (do szybkiego szukania konkretnych zdjęć, Irfan się jeszcze nie dorobił porządnego trybu z miniaturkami)

Polecam BreezeBrowser (wersja Pro = 65 €). Przetestowalem juz chyba wszystko co istnieje na PC-cie i MAC-u i zostalem przy nim jako przegladarce. Jest naprawde ... breeze :-D.

bombel
23-12-2007, 13:17
Z najważniejszych:

1. Psiloc Font Magnifier
2. X-plore 1,05
3. Ultimate Voice Recorder 4.01
4. Xlator
5. QReader
6. Plus jakieś gierki

Boguslaw
23-12-2007, 14:28
:p
zazwyczaj spokojnie przechodze nad takimi watkami milczac sobie w usmiechu (hmmm - ale ladną fraze ukulem;) ), no ale czasem nastroj wisielczo-monthypythonowski sie uaktywnia - sorry - naprawde rzadko sie to zdarza i akurat padlo na Ciebie:)

zeby wynagrodzic:
chodzilo mi dokladnie o ulead photoimpact - program przez wielu uwazany za znakomity do fotografii - majacy ogromne mozliwosci (warstwy, narzedzia do retuszu, znakomite narzedzia do selekcji itp). u nas praktycznie nieznany i niedoceniany (ale bardziej nieznany). teraz jest juz bodaj dziesiata albo i jeszcze nowsza edycja. koszt jesli sie nie myle niecale 5 stowek za profesjonalne narzedzie.

Dziekuje, za pomoc w podnoszeniu poziomu Forum:) A program na pewno potestuje, ten i kilka innych bo sporo tutaj wymienionych, ktorychnawet z nazwy nie znam.

Boguslaw
23-12-2007, 14:33
0. Windows XP Pro :)
3. GIMP
4. IrfanView
[ciach]

EDIT: Tak na marginesie, to ciekaw jestem ile z osób, które nie zarabiaja na zdjeciach a używają PSa ma go legalnego. Nie żebym wątpił w uczciwość forumowiczów, ale mam wrażenie, że wiele osób które (skąd inąd słusznie) uważają, że PS jest lepszy od GIMPa używa PS w wersji ... hmmm ... P2P. ;)

Uzywasz GIMPa pod Windowsa?:) Tak troszke paradoksalnie to brzmi:) A co do PS, to faktycznie malo kogo stac aby kupic orginalnego. Za czasow liceum mialem pirata, dzisiaj sponsoruje mnie uczelnia (daja studentom za free calu pakiet Apple i Microsoftu). Czlowiek sie uzalezni, a pozniej bedzie musial kupic:P

milo_ja
23-12-2007, 15:06
Uzywasz GIMPa pod Windowsa?:) Tak troszke paradoksalnie to brzmi:)

W Wine to co? Jak można w jedną stronę, to czemu nie w drugą. :) Zresztą ten GIMP całkiem sympatyczny jest jak się człowiek przyzwyczai, a możliwości ma całkiem spore.

A co do PS, to faktycznie malo kogo stac aby kupic orginalnego. Za czasow liceum mialem pirata, dzisiaj sponsoruje mnie uczelnia (daja studentom za free calu pakiet Apple i Microsoftu). Czlowiek sie uzalezni, a pozniej bedzie musial kupic:P

Academic Alliance to fajny bajer. Oczywiście o ile nie używa się programów do celów komercyjnych.

Boguslaw
23-12-2007, 15:15
W Wine to co? Jak można w jedną stronę, to czemu nie w drugą. :) Zresztą ten GIMP całkiem sympatyczny jest jak się człowiek przyzwyczai, a możliwości ma całkiem spore.

Academic Alliance to fajny bajer. Oczywiście o ile nie używa się programów do celów komercyjnych.

Tak sie usmiechnalem:) GIMP legalny XP juz nie:P Zart:) Do celow komercyjnych mam Paint Shop Pro, szefostwo kupilo:D A przez GIMPa to malo PC przez okno nie wywalilem:D Chyba nie mogle sie jak to powiedziales, przyzwyczaic:)

pio2w
23-12-2007, 18:05
Capture One 4 - z kartą CF SanDiska
Capture One 3,7 - z kartą CF SanDiska
COREL PAINT SHOP PRO X2-niejest to ps ale fajny i niedrogi

xmaniekx
23-12-2007, 18:12
0) Windows Vista Home
1) Capture One 4 LE
2) Opanda
3) ACDSee 5.0
4) Nero Express

Wiecej mi nie potrzeba :)

Carax
23-12-2007, 18:19
Mój zestaw:

1. Ulead PhotoImpact - mały znany, a do obróbki zdjęć świetny
2. Nikon Picture Project
3. Nikon Capture
4. NeatImage Demo
5. IrfanView

Shah
02-01-2008, 11:41
1. Gimp,
2. Digikam,
3. GQview,
4. Czasami Comix i Picasa.

Wszystkie programy używane przeze mnie są darmowe.

MsbS
02-01-2008, 12:02
To ja też dorzucę swoje 3 grosze.

1. GIMP
2. CaptureOne 3.7, a od paru dni także 4 (starej wersji jeszcze nie wywaliłem)
3. Picasa
4. XnView

I to w zasadzie tyle jeśli chodzi o fotografię.

jjj
02-01-2008, 18:22
Captre NX, CS, ViewNX, ACDSee, Opanda

T&T
02-01-2008, 20:42
Capture NX, CS3, Dfine 2.0.

MariuszS
02-01-2008, 20:50
Capture NX, PSE 5.0, Opanda

mBak
03-01-2008, 01:15
1. Aperture z D200, niestety nie czyta NEF z D3 :(
2. CS3 z D200 i D3 i jest OK.
3. Capture NX (na macu działa dużo szybciej niż na PC).

Artur
05-01-2008, 13:51
1. Aperture z D200, niestety nie czyta NEF z D3 :(

... dlatego ostatnio usunalem go (aperture) z dysku. Jaja sobie robia, kazac czekac na update do d3 czy d300 tyle czasu. Do obrobki duzej ilosci zdjec zamienilem go na Lajtruma. Jest bardzo dobry.

Kraftsman
05-01-2008, 14:49
Capture NX (do zabawy z pojedynczymi fotami)
Capture One 4 (do szybkiego wołania grup zdjęć)