Jak w temacieJakiego softu uzywasz? Prosze wymienic wszystkie, ktorych uzywasz (wlaczajac odczytywanie exif).
Ja w tej chwili korzystam z Photoshopa CS2 oraz Paint Shop Pro X.
Szukaj
Jak w temacieJakiego softu uzywasz? Prosze wymienic wszystkie, ktorych uzywasz (wlaczajac odczytywanie exif).
Ja w tej chwili korzystam z Photoshopa CS2 oraz Paint Shop Pro X.
Boguslaw Glegola
www.glegola.co.uk GG: 2383535
tia - a potem do polowy forumowiczow zapukaja o 5 rano sympatycni panowie z cbś
tak nawiasem to jak juz musza powstawac tego typu watki, to niech chociaz dzieje sie to w odpowiednich dzialach![]()
1. przeciez nie kazdy musi uzywac pirackiego oprogramowania.
2. a co jak ktos uzywa GIMPa?
3. Zastanawialem sie nad dzialem i doszedlem do wniosku, ze interesuja mnie odpowiedzi posiadaczy D40/D50/D70/D80.
4. tutaj gdzie mieszkam CBS nie ma jurysdykcji:P
Ostatnio edytowane przez Boguslaw ; 22-12-2007 o 18:43
Boguslaw Glegola
ba - nawet nie powinien
no i wlasnie do tego zmierzalem. co z tego, ze ktos uzywa gimpa?2. a co jak ktos uzywa GIMPa?albo peesa czy cokolwiek innego?
powaznie pytam: co Ci da taka wiedza, ze wpisze Ci sie np. 35osob z PS, 10 z gimpem, 2z CNX, 1 z impactem? wyjdzie Ci z tego, ze PS jest najlepszy? slepy zaulek - bo w podobnej ankiecie dotyczacej aparatow d40 wygra z d3
.
mozna pojsc dalej i zalozyc watek: "wpisujcie jakie miasta uzywają corela!" - bedzie 2 w jednym.
a dlaczego wlasnie ich jesli mozna wiedziec?3. Zastanawialem sie nad dzialem i doszedlem do wniosku, ze interesuja mnie odpowiedzi posiadaczy D40/D50/D70/D80.ze niby bardziej amatorska polka? jest tu sporo zawodowych grafikow fotografujacych hobbystycznie za pomoca ww sprzetu - moga ci zafalszowac wyniki
.
1. IrfanView - freeware
2. Photoshop Elements 6 - kończy się trial, ale mam zamiar go kupić
3. Capture One 4 - z kartą CF SanDiska
4. Nikon Picture Project - z D200
5. GIMP - freeware
Zatem, nie każdy musi z piratów korzystać, można sobie poradzić w inny sposób. Poza tym, dla zawodowca, to żaden koszt zakup PS - wrzuca to w koszty.
Pozdrawiam
D200 plus graty...
Boguslaw Glegola
zazwyczaj spokojnie przechodze nad takimi watkami milczac sobie w usmiechu (hmmm - ale ladną fraze ukulem), no ale czasem nastroj wisielczo-monthypythonowski sie uaktywnia - sorry - naprawde rzadko sie to zdarza i akurat padlo na Ciebie
zeby wynagrodzic:
chodzilo mi dokladnie o ulead photoimpact - program przez wielu uwazany za znakomity do fotografii - majacy ogromne mozliwosci (warstwy, narzedzia do retuszu, znakomite narzedzia do selekcji itp). u nas praktycznie nieznany i niedoceniany (ale bardziej nieznany). teraz jest juz bodaj dziesiata albo i jeszcze nowsza edycja. koszt jesli sie nie myle niecale 5 stowek za profesjonalne narzedzie.
GIMP to nie freeware! Nie żebym się czepiał, ale nie wszystko co jest rozpowszechniane bez opłat jest freeware. GIMP jak sama nazwa mówi to GNU Image Manipulation Program i jest dostępny na tej (czyt. GNU) licencji.
Z mojej strony dodam:
1. GIMP i UFRaw dla HDR
2. Do EXIF (czytanie/szeroko pojęta edycja EXIF i nazw plików) używam Exiv2
3. Do katalogowania GThumb względnie F-Spot
1. Opanda IExif
2. Capture One LE 3.7
3. Capture One 4
4. Picture Project
5. Foto Office 3
6. Picasa 2
7. Pinnacle Studio 10.7
8. Adobe Photoshop Elements 6PL ( od kilku dni )
Dla zainteresowanych wszystkie legalne.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
a co jak ktos taki jak ja nie zna obsługi takowych programów?![]()
Put some fun between your legs
-ride a horse
Skontaktuj się z nami