Zobacz pełną wersję : izopropylen-filtr
tasmaniec
22-12-2007, 18:16
Witam.
Posiadam filtry: hoya U(V) 67mm SUPER HMC PRO1, HOYA POLARYZACYJNY kołowy. Jak większość mam problem z wyczyszczeniem owych filtrów.
Na początku używałem, gruchy, ściereczek również PEC-PAD. Nie pomagało na smugi i brudy jakie zbierały się przy metalowym pierścieniu filtra. Kupiłem w sklepie elektronicznym izopropylen - nie pomógł, kupiłem drugi w drogeri - nie pomaga. Moje filtry po czyszczeniu nie wyglądają tak jak przednia soczewka w aparacie - która nie ma smug. Są niby czyste, bez odcisków, kurzu ale są całe w smugach - widać z nich w jakich kierunkach były wykonywane ruchy przy czyszczeniu (link do zdjęcia poniżej)
http://img402.imageshack.us/img402/8537/dsc7138fu7.jpg
Przeczytałem na forum dużo o czyszczeniu, płynami, ściereczkami oryginalnymi, od optyka, myciem w letniej wodzie z płynem do naczyń itd. Więc jeśli ktoś chce napisać 'użyj funkcji szukaj na forum' -niech sobie podaruje taki post. Głupie odpowiedzi w stylu wygotuj w garnku, wysusz nad gazem, użyj papieru ściernego - też mnie nie bawią, a będą one nabijać tylko liczbę postów więc też proszę nie zamieszczać takich odpowiedzi. Chyba każdy chciałby tu znaleźć odpowiedź na pytanie, a nie żarty tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów z filtrami - dzięki za wyrozumiałość.
Flanela - no właśnie, nie znalazłem w domu nic co by miało na metce FLANELA więc tej metody nie mogę sprawdzić.
Za dużo pisania więc moje pytanie - czy ktoś może mi przesłać linka do sklepu, sprzedawcy, u którego nabył IZOPROPYLEN, który sprawdza się przy czyszczeniu filtrów HOYA.
Wiem, że odpowiedzi mogą wyglądać jak reklamowanie danego sprzedawcy ale nie chce mi już się kupować kolejnej butelki, która nie zadziała. Liczę na uczciwość forumowiczów i mam nadzieję, że w ten sposób i inni z tymi filtrami może skorzystają w przyszłości.
P.S
A może te smugi na moim filtrze to i u Was tak wyglądają po izopropylenie? Ale nie wydaje mi się , że tak powinien wyglądać czysty filtr.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
izopropylen? a może izopropanol?
ja uzywam takiego:
http://www.allegro.pl/item286298078_plyn_do_elektroniki_optyki_izopropan ol_ipa_weee.html
generalnie AG chemia robi dobre rzeczy
tasmaniec
22-12-2007, 18:50
[QUOTE=kux;528734]izopropylen? a może izopropanol?
przepraszam za pomyłkę - miało być izopropanol. Dzięki - używasz i co..bo te moje to po odparowaniu zostawiają smugi na krawędziach - które po próbie wyczyszczenia suchą ściereczką rozmazują sie i jestem w punkcie wyjścia. Chyba po prostu nie są tak czyste chemicznie jak zapewnia o tym sprzedawca/producent.
Izopropanol jest czysty, ale zabiera ten tłuszcz co jest na filtrze i kiedy ślady izopropanolu (z tym brudem) pozostają na bokach filtra to po odparowaniu rozpuszczalnika znowu pojawiają się tam tłuste plamy. Przy wycieraniu filtra, obojętnie czy samą szmatką (bibułką) czy zmoczoną płynem do czyszczenia, trzeba stale zmieniać powierzchnię szmatki na czystą. Czyli jednym fragmentem można przejechać tylko raz, a kolejny raz czystym fragmentem szmatki. Inaczej zamiast zbierania tłustych zabrudzeń tylko się je przenosi w inne miejsce.
dokładnie...!
sam izopropanol raczej niewinny, choc może jakies badziewie trafiłeś...
kolega markB wszystko chyba wyjasnił
tasmaniec
22-12-2007, 23:29
...no jeśli czyściłem to starałem się tak robić. Może jednak nie do końca tak dokładnie to robiłem..sprawdzę ale wydaje mi się, że chyba mam nie do końca tak czysty izopropanol jak powinien być?
Kurcze, a ja po nowym roku chce zakupić Hoya UV HMC SUPER :(
Serio aż taki problem jest z czyszczeniem tych fitrów.... ?
Kurcze, a ja po nowym roku chce zakupić Hoya UV HMC SUPER :(
Serio aż taki problem jest z czyszczeniem tych fitrów.... ?
Ja nie mam z tym problemów.
Ja nie mam z tym problemów.
Czym czyścisz i jak ?
Czym czyścisz i jak ?
Czym popadnie i skutecznie :) Przeważnie chuchnę i suchą jakąś szmatką przeciągnę :)
...no jeśli czyściłem to starałem się tak robić. Może jednak nie do końca tak dokładnie to robiłem..sprawdzę ale wydaje mi się, że chyba mam nie do końca tak czysty izopropanol jak powinien być?
Czy jest czysty łatwo sprawdzić. Zostaw małą kropelkę izopropanolu na absolutnie czystym kawałku szkła. Gdy ma zanieczyszczenia to po odparowaniu coś zostanie.
Czym popadnie i skutecznie :) Przeważnie chuchnę i suchą jakąś szmatką przeciągnę :)
No, ale generalnie duzo sie słyszy o tym, ze Hoye sie BARDZO ciezko czysci... To juz nic nie rozumiem... :mrgreen:
tasmaniec
23-12-2007, 00:30
a napisz dokładnie jaką HOY'e posiadasz. Bo naprawdę znajdziesz na forum dużo wątków, w których ludzie piszą o problemach z ich czyszczeniem. I ja tego też sobie nie wymyślam i to nie tak tak, że niczego nie próbowałem i panikuję. Mam te HOY'e parę miesięcy i cały czas sie niejako męczę z ich czyszczeniem. Większość radzi sobie z nimi po zastosowaniu:
- izopropanol'u (ja jak na razie mam pecha :)),
- flaneli - nie znalazłem w domu, w pasmanterii (jednej) też nie,
- mycie w ciepłej wodzie z płynem może pomaga ale potem trzeba ja wytrzeć dobrze i tu mam problem. Albo szmatki nie wsiąkają wody i mażą wodę w nieskończoność, albo są za twarde abym ich użył.
Tak więc ja może z wymienionych wyżej powodów mam problem.
Zakupiłem super miękkie, nie kurzące, nie rysujące, reklamowane często ściereczki PEC-PAD .......i może są miękkie, nie pylą ale są na tyle sztuczne, że nie wciągają wilgoci z pary jaka jest na filtrze po chuchnięciu. Tak więc chuch dobry ale potem musi być ścierka, która wsiąknie tą parę/wodę.
Nie chcę tu straszyć wszystkich przyszłych nabywców tych filtrów ale próbuję znaleźć co nie tak robię , lub nie takiego posiadam do czyszczenia ich.
Pozdrawiam
No, ale generalnie duzo sie słyszy o tym, ze Hoye sie BARDZO ciezko czysci... To juz nic nie rozumiem... :mrgreen:
Ja też, pewnie dlatego zawsze słucham rad, ale wybieram sam :P
a napisz dokładnie jaką HOY'e posiadasz.
Hoya HMC Super UV[0], czarna oprawka, nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć... aha 67 i 72 mm (czy tam 77, nie pamiętam :D)
Bo naprawdę znajdziesz na forum dużo wątków, w których ludzie piszą o problemach z ich czyszczeniem.
Wiem, czytałem je przed zakupem :P
Zakupiłem super miękkie, nie kurzące, nie rysujące, reklamowane często ściereczki PEC-PAD .......i może są miękkie, nie pylą ale są na tyle sztuczne, że nie wciągają wilgoci z pary jaka jest na filtrze po chuchnięciu. Tak więc chuch dobry ale potem musi być ścierka, która wsiąknie tą parę/wodę.
Nie chcę tu straszyć wszystkich przyszłych nabywców tych filtrów ale próbuję znaleźć co nie tak robię , lub nie takiego posiadam do czyszczenia ich.
Zrób prosty eksperyment - weź zwykłą chusteczkę higieniczną, chuchnij na szkło (możesz i po pięćdziesiątce :D) i przetrzyj chusteczką. Zobacz, czy jest czysto (pomijając pyłki).
Przy czyszczeniu filtrów może pojawić się jeszcze jeden problem, trudny do rozwiązania, bo zwiazany z genetyką. Część osób jest genetycznie skłonna do wydzielania większej ilości potu i tłuszczu na dłoniach. Te osoby będą miały większe kłopoty z czyszczeniem filtrów czy też soczewek, bo więcej będą zostawiały wydzieliny na szmatkach i bibułkach. Może się to wydawać zabawne, ale niestety jest prawdziwe.
Ja mam w domu profesjonalny płyn do czyszczenia klisz poligraficznych (coś tam ..1000) i też zastanawiam się czy nie używać tego do szkiełek, filtrów.
tasmaniec
02-01-2008, 13:53
chusteczka- zgadza się, wyciera ładnie i pyli też z reguły ładnie :) ale już sobie poradziłem. Tak jak pisaliście za mało świeżego płynu dawałem na filtr i zawsze zostało trochę tłuszczu, który nawet czystą chusteczką i chuchem nie można było usunąć. Tak więc użyłem więcej izopropanolu i jest jak nowy. Mieni się jak nowy, tak więc jeśli ktoś tak jak ja boi się o coś tam...to nie ma sensu się męczyć i czekać tylko od razu porządnie go "umyć". Pozdrawiam.
Ja polecam LENSPEN na allegro chyba za 30zł świetnie się sprawdza do wszystkiego. (Mam kilka Hoyi)