Witam.
Posiadam filtry: hoya U(V) 67mm SUPER HMC PRO1, HOYA POLARYZACYJNY kołowy. Jak większość mam problem z wyczyszczeniem owych filtrów.
Na początku używałem, gruchy, ściereczek również PEC-PAD. Nie pomagało na smugi i brudy jakie zbierały się przy metalowym pierścieniu filtra. Kupiłem w sklepie elektronicznym izopropylen - nie pomógł, kupiłem drugi w drogeri - nie pomaga. Moje filtry po czyszczeniu nie wyglądają tak jak przednia soczewka w aparacie - która nie ma smug. Są niby czyste, bez odcisków, kurzu ale są całe w smugach - widać z nich w jakich kierunkach były wykonywane ruchy przy czyszczeniu (link do zdjęcia poniżej)
http://img402.imageshack.us/img402/8537/dsc7138fu7.jpg

Przeczytałem na forum dużo o czyszczeniu, płynami, ściereczkami oryginalnymi, od optyka, myciem w letniej wodzie z płynem do naczyń itd. Więc jeśli ktoś chce napisać 'użyj funkcji szukaj na forum' -niech sobie podaruje taki post. Głupie odpowiedzi w stylu wygotuj w garnku, wysusz nad gazem, użyj papieru ściernego - też mnie nie bawią, a będą one nabijać tylko liczbę postów więc też proszę nie zamieszczać takich odpowiedzi. Chyba każdy chciałby tu znaleźć odpowiedź na pytanie, a nie żarty tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów z filtrami - dzięki za wyrozumiałość.
Flanela - no właśnie, nie znalazłem w domu nic co by miało na metce FLANELA więc tej metody nie mogę sprawdzić.

Za dużo pisania więc moje pytanie - czy ktoś może mi przesłać linka do sklepu, sprzedawcy, u którego nabył IZOPROPYLEN, który sprawdza się przy czyszczeniu filtrów HOYA.
Wiem, że odpowiedzi mogą wyglądać jak reklamowanie danego sprzedawcy ale nie chce mi już się kupować kolejnej butelki, która nie zadziała. Liczę na uczciwość forumowiczów i mam nadzieję, że w ten sposób i inni z tymi filtrami może skorzystają w przyszłości.

P.S
A może te smugi na moim filtrze to i u Was tak wyglądają po izopropylenie? Ale nie wydaje mi się , że tak powinien wyglądać czysty filtr.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.