Zobacz pełną wersję : Problem z matrycą (chyba)
Karl Johansson
20-12-2007, 02:27
Ale jednak, mam nadzieję, że to coś innego...choć nie chce mi się w to wierzyć.
Otóż, kilka razy mi się zdarzyło, że mój wspaniały Nikoś wygenerował coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img134.imageshack.us/img134/1158/dsc5174da1.jpg)
Nadzieję, iż to nie matryca podsyca fakt, że dzieje się tak raz na kilkaset fot...
...ale jednak coś jest nie tak, jak być powinno...
Kwestia co, i ile, mniej więcej, kosztować będzie naprawa, bo na nowy sprzęt mnie nie stać, nawet na nowy-używany...
Pozdrawiam
stachmuszel
20-12-2007, 08:18
Moim skromnym zdaniem to wina karty pamięci. Ma uszkodzony pewien obszar pamięci, w momencie zapisu do tego obszaru powstaje to co widać.
Pozdr.
Karl Johansson
20-12-2007, 09:50
ale to wychodzi na trzech różnych kartach...
Jeśli robiłeś to ujęcie z lampą to kojarzę co może być......ale pamiętam 5 przez 10 ;-)
Pozdrawiam
Moshica
Karl Johansson
20-12-2007, 10:04
bez lampy. 1/125s naświetlania, iso 400.
nie wiem czy to ma znaczenie ale w exifie jest coś nie tak
F Number = F0
Focal Length = 0mm
może to problem z obiektywem ?
Karl Johansson
20-12-2007, 10:21
obiektyw-manualny Nikkor 105, dlatego wartości zerowe.
Problem występuje też na śrubokrętowych i AF-S, więc wątpię...
Może UFO sfociłeś :)
a na poważnie to też bym kartę obstawiał ale piszesz że na 3 różnych.
Jaki masz przebieg, znaczy ile już zdjęć na robiłeś?
Karl Johansson
20-12-2007, 20:45
Ok.25tyś. Myślę, że nie jest to zbyt dużo...nie rzucam aparatem, staram się nie wystawiać go specjalnie na deszcz wielki, nie pracował przy dużym mrozie ani dużym upale...nie wiem:(
Mam nadzieję, że to nie będzie nic poważnego i, przede wszystkim, drogiego w naprawie...
Proponuje zrobić mały test, zrobić zdjęcie w rawie, scenę z jakimś mocniejszym źródłem światła, (np. lampka na biurku) umieścić ją tak gdzieś z brzegu kadru, ustawić ekspozycje na światło z lampki, potem takie zdjęcie rozjaśnić o 4EV i jak będą poziome pasy ciągnące sie przez całe zdjęcie w cieniach, to znaczy ze coś jest nie tak z matrycą.