Zobacz pełną wersję : szerokokatny do 300d, do 2 tys max
MarcinPoland
17-12-2007, 00:13
Witam, dzis kupilem body d300, ale nie mam zadnego obiektywu, poza paroma m42 z przejsciem z soczewka
mam tez olka 510
potrzebuje szerokokatnego szkla do landscapes, w rozsadnej cenie
z testow wyczytalem iz bardzo dobrym obiektywem jest sigma 17-35 2.8
ale na forum nie znalazlem konkretnych opini o tym szkle, poza tym ze jest takie sobie...
canonierzy narzekaja, ale wynika to z tego ze trzeba oddawac obiektyw do regulacji bo sa problemy z ostroscia, mam nadzieje ze z nikonami nie ma takich kwiatkow
z testow wynika ze wszystko w tym szkle jest na wysokim poziomie poza aberacja , ale d300 redukuje aberacje
wiec wydaje sie iz jest to idealny obiektyw i tani
i jest do pelnej klatki
co o tym myslicie? moze cos innego zaproponujecie?
widzę, że nikt się nie pofatygował do odpowiedzi ;)
to po pierwsze to nie jest szeroki kąt, przynajmniej w d300, bo to nie jest pełna klatka, tylko to jest DX
więc szeroki kąt to będzie koło 10-12 mm dolna granica, jest w tym sigma, tamron i nikon, nikon najdroższy a sigma i tamron są o podobnej jakości
ale jeżeli 17mm ci starczy, to może popatrz się na tamrona 17-50 f2.8 dla większości to standart na tym forum ;)
ps. sigmę w nikonie też trzeba kalibrować, nie jest to tylko przypadek nikona, no ale robią to za darmo więc to nie powinien być taki problem ;)
Edit:
zapomniałem jest jeszcze tokina
widzę, że nikt się nie pofatygował do odpowiedzi ;)
A czego się spodziewałeś, jak pyta o szkło do "C" :mrgreen:
Polecam 12-24/4 tokina lub nikkor. Kto co lubi ijakimi funduszami dysponuje.
To 17 na DX-ie to już nie jest szeroko. Dobre.
Faktycznie 17 to nie jest tak szeroko, żeby robić dramatyczne fotki. To nie jest nawet 24 mm. Dla zwolenników szerokich kątów to co naprawdę się zaczyna to jest poniżej 20 mm.
Poniżej 2 tys. masz do wyboru Tokinę 12-24 lub Sigmę 10-20, albo używanego Nikkora 12-24.
MarcinPoland
18-12-2007, 00:05
hej, dzieki za odp, ale tokina mega giga aberuje :)
poza tym 17 po przeliczeniu to jest 25,5 i to jest szeroko, co by nie gadac :)
niestety nigdzie tego nie mieli od reki, przeanalizowalem sprawe
i kupilem sigme 10-20, drozsza o jakies 700zl ale stwierdzilem ze bedzie niezle :)
parametry ma niezle, np w porownaniu do kitowych olympusow, a jest ten mega kat, ktory w olku osiagalny jest jedynie na 7-14
ktory kosztuje 6k, i nie ma gwintu na filtr, a tutaj mam 1mm wiecej z gwintem i za 2 kola, zestaw chyba niezly bedzie
co do kalibracji, to nie zauwazylem zeby cos bylo nie tak, wiec w sumie nawet nie wiem, czy moze byc cos lepiej (ostrosc)
ale ponoc d300 sam sie kalibruje, ma w pamieci baze obiektywow, cos mi sie takiego o uszy obilo
a jak nie, to mozna go dostroic softem wewnetrznym, bo napotkalem taka opcje
robin102
19-12-2007, 18:15
ale ponoc d300 sam sie kalibruje, ma w pamieci baze obiektywow, cos mi sie takiego o uszy obilo
a jak nie, to mozna go dostroic softem wewnetrznym, bo napotkalem taka opcje
Gdzie to wcisnąć żeby samo działało ? :) . Coś ten teges przekombinowałeś. Błędy FF czy BF na szerokim końcu trudno zlokalizować bo GO jest bardzo duża.
natura2008
30-12-2007, 23:25
co o tym myslicie? moze cos innego zaproponujecie?
ostatnio przyglądam się używanym nikkorom 20-35/2.8 za ok. 1800pln, ale to były obiektywy profesjonalne ulubione między innymi wśród reporterów wojennych ;-) więc wolałbym wcześniej zobaczyć dane szkiełko na własne oczy (czy nie podziurawione przez AK-47), niż kupować w ciemno przez internet....
ŁUKASZ SZIN
12-01-2008, 02:02
MarcinPoland kupuj TOKINE 12-24 wszyscy co ją zakupili to sobie ją bardzo chwalą, sam się nad nią zastanawiam .
DMQuadro
12-01-2008, 11:05
Mam S 10-20, teraz z D300, poprzednio z D40x, d 2K zł jest chyba najlepsza. Jestem z niej zadowolony.
MarcinPoland
12-01-2008, 20:28
porobilem troche fotek i wydaje mi sie ze jest malo ostra ta 10-20
a na rogach rozmywa jeszcze bardziej
musze kupic jakis mniej szeroki obiektyw ale mega ostry, wlasnie sie zastanawiam co bedzie dobre
w okolicach 18-xxx
DMQuadro
12-01-2008, 21:31
Nie narzekam na ostrość 10-20, mam publikacje w książkach A4 z tego szkła, jest OK. Co do zdania innych - tu np. cytat z fotozone.de:
the Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC is a worthy alternative in the ultra-wide arena for APS-C DSLRs. At 10mm it showed some of the highest resolution figures that we've seen so far here whereas at 14mm and 20mm the results are slightly worse than the rest of the gang but still pretty good.
On the down-side the lens shows fairly heavy vignetting at large aperture settings. At 10mm there're some quite pronounced barrel distortions at the extreme corners (far less in the inner image field) whereas at 14mm pincushion distortions can be quite obvious.
It's a joy to use this lens with its excellent build quality, smooth controls and fast AF on top.
The alternatives in this zoom range perform quite similar so you've to consider your priorities. The Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX HSM DC is surely worth a deeper look here.
Zresztą twoja sprawa, twoja kasa...
Zbigniew
13-01-2008, 18:04
hej, dzieki za odp, ale tokina mega giga aberuje :)
Jakoś nie zauważyłem tego w mojej. Tak samo jak nie zauważyłem, aby Sigma 30 była supernieostra na brzegach, bo tłuką często w testach. Wg mnie to wszystko to urban legends ...
poza tym 17 po przeliczeniu to jest 25,5 i to jest szeroko, co by nie gadac :)
Do czasu podpięcia do body obiektywu, który daje 10-12mm na cropie ...
Zbigniew
13-01-2008, 18:11
Dobra koledzy, żeby nie było, że taka maruda ze mnie - poniżej dwa sample z Tokiny 12-24 @ f/5.6. Nie żebym był jakoś mega-zadowolony z jej ostrości, ale jakoś źle też nie jest - jak dla tej przysłony jest wg mnie w miarę. D200, RAW, wołane w C1, sharpness 100,3
Tutaj (http://zbigniew-piatek.ovh.org/a.jpg)i tutaj (http://zbigniew-piatek.ovh.org/b.jpg)
sympatex
13-01-2008, 22:24
a ja pochwale sie sigma 10-20 - ostrosc w srodku zyleta...! niestety, mecza mnie mocne rozciagniecia na brzegach, a zatem bardzo mocny spadek ostrosci... ale to w koncu tylko 2k, ciezko w fotografii na kompromis cena/jakosc, ale jest ok, skusilo mnie 10mm, na dzien dzisiejszy wybralbym N12-24
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img117.imageshack.us/img117/2903/rynek10mm11if9.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img117.imageshack.us/img117/5673/rynek10mm03id0.jpg)
wasilewk
16-01-2008, 22:58
a ja pochwale sie sigma 10-20 - ostrosc w srodku zyleta
Dzięki !
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że mam nadal zbierać na ten obiektyw.
Pzdr.