Zobacz pełną wersję : jak oszukać AF??
wojtekka
15-12-2007, 13:45
Witam
Jestem tu nowy i mam może troche dziwne pytanie ale słyszałem że używając konwerterów można oszukać AF. Wiem że na pewno jest to możliwe w Canonach. Chodzi o to że jak założę konwerter na puszke to mam dwa razy mniej światła i AF wtedy nie działa. Podobno mozna zakleić któres ze styków żeby puszka nie odbierała informacji o słabym świetle. Czy ktos z was wie cos na ten temat, czy jest to w ogóle możliwe i ewentualnie które styki zakleić??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Eee ale o co się tak właściwie rozchodzi?
Jak nie chcesz AF, to przecie mozesz go wyłączyć...
A nie łatwiej przestawić w body dźwigienką z AF na MF:-?
Zbigniew
15-12-2007, 16:22
Jak masz za mało światła to pomiar nie działa, bo masz po prostu za mało światła, a nie dlatego, że szkło przekazuje o tym informację do body. Najprostszy przykład - weź do wspomnianego Canona jakiegoś pleśniaka m42 i ustaw na nim przysłonę powiedzmy w okolicach f/7 do f/9 - gwarantuję, że nie bedzie potwierdzenia ostrości. To taka sama sytuacja jak chcesz złapać ostrość w ciemnym pomieszczeniu - po prostu czujnik pomiarowy wymaga odpowiedniego oświetlenia aby działał poprawnie.
Teraz jak zakładasz telekonwerter, który wprowadza stratę światła, to tak, jakbyś miał na tyle ciemny obiektyw, że pomiar ostrości nie działa (bo ma za mało światła).
Pragnę przypomnieć, że w przypadku obiektywów systemowych (z popychaczem przysłony), czyli te najbardziej typowe z AFem jak też większość manuali (tutaj chodzi mi o te z bagnetem Nikona) ostrzenie odbywa się przy w pełni otwartym obiektywie. Zasugerował przeprowadzenie testu na m42, bo tam możesz łatwo wymusić konkretną wartość przysłony.
To tyle moich mądrości ludowych - jak się mylę, niech ktoś sprostuje :)
pioter m
16-12-2007, 11:25
Jakie szklo i jaki konwerter?
Z telekonwerterami kenko w nikonie nie potrzeba niczego zaklejac. Oryinalne zabawki nikona moga sprawiac problemy, ale nie sa to zabawki dla amatora. Kenko w zupelnosci wystarczaja, a kosztuja najmniej.
wojtekka
16-12-2007, 12:30
Dziekuje wam za odpowiedzi.
Otóż mam kenko 2x z AF i Nikona D40 + tamron 55-200 jak go podlacze to po wyostrzeniu wyskakuje błąd i komunikat nasisnij ponownie spust migawki. Czy może ktoś z was wie jak sobie z tym problemem poradzić?? Myslałem że to przez AF ale może jest jakaś inna przyczyna?? :(
BugsBunny
16-12-2007, 12:57
problem nie jest w ilości światła ( przecież może być bardzo jasny, słoneczny dzień ) tylko w budowie układu optycznego i zależności działania układu AF od otworu względnego
cytuję za fotosite, tłumaczenie artykułu Douglasa Kerra:
" Jeżeli rozsunięcie dwóch otworów pozornych jest większe od średnicy źrenicy wyjściowej obiektywu (w skutek zamontowania obiektywu o małym świetle) (...) nie uda się ustawić automatycznie ostrości.
By temu zapobiec, detektory ostrości są zaprojektowane tak, by otwory pozorne były umieszczone nieopodal brzegów źrenicy wyjściowej dla średniej wartości przysłony – przysłony, która będzie dostępna dla większości obiektywów używanych z aparatem. Taki kompromis (zmniejszona odległość bazowa) skutkuje zmniejszeniem precyzji systemu wykrywania ostrości.
W niektórych aparatach (takich jak Canon EOS 20d), w jednym, lub kilku ważnych punktach AF (typowo – jeden w centrum kadru), stosuje się dwa detektory ostrości, jeden dla średnich przysłon i jeden dla obiektywów bardzo jasnych (z szerszą odległością bazową). Wybór aktywnego detektora następuje na podstawie informacji o maksymalnej wielkości otworu przysłony raportowanej przez zamontowany obiektyw. Takie rozwiązanie pozwala osiągnąć większą dokładność pomiaru ostrości dostępną z obiektywami o większej jasności."
pioter m
16-12-2007, 19:39
Dziekuje wam za odpowiedzi.
Otóż mam kenko 2x z AF i Nikona D40 + tamron 55-200 jak go podlacze to po wyostrzeniu wyskakuje błąd i komunikat nasisnij ponownie spust migawki. Czy może ktoś z was wie jak sobie z tym problemem poradzić?? Myslałem że to przez AF ale może jest jakaś inna przyczyna?? :(
Caly nikon. Jak jest zbyt ciemno to sie burzy, ale powinien mimo wszystko klapnac migawka. Czasem pozostaje tryb manualny i tryby preselekcji. Ja uzywam filtra IR i tez jest ciemno, ale nie wtedy obiekcji, chociaz komunikat o bledzie wyswietla.
A tak nawiasem. Ten tamron i x2 - nie masz wtedy zbyt duzej degradacji obrazu?
wojtekka
17-12-2007, 20:48
Tak nawiasem to obraz z tego zestawu nie jest rewelacyjny choc po obróbce jest do zaakceptowania. Rozumiem że ten komunikat to w nikonie normalka?? Tak apropos to w manualu też sie pojawia błąd.
pioter m
17-12-2007, 23:32
Jak jest ciemno to masz "err12" bodajze, ale klapie. Wkurza, bo czasem zaskoczy, a czasem nie. Na samowyzwalaczu zaskakuje zawsze, a z pilotem nie. Ma swoje fochy, ale tylko kiedy nie ma 100% pewnosci, ze pomiar ekspozycji jest poprawny.