Zobacz pełną wersję : Nissin 350T a d70
superkomornik
14-12-2007, 14:30
Podpinał ktoś? :) Lampa ma podobno ok 240V na stopce, a niektóre nikony wytrzymują do 250V. Patrząc na same liczby wydaje się, że wszystko będzie działać. Jednak dla pewności pytam, czy ktoś używał takiego tandemu?
Z góry dzięki :)
Podpinał ktoś? :) Lampa ma podobno ok 240V na stopce, a niektóre nikony wytrzymują do 250V. Patrząc na same liczby wydaje się, że wszystko będzie działać. Jednak dla pewności pytam, czy ktoś używał takiego tandemu?
Z góry dzięki :)
Ja bym się bał :)
superkomornik
14-12-2007, 14:52
Ja też się boję ;) Dałbym sobie z nią spokój, ale jest bardzo fajna. Ma dwa dobre programy + manual, palnik obracany w pionie i poziomie i jest bardzo poręczna.
Tylko wydaje mi się, że ktoś używał jej chyba z d50, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym :(
Ja podłączałem do d50 i d70s. Dokładnie ten sam model. Nie ma obawy. Literka "T" oznacza, że elementem sterujacym wyzwalanie błysku jest tyrystor, a więc napięcie na stopce lampy wynosi poniżej 1V i jest całkiem bezpieczne dla puszki.
superkomornik
18-12-2007, 00:08
snajper- dzięki za odpowiedz :)
stachmuszel
19-12-2007, 13:09
snajper napisał:
Ja podłączałem do d50 i d70s. Dokładnie ten sam model. Nie ma obawy. Literka "T" oznacza, że elementem sterujacym wyzwalanie błysku jest tyrystor, a więc napięcie na stopce lampy wynosi poniżej 1V i jest całkiem bezpieczne dla puszki.
Literka "T" oznacza sterowanie tyrystorowe, ale nie oznacza, że jest na stopce niskie napięcie. To jest lekka nadinterpretacja. Sterowanie tyrystorowe oznacza brak dużej szpilki w momencie wyzwalania kondensatora lampy, co miało miejsce w przypadku wyzwalania metodą stykową, przez elementy indukcyjne w obwodzie.
Jeśli w lampie Nissin 350T na stopce zmierzysz napięcie rzędu 240V-, to będzie ona działała. Ale ryzyko uszkodzenia (termiczne) elektroniki aparatu jest dosyć wysokie.
Pozdrawiam!
slawson38
19-12-2007, 13:54
Kolega używa na stałe z F 75 .Robi w manualu i od kilku lat bez żadnych problemów.
stachmuszel
19-12-2007, 14:16
jesli chodzi na f75, to na d70 tez bedzie ok.
ja uzywalem z d70 i bylo ok.. (za to jaki pozniej byl zachwyt jak kupilem sabine ;) )
superkomornik
19-12-2007, 19:32
Zaryzykowałem i....działa :)
Wielkie dzięki za pomoc (uff, ale się spociłem :) )
Stachumuszel o jakim "uszkodzeniu termicznym" myślisz bo nie rozumiem?
Przecież ten tyrystor jest w obwodzie wykonawczym lampy, a sterujemy tylko jego bramkę - czyż nie?
fotomarek_k
20-12-2007, 18:13
snajper-tyrystor o którym mowa raczej steruje długością świecenia, tzn.przerywa błysk, gdy automatyce lampy "zdaje się" że już wystarczy...
Co do współpracy z D70, to działało-przestałem używać w takiej konfiguracji, gdy się 70ka zawiesiła (czy też sama przełączyła na program-już nie pamiętam:-D) kilka razy.
fotomarek_k w lampie może być ich kilka i jeszcze (lub) kilka tranzystorów, to zależy od stopnia skomplikowania układu, ale na pewno główny prąd płynący przez palnik nie płynie przez styki synchronizacyjne aparau. Nie mam schematu Nissina 350 T, ale mozesz zagladnać np.: tu http://www.jeybi.republika.pl/elementy/el16lampa_blyskowa.html
fotomarek_k
20-12-2007, 18:44
snajper-rzecz w tym, że lampy takie jak omawiana, zwane są z "lampami z automatyką tyrystorową". Moim zdaniem dlatego, że ...jak wyżej napisałem:-D:-D
fotomarek_k chyba mówimy o dwóch różnych układach lampy. Ja twierdzę, że Nissin 350 T jest bezpieczny dla lustrzanek cyfrowych i tyle. Ty upierasz się przy elemencie odpowiedzialnym za siłę błysku palnika ( sterowanie wypełnieniem przebiegu lub amplitudą). To sa dwie różne rzeczy!
Jedno nie wyklucza drugiego, tzn. i tu i tu mogą być wykorzystane tyrystory. Nissin 350 T to nie jest lampa dedykowana do Nikona i nie jest najnowszej generacji, ale nie jest to też Róska "Czajka" z lat 60-tych, której naprawdę bałbym sie założyć do mojej cyfrówki.
fotomarek_k
20-12-2007, 20:38
snajper,, kilka postów wyżej napisałeś:
Literka "T" oznacza, że elementem sterujacym wyzwalanie błysku jest tyrystor, a więc napięcie na stopce lampy wynosi poniżej 1V i jest całkiem bezpieczne dla puszki.
...i z tym polemizuję...
Tak na marginesie-gdzieś na forum jest link do stronki z podanymi napięciami na stopkach starszych lamp. Poszukaj, to się dowiesz o ile V się pomyliłeś, pisząc powyższe;-)
Moje doświadczenie z D70 i z tym Nissinem superkomornikowi się przyda, albo nie... Ja tę lampę podpinam teraz tylko czasem do analogów (Practika) -bo rzeczywiście, fajna jest...
Pozdrawiam i Wesołych życzę
Jak by na stopce Nissina 350 T było 240V to dotknięcie stopki naładowanej lampy prawdopodobnie spowodowałoby dodatkowe doświetlenie motywu własnymi gałkami ocznymi:-D. I byłoby chyba jakies ostrzeżenie na obudowie. Ale zostawmy już ten temat bo święta idą:)
Wzajemnie Wesołych Święt życzę !
superkomornik
20-12-2007, 23:13
Ja kompletnie nie wiem o co się wykłócacie, ale niech będzie :D
Póki co nie doświetlałem sceny moimi gałkami ocznymi :D
Lampa działa, nic się nie dzieje. Ba, wyrabia nawet 3kl/s :D
Jednak na pewno ma ponad 1V na stopce. Przekonałem się o tym, dosłownie.
Nie mam miernika, ale wystarczyło przypadkowe dotknięcie kabla synchro połączonego z lampą, heh :)
Przy okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz. Jaka końcówka pasuje do gniazda synchro?
Bo jack 3,5 wchodzi do gniazda, ale nie siedzi w nim pewnie.
Pozdrawiam i wesołych świąt życze :mrgreen:
stachmuszel
21-12-2007, 14:54
snajper napisał:
Stachumuszel o jakim "uszkodzeniu termicznym" myślisz bo nie rozumiem?
Przecież ten tyrystor jest w obwodzie wykonawczym lampy, a sterujemy tylko jego bramkę - czyż nie?
Oczywiście masz rację. Ale spójrz na sprawę od drugiej strony. Jeśli na stopce lampy błyskowej jest napięcie rzędu 240V- jak tu napisano, to elektronika korpusu sterująca bramką tyrystora, na której jest właśnie takie napięcie 240V-, poddawana jest dosyć dużym udarom termicznym, nie mówiąc o krytycznych warunkach elektrycznych. Moc strat w postaci ciepła jest niestety niedłącznym towarzyszem pracy wszelkich układów elektronicznych.
Pozdr!
hostman22
02-08-2008, 00:19
Witam,
mam pytanie czy da lampa działa może z cyfrówkami, podpięta przez 'PC sync terminal?
Pozdrawiam
superkomornik
02-08-2008, 09:23
Kabel, PC, tak? ;-) Oczywiście...jeśli nie ma za wysokiego napięcia to będzie działać (sam tak używałem)
hostman22
02-08-2008, 10:53
mam rozumiec że lampa jest uniwersalna pod lustrzankę czy cyfrówkę tylko wartość napięcia musi byc ok, tak?