PDA

Zobacz pełną wersję : synchro - D70s i SB800

gtad
29-01-2006, 20:33
Witam.

Ktoś, gdzieś mi powiedział, że na tym forum było opisane, który "pin" należy zakleić na lampie, żeby można było ustawić puszke na czas krótszy niż 1/250. Przejrzałem kilka...dziesiąt wątków i nic nie znalazłem. Czy mógłby mi ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć.

Z góry dzięki!

szymony
30-01-2006, 00:12
Dwa małe od strony wizjera, ale wtedy możesz zapomnieć i pomiarze przez obiektyw.

admin
30-01-2006, 00:14
A nie 1/500? D70s ma 1/250?

gtad
30-01-2006, 20:43
admin, oczywiście masz rację - czas krótszy niż 1/500...
szymony, ma to służyć w bliżej oreślonym celu, także pomiar w tym wypadku nie jest mi potrzebny, ale WIELKIE DZIĘKI, bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć.

Ryan
30-01-2006, 23:24
zerknij tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=3689&start=15

ars
30-01-2006, 23:26
gtad : a moglbys wyjawic w jakim celu ..ciekawy jestem :mrgreen:

leon28
30-01-2006, 23:45
ars,

gtad : a moglbys wyjawic w jakim celu ..ciekawy jestem

moge sie tylko domyslac, bo nigdy cos takiego nie bylo mi potrzebne, ale np. sytuacja na plazy robisz zdjecie pod slonce i chcialbyc nie robic go z maksymalnie zamknieta przyslona, lecz taka, ktora da ci duze rozmycie 2go, czy innego planu. musisz wiec operowac czasem, ale jesli chcesz obiekt dopalic sabinka, to czas ograniczony jest defaultowo do max 1/500. zaklejasz wiec 2 tylne styki i buchasz ogniem z sabinki, jak zywnie ci sie podoba (manual, lub o ile sie nie myle automatyka lampy), ustawiajac aparat na dowolny czas np. 1/8000
nie wiem czy dobrze to wyjasnilem, ale jest to pewnie jeden z wielu powodow, dla ktorych mogliby udostepnic ten tryb

turbo
30-01-2006, 23:47
próbowałem i działa. wprawdzie tylko w trybie manual ale lepiej tak niż w ogóle.
Jedna tylko uwaga. Czas blysku musi byc dluzszy niz ustawiony czas migawki, inaczej na zdjeciu pojawi nam sie cien od przelatujacej lamelki z migawki :-)

Na pewno czas blysku musi byc dlozszy od czasu migawki?. Czyli ze migawka juz klapnie podczas gdy blysk bedzie trwal ulamki sekundy dluzej. Czy nie na odwrot, tak ze migawka sie otwiera lampa blyska i migawka sie zamyka? Prezpraszam ze banalne pytanie ale mnie zaciekawilo a sam jeszcze nie mam jak sprawdzic :?

gtad
30-01-2006, 23:48
turbo, chodzi chodzi, pomiar przez obiektyw oczywiscie nie działa, więc można pobawić się w zasadzie manual'em

ars, tak mi przyszło dzisiaj na myśl (tylko sie nie smiać) popstrykać sobie kropelki. A tutaj ten krótszy czas bardzo się przydaje. Czytałem jeszcze o innej technice robienia takich ujęć, ale chciałem skorzystać z tej. I wszystko byloby OK, gdybym miał jeszcze jakieś dobre makro. A czy wie ktoś przy okazji coś nt. pierścieni pośrednich do m42, bo nie wiem o co lotto w tym? Czy to poprawia makro w takim np. Helios'ie 44M 2/58???

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2006 ]
leon28, racja!!!

Jacek_Z
31-01-2006, 01:19
no to powodzenia, ciekawe jak złapiesz krople wody w ostrości w danym ułamku sekundy.
D70 synchronizuje ze wszystkimi czasami, bo ma migawke elektroniczna w interesującym cie zakresie krótkich czasów. Nie ma tu zadnych lamelek jak w analogu. Tez sie zdziwiłem mogąc pracować na 1/1.000 bez problemu, ale spada moc błysku, bo błysk trwa dłużej.

gtad
31-01-2006, 01:58
Jacek_Z, kilka prób, faktycznie ciężko złapać w tej chwili, w której by się chciało, ale na kilkanaście ujęć jedno mi się podoba, kilkanaście bo nie mam żadnego ciekawego makro, ale jakbym miał .... to zabawa może być fajna, a i efekty ciekawe ...

Jacek_Z
31-01-2006, 02:16
jak będziesz miał makro to problem bedzie większy, bo mniejszy obszar i mniejsza głębia ostrości. Tak na 100 zdjęc bedziesz miał jedno jako takie. :lol:
profesjonalnie to robi sie takie zdjęcie w ciemności na czasie b (ale nie na matrycach, bo dostaniesz zafarb) a kropla przelatując w odpowiednim miejscu przecina linię specjalnej fotokomórki i to odpala lampe błyskową - na ułamku jej mocy, bo wtedy błysk trwa krócej.

gtad
31-01-2006, 19:24
Jacek_Z, czy Ty zawsze robisz wszystko tak profesjonalnie. Człowiek chce sobie poeksperymentować, a przy okazji zapytać o coś, a Ty na wszystko masz "gotową" odpowiedź. Poczytaj sobie to: http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=8353, może zrozumiesz o co mi chodzi. Myślę, że w watunkach, no powiedzmy "spartańskich" też można coś zrobić, a przynajmniej pobawić się.

Jacek_Z
31-01-2006, 19:39
staram sie przynajmniej :) ale i ty widze sie przygotowałeś. Fajne domowe sposoby - podrzuce nastepny - może dać w tle jakiś intensywny kolor?
Miej dość blisko przystawioną lampe w trybie manual na 1/??? część mocy - najmniej jak sie da. Błysk bedzie krótszy i zamrozi krople. Światło zastane jest pewnie słabe i nie bierze udziału w naswietlaniu (szczególnie jak dasz dużą przysłonę) więc zastosowany czas nie bedzie miał znaczenia

Władca Pixeli
03-02-2006, 07:15
Jacek_Z, czy Ty zawsze robisz wszystko tak profesjonalnie. Człowiek chce sobie poeksperymentować, a przy okazji zapytać o coś, a Ty na wszystko masz "gotową" odpowiedź. Poczytaj sobie to: http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=8353, może zrozumiesz o co mi chodzi. Myślę, że w watunkach, no powiedzmy "spartańskich" też można coś zrobić, a przynajmniej pobawić się.
Poradnik długi jak miesiąc. Zmuszanie aparatu do pracy z lampą błyskową na czasach 1/1000 sek i dalej musisz robic setki zdjęć aby trafić poprawnie. Po co?
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=202414&highlight=#202414
http://www.hiviz.com/tools/triggers/triggers3.htm
Proste urządzenie elektroniczne. W ciemnym pokoju ustawiasz aparat na kilkanaście sekund, spadająca kropla przecina wiązkę LED wyzwalając stojącą obok lampę zawsze w tym samym czasie. Zmieniając położenie czujnika zmieniasz położenie kropli. Nie trzeba wykonywać dużej ilości zdjęc. Zdjęcia robią sie same. :mrgreen:

Znajomy zamiast diody LED umocował mały "laserek" stosowany w tzw. wskażnikach do pokazywania na ścianach.

Poradnik jest własnością Forum Nikona. Nie może być publikowany w całości lub fragmentach na innych stronach www lub prasie, bez wcześniejszego kontaktu z autorem poradnika oraz bez zgody na publikację. :mrgreen:

gtad
03-02-2006, 20:25
Władca Pixeli, pewnie masz rację, ale jeszcze trzeba "jarzyć" ten schemat i wiedzieć jak to zrobić. Ja niestety musiałbym mieć to rozpisane na czynniki pierwsze.

Ryan
03-02-2006, 21:03
a jakby przy foceniu kropelek zastosować pułapkę ostrości? wg opisu np. stąd: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=305