Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie synchro - D70s i SB800

Witam.

Ktoś, gdzieś mi powiedział, że na tym forum było opisane, który "pin" należy zakleić na lampie, żeby można było ustawić puszke na czas krótszy niż 1/250. Przejrzałem kilka...dziesiąt wątków i nic nie znalazłem. Czy mógłby mi ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć.

Z góry dzięki!

Domyślnie

Dwa małe od strony wizjera, ale wtedy możesz zapomnieć i pomiarze przez obiektyw.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

A nie 1/500? D70s ma 1/250?

Domyślnie

admin, oczywiście masz rację - czas krótszy niż 1/500...
    szymony, ma to służyć w bliżej oreślonym celu, także pomiar w tym wypadku nie jest mi potrzebny, ale WIELKIE DZIĘKI, bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Domyślnie

gtad : a moglbys wyjawic w jakim celu ..ciekawy jestem
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

ars,
    gtad : a moglbys wyjawic w jakim celu ..ciekawy jestem
    moge sie tylko domyslac, bo nigdy cos takiego nie bylo mi potrzebne, ale np. sytuacja na plazy robisz zdjecie pod slonce i chcialbyc nie robic go z maksymalnie zamknieta przyslona, lecz taka, ktora da ci duze rozmycie 2go, czy innego planu. musisz wiec operowac czasem, ale jesli chcesz obiekt dopalic sabinka, to czas ograniczony jest defaultowo do max 1/500. zaklejasz wiec 2 tylne styki i buchasz ogniem z sabinki, jak zywnie ci sie podoba (manual, lub o ile sie nie myle automatyka lampy), ustawiajac aparat na dowolny czas np. 1/8000
    nie wiem czy dobrze to wyjasnilem, ale jest to pewnie jeden z wielu powodow, dla ktorych mogliby udostepnic ten tryb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz
    Cytat Zamieszczone przez stahoo
    próbowałem i działa. wprawdzie tylko w trybie manual ale lepiej tak niż w ogóle.
    Jedna tylko uwaga. Czas blysku musi byc dluzszy niz ustawiony czas migawki, inaczej na zdjeciu pojawi nam sie cien od przelatujacej lamelki z migawki
    Na pewno czas blysku musi byc dlozszy od czasu migawki?. Czyli ze migawka juz klapnie podczas gdy blysk bedzie trwal ulamki sekundy dluzej. Czy nie na odwrot, tak ze migawka sie otwiera lampa blyska i migawka sie zamyka? Prezpraszam ze banalne pytanie ale mnie zaciekawilo a sam jeszcze nie mam jak sprawdzic
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

turbo, chodzi chodzi, pomiar przez obiektyw oczywiscie nie działa, więc można pobawić się w zasadzie manual'em

ars, tak mi przyszło dzisiaj na myśl (tylko sie nie smiać) popstrykać sobie kropelki. A tutaj ten krótszy czas bardzo się przydaje. Czytałem jeszcze o innej technice robienia takich ujęć, ale chciałem skorzystać z tej. I wszystko byloby OK, gdybym miał jeszcze jakieś dobre makro. A czy wie ktoś przy okazji coś nt. pierścieni pośrednich do m42, bo nie wiem o co lotto w tym? Czy to poprawia makro w takim np. Helios'ie 44M 2/58???

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2006 ]
    leon28, racja!!!
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Domyślnie

no to powodzenia, ciekawe jak złapiesz krople wody w ostrości w danym ułamku sekundy.
    D70 synchronizuje ze wszystkimi czasami, bo ma migawke elektroniczna w interesującym cie zakresie krótkich czasów. Nie ma tu zadnych lamelek jak w analogu. Tez sie zdziwiłem mogąc pracować na 1/1.000 bez problemu, ale spada moc błysku, bo błysk trwa dłużej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów