Zobacz pełną wersję : D70 + LINUX
Witam wszystkich zainteresowanych,
mam dosyc zakrecony problem, poniewaz probuje juz od kilkunastu godzin zmusic mojego pingwina zeby sie polubil z Nikonem, ale niestety nic nie wskazuje na przyjazn tych dwoch towarzyszy,
poszukuje kogos kto by mi pomogl w zainstalowaniu potrzebnego opragromowania
juz probowalem wszystkiego, zakrecilem sie juz w tych kompilacjach co bylo do czego bylo,
czy ktos mgolby mi powiedziec jak to ma to u siebie zaisntalowane
tzn chodzi mi o jaki program + jakie potrzebna bibliotek
reszta problemu wyjdzie w dalszej czesci dyskusji ;)
pozdrawaim
a Linux .. to uzywasz ktorej dystrybucji? Bo wydaje mi sie ze te wszystkie "User friendly" powinny miec juz wbudowana obsluge urzadzen typu Mass Storage Device (no i tu pytanie .. jak masz w Nikonie ustawiona opcje USB? PTP czy ta druga ;) ?).
Linux: Slackware-10.1 + KDE-3.4
D70: USB-Mass.Storage.Device
:)
POlecam poczytac tutaj (http://pages.quicksilver.net.nz/pepe/d70/Nikon_D70_on_Linux.html)
krzysiekk
04-02-2006, 14:24
W tym linku wiele ciekawych rzeczy jest i napewno wszystko uruchomisz. Ja napisze od siebie.
Nie podlaczam aparatu do kompa i nie zgrywam tak zdjec - szkoda baterii - nie polecam, no chyba ze ci potrzebna obsluga aparatu z Linuksa - da sie to zrobic :)
http://www.ottaky.com/d70.php
Mi czytnik wystarcza.
Aby dobrze chodzil moj czytnik, o ile pamietam musialem w jadro wkompilowac opcje umozliwiajaca uzyskanie dostepu do wielu LUN na urzadzeniu SCSI - chyba CONFIG_SCSI_MULTI_LUN (wybaczcie jak cos pokrecilem).
Jesli widac czytnik to zdjecia zgrasz.
Obrobka w gimpie - polecam plugin ufraw - wsazystko znajdziesz w tym linku. Sciagaj z CVS - czasem cos fajnego dodadza lub poprawia cos, co warto miec :)
Jak co, to w miare mozliwosci pomoge.
Pozdrawiam kolege z podkarpacia.
krzysiekk, : dzieki za wstepne udzielenie pomocy w tej sprawie ;) a pomoc napewno sie przyda, ale nieco pozniej bo na chwile obecna jestem troche daleko od mojego pingwina, ale jak wroce to napewno sie zabiore za to i z pewnoscia sie jeszcze odezwe ;)
pozdrawaim kolege z podkarpackiej stolicy ... (hehe)
[ Dodano: Sob 11 Lut, 2006 ]
witam po malej przerwie...
Panowie.. tak jak mi pisaliscie to nie bedzie!
te linkico mi daliscie tez nic z tego...
mam taki problem, wsumie to nie wiem od czego zaczac ;/
zaisntalowalem DIGIKAM bo widzialem i slyszalem ze latwo i wmiare wygodnie sie zarzadza fotami, ok. program juz jest, ale teraz nie mam polaczenia (komunikacji) z aparatem nie moge go tez zamontowac, na stronie pisze ze to bedzie [sda1] a w moim przypadku to raczej tak nie bedize bo ja mam dysk na SATA,
gphoto2 jak wykonam polecieni --auto-detect tez nic nie znajduje, jednym slowem kicha...
jak ten problem rozwiazac?
pozdrawiam....
krzysiekk
19-02-2006, 20:11
Witam
Ja to bym sobie dal spokoj z DIGIKAM.
Zainstaluj sobie gqview i bedziesz mial porzadna przegladarke do NEFow - a do zarzadzania to konsola albo mc :) No zartuje - ale nie lubie automatow.
A teraz troche o montowaniu.
Ustawiasz aparat w tryb pracy USB na mass storage - to podstawa - no chyba ze chcesz nim z kompa sterowac. Ale chyba nie chcesz :)
Teraz podlaczasz kabelki do wylaczonego aparatu i do kompa, wlaczasz aparat i powinienes dostac jakies komunikaty na biezacej konsoli.
A mozesz nie dostac komunikatow jak nie bedziesz mial wladowanych w jadro/ew w modulach roznych rzeczy od usb i od scsi. Ja mam jadro kompilowane samodzielnie, ale wiekszosc mam w modulach
Ponizej masz co mi wywalilo lsmod po podlaczeniu i zamontowaniu /dev/sda1 z D70
lsmod |grep usb
usb_storage 69696 1
usblp 12928 0
usbcore 120568 5 usb_storage,uhci_hcd,usblp,ehci_hcd
lsmod |grep scsi
scsi_mod 88928 5 ide_scsi,usb_storage,sd_mod,sg,sr_mod
ide_scsi 16772 0
scsi_mod 88928 5 ide_scsi,usb_storage,sd_mod,sg,sr_mod
Jak nie masz czegos z tego to zaladuj (insmod, modprobe - nie wiem jak w shlacku) i potestuj.
Po tym jak wlaczysz aparat i dostaniesz porzadne komunikaty dowiesz sie gdzie masz karte z aparatu w /dev - najpewniej bedzie sdb1/sdc1/sdx1 jak juz masz jakis dysk na scsi. Potem to juz tylko
mount /dev/sdx1 /folder_z_D70 -t vfat (albo bez -t) :)
To musi chodzic jak ta lala :).
I daj spokoj z jakimis --detect czy jakos - ewentualnie lsusb.
Powodzenia i daj znac co i jak.