PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 F 2.8 AF XR Di

tomekduda
13-12-2007, 09:43
Witam, szkło jak w tytule; pytanie, czy ktoś używa, jak to jakościowi wypada, chciałbym zakupić coś do portretów i jako uniwersalne szkło; no i może mnie najdzie na jakieś makro..hmm. Zależy mi głównie na ostrości oczywiście, szukam 'żyletki' i ładnego bokehu, czy zapewni mi to ten obiektyw ? Bo powiem szczerze jeśli to kiszka to rezygnuję póki co ze uniwersalnego zooma, i za podobne pieniądze chyba wolę Nikora 85mm 1.8D, to do portretów powinno wystarczyć ;-) ?? A w późniejszym czasie kupię coś 17-55 z jakimś światłem 2.8

W tej chwili używam 50mm 1.8d, i chciałbym być czasem dalej od modela/lki;

pozdrawiam, tomek

hcman
13-12-2007, 09:49
O tym obiektywie było już tyle na tym forum, wystarczy poszukać..

tomekduda
13-12-2007, 09:50
przeglądnąłem fotki z http://www.pbase.com/aamaster/photos robione wlasnie tym tamronem, b.dobre prace, czy użytkownicy tego szkła potwierdzą czy znegują na rzecz nikora 85..?

nowart
13-12-2007, 12:52
raczej skupiłbym się na standardowej wersji 17-50 a do portreru kupił wspomnianą 85 1.8. Kupując 28-75 zabraknie Tobie szerokiego kąta a sądząc po chęci kupna 17-55 domyślam się, że takowego nie posiadasz.
Poza tym 17-50 w moich testach zawsze okazywał się ostrzejszy od wersji do pełnej klatki - na przekór wielu testom...

Ciacho
13-12-2007, 13:55
Tamron 28-75/2,8 jest dużo gorszy optycznie niż 17-50/2,8 i aby nie mieć FF/BF trzeba mieć fuksa.
Polecam Tamrona 17-50

loki_p
13-12-2007, 22:08
Ja mam calkiem odmienne dowiadczenia z tamronami niz Ciacho. Moj 28-75 byl zdecydowanie ostrzejszy od 17-50. Oba szkla jak na te pieniadze sa warte uwagi.

Lukasz Kasprzycki
13-12-2007, 22:17
Mój tamron 28-75/2,8 przy przysłonie f/2,8 to wielkie mydło i nie chodzi tu o BF czy FF kontrast i ostrość to porażka dopiero od f/4 jest bardzo bardzo bardzo ostre i kontrastowe cud miód i ożeszki a bokeh rewelacja. No ale zachwyt i podniecenie spadają jak brak światła doskwiera i trzeba zejść na f/2,8 a zdjęcia chce się robić...szczerze to nie wiem co o tym myśleć i co z tym zrobić...

jarek76
13-12-2007, 22:25
Mój tamron 28-75/2,8 przy przysłonie f/2,8 to wielkie mydło i nie chodzi tu o BF czy FF kontrast i ostrość to porażka dopiero od f/4 jest bardzo bardzo bardzo ostre i kontrastowe cud miód i ożeszki a bokeh rewelacja. No ale zachwyt i podniecenie spadają jak brak światła doskwiera i trzeba zejść na f/2,8 a zdjęcia chce się robić...szczerze to nie wiem co o tym myśleć i co z tym zrobić...
Pewnie trafiłeś kiepski egzemplarz, powinien być ostry już od 2,8, a później jest tylko lepiej:-D

Lege Artis
13-12-2007, 22:28
Ja miałem kiedyś T 28-70 ale go zmieniłem na T 17-50 właśnie z powodu braku szerokiego kąta. 28 na cropie to prawie standard i nie zawsze można odejść do tyłu. Jakośćiowo oba szkła wydają mi się podobne choć nie bawię się w szczegółowe testy. Problem w tym że istotnie w tych szkłach mogą się zdarzać gorsze sztuki. Ja na swojego Tamronka nie narzekam jest ostry od 2.8 i to czasem nawet bardzo8-)
Do portretu tak na poważnie to Nikkor 85 1.8 być musi.

Lukasz Kasprzycki
13-12-2007, 22:30
Pewnie trafiłeś kiepski egzemplarz, powinien być ostry już od 2,8, a później jest tylko lepiej:-D

hmmm być może
ale zastanawia mnie fakt że jak podłączam pod D50 (ja mam D80) obraz na F/2,8 jest bardzo dobry ostry kontrastowy i nie ma na co narzekać...więc czy coś jest z moją puszką czy obiektywem czy tym zestawem...
ostatnio wysłałem zapytanie do nikona w tej sprawie i dostałem odpowiedź

"O ile się orientuję to Tamron jest produktem firmy Canon, który nie jest kompatybilny z aparatem Nikon i możliwe, że jest softwer umożliwiający poprawne działanie aparatu i obiektywu. Aparaty D80 i D50 mają inne sensory autofokusa (11 polowy w D80 jest oryginalnym rozwiązaniem Nikona) i stąd różnica w jakości zdjęć. Może uda się Panu otrzymać od Canona sowtwer do D80 (niezalecane!) ale zrobi Pan to własne ryzyko.
Jeżeli w przyszłości wystąpią kłopoty z ostrością w Pana aparatach firmy Nikon to prosimy o przesłanie nieobrobionych zdjęć i nieskompresowanych (możliwie duże pliki) w celu oceny technicznej."

a to jakoś mi nic nie powiedziało co jest nie tak...

jarek76
13-12-2007, 22:34
A może masz po prostu lekki BF lub FF który nie razi aż tak w miarę przymykania przysłony?

Lukasz Kasprzycki
13-12-2007, 22:41
to byłoby za proste. Brak zdecydowanej ostrości (mydło) na żadnym elemencie na zdjęciu to nie BF czy FF. Wiem że bez przykładowych zdjęć to można gdybać...jak tylko będę miał czas to wrzucę teraz brak takowych...

jarek76
13-12-2007, 22:44
To jak będziesz miał zdjęcia to wtedy coś pomyślimy:-D
Jeszcze jedno pytanie porównywaliście JPGi czy RAWy

BugsBunny
13-12-2007, 22:47

"O ile się orientuję to Tamron jest produktem firmy Canon, który nie jest kompatybilny z aparatem Nikon i możliwe, że jest softwer umożliwiający poprawne działanie aparatu i obiektywu. Aparaty D80 i D50 mają inne sensory autofokusa (11 polowy w D80 jest oryginalnym rozwiązaniem Nikona) i stąd różnica w jakości zdjęć. Może uda się Panu otrzymać od Canona sowtwer do D80 (niezalecane!) ale zrobi Pan to własne ryzyko.
Jeżeli w przyszłości wystąpią kłopoty z ostrością w Pana aparatach firmy Nikon to prosimy o przesłanie nieobrobionych zdjęć i nieskompresowanych (możliwie duże pliki) w celu oceny technicznej."

Nie wierzę, że ktoś w Nikonie napisał Ci coś takiego. A jeśli tak, to to jakaś dywersja/prowokacja albo sprzątaczka dorwała się do komputera .

prz3mo
13-12-2007, 22:58
hmmm być może
ale zastanawia mnie fakt że jak podłączam pod D50 (ja mam D80) obraz na F/2,8 jest bardzo dobry ostry kontrastowy i nie ma na co narzekać...więc czy coś jest z moją puszką czy obiektywem czy tym zestawem...

a to jakoś mi nic nie powiedziało co jest nie tak...

To jakiś żart? :mrgreen: Tamron jest produktem firmy Canon? :shock:
Poza tym cały ten tekst jest jakimś stekiem głupot chyba...
Serio taki mail dostałeś z serwisu Nikona?

Lukasz Kasprzycki
13-12-2007, 23:33
no niestety taką odpowiedź dostałem od nikona...cóż mi szczęka opadła i odechciało mi sie dalszej mailologi na ten temat z serwisem nikona.

testy robiłem na rawach i na jpg i tu i tu wynik taki sam...

jak napisałem w wolnej chwili wstawię zdjęcia bo tak na sucho to możemy gadać i gadać i się zatkać :)

Dzięki i Pozdrawiam

P.S. Przepraszam autora wątku za swojego rodzaju przejęcie tematu :)

DamianS
19-12-2007, 19:19
Jakoś ciężko mi uwierzyć, że w Nikonie nie wiedzieli jak napisać "software" :|

MikeM
21-12-2007, 01:08
Musze sie wtrącic bo to co napisali jest żałosne,

"O ile się orientuję to Tamron jest produktem firmy Canon,

A to ciekawe.....tiaa....Sigmy to Sony robi (bo tez na S), a Tokiny - Pentax.... :P

który nie jest kompatybilny z aparatem Nikon

To skąd u Tamrona mocowania Nikona....

możliwe, że jest softwer umożliwiający poprawne działanie aparatu i obiektywu.

"Softwer" (trudne słowo) - ciekawe jaki - jeśli wogóle cokolwiek może poprawić działanie AF na poziomie aparat-obiketyw to firmware aparatu...

A teraz najlepsze przec co prawie z krzesla niespadlem ....

Może uda się Panu otrzymać od Canona sowtwer do D80 (niezalecane!

Buaachachacha....... poprosmy Canona o firmawre do Nikona D80.....
.....to ja poprosze do mojego D50 - moze maja wersje polska :P........

Milo sie posmiac przed snem :)

tomekduda
22-12-2007, 11:39
no to się chyba namyśliłem;

zakupię sobie do portretu w pierwsze kolejności Nikora 85mm f/1.8 a następnie jako taki standardowy zoomik tamrona 17-50 f/2.8; póki co nie mam potrzeb używania żadnych tele :)

no i z nikorem jakąs sabinke zarazem :)

spotkałem się z wieloma opiniami że zoomy nie dorównują obiektywom stałoogniskowym, czy podzielacie to stwierdzenie popierając to własnym doświadczeniem ?

tomek