Zobacz pełną wersję : nikon>pentax-k
bunkertor7
13-12-2007, 00:36
czy istnieje jakieś przejście, za pomocą którego można podpiąc pod body d300 manualny obiektyw z mocowaniem pentax-k (smc pentax-m 1:1.7 50mm - mój ulubieniec) ?
diZaster
13-12-2007, 00:41
k10d :mrgreen:
sprocket
13-12-2007, 05:25
Pentax ma swietne szkielka staloogniskowe sam posiadam 28mm 2,8 i duzo bym dal za podpiecie do Nikona.
Obawiam się, że będzie z tym problem, chociaż może i coś takiego istnieje.
A może ktoś zna taki patent, tylko że szkła Contaxa do Nikona??? :confused:
oj tak contaxa i yashice do nikona jestem zdecydownie za!! zna ktos jakis sposb ??
sprocket
13-12-2007, 22:38
No widze ze nie tylko ja zauwazylem ze to swietne szkielka - powiem tylko ze udalo mi sie przelozyc bagnety i niestety, dzialalo ale ostrzylo tylko do paru metrow, szkoda bo fajne szkielko mam pierscien przyslony na lozysku :) taka 50 1,8 nikkora to ulega pod kazdym wzgledem.
bunkertor7
14-12-2007, 00:51
mówicie, że nic z tego nie będzie? eh jestem zawiedziony, może jeszcze ktoś podniesie mnie na duchu ;)
raczej nie podniesie. Mozliwe, że sie da pokombinowac, ale to by był totalny manual, przysłona ręcznie przymykana/otwierana. By złapac nieskończonośc - soczewka itp. Nie słyszałem o takim wynalazku.
Przenosze wątek do optyki.
Obawiam się, że będzie z tym problem, chociaż może i coś takiego istnieje.
A może ktoś zna taki patent, tylko że szkła Contaxa do Nikona??? :confused:
Nie ma takiej możliwości, pytałem już o to pana Jankowskiego, który zajmuje się wykonywaniem różnych przejściówek pod różne bagnety, gwinty.
Ale jest jedno wyjście :) zmiana body na Canona rozwiązuje sprawę :)
Canon odpada!!! Nie dlatego, że zły, czy coś! NIE BO NIE i już!!!
Mówi się trudno, nie można mieć wszystkiego!:(
Canon jest wyjątkowo przyjazny pod tym względem (Pentaks k, Leica R, Contax, Nikon, M42 i jeszcze inne).
Zawsze można mieć jakiegoś Canonka do takiej zabawy.
Co do Pentaxa - robił szkła na M42, a te ze znanymi ograniczeniami można zastosować w Nikonie. Sam używałem SMC Takumar 50/1.4
sprocket
15-12-2007, 05:21
Pozostaje druga mozliwosc jesli ktos ma stalki do Pentaxa:) - Pentax K10 ;) - fajna pucha i widzialem nawet pare szkielek po sklepach.
A ja mam zagwozdkę w odwrotną stronę:
mam body Pentaxa i kilka ruskich szkieł z mocowaniem Nikona - czy da się je podpiąć do tego body (redukcja? wymiana dupki?)
mam body Pentaxa i kilka ruskich szkieł z mocowaniem Nikona - czy da się je podpiąć do tego bodyWyglada na to, ze tak.
Przeczytaj ten watek:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=19738793
Dziękuję za link ale mój englisz jest za bardzo bad ... nie śmiem prosić o streszczenie dyskusji ...