PDA

Zobacz pełną wersję : no i mi sie wyświetla error

xanx
28-01-2006, 12:19
Witam wszystkich serdecznie.

Jakiś tydzień temu zakupiłem D50 body, wczoraj dokupiłem szkiełko kitowe z D70s.
Przyjeżdżam do domciu wkręcam w puszkę a tu zonk.
Aparacik robi coś takiego, na auto otwiera lampę, ustawia ostrość jak wcisnę do połowy, śmiesznie błyśnie lampką i koniec, w wizjerze pojawia się error i koniec na tym.
Po puszczeniu przycisku (nie ma innej możliwości, bo dalej przycisku nie da się wcisnąć) i wciśnięciu kolejny raz słychać jak lustro narobi hałasu i po zabawie.
Cały proces powtarza się na wszystkich ustawieniach, czy to na manualu czy to na auto.
W instrukcji napisali jasno co trzeba zrobić gdy pojawi się taki komunikat :(

Jedyne pocieszenie to to, że na szczęście kupiony w sklepie z pełną polską gwarancją.

Panowie mam pytanie czy ktoś przerabiał coś podobnego?? Może coś mam źle ustawione, choć nie sądzę gdyż to mój drugi D50, tamtego w przypływie szaleństwa sprzedałem i kupiłem panasonica FZ20, za co do tej pory żałuję, jak to mówią zamienił stryjek siekierkę na kijek, bo nie powiem, że na tych transakcjach zyskałem.

Pozdro
artur

groseb
28-01-2006, 13:31
:shock: Ale, spróbuj na innej karcie pamięci o ile masz taką możliwość.
Być może to jest przyczyna.

shakk
28-01-2006, 13:36
wyjmij baterie...albo reset ustawien ...

admin
28-01-2006, 14:08
Jesli to klepniecie lustra jest wielokrotne, tzn po ponownym wcisnieciu spustu migawki mechanizm "zaklepie" nim, to jest to problem mechanizmu podnoszenia lustra. Bylo o tym na forum wielokrotnie. Rzuc okiem na inne tematy, ale aparat nadaje sie do serwisu.

xanx
28-01-2006, 15:00
Jesli to klepniecie lustra jest wielokrotne, tzn po ponownym wcisnieciu spustu migawki mechanizm "zaklepie" nim, to jest to problem mechanizmu podnoszenia lustra. Bylo o tym na forum wielokrotnie. Rzuc okiem na inne tematy, ale aparat nadaje sie do serwisu.

dokładnie tak jak mowisz, jest to takie szybkie wielokrotne klepniecie, około 2-3x

no coz w poniedzialek pojedzie do serwisu, najbardziej wnerwiajace jest to ze aparat nie zrobil ani jednego zdjecia, kupilem nowy zepsuty aparat, gdzie ich KJ. :twisted:

pozdro

pebees
28-01-2006, 15:39
xanx, oddaj do sprzedawcy, jeśli nie zrobiłeś ani jednego zdjęcia.

admin
29-01-2006, 00:06
Gdzie kupiles ten aparat? Przeciez masz mozliwosc reklamowania u sprzedawcy. Serwis to ostatecznosc. Nabyles aparat uszkodzony!

GSP
29-01-2006, 12:09
xanx,
Miałem dokładnie to samo z nowym aparatem.
Do 14 dni można oddać towar do sprzedawcy, ewentualnie dogadaj się i wymień na inny egzemplarz.
Oddawanie nowiutkiego aparatu odrazu do serwisu nie wróży mu dobrze na przyszłość.
Pare osób miało juz dokładnie ten sam problem - widać jakas zrypana seria wyszła z fabryki. :cry:

xanx
29-01-2006, 12:16
witam
kupilem 19 stycznia tak ze chyba poprosze o nowy w sklepie, z tym serwisem to faktycznie ostatecznosc.

pozdro

BlingBling
06-08-2006, 16:52
A wie ktos moze jak sprawdzic czy nie ma tej usterki w aparacie?

Kundzior
07-08-2006, 02:33
tak wiem robić zdjecia.....

BlingBling
07-08-2006, 13:10
To sie objawia tym ze lustro jakby sie nie kladzie tylko odbija zanim opadnie na dol?