Zobacz pełną wersję : tele do D40
czy ktos może spojrzeć na ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43660)temat..jak zamieściłem nie tam gdzie trzeba to moderator może przeniesie....
pioter m
10-12-2007, 23:57
A ile masz kasy i co chcesz fotografowac? Tamte obiektywy sa do zupelnie roznych celow stworzone. Musisz sie powazniej zastanowic nad swoim pytaniem. Moze nawet jakas ksiazke w czasie swiat przeczytac. Warto, bo zakup bedzie bardziej trafiony.
mam do wydania ok 2000, znaczy sigma jasna to max na co mnie stac i szukam czegoś co będzie dość uniwersalne, nie wiem kiedy kupie następny
a pstrykac chce tak samo ptaszki jak i ludzi , w pomieszczeniach (raczej dużych :)) jak i w plenerze, widoczki i pędzące samochody
poprostu nie będzie mnie stać na kolejny jak teraz się pomyle
myśle o takim ze stabilizacją i jasnym i długim i tanim i wogóle ale takie rzeczy to w erze tylko
miałem gdzieś taki 70-300 w dobrej cenie
o jest http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4699
i nie wiem co wybrać, chce później kupić cos krotkiego może stalego i może do makro to będzie lub potretów ale to inny temat za czas jakiś
pioter m
11-12-2007, 13:19
Ja mam taki obiektyw (70-300VR). Do ptaszkow uzywam i do portretu wlasnie. Przyjemne szklo. Moze troszke duze i ciezkie, ale dobre szkla sa wlasnie duze i ciezkie. Szczegolnie te ze dobrym swiatlem (f/4 i mniej). Popatrz chocby na sigmy 70-200/2.8 i 100-300/4, albo nikkora 80-200/2.8. To sa niezle klocki.
Mysle, ze nikkor 70-300VR bylby dobry dla ciebie. Stabilizacja sie dobrzez spisuje. Podobnie AF. Masz znosne 300mm (troche aberruje, ale z umiarem). To na poczatek do ptakow wystarczy.
Jesli chodzi o portret. Tu musialbys uwazac, bo ten obiektyw nie jest zbyt jasny. Duza minimalna wartosc przyslony powoduje, ze tlo w portrecie bedzie niedokladnie rozmyte i bedzie draznic oczy/odwracac uwage od modela. Mozna temu zaradzic przez odpowiedni dobor kadru. Np. Umieszczajac modele daleko od tla. Ciasne portrety wychodza naprawde fajnie.
Podobnie mialbys z nikkorem 55-200VR. On jest jednak krotszy i z ptakami ciezko (kury i golebie na rynku mozna tym focic, nic dzikiego z tym nie podejdziesz). Do ptakow wskazane byloby posiadanie jednak czegos minimum 400mm.
A tak szczerze - sprobuj zaoszczedzic nieco kasy i zapolowac na sigme 70-200. Od biedy dolozysz telekonwerter x1.4/x1.5 (kenko sa fajne).
Zaczalbym jednak od przymierzenia jakiegos szkla, zeby zobaczyc, jak wygladaja konkretne ogniskowe i czy oferowane przyblizenia ci wystarczaja.
problem polega na tym że nie będę mial okazji najpierw sprawdzić... dlatego pytam Was, dzięki za opinie o twoim :)
kręci mnie jeszcze ta jasna sigma ale to nie nie nikkor :(
to dwaj faworyci za tą kase
kręci mnie jeszcze ta jasna sigma ale to nie nie nikkor :(
I co z tego, że nie Nikkor? Umiesz chociaz uzasadnić dlaczego musi być Nikkor?
W tych dwóch tematach, które założyłeś i które dotyczą tego samego (!!!!!) otrzymałeś sporo odpowiedzi, wyciągaj wnioski, kalkuluj kasę, decyduj SAM, nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.
czytam sobie co piszecie w obu (choć wolalbym w jednym!!) ale za późno zobaczyłem dzial "teleobiektywy"
mimo wszystko myśle że mi wybaczycie
a problemem jest to i na ten jak i drugi kaski mi starczy ale już na oba niestety nie...
450yamaha
11-12-2007, 17:51
Hmm za cenę 2000 PLN proponuję Ci poszukać używanej Sigmy 70-200 f/2.8. I jasna, i szybka, wiele osób ma na forum i sobie chwali.
ale czy taka ma wlasny silnik, nie zaominaj że mam D40
ale czy taka ma wlasny silnik, nie zaominaj że mam D40
Ma silnik.
a ja raz w ta a raz w ta, chce mieć 300 mm ale i 2.8F i to za 2000 i nijak nie moge połączyć
Po przemyśleniu tematu kupie jednak 70-300, chce mieć dużą ogniskową, a z taka będę robil raczej fotki na zewnątzr
do pomieszczen poszukam czegoś jasnego i krótszego
Dzięki za pomoc wszystkim udzielającym się....
ŁUKASZ SZIN
28-12-2007, 23:36
pawlusz
JAK nie masz za dużo kasy to może TAMRON 18-250 z silnikiem specjalne przeznaczony do D40(x). Cena też jest bardzo bobra. No i w miarę jasny on jest .
piszesz, że nawet za bardzo nie wiesz jakie ogniskowe
tutaj:
http://www.tamron.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php
na stronie tamrona jest fajne narzędzie pokazujące "przez co jak widać" :)
pisałem do przedstawiciela na polske tamrona i twierdzi że nie ma w swojej ofercie obiektywów do D40, może coś po nowym roku, po za tym wybrałem juz 70-300 gdybyś czytał uważniej.