PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moje miasteczko

swiatlo
10-12-2007, 09:18
Żadne niewiadomo co, żadnych ambicji na cokolwiek szczególnego, po prostu dwa krajoznawcze obrazki z mojego miasteczka. Właściwie z mojej dzielnicy Portlandu.
Zrobione ostatniego września, już właściwie zapomniałem o tych fotkach, zrobione przypadkiem podczas pieszego spaceru 10 minut od mojego domu, zdaje się nawet że mój domek powinien być gdzieś tam widoczny.
Jak komuś przeszkadza ucięty czubek drzewa na pierwszym, to proponuję się tam nie patrzeć. :)
Obróbka zerowa, praktycznie zrzut z karty. Po prostu nie miałem co z tymi fotkami zrobić, więc pokazuję.. :)
Takie typowe widoki miasteczek z amerykańskiego Northwestu. Oto jak to wygląda...

Właściwie taki pomysł wpadł mi do głowy, taka inicjatywa. Czy nie można prosić szanownych forumowiczów o zdjęcia nt. "Moje miasto"? Czy w Kraśniku, czy w Zamościu, czy gdzieś w Irlandii. Zrobione nie dalej jak 5-10 minut pieszo od domu. Po prostu wyjdźcie na spacer z aparatem, poszukajcie jakiegoś malowniczego miejsca, i wyślijcie tutaj na forum. Może wyjść bardzo ciekawy cykl. .. :)
Proponuję dołączać swoje zdjęcia do tego wątku, razem z opisem. Chyba że dla lepszej uwagi wolicie założyć własne wątki. Ale jeśli nie ma dla kogoś przeszkód, to absolutnie zapraszam do robienia tego na tym wątku.

#1 Ten duży biały budynek na dole z lewej strony to szkoła podstawowa mojego syna. Mój domek jest schowany za drzewami po prawej stronie.
http://www.themarts.com/galeria/Clackamas_0011_900.jpg

#2 Obrócone parę stopni na lewo. Ta sama szkoła tym razem po prawej stronie..
http://www.themarts.com/galeria/Clackamas_0014_900.jpg

Szuwar
10-12-2007, 11:12
Pięknie sobie mieszkasz. A długo w PS klonowałeś te domki na 2 zdjęciu :mrgreen:. Piękne widoki masz na wyciągnięcie ręki. Pozazdrościć. Wspaniała okolica.

Onsajt
10-12-2007, 12:08
No ladna okolica - do kompeltu brakuje mi jakiegos pick - up'a na pierwszym planie i dymu grilla z bakjardow:) i mogles zrobic strzalke nad swoim domem...pewno dobrze sie mieszka i w plenery blisko, a pomysl ze zdjeciami okolicy w ktorej sie mieszka fajny...tez cos wstawie jak tylko zrobie zdjecie za dnia - bedzie to typowa dublinska dzielnica
Pozdrawiam

anchel
10-12-2007, 12:46
Ja też wrzucę z chęcią parę wiejskich widoków (a mimo to nie będą wiejskie zapewniam ;]) ale to może byśmy przenieśli ten wątek, jako wspólny do innego działu? Cafe na przykład.

Shooter
10-12-2007, 17:27
No jest cos specyficznego w malych miasteczkach, moze to ze blizej do dziewiczej natury. Ja sam sie wynioslem z wielkiego "city" na, jak ktosby powiedzial, "zadupie". I wogole nie zalowalem tej zyciowej decyzji. Jak to mowi Stasiuk, w naszym kraju wyniesc sie z miasta na prowincje jest ciagle postrzegane jako spoleczna degradacja... A na Zachodzie juz patrzy sie inaczej na takie cos.
Nie ide 10 min od domu. To jest zdjecie z balkonu - pierwszy snieg z tego roku.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img162.imageshack.us/img162/6168/snieg1yy1.jpg)

P.S. Moze nie powinienem tu i w tym dziale tegu juz umeszczac - sorry

swiatlo
10-12-2007, 17:33
P.S. Moze nie powinienem tu i w tym dziale tegu juz umeszczac - sorry

Fajny śnieg!
Tak, jeśli nikt nie ma nic naprzeciw, to absolutnie proponuję dołączać swoje zdjęcia tutaj do tego wątku... :)
I zostawić to tutaj, na Krajobrazie...

temporalis
12-12-2007, 23:05
Okolica być może miła, zdjęcia natomiast takie sobie ale ......
Uspokoiłem się widząc w Twoim wątku kolory wyjęte niczym z forum ale canona ;)
Rozpoznawalny byłeś dotąd z dbałością o porządek kompozycji i koloru a ostatnio jakby cię jakaś depresja dopadła ;)
Dobrze, że wróciłeś na podwórko kolorowej fotografii.

swiatlo
12-12-2007, 23:55
Okolica być może miła, zdjęcia natomiast takie sobie ale ......

Bo mają być takie. One nie są wystawione pod ocenę w kategorii kreatywnych zdjęć krajobrazowych. One nie są wystawione pod żadną ocenę.
A jeśli chodzi o kategorię to są one w kategorii zdjęć informacyjnych. I powiem że w kategorii "Przedstaw Swoją Okolicę" absolutnie mieszczą się w standardzie.

Dobrze, że wróciłeś na podwórko kolorowej fotografii.Nie jestem na żadnym podwórku. Akurat co się da fotografować to fotografuję. Na jakimkolwiek podwórku to akurat jest... :)

harb
13-12-2007, 00:36
ok .moja okolica Gdansk-Nowy Port mieszkam w odległosci trzystu metrow od tego miejsca ,pozdrawiam:-D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/7952/dsc2365dn2.jpg)

swiatlo
13-12-2007, 00:41
ok .moja okolica Gdansk-Nowy Port mieszkam w odległosci trzystu metrow od tego miejsca ,pozdrawiam:-D

Cudowne miejsce. Musi być pięknie chodzić sobie na spacery po nabrzeżu. Albo na jogging...
P.S. Czy to zdjęcie zrobione nowym 17-55?

Onsajt
13-12-2007, 00:44
Cudowne miejsce. Musi być pięknie chodzić sobie na spacery po nabrzeżu. Albo na jogging...

Chcialem zadac to samo pytanie - ladne kontarsty

Bonzo
13-12-2007, 00:49
swiatlo ale masz czaderskie klimaty :) uwielbiam takie miasteczka i jak bym emigrował do juesej to tylko do takiej mieściny jak na twoich fotkach :) a nie do jakis niu jorków :D

Dyziek
13-12-2007, 00:50
swiatło w extra miejscu mieszkasz:)

ps. Jak kiedyś będziesz się nudził to wpadnij na meczyk Portland Traiblazers:) I zrób kilka fajnych foteczkek.

harb
13-12-2007, 00:55

tak to fotka z tego obiektywu ,ale musze sie z nim poznac bo jeszcze nie wiem "z czym go sie je " natomiast miejsce nie jest duze sam port tak ,ale nabrzeze ma moze z 800 metrow ,ale jest to przy samym wyjsciu z portu i przeplywa tam sporo statkow wiec samo przebywanie sprawia przyjemnosc

pozdrawiam Czarku

Dyziek
13-12-2007, 00:57
tak to fotka z tego obiektywu ,ale musze sie z nim poznac bo jeszcze nie wiem "z czym go sie je " natomiast miejsce nie jest duze sam port tak ,ale nabrzeze ma moze z 800 metrow ,ale jest to przy samym wyjsciu z portu i przeplywa tam sporo statkow wiec samo przebywanie sprawia przyjemnosc

pozdrawiam Czarku

Kiedyś tam wpadnę na fotki:) Jak coś mogę liczyć na pomoc przewodnika?:)

harb
13-12-2007, 01:00
Kiedyś tam wpadnę za fotki:) Jak coś mogę liczyć na pomoc przewodnika?:)

zawsze !!! :-D

Onsajt
13-12-2007, 01:01
Ja tez pisze sie na przewodnika:)..wiosna/lato...duzo stateczkow na zdjeciach

harb
13-12-2007, 01:05
Ja tez pisze sie na przewodnika:)..wiosna/lato...duzo stateczkow na zdjeciach

zapraszam !!! bedzie doborowe towarzystwo ,tylko Czarek ma troche daaaaaaleko :-D

swiatlo
13-12-2007, 01:07
swiatło w extra miejscu mieszkasz:)

ps. Jak kiedyś będziesz się nudził to wpadnij na meczyk Portland Traiblazers:) I zrób kilka fajnych foteczkek.

Nienawidzę koszykówki! :)
Kocham natomiast dziecięcą i młodzieżową piłkę nożną. Zwłaszcza na poziomie szkolnym. Mamy tutaj świetną drużynę kobiecą w lidze uniwersyteckiej - Portland Pilots.
Bardzo często chodzę na mecze kobiecej piłki nożnej aby focić. Ot tak dla przyjemności, do szuflady. Nie wiem dlaczego ale wolę focić grające dziewczyny niż facetów. Nie ma to nic wspólnego z patrzeniem na laski, przecież bardzo lubię też mecze dziewczynek U14, po prostu jakoś kobieca piłka nożna jest dla mnie o wiele ciekawsza niż męska.
Tak samo jak siatkówka albo tenis. W wykonaniu męskim to jest sama brutalna siła, a w wykonaniu żeńskim dopiero nabiera płynności i piękna.
Zresztą jestem licencjonowanym sędzią piłkarskim na poziomie U18, i głównie się właśnie specjalizuję w meczach kobiecych albo dziewczęcych.
Tak więc mogę pokazywać piłkarskie mecze dziewczyn. I czasami je tutaj pokazuję. I powiem że są one brukane z błotem bo mam inklinacje pejzażowo-refleksyjne, a nie sportowo-reportażowe. I tak też te mecze pokazuję. I takim też wiernie pozostanę... :)

Dyziek
13-12-2007, 01:09
Nie nie nie - to niemożliwe:) Jak nie można lubić koszykówki:)?