PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Na bialo...

shaolin
09-12-2007, 18:14
...i troche niebiesko... ;)

W sumie mialem juz nic nie wrzucac w tym roku ale mi sie nudzi to macie...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w1.fotoupload.be/475c057004a39243968594.jpg)

Ruppel
09-12-2007, 18:24
Wrzucaj, wrzucaj, jest naprawdę po co zaglądać do Twoich wątków:)
Fotka przednia, tło osobiście wolę bardziej intensywnie kolorowe:)
A może w takich okolicznościach pokusić się o bw?

jjj
09-12-2007, 18:48
Ty się zajmujesz może hodowlą tych czapli ? :mrgreen:. Zdjęcie na tak ;)

MajaS
09-12-2007, 20:09
Nieeee!
Proszę nic nie zmieniaj, ten kolor to mój ukochany zimny niebieski w połączeniu z ciepłą bielą. Świetne!

Maja

harb
09-12-2007, 23:52
Nieeee!
Proszę nic nie zmieniaj, ten kolor to mój ukochany zimny niebieski w połączeniu z ciepłą bielą. Świetne!

Maja

Maja masz całkowita racje :-D !

shaolin
10-12-2007, 06:24
Ruppel, ptaki i bw - jakos nie potrafie tego zrobic... :) ale dzieki za mile slowa, mam nadzieje ze w nastepnych odslonach tez bedzie po co zagladac do moich watkow :)

jjj, ostatnio bylo ze to zabawki, to raczej ich produkcja :mrgreen:

Maja, nic nie zmieniam... :P

Janusz, i ja tez popieram zdanie Majeczki :D

Standardowo wrzucilem na plgnioto - dostalem az 2 komentarze [slownie DWA] :D

wld
10-12-2007, 09:29
na tle nieba wyszło nad podziw dobrze, to znak, że dbasz o prawidłowe naświetlenie...

shaolin
10-12-2007, 09:46
Waldku, zauwazylem ze ostatnio strasznie duza uwage przywiazujesz do technicznych aspektow zdjecia... zaczynam sie martwic ;) ;) ;)

wld
10-12-2007, 09:55
bo ja wiem? Widząc tak trudne tło i jasne upierzenie nie sposób zwrócić uwagi na walory techniczne zdjęcia. Tutaj wyszło bardzo dobrze, zresztą sam o tym wiesz, Macinie ;) Kiedy ma się do czynienia z ciemnym tłem (czyli 90% zdjęć) mniej absorbuje sprawa parametrów ekspozycji :)

MajaS
10-12-2007, 10:12
Panowie, zadam zielone pytanie, nie lać proszę :)

Czy żeby tak dobrze naświetlić ptaszka na tak trudnym tle, jak napisał Waldek... to jak mierzy się światło? Tzn. pomiar matrycowy pewnie by okłamał, pomiar punktowy światła? czy jak?
Jeżeli to nie tajemnica i macie do mnie jeszcze odrobinę cierpliwości, to proszę o radę odnośnie rzeczonego pomiaru światełka przy foceniu ptaszków...

Pozdrawiam
Maja

shaolin
10-12-2007, 13:13
Waldku, jako ze sprawe wytlumaczylismy sobie na GG to nie bede sie juz nad tym tutaj roztrzasal :D

Maja, nie wiem jakich ustawien pomiaru swiatla uzywaja inni wiec to co napisze dotyczy tylko mnie ;) -> trzaskam na matrycowym z korekta ekspozycji na minus o wartosci zadanej zaleznej od warunkow na jakie trafiam [najczesciej w okolicach -0.7/-1ev], przyzwyczailem sie do takiego ustawienia, wydaje mi sie ze opanowalem je na tyle dobrze ze moge korzystac z niego dalej ;) ;) na szczescie D70s to nie D80 [pozdrowienia Zbigniewie :mrgreen:] wiec nie jest zle ;) a ze czasem matrycowy sie pomyli - coz... zycie... nie myli sie tylko ten co nic nie robi ;)

MajaS
10-12-2007, 13:22
Marcin, Tobie to się chyba te pomyłki rzadko zdarzają :)
Dziękuję za odpowiedź i tym bardziej powalają mnie super jakością Twoje fotki ptakunów, zwłaszcza że urzeka mnie w nich głównie to światło. Czyli Twoja metoda, na Twoim sprzęcie jest bardzo skuteczna :)

Pozdrawiam
Maja

jarek76
10-12-2007, 13:53
Bardzo fajne

arachiusz
10-12-2007, 21:08
zimowo powiadasz :) spoko i ja lubię takie światełko.

shaolin
11-12-2007, 04:58
Maja, ale sie zdarzaja i to w najmniej oczekiwanym momencie :) ale nie ma co zwalac na sprzet - co najwyzej mozna miec do siebie pretensje... przynajmniej jezeli chodzi o naswietlenie bo np AF to juz inna para kaloszy ;) ;) ;)

Jarku, dzieki :)

arachiusz, problem taki ze tu nie ma zimy prawdziwej wiec musze sam ja sobie tworzyc rozsypujac czaple zamiast sniegu :D

gryson
11-12-2007, 09:31
Marcin, a twierdziłeś, że już żadnych nie masz :)
A jednak masz :) To pewnie na tym dysku co z Korei przyjechał (a przyjechał? odzyskałeś te dane?) były te ptaki i nam ich dłuuugo nie zabraknie :)
I dobrze, świetne są, te też.

shaolin
11-12-2007, 09:46
Marku, jakies mam ale to dotyczylo raczej tych wartych pokazania a nie ogolnie ;) a dysk jeszcze nie przyjechal... wiec nie wiem czy udalo sie odzyskac... a poki co - jutro lece do HK i nie mam czasu sie tym zajmowac. Jak wroce to napisze do nich maila i sie sprobuje czegos dowiedziec... poza tym czekam na nowy dysk bo na lapkowym juz nie ma miejsca na nowe foty a w HK nie zrobic zdjecia to grzech... :) mam nadzieje ze wszystko pojdzie po mojej mysli ;)

gryson
11-12-2007, 18:34
Zazdroszczę Ci tego HK... :) MIłej wyprawy i wrażeń, no i koniecznie czekamy na foty :) I oby te dane z dysku odzyskali!!
Pozdrawiam

michalv
15-12-2007, 10:25
Fotka jak marzenie.

shaolin
17-12-2007, 06:44
Marku, nie ma czego zazdroscic... i mam nadzieje ze odzyskaja bo inaczej bede musial im wrzucic napalm do biura ;) ;) ;)

Michale, dzieki!

MajaS
18-12-2007, 11:00
...wracam do tego zdjęcia bo jest moim ulubionym - kolory :)

jchyra
22-12-2007, 13:11
shaolin (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2295) pisząc posty pod Twoimi fotografiami doszczętnie wyczerpałem zasób pochwalnych słów. Nie pozostaje mi nic innego jak napisać: słabe... to nie jest, na pewno :-)