PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Most inaczej

Festyk
09-12-2007, 15:10
Wrzucam eksperyment,proszę o opinie i rady. Z plfoto dowiedziałem się już,że powinienem obciąć prawy-górny róg;) Ma ktoś jeszcze jakieś zastrzeżenia?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/1414975-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1414975.jpg)

harb
09-12-2007, 15:19
mnie się podoba i to bardzo ,natomiast róg można występlować

Festyk
09-12-2007, 21:17
Tak wiem.Powinienem stempelkiem szybko przejechać i nie byłoby śladu,ale jak edytowałem zdjęcie to nie zwróciłem na to uwagi;)

Orkaniusz
09-12-2007, 21:24
Bardzo mi się podoba kontrast i ostrość. Nie jestem pewien czy ukośne kadrowanie coś wnosi czy też zdjęcie podobałoby mi się również w konwencjonalnym ujęciu, ale w każdym razie ukos nie przeszkadza. Czy użyłeś jakiegoś filtru (polara)?.
W każdym razie widać, że w chwili gdy połowa forum pragnie D300, druga D3, poczciwy D70 nadal robi świetne zdjęcia.

Festyk
09-12-2007, 21:31
Przy fotografowaniu nie użyłem żadnego filtru.Cały eksperyment polegał na zrobieniu delikatnego HDRa z NEFa,a następnie użyciu akcji Draganizer. A konwencjonalnym kadrze przeszkadza mi za dużo wolnej przestrzeni i widoczne okoliczne budynki. Dziękuję za odwiedziny...a D300 też bym nie pogardził;)

MajaS
09-12-2007, 21:35
Gdyby to było moje zdjęcie i potrafiłabym, to występlowała bym ten róg i całość powiększyła, i trzasnęła na ścianę.
Jest techniczne, stalowe etc., ale nie zimne, bo pokazane jest w dramatycznym świetle, które czyni je wręcz gorącym.
Krzywy kadr...? jak najbardziej :)

Pozdrawiam
Maja

Festyk
09-12-2007, 21:40
Ten nieszczęsny róg...mam nauczkę by bardziej zwracać uwagę na detale.Mam już 3 zdjęcia,które bym walnął na ścianę,ale z tym jest problem.Rodzinka nie pozwoli mi zrobić dziur w ścianie:)

volen
09-12-2007, 23:22
światło fajne, zmiękcza temat :)

MajaS
10-12-2007, 11:06
Ten nieszczęsny róg...mam nauczkę by bardziej zwracać uwagę na detale.Mam już 3 zdjęcia,które bym walnął na ścianę,ale z tym jest problem.Rodzinka nie pozwoli mi zrobić dziur w ścianie:)

Chłopaku daj spokój,:) gdybyś sam nie zwrócił mi uwagi na ten "róg" to nie wiem czy bym go zauważyła. Główny motyw jest tak mocny, że nie ma czasu na rozglądnie się po kadrze.
A jak masz problem z powieszeniem swoich praca na ścinę, to zrób powiększone odbitki, opraw je i czekaj... jak rodzina zobaczy i się spodoba, a taką mam nadzieję, to sama o to poprosi :) tylko niech leżą ciągle na wierzchu i kłują w oczy :)

Pozdrawiam
Maja

harb
10-12-2007, 11:19
Chłopaku daj spokój,:) gdybyś sam nie zwrócił mi uwagi na ten "róg" to nie wiem czy bym go zauważyła. Główny motyw jest tak mocny, że nie ma czasu na rozglądnie się po kadrze.
A jak masz problem z powieszeniem swoich praca na ścinę, to zrób powiększone odbitki, opraw je i czekaj... jak rodzina zobaczy i się spodoba, a taką mam nadzieję, to sama o to poprosi :) tylko niech leżą ciągle na wierzchu i kłują w oczy :)

Pozdrawiam
Maja

Maja świetnie podsumowała :-D

gacek1
10-12-2007, 11:29
a mi sie bardzo podoba gra świateł. Żółć, pomarańcz podkreślają konstrukcję stalową tego mostu, rozpalają ten most a światło na podporze ceglanej jakby spływało. Ten most jest w ciepłych barwach przechodząc w zimniejsze szarości i łączy się z zimnym niebem, chmurami. Lepiej ując tego nie można.

Festyk
10-12-2007, 16:20
Kto wie,może jest to jakiś sposób;) Spróbować nie zaszkodzi,najwyżej usłyszę:,,posprzątaj w końcu te zdjęcia ze stołu'';)
Pozdrawiam.

MajaS
10-12-2007, 17:53
Mam chyba jeszcze lepszy, bo pewniejszy wydaje mi się sposób :) Weź Ty pacnij te ulubione foty w ramy, do tego dokup kołki czy co tam u Ciebie do ściany potrzeba i ładnie zapakuj, a potem sprezentuj to rodzinie pod choinkę. Tylko tej, z którą mieszkasz. Niechybnie powieszą sami :))

Powodzenia
Maja

STANSTAN
10-12-2007, 21:39
Przy fotografowaniu nie użyłem żadnego filtru.Cały eksperyment polegał na zrobieniu delikatnego HDRa z NEFa,a następnie użyciu akcji Draganizer. A konwencjonalnym kadrze przeszkadza mi za dużo wolnej przestrzeni i widoczne okoliczne budynki. Dziękuję za odwiedziny...a D300 też bym nie pogardził;)

Mozesz wyjasnic o co chodzi z akcja Draganizer.

Skrzat
10-12-2007, 21:47
Bardzo mi się podoba. W fajnym klimacie pokazany "majstersztyk" tej bydowli.
Ciekawy kadr.

Festyk
10-12-2007, 22:22
Mozesz wyjasnic o co chodzi z akcja Draganizer.
Oczywiście.Ściągasz sobię plik http://atncentral.com/Zip_Actions/Draganizer.zip Rozpakowujesz do katalogu photoshop/presets/photoshop-actions (mniej więcej,piszę z głowy).Potem wchodzisz do photoshopa,klikasz na actions,wybierasz ,,dodaj akcję'',wybierasz ten plik.A na końcu tylko klikasz play(taki trójkącik) i jedynie postępujesz zgodnie z poleceniami.

STANSTAN
10-12-2007, 22:45
dzieki wielkie juz sie za to zabieram i sparwdze co i jak

Festyk
15-12-2007, 23:59
To ja tylko dodam,że udały się negocjacje odnośnie 2 moich zdjęć na ścianie i niedługo będę miał swoje obrazki w antyramach:)

MajaS
16-12-2007, 00:20
Wierzyłam w Ciebie :)

Pozdrawiam
Maja

Festyk
16-12-2007, 10:53
Dzięki;)

markm
16-12-2007, 10:57
Piękne zdjęcie. Co do rogu, powtarzam za Mają, trzeba się dokładnie wpatrywać aby zwrócić na to uwagę.
SUper światło.