Zobacz pełną wersję : DP1. Moze juz na PMA 2008?
Kazdy zapalony street'ciarz/dokument'ciarz w pogoni za niepozowanymi fotografiami na pewnym etapie pogoni potrzebuje kompaktowy aparat. I ja rowniez.
Na dzien dzisiejszy tak naprawde jedynym wyborem wydaje sie byc RICOH GR DIGITAL II (http://www.ricoh.com/r_dc/gr/gr_digital2/), ktory jednak nie oferuje niczego rewolucyjnego na rynku. I przyznam ze idac na kompromis mialem juz skladac zamowienie, az tu nagle......
....ze stajni Sigmy po dluuugim okresie milczenia pojawia sie przelomowa informacja (TEJZE TRESCI (http://www.sigma-photo.co.jp/english/news/DP1_UpdateMessage_071130.htm)) dotyczaca niedoszlego projektu Sigmy DP1 (http://www.sigma-dp1.com/).
I teraz pytanie jak myslicie co jest prawdzicym celem wypuszczenia tej informacji?
Czy Sigma chce powstrzymac czesc potencjalnych klientow Ricoh'a przed zakupem, dajac sobie wiecej czasu na budowe DP1? Ponad 2 lata to za malo?
Czy warto czekac dluzej na DP1?
Wiem ze rynek nie jest przewidywalny ale mysl o p&s z sensorem z dslr kusi.
Sam nie wiem.... jakies pomysly?
wydaje mi się ze ważny jest zastosowany sensor - ten w sigmie jest wyjątkowy i bardzo duży wiec zdjęcia mogą być bardzo wyjątkowe - ricoh - to tak naprawdę zwykły kompakt - ja stosowałem przez pewien czas canona g9 - wydaje mi się ze jest równie dobry a może nawet lepszy
wyrwiflak
07-12-2007, 16:47
Na dzien dzisiejszy tak naprawde jedynym wyborem wydaje sie byc RICOH GR DIGITAL II (http://www.ricoh.com/r_dc/gr/gr_digital2/), ktory jednak nie oferuje niczego rewolucyjnego na rynku. I przyznam ze idac na kompromis mialem juz skladac zamowienie, az tu nagle......
a dlaczego Ricoh GX 100 wogóle odpada?
Ponoć Ricoh szumi jak Kampinos. Swoją drogą, jeśli do tej sigmy nie będzie można podpiąć wizjera jak w Ricohu, to padaka :/
Wiem, że finansowo, to chyba inne rejony, ale może coś takiego:
http://www.leica-camera.co.uk/photography/d_system/digilux_3/
http://www.leica-camera.co.uk/photography/m_system/m8/
Laik na ulicy nie powinien się przestraszyć, a sprzęt bardzo fachowy plus wymienna optyka na najwyższym poziomie.
Ewentualnie może coś z tej stajni:
http://www.contaxusa.com/product.asp?itemnum=110002
Nie wiem jakie robią matryce, ale w analogu to była naprawdę świetna firma.
Duzo sie zastanawialem nad ta Sigma. NIestety mimo tego info oficjalnego to nie wiadomo jak bedzie z tym kompaktem. Glowna zaleta matrycy APS-C w kompakcie to jak dla mnie mozliwosc uzyskania malej glebi. Obiektyw w tej sigmie to F4, czyli cieniutko dla plytkiej glebi.
Dalej, wieksza matryca, lepsza praca na wszystkich czulosciach. O ile pamietam to Foveon bardzo slabo radzi sobie przy wyzszych ISO.
Nie wiem wiec tak naprawde jakie zostaja zalety tego APS-C, ile bedzie to kosztowac no i czy albo w ogole kiedy ta Sigma pojawi sie na rynku.
Ja wybralem Ricoha, fakt, jest to tak naprawde zwykly kompakt, ale przynajmniej obiektyw F2.4. Szumi mocno, jak kazda mala matryca, podoba mi sie jednak brak ingerencji softu aparatu w plik wyjsciowy (nie mamy papki od odszumiania). RAW tez jest. Glowna cecha pozytywna Ricocha jest chyba jednak swietna obsluga z dwoma kolkami sterujacymi,z ktorych jedno mozna jeszcze wciskac. Zewnetrzny wizjer tez jest genialny.
NIestety to wszystko sporo kosztuje i nalezy sie dobrze zastanowic czy jego plusy sa warte wysokiej ceny.
Temat odgrzebuje zeby nie zakladac nowego bo nie widze sensu ;) to co mam dla Was pasuje do tego -> czyli...
Sigma DP1 pojawila sie w koncu [i to chyba juz w swej 3ciej wersji, ale wyglada na to ze ostatecznej ;)] na PMA2008 - koledzy z dpreview mieli szanse przytulic sie na dluzej do tego aparatu i dzieki temu juz teraz mozna obejrzec previewiowa galerie ;)
http://www.dpreview.com/gallery/sigmadp1_preview/
hedgehog
06-02-2008, 16:06
Cóż, ten aparat może poważnie skopać mi tyłek i uderzyć po kieszeni. Mniam!
Niedzwiedz
06-02-2008, 16:25
czekam na cene jej , sample wygladaja obiecujaco :)
zdjęcia bardzo dobre, ciekawe ile będzie kosztować. Jak będzie dostępny wizjer na sanki i cena będzie przystępna to będzie to bardzo ciekawa oferta.
hedgehog
06-02-2008, 23:42
Wizjer będzie. Drogo też będzie. :) Ale może nie aż tak bardzo drogo...
yggdrassill
07-02-2008, 00:17
czekam na cene jej , sample wygladaja obiecujaco :)
my ogladamy te same sample z dpreview? bo dla mnie to porazka... naturalnosci barw nie, skora zolta, zielen praktycznie nie istnieje na tych zdjeciach, jedynie błekity i czerwien ma rozsadne... wiem, ze to beta sample, ale bez przesady...
tumiwisizm
07-02-2008, 01:53
bardzo ciekawe. kupilbym cos malego.
my ogladamy te same sample z dpreview? bo dla mnie to porazka... naturalnosci barw nie, skora zolta, zielen praktycznie nie istnieje na tych zdjeciach, jedynie błekity i czerwien ma rozsadne... wiem, ze to beta sample, ale bez przesady...
Zobacz że to foty wołane z Rawa więc autor jak poustawiał tak wyszło, jak na pierwsze foty i biorąc pod uwagę że to głuptak to jest dobrze. Obiektyw ładnie rysuje na całej kladce, dobra ilość szczegółów i małe szumy (jak na głuptaka). Co do kolorów to zobaczymy jak już będzie można samemu pobawić się Rawem. Jedno tylko jest pytanie...cena
yggdrassill
07-02-2008, 11:22
Zobacz że to foty wołane z Rawa więc autor jak poustawiał tak wyszło, jak na pierwsze foty i biorąc pod uwagę że to głuptak to jest dobrze. Obiektyw ładnie rysuje na całej kladce, dobra ilość szczegółów i małe szumy (jak na głuptaka). Co do kolorów to zobaczymy jak już będzie można samemu pobawić się Rawem. Jedno tylko jest pytanie...cena
ale zeby tak spaprac kolory przy wolaniu rawa to trzeba sie niezle postarac...
hedgehog
07-02-2008, 11:24
A do pupy, ja i tak pewnie kupię jeśli to jakoś w miarę działać będzie; szkło bardzo mi odpowiada, rozmiar też, całość i tak będzie do bw lecieć. Fajna zabawka na wakacje z tego będzie, mówię wam.
ale zeby tak spaprac kolory przy wolaniu rawa to trzeba sie niezle postarac...
Wszystko jest możliwe, do leica M8 też spaprali profil w C1pro i jak go poprawili to szare stało się szare a nie fioletowe. Poczekajmy trochę aż aparat będzie ogólnodostępny.
Producent podał że cena oscylować będzie poniżej 1000 dolarów. Biorąc pod uwagę kurs to chyba nieźle ...
andrzejek
09-02-2008, 00:13
Hmmm, " maly kompakt" z niezlą matrycą, tyle ludzi by to kupilo, i o dziwo, do tej pory nikt go nie chcial zrobic .Z jedej strony Sigma tlumaczyla opoznienie premiery tym, że chciala zrobic kompakt z optymalną jakoscia obrazowania, a z drugiej strony wypuszcza cos, co ma ogniskową 28 mm (po cropie) , wielu ludzi wolaloby cos z pogranicza 35-40mm(ale to kwestia gustu, wiec niechaj zostanie te 28 mm), dosc ciemne f=4, przy kiepskim wysokim ISO i chyba przy braku stabilizacji.Wolabym osobiscie, by to cudo ważylo może nie te 270 g a 370 g i mialo obiektyw 2,8 i stabilizację. Jesli cena w Polsce bedzie oscylowac ok. 3 tys. zl, to moze warto sie zastanowic nad malym olympusem typu E510 z obiektywem 14-54/3,5 za niewiele wyższą kwotę?
Jesli cena w Polsce bedzie oscylowac ok. 3 tys. zl, to moze warto sie zastanowic nad malym olympusem typu E510 z obiektywem 14-54/3,5 za niewiele wyższą kwotę?[/QUOTE]
Olympus E410 + 14-54 w sklepie nie dla idiotów - 1600 zł. z małym kawałkiem.
pjolofoto
10-02-2008, 13:55
Ja juz 2 lata czekam.
Ciekawe ze konkurencja nie zwietrzyla interesu
i nic podobnego nie wypuszcza.
Poki co nadal fotografuje G 5, ktorego nastepcy
jakos tez nie moge sie doczekac.
Taki patent by sie przydal.
http://canon-board.info/showthread.php?t=30333
hedgehog
27-02-2008, 17:57
Oficjalne foty od Sigmy:
http://www.sigma-dp1.com/jp/sample-photo/
Jak dla mnie super - chyba się w to wkręcę. Więcej niż ISO800 nie potrzebuję, a jest dobrze.
Jak na kompakt rewelacja!
Obrazek lepszy od tego z mojego D70, albo conajmniej porównywalny.
hedgehog
10-04-2008, 13:04
Pierwsza (?) recenzja użytkownika DP-1: http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/sigma-dp1-the-future-meet.html
Wygląda interesująco, szkoda, że takie powolne bydlę... Ale w końcu nie spodziewaliśmy się demona prędkości chyba ;)
lesiu999
10-04-2008, 21:09
Aparacik może i fajny ale 4,6 MPix to trochę mało jak na obecne czasy :(
Aparacik naprawdę daje rade tylko ta cena ;/
Polecam stronę http://www.rytterfalk.com/ jest możliwość ściągnięcia rawów z sigmy DP1 jak również z SD14 .
Aparacik może i fajny ale 4,6 MPix to trochę mało jak na obecne czasy :(A do czego wiecej? Przeciez to aparacik amatorski. Taka mala ilosc pikseli to swietny kompromis w stosunku do generowanego szumu.
A może taki http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_COOLPIX_P80_zaawansowany_kompakt_hiperzoom/id/1644
hedgehog
11-04-2008, 11:40
Kurczę, mówta, co chceta, ale to jest dosyć uderzające: http://www.rytterfalk.com/2008/04/06/dp1-in-studio/
Ciekawy ten aparacik, coraz ciekawszy. Nie używałbym go w studio, ale jeśli tak ładnie rejestruje szczegóły... Fajne toto :D
też mi się bardzo podoba, odkąd się dowiedziałem o nim i że wreszczie ma się pojawić
w końcu coś przyzwoitego i bez pogoni za rosnącą liczbą MP okupioną coraz większymi szumami. (warto poczytać o canonowskim "topowym" G9 w stosuku do jego poprzedników..) i bez mega-hiper-ultrazoomu.
A matryca Foveon to bardzo interesująca sprawa. Przykłady fotek rewelacyjne, choć może lepiej poczekać na jakiś rzeteleny test oraz więcej opinii użytkowników.
Jeszcze co do liczby MP to nie wiem po co komu więcej w kompakcie (oprócz marketingowego wyścigu..bo do kmputera i odbitek 10x15 wystarcza aż nad to..)
Zakładam że to jako drugi albo trzeci (kolejny) aparat oprócz lustrzanki, który ma być wygodny do noszenia, a dać bardzo przyzwoitą jakość zdjęć.
Troszkę przeraża mnie za to cena - chyba bym wolał kupić sobie za to jakiś fajny obiektyw..
hedgehog
11-04-2008, 12:07
Jeszcze co do liczby MP to nie wiem po co komu więcej w kompakcie (oprócz marketingowego wyścigu..bo do kmputeraz iodbitek 10x15 wystarcza aż nad to..)
Ja też nie wiem po co. Po raz kolejny przytoczę przykład Wacka Wantucha, drukującego z pomocą Kuby Jewuły wielkie (naprawdę duże) powiększenia swoich czarno-białych aktów z plików 5mpix. Widziałem je i naprawdę urywają tyłek. Dobry operator czyni cuda ;)
Ten aparacik Sigmy to kolejny kandydat do nadwerężenia mojej kieszeni. :)
Ja też nie wiem po co. Po raz kolejny przytoczę przykład Wacka Wantucha, drukującego z pomocą Kuby Jewuły wielkie (naprawdę duże) powiększenia swoich czarno-białych aktów z plików 5mpix. Widziałem je i naprawdę urywają tyłek. Dobry operator czyni cuda ;)
Ten aparacik Sigmy to kolejny kandydat do nadwerężenia mojej kieszeni. :)
no niestety...ale jak tu się nie dać, jak takie fajne rzeczy robią ;)
a co do powiększeń, to owszem, owszem..sam byłem zaskoczony jakością zdjęć z drukarki foto Epsona..
można wydrukować fotkę z Internetu (np z galerii na forum)..w 10x15 i wygląda jak bardzo dobra odbitka
zwłaszcza jak zdjęcie bardzo dobre...a juz najbardziej boli jak jest lepsze od mojego z 12 MP..;)
hedgehog
11-04-2008, 12:20
no niestety...ale jak tu się nie dać, jak takie fajne rzeczy robią ;)
:) Dokładnie.
a co do powiększeń, to owszem, owszem..sam byłem zaskoczony jakością zdjęć z drukarki foto Epsona.. można wydrukować fotkę z Internetu (np z galerii na forum)..w 10x15 i wygląda jak bardzo dobra odbitka
zwłaszcza jak zdjęcie bardzo dobre...a juz najbardziej boli jak jest lepsze od mojego z 12 MP..;)
90% pracy tutaj to kunszt operatora. On może naprawdę dużo. Zresztą ludzie zapominają, że odbitek rozmiaru A1 nikt nie ogląda z odległości 20cm i martwią się, że "muszą mieć żyletkową ostrość". Bzdura...
Zapowiadalo sie bardzo obiecujaco, a wyszlo niestety tylko srednio.
Przyznam sie, ze sam czekalem na ten aparat bo chcialem miec cos malego zawsze przy sobie w kieszeni, ale po przeczytaniu powyzszej recenzji dochodze do wniosku ze to bedzie dobry aparat do widokow i tyle, opisane problemy z predkoscia raczej dyskfalifikuja go do szerszego uzycia. Sekunda przerwy od momenty wcisniecia spustu do polowy do wykonania czegokolwiek innego?!
No i jeszcze ta cena. Cos mi sie wydaje ze Sigma jednak spoznila sie "troche" z tym modelem. Jedyne co to mam nadzieje ze wyciagnie z tego wnioski, nie podda projektu i za kilka misiecy bedziemy mogli spodziewac sie szybszego nastepcy. No chyba ze problemem bedzie Software i wypuszcza jakas poprawke ktora przyspieszy to ciekawe, lecz niestety zbyt wolne malenstwo.
Zaznaczam ze to tylko opinia na podstawie powyzszej recenzji.
Aparacik może i fajny ale 4,6 MPix to trochę mało jak na obecne czasy :(
4,6 x 3 ... poczytaj, jak masz zbudowany sensor w swoim aparacie, a jak jest zbudowany foveon w sigmie.
lesiu999
11-04-2008, 18:01
4,6 x 3 ... poczytaj, jak masz zbudowany sensor w swoim aparacie, a jak jest zbudowany foveon w sigmie.
no to mnie rozbawiłeś hahaha :) ehhh... zobacz Ty dokładniej :)
Aparat ma dokładnie tą samą matrycę co Sigma SD14 a maxymalna rozdzielczość to 2640x1760 więc pozwolisz że wyręczę Cię i pomnożę te 2 wartości i co nam wychodzi ?? 4646400 pikseli :) czyli mniej więcej 4,6 MPix
I następnym razem czytać uważnie specyfikację :P
lesiu999
11-04-2008, 18:02
ahhh, jakbyś nie wierzył to masz linka: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/183
lesiu999
11-04-2008, 18:10
A do czego wiecej? Przeciez to aparacik amatorski. Taka mala ilosc pikseli to swietny kompromis w stosunku do generowanego szumu.
Jakby miał tak rozdzielczość 2 razy większą to nawet bym się nie zastanawiał tylko bym brał. Naprawdę, przydaję się taka większa rozdzielczość. Jak ktoś bawił się z powiększalnikiem i kadrowaniem to był wdzięczny wysokiej rozdzielczości błony filmowej. Z cyfrą podobnie, czasem można uzyskać fajną fotkę dopiero po wykadrowaniu.
no to mnie rozbawiłeś hahaha :) ehhh... zobacz Ty dokładniej :)
Aparat ma dokładnie tą samą matrycę co Sigma SD14 a maxymalna rozdzielczość to 2640x1760 więc pozwolisz że wyręczę Cię i pomnożę te 2 wartości i co nam wychodzi ?? 4646400 pikseli :)
Tak. Dokładnie 4,6 miliona, na każdej z 3 warstw ...
Pawel Pawlak
11-04-2008, 21:43
lesiu999, zamiast wyśmiewać pebees-a, lepiej poczytaj jak powstaje obraz w Twoje minolcie. Podobnych jak w sigmie jest 4.6mpix Ty masz 1.5mpix. To dopiero jest mało....
lesiu999
11-04-2008, 23:57
tylko każda z tych 3 warstw daje nam obraz o rozdzielczości nie 14 MPix ale 4,6, co z tego że będziecie mieli nawet 20 matryc po 4,6 Mpix jak i tak efektywnie uzyskiwany obraz to 4,6 MPix ????? A ja o tym piszę. Te 14 Mpix to chwyt marketingowy i widać wielu daje się na to nabrać.
A w CCD czy CMOS uzyskiwanie obrazu przebiega zupełnie inaczej, w naszych marychach rzeczywista ilość pikseli przekłada się na rozdzielczość obrazu a w matrycach sigmy musimy to podzielić przez 3 (ilość matryc), ale jak już mówiłem nie sumujemy ilości pixeli z tych matryc lecz każdy pixel z każdej matrycy daje nam odzwierciedlenie jednego pixela.
Na koniec powiem że matryce Fuji są IMO najlepszymi matrycami, oddanie kolorystyki i zakres tonalny jest cudowny tylko ta mała rozdzielczość :(
Pawel Pawlak
12-04-2008, 00:42
tylko każda z tych 3 warstw daje nam obraz o rozdzielczości nie 14 MPix ale 4,6, co z tego że będziecie mieli nawet 20 matryc po 4,6 Mpix jak i tak efektywnie uzyskiwany obraz to 4,6 MPix ????? A ja o tym piszę. Te 14 Mpix to chwyt marketingowy i widać wielu daje się na to nabrać.
A w CCD czy CMOS uzyskiwanie obrazu przebiega zupełnie inaczej, w naszych marychach rzeczywista ilość pikseli przekłada się na rozdzielczość obrazu a w matrycach sigmy musimy to podzielić przez 3 (ilość matryc), ale jak już mówiłem nie sumujemy ilości pixeli z tych matryc lecz każdy pixel z każdej matrycy daje nam odzwierciedlenie jednego pixela.
Na koniec powiem że matryce Fuji są IMO najlepszymi matrycami, oddanie kolorystyki i zakres tonalny jest cudowny tylko ta mała rozdzielczość :(
lesiu999, odnoszę wrażenie że bardzo niewiele wiesz o tym jak powstaje obraz w tych to jak nazwałeś matrycach "ccd czy cmos". Wiesz co to interpolacja bayera? Ciekawe jak Twoją teorię pogodzisz z faktem, że Foveon X3 też jest cmosem ? ;)
coś na ten temat masz tutaj: http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/
lesiu999
12-04-2008, 08:52
ale nie kapujecie jednego, jaki rozmiar w Mpix ma plik wynikowy z sigmy ?? no jak by nie liczyć 4,6 Mpix. Co z tego że fizycznych pixeli masz 3 razy więcej jak na wyprodukowanie końcowego pixela potrzebujesz 3.
ehhhh...........
Zresztą, nieważne......... idę pofocić, ładna pogoda się zrobiła :)
hedgehog
12-04-2008, 10:44
ale nie kapujecie jednego, jaki rozmiar w Mpix ma plik wynikowy z sigmy ?? no jak by nie liczyć 4,6 Mpix. Co z tego że fizycznych pixeli masz 3 razy więcej jak na wyprodukowanie końcowego pixela potrzebujesz 3.
To, że na pewno nie oglądałeś próbek. :)
lesiu999
12-04-2008, 11:23
ale oglądałem próbki i są świetne !! Powtarzam, sama matryca w tej sigmie to dzieło sztuki ale ja nauczony wyszukiwać w zdjęciu ciekawych elementów które po skadrowaniu dają mi właściwie nowe zdjęcie potrzebuję troszkę większej rozdzielczości i tego właśnie mi w tej sigmie brakuje.
(..)
ja nauczony wyszukiwać w zdjęciu ciekawych elementów które po skadrowaniu dają mi właściwie nowe zdjęcie potrzebuję troszkę większej rozdzielczości i tego właśnie mi w tej sigmie brakuje.
A to rozumiem. Jednak ja chyba jestem ze starej szkoły, i jakoś wyszukuję ciekawych elementów, które złożą się na moje zdjęcie w wybranym przeze mnie (przed jego zrobieniem) kadrze.
lesiu999
13-04-2008, 09:08
A to rozumiem. Jednak ja chyba jestem ze starej szkoły, i jakoś wyszukuję ciekawych elementów, które złożą się na moje zdjęcie w wybranym przeze mnie (przed jego zrobieniem) kadrze.
No ja też, ale czasem okazuje się że tu coś nie pasuje, tam coś przycięte itp itd... nawet jak robimy cyfrą to nie zawsze zobaczymy takie mankamenty na ekranie aparatu, dopiero podczas obrabiania zdjęcia w komputerze okazuje się że coś jest nie tak i często możemy je ładnie i pięknie wykadrować.
Często jest tak że z góry wiemy że bez późniejszego kadrowania nic nam ze zdjęcia nie wyjdzie a chcemy uchwycić jakąś fajną chwilę ale przeszkadzają nam w tym zasłaniający ludzie, przedmioty itp itd a czekać nie można bo zaraz tego nie będzie. I tu właśnie przydaje się większa rozdzielczość.
Miłego dzionka :)
no i mamy teścik: http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=70
no i mamy teścik: http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=70
No i pod wzgledem jakosci obrazu wypadał świetnie.
no nieźle, nieźle, rozpiętość tonalna wręcz powalająca, co zresztą już było wcześniej widać na samplach.
Tylko prędkość działania i cena trochę przerażają..
Pawel Pawlak
18-04-2008, 10:51
tylko dlaczego ten obiektyw nie jest jaśniejszy ?? w takiej konstrukcji przydało by się jakieś f1.4 - 2
tylko dlaczego ten obiektyw nie jest jaśniejszy ??
Bo wtedy zamiast aparatu kompaktowego, mialbys szklo z deklem umozliwiajacym rejestracje obrazu ;)
lesiu999
19-04-2008, 17:47
Bo wtedy zamiast aparatu kompaktowego, mialbys szklo z deklem umozliwiajacym rejestracje obrazu ;)
dokładnie :) Żeby mieć 1,4 przy APS-C musiałbyś mieć naprawdę spory (w stosunku do reszty aparatu) obiektyw, wyglądałoby to tak jak napisał shaolin.
O znałazłem wątek o Sigmie DP1.
Tak akurat się składa, że jako sprytny "backup" mojego D3 + całej szklarni ważącej 15kg (jak się okazało ostatnio na lotnisku) mam również Sigmę DP1. Kupiłem ją jakieś 2 może 3 tygodnie temu w US. Zrobiłem nią już jakieś 300 zdjęć i jakieś rozeznanie co do tego aparatu posiadam. Założenie miało być takie, że kupuję kompakcik z szerokim kątem na wypady, w których używanie D3 jest trudne (wyprawy gdzie każdy kg jest czynnikiem przetrwania :)). Pierwsze spostrzeżenia:
Na minus:
- aparat dostałem z uszkodzoną baterią - nie chciała się ładować, musiałem kupić dwie następne ale zapłaciłem za nie niewiele bo jakieś 25USD.
- żywotność baterii jest skandalicznie niska - 150 RAW'ów i koniec (trzeba nosić w kieszeni zapasówkę), mimo, że opisują, że może więcej
- JPG'i wg mnie mają kiepską jakość - max można osiągnąć 4Mpx i nic więcej (nie ma możliwości interpolacji jak w RAW'ach) ale i tak są średniej jakości - trzeba robić w 100% w RAW
- autofokus jest wolny jak syrena bosto - klikasz, obraz jest zamrożony (mierzy się ekspozycja i AF), po czym obiektu już nie ma w polu widzenia obiektywu :)
- obsługa RAW'ów w SPP jest koszmarnie wolna - mam teraz do obróbki jakieś 150 zdjęć z jednej imprezy i zastanawiam się jak to zrobić
- niektóre funkcje są lekko mało intuicyjnie zrobione np. podłączenie aparatu do komputera (nie wiadomo, czy jest podłączony czy nie - aparat nie daje żadnej informacji)
Na plus:
- wygląda świetnie - każdy się pyta - w jakim kiosku ruchu sprzedają taki aparacik - o to mi chodziło bo na D3 każdy łypie wzrokiem i trudno się ukryć w gąszczu ludzi
- niezmiemska prostota obsługi - po prostu tam nic nie ma :) - nie ma makro, nie ma wodotrysków, zoomów, niczego to po prostu aparat typu - ustaw ostrość i zrób zdjęcie
- świetny klimacik aparatu - czuję się jak bym powrócił do czasów Smieny - super sprawa - mały leciutki kompakcik zwusający na szyji o możliwościach lustra
- jakość zdjęć - hmmmm ... moim zdaniem rewelacyjna. Co prawda jestem przyzwyczajony do D3 + obiektywów wysokiej jakości i na początku troszkę kręciłem nosem ale ... jest bardzo dobrze. Dynamika obrazu jest bardzo dobra, niekiedy rewelacyjnie dobra. Da się focić do ISO400 powyżej widać już duże szumy. Obiektyw ma bardzo miły bokhen i generalnie jak na taką małą niepozorną zabawkę świetna sprawa. Spróbuję jutro wrzucić jakiegoś sampla bo dzisiaj nie mam nic przy sobie.
Pozdrawiam
Remek
hedgehog
18-05-2008, 10:50
Dzięki za opis wrażeń.
Czy z AF jest naprawdę tak masakrycznie? Jak byś opisał prędkość (wolność ;) AF w stosunku do innych cyfrowych kompaktów?
BugsBunny
18-05-2008, 12:18
fajna zabawka, chociaż obrazki jakoś mnie nie powalają, zwłaszcza że nowe SD14 można już kupić za 1999zł
hedgehog
18-05-2008, 12:32
fajna zabawka, chociaż obrazki jakoś mnie nie powalają, zwłaszcza że nowe SD14 można już kupić za 1999zł
...tylko, że większe 4 razy jest, cięższe też i do kieszeni go nie zapchasz :)
Nie mogę zrozumieć, dlaczego ludziska porównują DP-1 na siłę z lustrzankami w kategoriach przydatności. Przecież to aparat do kompletnie innych celów.
BugsBunny
18-05-2008, 12:46
Nie mogę zrozumieć, dlaczego ludziska porównują DP-1 na siłę z lustrzankami w kategoriach przydatności. Przecież to aparat do kompletnie innych celów.
bo za taka kasę oczekiwałbym cudu ;-), a tu jest OK ale rewelacji to ja nie widzę, podobnie zresztą jak w SD14 też nie widziałem, za to minusów całkiem trochę...
po prostu kolejna Sigma - specyficzny, o ograniczonej funkcjonalności, wściekle drogi aparat, który szybko straci cenę
a co do designu i poręczności, to równie, jak nie bardziej, podoba mi się Samsung NV10 lub następca NV11, albo jeszcze lepiej NV7 - kosztuje ze 3x mniej. Fotek z nich nie widziałem ale też raczej nie są tragiczne, a korpusik jest super.
hedgehog
18-05-2008, 12:48
bo za taka kasę oczekiwałbym cudu ;-), a tu jest OK ale rewelacji to ja nie widzę, podobnie zresztą jak w SD14 też nie widziałem, za to minusów całkiem trochę...
Cudów, mój drogi, nie ma wcale :) Niestety.
BugsBunny
18-05-2008, 12:53
Cudów, mój drogi, nie ma wcale :) Niestety.
tego się obawiałem...:cry:
Polecam lekturę tego co napisałem. Na brak lustrzanek nie narzekam, obiektywów do nich też, DP1 to zupełnie coś innego nieporównywalnego z lustrzanką a jednak dającą w przybliżeniu jakość zdjęć większego brata (na pewno nie D3). Za cenę DP1 można kupić różne lustrzanki + jakiś obiektyw ale co z tego? Niekiedy kompakt w pracy reporterskiej jest niezastąpiony - dałbym komuś podźwigać sprzęt po kilkanaście godzin w temp. 30-40C pod górkę i z górki, po krzakach w bagnach :)
Co do AF'a - tak wolny. Wolniejszy od znanych mi G9 i G5. Zapis RAW'ów trwa wieczność przy czym aparacik jest blokowany (nic nie można zrobić).
Mimo wielu wad aparacik jest na prawdę wyśmienity.
Jeden sampelek z dzisiaj (użyte SPP 2.5, później do PS'a i konwersja do mniejszego pliku): jestem ciekawy czy ktokolwiek zwrócił na mnie uwagę :) www.photomaker.pl/dp1/dp1_001.jpg
Pozdrawiam
Remek
Jeszcze jeden sameplek, ot zrobiony tak z głupawki :) www.photomaker.pl/dp1/dp1_002.jpg
Kompakcik w kieszeni może być ze mną zawsze, w każdych warunkach :) dwa razy (będąc przyzwyczajonym do dużej skrzyni) zapomniałem o nim :)
Pozdrawiam
Remek
BugsBunny
18-05-2008, 15:00
remek, ja rozumiem że tu o co innego chodzi
po prostu miałbym opór płacąc za niezbyt uniwersalny kompakt więcej, niż kosztuje niezła lustrzanka - cena wydaje mi się nieadekwatna do produktu, aż tak cudowna ta Sigma nie jest, choć nie przeczę że to fajna zabawka i do pewnych zastosowań bardzo przydatna
jak pamiętasz, SD14 kosztowała na początku ponad 5tys, czy nawet 6, teraz dealerzy Sigmy wyprzedają je za 1999,
podejrzewam że DP1 też szybko stanieje
a sampelki całkiem niezłe
Masz rację. Długo zastanawiałem się nad jej kupnem ale chciałem kompakcika, który jakością zdjęć wybija się na plus. Oglądałem mnóstwo sampli i rzeczywiście DP1 wiodła prym w jakości ponadto pasowała w moje potrzeby właściwie w 80%.
Co do ceny to tak jak z luksusowymi samchodami. One może nie biją specyfikacją ale ... mają w sobie to coś za co się płaci. Dla mnie odskocznia od Hi-Tec D3 czyli DP1 jak Leika z lat 80 to fajna zabawa, która jak widać niekiedy może zrealizować nawet jakiś poważny reportaż. Jednym zdaniem DP1 mogę podsumować w następujący sposób: Nienawidzę DP1 za jej ułomności ale kocham ją jednocześnie za te kilka zdjęć, które z niej wychodzą.
DP1 na pewno będzie nawet i połowę tańsza. W Polsce ma być sprzedawana za 2400PLN (!) czy znajdzie chętnych? Wątpię. Będzie to bardzo wąska grupa odbiorców. Dla mnie DP1 to aparacik, z którym chodzę wszędzie a do poważniejszych zadań D3 wraz z całym ekwipunkiem.
Pozdrawiam
Remek
andrzejek
18-05-2008, 20:13
Gdyby tylko ta Sigma miala obiektyw troche dluzszy niż te 28 mm (po cropie) , jakis w przedziale 45-35mm to jasnosc f=4 bym przebolal, i ten wolny autofocus też itp. itd. Oby sie dobrze sprzedawala, bo wtedy bedzie nadzieja na nowszą wersję, moze z dluzszą ogniskową i może jasniejszą.Taka prostota i minimalizm od dluzszego czasu coraz bardziej do mnie przemawia.I jak lekko sie chodzi)))
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Akurat w moim przypadku te 28mm jest idealne - lubię po prostu szeroki kąt (dlatego m.in. odrzuciłem G9 z 35 mm). Z tego co się orientuję (widziałem już kilka zdjęć tak wykonanych) ludzie instalują na DP1 konwertery zarówno makro jak i tele i uzyskują większą elastyczność. Ja nie próbowałem ale sampelki wyglądały dość obiecująco.
Pozdrawiam
Remek
http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/
No cóż, oceniłbym ją tak samo -> jakość zdjęć 9 a reszta na 7 albo nawet na 6 :)
Pozdrawiam
Remek
cypherdid
20-05-2008, 08:49
tu macie polską stronkę DP1 (http://dp1.pl/)
Czegos tu chyba nie roozumiem -- oswieccie mnie prosze.
Ta Sigma ma matryce rozmiarow APS-C, tak?! Do tego jeszcze Foveon, prawda?! Do tego zamontowany na stale obiektyw staloogniskowy. Co jak co, ale taki uklad powinien generowac naprawde swietne obrazki. A po samplach, to widac co najwyzej cos, czego bym sie spodziewal po zwyklym, wspolczesnym "głupku". Wiadomo -- to tez glupek, ale ta duza matryca oraz stalka na wejsciu, powinna naprawde rozkladac na lopatki. Tym czasem na sampelku z ISO 200 widze szum jak z ISO 800 w D200. Jak dla mnie to ten aparat jest raczej przykladem wyzszosci marketingowego belkotu (i klamstw), nad faktycznymi mozliwosciami i niewykorzystanymi technologiami.
Czegos tu chyba nie roozumiem -- oswieccie mnie prosze.
Ta Sigma ma matryce rozmiarow APS-C, tak?!
Nie, prawie APS-C :)
Do tego jeszcze Foveon, prawda?!
Prawda.
Do tego zamontowany na stale obiektyw staloogniskowy. Co jak co, ale taki uklad powinien generowac naprawde swietne obrazki.
Też prawda.
(..) Jak dla mnie to ten aparat jest raczej przykladem wyzszosci marketingowego belkotu (i klamstw), nad faktycznymi mozliwosciami i niewykorzystanymi technologiami.
Raczej tak, ale najpierw przeczytam sobie to, co 'właśnie' się pojawiło... http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/ :)
Nie, prawie APS-C :)Noo... a na polskiej stronie napisane, ze APS-C, a w glownych haslach, to nawet "Pierwszy na świecie aparat kompaktowy, wyposażony w pełnowymiarową matrycę.".
Dla większości fascynatow fotografii cyfrowych "pelnowymiarowa matryca" oznacza cos zgola odmiennego niz "prawie APS-C".
A to dupki! :[
Noo... a na polskiej stronie napisane, ze APS-C, a w glownych haslach, to nawet "Pierwszy na świecie aparat kompaktowy, wyposażony w pełnowymiarową matrycę.".
Bo ta matryca ma pełne wymiary, więc jest pełnowymiarowa, nie? :D
Dla większości fascynatow fotografii cyfrowych "pelnowymiarowa matryca" oznacza cos zgola odmiennego niz "prawie APS-C".
Ba! Dlatego też wolę mówić w miarę jednoznacznie - 'pełnoklatkowa' :)
Wiadomo od zawsze, że Foveony to crop x1,7, więc nie ma się czym podniecać.
To jest taki cyfrowy dalmierzyk do pykania landszaftów w RAW ze statywu. Jest cholernie ostry, nie ma mory, rozdzielczość jest dla każdego koloru taka sama, a do tego jest b. duża rozpiętość tonalna. Do czegokolwiek innego mz. średnio się toto nadaje - szumi, jest wolne, a bateria to kpina.
Bo ta matryca ma pełne wymiary, więc jest pełnowymiarowa, nie? :DA dupa tam, pelne wymiary! Ma 20,7 x 13,8. ;)
A dupa tam, pelne wymiary! Ma 20,7 x 13,8. ;)
No jak to, pełne 20 i siedem dziesiątych milimetra na 13 i osiem dziesiątych części milimetra. :D Niepełne 20,7 to na przykład 'prawie 20,7' ;-)
No jak to, pełne 20 i siedem dziesiątych milimetra na 13 i osiem dziesiątych części milimetra. :D Niepełne 20,7 to na przykład 'prawie 20,7' ;-)
:mrgreen:
Czornyj,
Bardzo dobrze to podsumowałeś. U mnie ten aparacik akurat będzie się spradzał ale ... nie ma co ukrywać nie jest to cud techniki. Tak jak napisał Stig - przy takich parametrach ten kompakcik powinien kłaść na kolana, a tak nie jest. Co do jakości obrazu to myślę, że jest jednak lepszy od innych kompakcików. Kupiłem go z czystej ciekawości, bo różnie ludzie pisali na jego temat i na temat nowej technologii. Teraz używam go w sytuacjach kiedy nie chcę brać dużego plecaka (a są takie sytuacje gdzie potrzebuję zrobić jedno dwa zdjęcia, za którymi muszę się nachodzic po kilka godzin w trudnych warunkach) - ot, mieści się "prawie" w kieszeni. A tak ... poza tym ... oczywiście prawdziwe lustro :)
Pozdrawiam
Remek
Ma 20,7 x 13,8. ;)
Foveony zawsze tyle miały - i od 2002 (SD 9) nic się w tej kwestii nie zmieniło ;)
U mnie ten aparacik akurat będzie się spradzał ale ... nie ma co ukrywać nie jest to cud techniki.
Smutna prawda jest taka, że Foveon to mała firma-uduś, która opracowała bardzo ciekawą technologię i niestety kompletnie nie ma kasiory na jej rozwój.
Foveony zawsze tyle miały - i od 2002 (SD 9) nic się w tej kwestii nie zmieniło ;)A lata mi to, ile mialy zawsze. Od "rewelacji", pt. "pełnowymiarowa matryca", oczekiwalbym czegos wiecej.
Foveony zawsze tyle miały - i od 2002 (SD 9) nic się w tej kwestii nie zmieniło ;)
Smutna prawda jest taka, że Foveon to mała firma-uduś, która opracowała bardzo ciekawą technologię i niestety kompletnie nie ma kasiory na jej rozwój.
Zgadza się. Niestety DP1 to wielce marketingowy wytrych Sigmy - przeniesienie w czasy retro (zobaczcie sobie jeszcze te gadżetym, futerał a la Leica itd.), zaprzeczenie obecnym trendom (im więcej pixeli tym lepiej) itd.. Tak na prawdę mając do czynienia z innym sprzętem łatwo było mi zaakceptować niedoskonałości tego aparatu. Jeśli jednak trafi on do rąki osoby początkującej, robiącej fotki ot, tak na wycieczkach krajoznawczych z szyby autobusu (a sprzedany będzie jako cud do robienia zajeb... zdjeć) to myślę, że nie będzie z niego wielkiego zadowolenia. Taka to prawda.
Pozdrawiam
Remek
Pawel Pawlak
20-05-2008, 11:34
w każdym razie kierując się argumentami które podał stig, spodziewałem się więcej po tym aparaciku i myślałem że zagości w mojej torbie. Tymczasem trochę rozczarował...
Tymczasem trochę rozczarował...
Mówi się trudno i dalej czeka się na Nikona SP-D, (mógłby być z Nikkorem-N 50/1.1 w kicie) :lol:
Pawel Pawlak
20-05-2008, 11:45
Mówi się trudno i dalej czeka się na Nikona SP-D, (mógłby być z Nikkorem-N 50/1.1 w kicie) :lol:
a może coś szerszego ? Oczywiści połączone z FXem z d3 ;)
a może coś szerszego
Racja, w sumie też wolałbym Nikkora-C 35/1.4 ;)
Uuuu... Teraz to sie rozmarzylem... ;) Takie cos jak ta Sigma, z matryca od D3, z 8 MP, coby szumy jeszcze bardziej zminimalizowac i z obiektywem nie zoom, ale takim rozwiazaniem, zeby mozna sobie skokowo przestawiac: 20, 50, 90 mm. :) Kilka 16 gigowych kart i mozna jechac w kazda podroz... Aaaa... I zeby jeszcze wodoszczelne bylo i aku starczalo na 2000 klatek.
Czegoś takiego jak opisałeś Stig szukałem ale niestety nie znalazłem :) Teraz modne jest uwalenie na matrycy wielkości paznokcia 20 milionów pixeli i zrobienie różowej obudowy a najlepiej to jeszcze obiektywu od 24 mm do 500mm. Dodałbym jeszcze do Twoich wymagań zdalne wyzwalanie i obracany wyświetlacz ale tak jak to było w starych poczciwych canonach serii G (np. G5, G6).
Pozdrawiam
Remek
Czegoś takiego jak opisałeś Stig szukałem ale niestety nie znalazłem :) No tez i napisalem, ze to moje marzenie... Prawde mowiac -- dalbym na taka zabawke nawet i kilka ladnych tysiecy. Wielu zdjec nie robie, bo rzadko chce mi sie zabierac torbe. A taka "zabaweczke" moglbym miec wlasciwie caly czas przy sobie. ;)
Dokładnie Stig myślałem o tym kupując Sigmę DP1. Teraz co prawda mam ją prawie zawsze przy sobie ale oczekiwałem od konstruktorów/mózgów Sigmy zdecydowanie więcej (po szumie jaki zrobiono). Podrzuciłem sampla Miecugowa i Sianeckiego (kilka postów wyżej) - pytanie konkursowe: ile zrobiłem strzałów zanim wyszło to jedno nieporuszone? :) Kurcze .... kilkanaście (!!!!) :) Najlepsze było to, że Sianecki chyba z dwa razy uśmiechał się do DP1 i .... strzeliłem nią zdjęcie wtedy kiedy już skończył się uśmiechać :) Chciałem mu powiedzieć "hej ... poczekaj ... bo ja mam Foveon'a - cutting edge technology" ale on miał co innego do roboty. Teraz DP1 używam do robienia statycznych obrazków :) - ..... raczej. A ... jeden plus DP1 i jej skromności -> przez 1 dzień nauczyłem się odległości hiperfocalnych dla poszczególnych przysłon podstawowych :) W D3 jakoś mi nie idzie za dużo kombinacji, szkieł, przysłon ... itd.
Pozdrawiam
Remek
http://www.dpreview.com/news/0805/08052301sigmacloseup.asp ;)
meliszipak
24-06-2008, 00:01
Widziałem i obmacałem aparacik. Jest świetny
Wizjer nakladany na sanki i kwadratowa osłona przeciwsłoneczna dodają uroku.
To krok w dobrą stronę.
Ja czekam na puchę podobnej wielkości, z równie dobrą matrycą, metalową, uszczelnioną
i na paluszki. Dwa kółka (czas przesłona ) i trzy tryby- M, P, S. Iso od 50, punktowy pomiar światła i fajnie rozłożone punkty af.
Obiektyw tak jak pisał Stig regulowany skokowo 30 -50 i 90mm z dobrą swiatłosiłą.
Do tego skórzany pokrowiec jak w ostatnim Olympusie.
Ech,ech. a może niech upakują te całą elektronikę do FM2 :)
Widziałem i obmacałem aparacik. Jest świetny
Na prawdę raczej bym się nie podniecał. Im dłużej go mam tym mniej używam :)
Pozdrawiam
Remek