Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Domyślnie DP1. Moze juz na PMA 2008?

Kazdy zapalony street'ciarz/dokument'ciarz w pogoni za niepozowanymi fotografiami na pewnym etapie pogoni potrzebuje kompaktowy aparat. I ja rowniez.

Na dzien dzisiejszy tak naprawde jedynym wyborem wydaje sie byc RICOH GR DIGITAL II, ktory jednak nie oferuje niczego rewolucyjnego na rynku. I przyznam ze idac na kompromis mialem juz skladac zamowienie, az tu nagle......

....ze stajni Sigmy po dluuugim okresie milczenia pojawia sie przelomowa informacja (TEJZE TRESCI) dotyczaca niedoszlego projektu Sigmy DP1.

I teraz pytanie jak myslicie co jest prawdzicym celem wypuszczenia tej informacji?

Czy Sigma chce powstrzymac czesc potencjalnych klientow Ricoh'a przed zakupem, dajac sobie wiecej czasu na budowe DP1? Ponad 2 lata to za malo?

Czy warto czekac dluzej na DP1?

Wiem ze rynek nie jest przewidywalny ale mysl o p&s z sensorem z dslr kusi.

Sam nie wiem.... jakies pomysly?

wojteh
    Gość

Domyślnie

wydaje mi się ze ważny jest zastosowany sensor - ten w sigmie jest wyjątkowy i bardzo duży wiec zdjęcia mogą być bardzo wyjątkowe - ricoh - to tak naprawdę zwykły kompakt - ja stosowałem przez pewien czas canona g9 - wydaje mi się ze jest równie dobry a może nawet lepszy
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 07-12-2007 o 18:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rothar Zobacz posta
    Na dzien dzisiejszy tak naprawde jedynym wyborem wydaje sie byc RICOH GR DIGITAL II, ktory jednak nie oferuje niczego rewolucyjnego na rynku. I przyznam ze idac na kompromis mialem juz skladac zamowienie, az tu nagle......
    a dlaczego Ricoh GX 100 wogóle odpada?
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ponoć Ricoh szumi jak Kampinos. Swoją drogą, jeśli do tej sigmy nie będzie można podpiąć wizjera jak w Ricohu, to padaka :/

Domyślnie

Wiem, że finansowo, to chyba inne rejony, ale może coś takiego:

http://www.leica-camera.co.uk/photog...tem/digilux_3/
    http://www.leica-camera.co.uk/photography/m_system/m8/

Laik na ulicy nie powinien się przestraszyć, a sprzęt bardzo fachowy plus wymienna optyka na najwyższym poziomie.

Ewentualnie może coś z tej stajni:

http://www.contaxusa.com/product.asp?itemnum=110002

Nie wiem jakie robią matryce, ale w analogu to była naprawdę świetna firma.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Duzo sie zastanawialem nad ta Sigma. NIestety mimo tego info oficjalnego to nie wiadomo jak bedzie z tym kompaktem. Glowna zaleta matrycy APS-C w kompakcie to jak dla mnie mozliwosc uzyskania malej glebi. Obiektyw w tej sigmie to F4, czyli cieniutko dla plytkiej glebi.
    Dalej, wieksza matryca, lepsza praca na wszystkich czulosciach. O ile pamietam to Foveon bardzo slabo radzi sobie przy wyzszych ISO.
    Nie wiem wiec tak naprawde jakie zostaja zalety tego APS-C, ile bedzie to kosztowac no i czy albo w ogole kiedy ta Sigma pojawi sie na rynku.
    Ja wybralem Ricoha, fakt, jest to tak naprawde zwykly kompakt, ale przynajmniej obiektyw F2.4. Szumi mocno, jak kazda mala matryca, podoba mi sie jednak brak ingerencji softu aparatu w plik wyjsciowy (nie mamy papki od odszumiania). RAW tez jest. Glowna cecha pozytywna Ricocha jest chyba jednak swietna obsluga z dwoma kolkami sterujacymi,z ktorych jedno mozna jeszcze wciskac. Zewnetrzny wizjer tez jest genialny.
    NIestety to wszystko sporo kosztuje i nalezy sie dobrze zastanowic czy jego plusy sa warte wysokiej ceny.
    D70, GRD, FM2, Wyniki

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Temat odgrzebuje zeby nie zakladac nowego bo nie widze sensu to co mam dla Was pasuje do tego -> czyli...

Sigma DP1 pojawila sie w koncu [i to chyba juz w swej 3ciej wersji, ale wyglada na to ze ostatecznej ] na PMA2008 - koledzy z dpreview mieli szanse przytulic sie na dluzej do tego aparatu i dzieki temu juz teraz mozna obejrzec previewiowa galerie

http://www.dpreview.com/gallery/sigmadp1_preview/

Domyślnie

Cóż, ten aparat może poważnie skopać mi tyłek i uderzyć po kieszeni. Mniam!
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

czekam na cene jej , sample wygladaja obiecujaco
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

zdjęcia bardzo dobre, ciekawe ile będzie kosztować. Jak będzie dostępny wizjer na sanki i cena będzie przystępna to będzie to bardzo ciekawa oferta.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów