Zobacz pełną wersję : Statyw do Nikona D80 do 350zł?
Niby Nikt
05-12-2007, 02:38
Hey:] Od dawna maltretuję rodziców, żeby mi sprezentowali statyw. Wreszcie się doczekałam i na gwiazdkę Mikołaj przyniesie mi statyw:p
Mimo, że na razie mam tylko D80tkę i kit to przymierzam się do jakiegoś telezoomu, który będzie ważył trochę więcej niż kit, dlatego szukam jakiegoś stabilnego statywu, z sensownym udźwigiem (ok.3-4kg). Ponadto byłoby fajnie gdyby statywik nie był makabrycznie ciężki, bo jestem drobną kobitką:p Poza tym, pprzydałoby mi się coś co w najniższym ustawieniu nada się jako tako do makro, a w maksymalnym ustawieniu będzie miało ok 155-160cm (krajobrazy). Przejrzałam w necie różne statywy i nei wiem, na co się zdecydować. Myślałam o czymś Velbona z serii Sherpa, np. Velbon Sherpa 600 R/F, Velbon Sherpa 750 R/F, Velbon Sherpa 550R. A może polecice coś innej firmy w podobnej cenie? A co sądzicie o Slikach? Lepsze od Velbonów? Domyślam się, że warto byłoby kupić Manfrotto, ale póki co na takei cacko mnie nie stać:(
Będę wdzięczna za mozliwie szybko odpowiedź ponieważ rodzice chcieliby uniknąć świątecznego szału w sklepach i kupić prezent jak najszybciej:p
Pozdrawiam przedświątecznie:)
Pytanie tylko, jaką głowicę była by dla ciebie lepsza.
Czy pasuje ci taka 3D?
A może kulowa?
W tym wymiarze cenowym proponowałbym nogi Goldphoto (ok. 150-200 zł) + głowica wedle uznania (od. 90 wzwyż).
Statywy Godlphoto to kopie Manfrotto i możesz o nich poczytać na forum.
Miałem Sherpę 600r - ukradli mi :( bardzo fajny statyw za stosunkowo małą kasę (300zł). Dosyć stabilny, bez problemu radzi sobie z body + obiektywem masy N18-70. Z telezoomami może być różnie, ale myślę, że takiej Sigmie 70-300 powinien dać radę :)
Mam Slika 500DX - solidniej zbudowany niż Sherpa, inna głowica 3D - IMO dokładniejsza i lepiej wykonana. Większa waga od sherpy o ok 400 gram, ale poczucie, że aparat stoi na czymś stabilnym całkowicie to rekompensuje ;) Ogólnie jestem bardziej zadowolony ze Slika niż z Sherpy - IMO warto dopłacić te 100zł różnicy, za całkokształt i z tego względu, że przy Slik wytrzyma też cięższe szkła jak np. Sigma 70-200/2.8 gdzie Velbon już będzie się trząsł ;)
Goldphoto nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia jeśli chodzi o jakość wykonania - jednak jest to KOPIA Manfrotto a nie oryginał - zresza czego można się spodziewać za taką kasę - nia ma cudów ;)
Witam
Mam taki z Allegro za 329zl kopia Manfrotto. Sproawuje sie swietnie i stabilnie nawet przy zalozonym D70s ze szklem 80-200/2,8 ( ok 2 kg sam obiektyw ) trzyma sie stabilnie i nawet nie drgnie. Mozna glowice w statywie zalozyc od dolu i robic makro. Niestety jedyna wada ( chociaz czy to wada ) tego statywu jest waga ok 4,5kg no ale wlasnie dzieki temu jest stabilny :) i jak to sie mowi - kazdy statyw jest za lekki zeby go uzywać a za ciezki zeby go nosic. Jak chcesz to moge Ci na PW podeslac linka do aukcji z tym statywem albo jak chcesz obiejzec to gdzies w wawie mozemy sie ustawic na prezentacje :)
Don_Pedro_123
05-12-2007, 12:59
Witaj.
Proponuję Ci statyw BILORA 1122 - używam go i jestem zadowolony. Stabilny, wysoki, z odwracaną kolumną. Do tego przyzwoita cena: w fotobis.pl 259 zł z przesyłką. Więcej szczegółów: strona producenta (http://www.bilora.de/en/index.php?area=1&p=static&page=e-professionalpods)
Ja mam Sherpe 600 i jak dla mnie jest super
Wymieniłem tylko głowicę na kulową bo ta orginalna mi nie pasowała:-D
Sloniacz
05-12-2007, 14:04
ja też mam Sherpe 600 i jestem bardzo zadowolony - minimalna wysokość 29cm odwracana głowica - i waży 2 kg - może na profesjonalne jasne zoomy za lekki ale dla amatora to optymalny wybór (ponoć max obciążenie 4kg) . Jak kupisz taki 4kg to nigdzie ci się go nie zechce zabierać. Na Allegro 300zł z pokrowcem
Do mnie właśnie dotarł GoldPhoto (nogi YH423C i głowica YH410). Pierwsze wrażenia pozytywne. Ciężki jest, ale nie do przesady. Na forum jest test takiego zestawu.
Niby Nikt
05-12-2007, 15:32
Hmmm, rozumiem, że gdyby tak do D80tki przypiąć Sigmę 70-300, albo coś cięższego np. Sigmę 150/2.8 to Velbon nie da rady, tak? Na razie mam tylko kitowego Nikkora 18-70 ale z czasem kupię coś dłuższego, dlatego wolałabym kupić teraz tripod który to utrzyma zamiast kupować teraz jeden statyw a potem drugi... Jakoś te GoldPhoto mnie nie przekonują:( nie wiem sama czemu... To może faktycznie ten Slik 500DX... Ech, sama nei wiem no:( Może ktoś zaproponuje mi jeszcze coś innego?:)
Sherpa z nikonem D50 + 70-210 (nie pamiętam ile waży ale około 600-700g) i metzem (około 0,5kg) radzi sobie bardzo dobrze, więc z wymienionymi sigmami na pewno nie będzie problemu
kronos28
05-12-2007, 16:08
Hmmm, rozumiem, że gdyby tak do D80tki przypiąć Sigmę 70-300, albo coś cięższego np. Sigmę 150/2.8 to Velbon nie da rady, tak? Na razie mam tylko kitowego Nikkora 18-70 ale z czasem kupię coś dłuższego, dlatego wolałabym kupić teraz tripod który to utrzyma zamiast kupować teraz jeden statyw a potem drugi... Jakoś te GoldPhoto mnie nie przekonują:( nie wiem sama czemu... To może faktycznie ten Slik 500DX... Ech, sama nei wiem no:( Może ktoś zaproponuje mi jeszcze coś innego?:)
do cięższego zestawu ewidentnie GoldPhoto bo nic stabilniejszego i cięższego w takiej cenie nie znajdziesz - głowice można kupić manfrotto, bo te GP są cienkie... Nogi Goldphoto są ok
Niby Nikt
05-12-2007, 20:06
Hmmm... Czyli większość poleca albo tripod GoldPhoto + głowicą GoldPhoto lub MF. Patrzyłam na te nogi GoldPhoto YH324 i na zdjęciach wygląda ok. A jeśli zdecydowałabym się trochę dołożyć i kupić głowicę MF, to jaką polecacie? Przede wszystkim, nie wiem czy lepsza zwykła 3D czy może kulowa?
Znalazłam MF 484 kulową za 145zł. Co o niej sądzicie? Czy może ktoś ją ma/miał/oglądał?
Jedna ważna rzecz - czy można dopasować dowolne nogi do dowolnej głowicy? Nie mam o tym pojęcia, bo wcześniej miałam do czynienia z gotowymi zestawami, więc wszystko po prostu 'musiało' pasować.
soldering
05-12-2007, 20:40
A co powiecie na ten statyw
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stevesforums.com/forums/attachment.php?id=22289)
źródło (http://www.stevesforums.com/forums/attachment.php?id=22288)
źródło (http://www.stevesforums.com/forums/attachment.php?id=22291)
http://www.amvona.com/?page=shop/flypage&category_id=89769b2f73d9d7e940440e867abba4d0&product_id=2020
lub
http://www.wholesaledigital.co.za/dyna858cl.htm
Mam mozliwosc kupienia nowki za dobra cene.
Jezeliktos chce mozna tanio wyrwac na Ebayu:
http://search-desc.ebay.com/at-858CL_W0QQampq3bsspagenameZhQ3ahQ3aadvsearchQ3aUSQ QcatrefZC5QQfbdZ1QQfclZ3QQflocZ1QQfposZ92804QQfrom ZR6QQfrppZ200QQfsooZ1QQfsopZ1QQftrtZ1QQftrvZ1QQfts Z2QQpfidZ0QQsacatZQ2d1QQsacurZ0QQsadisZ200QQsargnZ Q2d1QQsaslZamvonaQ2ecomQQsaslcZ0QQsaslopZ1QQsatitl eZatQ2d858CLQQsofocusZbs
hmmmm.....
Bawiłem się VELBON-em SHERPA 600 R i zrobił na mnie dość duże wrażenie, co do Goldphoto to głowic osobiście nie polecam, nie wiem jak inni , ale ja miałem ogromne problemy z YH401 (głowica kulowa), co do samych nóg....mam mieszane uczucia. Można się rozglądnąć za używkami Manfrotto, ja swoja frotkę 055 B kupiłem za 320 zł(ych), Jeśli rozważasz kupno tylko nowego statywu to osobiście tą sherpę bym Ci polecił, ponieważ zbiera bardzo dobre komentarze .Poszukaj na forum jak sprawują się nogi Goldphoto i ewentualnie dokup sobie jakąś głowice Manfrotto.
Pozdrawiam
Michaił Ptero
www.ptero.fotolog.pl
kronos28
05-12-2007, 21:33
A jeśli zdecydowałabym się trochę dołożyć i kupić głowicę MF, to jaką polecacie? Przede wszystkim, nie wiem czy lepsza zwykła 3D czy może kulowa?
to nie o to chodzi ze głowica 3D jest "zwykła" a kulowa jakaś specjalistyczna. To jest tak że każdy rodzaj glowicy nadaje sie do innego rodzaju fotografii.
Znalazłam MF 484 kulową za 145zł. Co o niej sądzicie? Czy może ktoś ją ma/miał/oglądał?
484 jest troche za lekka i za mała dla cięższego zestawu. 486RC2 jest lepsza jak już kulowa
Jedna ważna rzecz - czy można dopasować dowolne nogi do dowolnej głowicy? Nie mam o tym pojęcia, bo wcześniej miałam do czynienia z gotowymi zestawami, więc wszystko po prostu 'musiało' pasować.
W zasadzie tak np nogi GP bedą bez problemu sie zgadzać z głowicami MF
Głowice Manfrotto też pasują do sherpy
Wiem bo kupiłem 486 i pasuje
Niby Nikt
08-12-2007, 18:58
Troszkę się porozglądałam i jakoś teraz jestem bardziej skłonna kupić nogi i głowicę goldphoto. Głowice Manfrotto są niestety ciut za drogie:( Może kiedyś... Ale wiecie co, polecaliście mi głowicę GoldPhoto YH410 a co sądzicie o YH420 i YH430 (kulowa)? Ta kulowa i YH410 mają takei samo obciążenie (6kg) choć kulowa waży o 0.5 kg mniej. Natomiast YH420 ma obciążenie 7.5 kg ale przy tym waży 1.5 kg:( W sumie wolałabym kulę, ale jakoś strasznie 'delikatnie' mi wygląda ta YH430. A jakie jest Wasze zdanie?
kronos28
08-12-2007, 20:45
430 nie jest delikatna - to kopia MF 486RC2. Problem leży w zapięciu płytki - ten dzyndzel zatrzaskujący płytkę w głowicy trza co jakiś czas dokręcić bo się odkręca... płynnośc ruchu gorsza niż w MF - no ale to nie MF, tak w zasadzie jak komu to nie bedzie przeszkadzać to moze być...
Niby Nikt
09-12-2007, 19:43
Czyli powiedzmy, że ta YH430 jest ok, oprócz tego felernego zapięcia. Rozumiem, że wymieninie płytki nic nie da? Bo powiedzmy, że ta kulowa GoldPhoto najbardziej by mi pasowała, bo: 1.jest lżejsza, 2. jest bardziej 'ruchliwa' i byłabym bardziej skłonna kupić tą niż te 3D.
Kulowa czy 3D to kwestia zastosowań i gustu uzywającego. Oba typy, w tej klasie cenowej, są godne polecenia.
VELBON SHERPA 600 R,
Naprawdę się sprawdza solidny, dobrze wykonany.. no i w przystępnej cenie!
POLECAM!
pozdrawiam,
tomek,
No to ja się dopiszę do tematu.
Co post, to nowa opinia i ja mam już #%#^(*@#@& w głowie.
Zdecyduje się chyba na jeden z trzech:
Velbona Sherpa 750 R
Slik PRO 340DX
albo Goldphoto YH324
Który byście polecili?
Nie powiem, że nie chcę zbyt dużo wydać i najtaniej wychodzi Goldphoto, ale ze względu na różne opinie o tym statywie, chciałbym zasięgnąć waszej rady.
Jest jeszcze statyw Manfrotto 190B o którym też nic nie wiem.
Czy jest wart świeczki?
Jeśli chodzi o slika to zainteresuj się modelami od 400DX wzwyż. 340DX sam rozważałem, ale po krótkim teście z D50 okazał się za mało stabilny - IMO to statyw pod zaawansowane kompakty, a nie lustra.
Sherpa 750 ma korbkę co też nie jest IMO najtrafniejszym rozwiązaniem, o wiele lepszym jest w sherpie 600r gdzie kolumna zakrecana jest na srube motylkową (oczywiście w plastikowej osłonie :) ) - to rozwiązanie napewno będzie się mniej gibać niż kolumna z korbką.
O Goldphoto wiesz już co myślę ;)
Brałbym Sherpę 600 lub dołożył do slika 400/500DX
A o tym Manfrotto 190 B coś możesz powiedzieć?
Czyli powiedzmy, że ta YH430 jest ok, oprócz tego felernego zapięcia. Rozumiem, że wymieninie płytki nic nie da? Bo powiedzmy, że ta kulowa GoldPhoto najbardziej by mi pasowała, bo: 1.jest lżejsza, 2. jest bardziej 'ruchliwa' i byłabym bardziej skłonna kupić tą niż te 3D.
Kup od razu manfrotto bo i tak za jakiś czas wymienisz
Ja już od kilku osób słyszałem że głowice kulowe goldphoto nie są najlepsze
A o tym Manfrotto 190 B coś możesz powiedzieć?
Lżejszy niższy i ma mniejszy udźwig niż 055, a jakościowo na pewno lepszy od sherpy, chociaż parametry podobne
Czyli warto za używanego Manfrotto 190 dać 240 zł?
Połowa ceny sklepowej więc cena jest niezła
Wszystko teraz zależy od twoich potrzeb, ja mam sherpe 600 więc mnie by się nie opłacało zmieniać na ten model, jeśli już to na 055
Pozdrawiam
Ale ja nie mam żadnego, więc chyba byłaby to niezła oferta.
Niestety, głowicy którą licytowałem niestety nie wygrałem-szkoda.
qamil_d_dg
11-12-2007, 23:54
Ja używam Velbona Sherpa 750R i przy D70 z obiektywem 70-300 Nikon wszystko gra
Ale ja nie mam żadnego, więc chyba byłaby to niezła oferta.
Niestety, głowicy którą licytowałem niestety nie wygrałem-szkoda.
Jak ja bym nie miał żadnego statywu to za taką cenę na pewno bym kupił tą 190
Do twoich szkieł i tak będzie aż za dobra:mrgreen: i masz ponad pół kilo mniej do dźwigania. 055 waży 2,4kg a ten 1,8kg
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o slika to zainteresuj się modelami od 400DX wzwyż. 340DX sam rozważałem, ale po krótkim teście z D50 okazał się za mało stabilny - IMO to statyw pod zaawansowane kompakty, a nie lustra.
[...]
Ja używam 300DX Able i niestety nie mogę się zgodzić z powyższą opinią. Na prawdę solidny statyw, cięższy od 340DX. Jako jedyny z tej serii Slików nie ma zatrzasków, tylko motylki. Pamiętam, że jak szukałem statywu to macałem różne, m.in Firsta Opticum czy jakoś tak. Wszystkie wydawały mi się spoko, ale po krótkiej zabawie Slikiem poszedłem jeszcze raz z ciekawości obejrzeć tego Firsta. Teraz już widzę różnice :)
Mini, nie wiem, czy wybierasz się dziś focić, ale jeżeli się spotkamy to będę miał moje GoldPhoto ze sobą.
Ja używam 300DX Able i niestety nie mogę się zgodzić z powyższą opinią. Na prawdę solidny statyw, cięższy od 340DX. Jako jedyny z tej serii Slików nie ma zatrzasków, tylko motylki. Pamiętam, że jak szukałem statywu to macałem różne, m.in Firsta Opticum czy jakoś tak. Wszystkie wydawały mi się spoko, ale po krótkiej zabawie Slikiem poszedłem jeszcze raz z ciekawości obejrzeć tego Firsta. Teraz już widzę różnice :)
W sumie przyznam ci rację - myślałem, że seria x00DX Slika zaczyna się od 400DX a nie 300DX, a z tego co widzę wykonanie 300DX jest podobne do 400DX, a i swoje waży :)
Mini, nie wiem, czy wybierasz się dziś focić, ale jeżeli się spotkamy to będę miał moje GoldPhoto ze sobą.
Jestem teraz na uczelni, więc tak na szybko.
Zapomniałem, że dziś wyjście, ale postaram się wpaść.
Muszę tylko sprawdzić o której.
Będę ci bardzo wdzięczny jeśli weźmiesz go ze sobą.
Ja mam już zawroty głowy.
Z jednej strony żal mi wydać tyle kasy na statyw (velbon sherpa 750), z drugiej nie chciałbym, żeby rozleciał się po roku.
Gdybym kupił GP starczyło bi mi jeszcze na torbę i może na Polarka.
A tak, to już tylko statyw i to z głowicą która mi średnio odpowiada.
Dziś jak dam radę wpadne na plenerek i oblukam.
pozdr.
Mam pytanko, trochę offtop, ale cóż.
Czy ktoś z was słyszał o statywie Velbon Sherpa 750N (nie mylić z Velbon Sherpa 750R), bo znalazłem taki na allegro, ale nic o nim nie wiem.
Zastanawiam się, czym różni się od wersji z "R" na końcu.
Z tego co pamiętam to N ma inne zakończenia nóg, tu są końcówki na płasko, a w R na półokrągło
Ta wersja "N" wygląda tak:
źródło (http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/281/95/47/281954742)
Zobacz to
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=823
Wojteksw
16-12-2007, 17:16
Witam! Zastanawiam się nad kupnem statywu, znalazłem ciekawy marki Slik. Czy Ktoś ma taki lub wie co jest wart statyw SLIK PRO 330DX . Nadmieniam, że statyw będzie wykorzystywany do pieszych wędrówek po górach. Dla D80 + 18-200VR lub 70-300VR a więc ciężar niewielki. Wiem, że statywy stabilne mają wagę odpowiednią ale nie chcę targać ciężaru. Cena tego zestawu jest bardzo przystępna 279 zł http://www.allegro.pl/item280342708_...owy_f_vat.html
No i kupiłem.
Padło na Velbona Sherpę 750 N.
Różnicy pomiędzy wer. R, a N nie wiedzę.
Na razie dopiero go rozpakowałem i patrzę co i jak.
Niestety, nie było instrukcji :(
Może jakiś posiadacz podobnego statywu, mógłby przesłać mi na maila instrukcję, albo chociaż napiszę jak zdejmuję się głowicę :oops: (bo chyba się zdejmuje ?)
Przytrzymujesz kolumnę centralną i odkręcasz :)
Niby Nikt
19-12-2007, 01:01
Ponieważ pytałam Was o porady odnośnie statywu pomyślałam, że powiem na co ostatecznie się zdecydowałam:D Zamówiłam kilka godzin temu nogi GoldPhoto YH324 i do tego głowicę MF804RC2. Cały zestawik wyniósł mnie w końcu więcej niż chciałam wydać, ale łaskawy Mikołaj wyraził na to zgodę:p Obawiam się jedynie, że prezent nie dotrze na czas przezd Gwiazdką:(
Ponieważ pytałam Was o porady odnośnie statywu pomyślałam, że powiem na co ostatecznie się zdecydowałam:D Zamówiłam kilka godzin temu nogi GoldPhoto YH324 i do tego głowicę MF804RC2. Cały zestawik wyniósł mnie w końcu więcej niż chciałam wydać, ale łaskawy Mikołaj wyraził na to zgodę:p Obawiam się jedynie, że prezent nie dotrze na czas przezd Gwiazdką:(
Bardzo dobry wybór. Głowica MF działa bardziej precyzyjnie, co ma kapitalne znaczenie przy ustawianiu kadrów.
No i po paru dniach mogę powiedzieć coś więcej.
Ogólnie, jest naprawdę spoko.
Głowica jest taka, jaką chciałem, więc nie mam potrzeby wymiany.
Tylko, że zgubiłem zatyczkę od "rączki", która znajdowała się na korbce zmiany wysokości (ciężko to opisać) i teraz ta "rączka" ciągle mi spada.
Myślałem, żeby przykleić to na kropelkę, ale nie wiem, czy plastik z metalem się połączą, a poza tym, ta końcówka będzie nieruchoma, a powinna się kręcić.
Poza tym drobnym mankamentem, jest jeszcze jedna rzecz, ktora mnie trochę drażni (ale to pewnie dlatego, że przyzwyczaiłem się do starego statywu), a konkretnie, chodzi o to, że w starym statywie, zmieniając rozstaw jednej nogi, zmieniał się rozstaw wszystkich, a w tym trzeba każdą nogę ustawiać pojedynczo (tak naprawdę to raczej zaleta, ale póki się nie przyzwyczaję, trochę mi to przeszkadza).
No i ostatnia rzecz, to brak poziomicy.
Pewnie w żadnym z tych l"epsiejszych" statywów nie ma głowicy, ale widzę, że jednak by się przydała.
Reasumując, mogę szczerze polecić ten statyw.
Jest naprawdę bardzo fajny.
Bartello
14-01-2008, 15:12
Hej.
Mozna wiedziec jak oceniasz w/w zestaw? Sprawuje sie dobrze? czy cos moze denerwuje ? Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem dokladnie tego samego sprzetu. Nogi Goldphoto a glowice MF i bardziej jestem przekonany do 3D.
dzieki za odp
Dziś dostałem info od Foto-techniki.
Pytałem, ile kosztuje taka gałka pokrętła + zawleczka (jak to mi wyjaśnili) o lekki szok.
20 zł + przesyłka za pobraniem, czyli licząc ok. 30 zł za kawałek plastiku.
Stonebreaker
01-01-2009, 19:51
witam, pozwolę sobie odświeżyć:
jak myślicie, czy velbon sherpa 600r lub slik pro 400/500 dx będą stabilne przy obciążeniu zestawem: jasne tele w klimacie n70-200 2.8 + d80 z gripem, którego nie chce mi się odpinać + ewentualnie czasami sb-800,
czy w tym wypadku lepiej zainwestować w manfrotto? (jeśli tak, to czy 190xprob + 804rc2 wystarczy? jakość na pewno o niebo lepsza, ale parametry wydają mi się podobne)
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
k.
Polsar74
01-01-2009, 20:35
czy będą stabilne przy obciążeniu zestawem: jasne tele w klimacie n70-200 2.8 + d80 z gripem, którego nie chce mi się odpinać + ewentualnie czasami sb-800,
k.
Grip wprowadza jednak sporo de-stabilizacji do takiego zestawu - radzę odpinać
Pzdrw
Grip wprowadza jednak sporo de-stabilizacji do takiego zestawu - radzę odpinać
Pzdrw
W konfiguracji jak wyżej (n70-200 2.8 + d80), do statywu mocowany będzie obiektyw, więc grip nie ma większego znaczenia.
Sherpa niestety raczej stabilna nie będzie. Już o tym kiedyś pisałem. Miałem sherpę 750 i po podpięciu D70s z podpiętą sigmą 70-200 i sb-600 ten statyw trząsł się jak osika. Pomyśl może o jakimś Goldphoto. Może już lepiej ten Silk czy Goldphoto
a może Benro? imho bardzo stabilne
Stonebreaker
06-01-2009, 03:02
dziękuję wam bardzo za opinie.
miałem dziś możliwość porównania sherpy i różnych slików, skończy się na pro 500dx.
700 spora i ciężka (dużo chodzę z aparatem), sherpa faktycznie do lżejszych zestawów, poza tym nie podoba mi się głowica.
nie odczuwam też wybitnej potrzeby fotografowania znad tłumu ;) wysokość slika 500 całkiem mi odpowiada. (a mam 190)
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
k.
Tylko, że zgubiłem zatyczkę od "rączki", która znajdowała się na korbce zmiany wysokości (ciężko to opisać) i teraz ta "rączka" ciągle mi spada.
Ostatnio chyba benro zgubiles ;D
Masz refleks. To już z 6 miesięcy. Zdążyłem już drugi taki sam kupić i odziwo jeszcze go mam!
mam refleks :D nie czytam kazdego watka i nie jestem tu nawet 6 miesiecy :D ale czytalem twoj watek o tym jak zgubiles statyw i bardzo mnie to dziwi ze mozna zgubic sprzet za pewnie nie mala kase bo z 400zl napewno :D
Hej,
Nie mogę się doszukać jaka jest max. wysokość slika 340dx po rozłożeniu razem z głowicą (na stronie producenta podają chyba bez głowicy).
Zastanawiam się pomiędzy tym slikiem a sherpą 600R.
Ja mam wrażenie, że ta wysokość jest z głowicą.
Na tym obrazku zresztą to dobrze widać-głowica jest.
źródło (http://www.slik.com/e/p9.jpg)
Hmm,
No to slik 330dx na wysokość by stykał.
Pytanie czy ktoś porównywał slika 33dx z sherpą 600r?
Zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma.
Dodam, że chodzi mi o stabilność...
gdybym mial kupowac sherpe600 a slka 330 wybral bym sherpe, gdybym jednak chcial slika to dolozyl bym do 500dx, ale znowu w cenie 500dx wziolbym benro a257 + bh-1 :)
bialogardzianin
27-03-2009, 16:38
Pytanie tylko, jaką głowicę była by dla ciebie lepsza.
Czy pasuje ci taka 3D?
A może kulowa?
W tym wymiarze cenowym proponowałbym nogi Goldphoto (ok. 150-200 zł) + głowica wedle uznania (od. 90 wzwyż).
Statywy Godlphoto to kopie Manfrotto i możesz o nich poczytać na forum.
popieram, sam tak mam i jest OK
jak myślicie, czy velbon sherpa 600r lub slik pro 400/500 dx będą stabilne przy obciążeniu zestawem: jasne tele w klimacie n70-200 2.8 + d80 z gripem, którego nie chce mi się odpinać + ewentualnie czasami sb-800,
czy w tym wypadku lepiej zainwestować w manfrotto? (jeśli tak, to czy 190xprob + 804rc2 wystarczy? jakość na pewno o niebo lepsza, ale parametry wydają mi się podobne)
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
k.
ja używam 600 R plus D200 z gripem i 80-400, bez problemu :) oczywiście mocowanie do uchwytu szkła. Niestety na dużym wietrze nie pomaga nic na wibracje.