Zobacz pełną wersję : Pytanie o Nikona D70
Ranger80pl
05-12-2007, 01:08
Mam okazję kupić Nikona D70 o przebiegu 52 tysięcy zdjęć. Mam w związku z tym aparatem dwa pytania
Pierwsze: Jakie problemy mogą się pojawić w tym aparacie i przy ilu zdjęciach mogą się zacząć? Jakie części się zużywają?
Drugie to pytanie o obiektywy:
Słyszałem, że do Nikonów cyfrowych pasują obiektywy ze starych modeli Nikona, problem polega na tym, że nie wiem czy podłączę do D70 dowolny stary obiektyw czy są tu też jakieś standardy i drugi dość istotny problem polega na tym, że podobno przy zamontowaniu starego obiektywu na zdjęciach wychodzi czarna obwódka... Nie jest to zbyt piękna perspektywa a silikonem go nie zamierzam uszczelniać:)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc:)
1. D70 z takim przebiegiem raczej bym nie polecal, moze w kazdej chwili migawka zdechnac. Chyba, ze za jakies 200-300 zlotych, bo wymiana migawki to jakies 600-700 z tego co sie orientuje.
W okolicy 1000 mozna kipic D70 ze znacznie mniejszym przebiegiem.
2. Pasuja wszystkie obiektywy od Ai wzwyz, jednak z obiektywami manualnymi nie bedzie Ci dzialac pomiar swiatla.
Obiektywy non-Ai moga uszkodzic lustro.
cyrusvirus
05-12-2007, 01:48
przy zamontowaniu starego obiektywu na zdjęciach wychodzi czarna obwódka... Nie jest to zbyt piękna perspektywa a silikonem go nie zamierzam uszczelniać:)
Bynajmniej nie chodzi o to ;)
Starsze obiektywy Nikona oczywiście można podpiąć, na 90% jestem pewny że nawet te manualne (Nikon chyba nie zmieniał standardów mocowania co chyba miało miejsce w Canonie). Natomiast wszystkie z AutoFocusem będą jak najbardziej chodziły.
Przebieg... niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą
Proszę bardzo. Wystarczy poszukać u źródła: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=19075&p_created=1158053186&p_sid=JycZfqSi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD00MSZwX3Byb2RzPTU0NCZwX2NhdHM9MjQxJnBfcHY 9MS41NDQmcF9jdj0xLjI0MSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlc nMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
Ranger80pl
05-12-2007, 11:33
404 Not Found:
The URL requested was not found on this server.
Server id: 9->10
Ranger80pl
05-12-2007, 11:33
:mrgreen:
Ranger80pl
05-12-2007, 11:37
Bardzo dziękuję. Pytanie o żywotność sprzętu pozostaje nadal otwarte, aktualne opinie są dość katastroficzne i spowodowały, że kupię raczej nowego D40. Jednak co nowy to nowy, nie lizany i w ogóle:)
To sprawdz bardzo dokladnie tego D40 zanim kupisz, bo na 3 znajomych co kupili 2 egzemplarze mialy dziury w matrycy w postaci martwych pikseli, widac to jak zrobisz zoom 200% :]
Bardzo dziękuję. Pytanie o żywotność sprzętu pozostaje nadal otwarte, aktualne opinie są dość katastroficzne i spowodowały, że kupię raczej nowego D40. Jednak co nowy to nowy, nie lizany i w ogóle:)
Poczytaj na forum zanim kupisz D40 bo będziesz żałować - i nie mówię o tym co Zaziel, chociaż ma rację. Chodzi o AF itp.... Lepiej kup używkę (z mniejszym przebiegiem) D70/s, D50, a może nawet D80 bo ceny lecą....
Ranger80pl
05-12-2007, 22:00
Z tego co widzę, trzeba zacisnąć pasa i kupić coś lepszego bo w tej cenie co chciałem wydać (około 1500 zł) nic ciekawego nie ma... W żadnej marce...
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=43249
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=43060
Ten drugi zestaw już całkiem całkiem. Więc spoko coś znajdziesz.
Z tego co widzę, trzeba zacisnąć pasa i kupić coś lepszego bo w tej cenie co chciałem wydać (około 1500 zł) nic ciekawego nie ma... W żadnej marce...
Za tyle spokojnie kupisz D50 lub D70s z niedużym przebiegiem. Rozejrzyj się na naszej giełdzie. Co rusz coś się trafia. Osobiście wolałbym D70s (bo sam taki mam). Wszystkie szkła działają oprócz manualnych. Albo dorzuć trochę i D80 kup.
marcinekmm
05-12-2007, 23:03
Nie musisz kupować niczego lepszego, ale mniej zużytego przede wszystkim :) Z D70s będziesz zadowolony za taką kaskę.
Robert_P
05-12-2007, 23:22
D70 to bardzo mocna pucha ja jak sprzedawałem miałem przebieg ponad 65 tysi i działa do teraz .
Wiem że ludzie pstrykaja mając 100 000 na karku.
Ranger80pl
06-12-2007, 17:30
Choć wolał bym coś co ma mniejszy przebieg bo ja w rok wypstrykałem na kompakcie koło 7 tysięcy zdjęć zakładam, że na lustrzance będzie podobnie plus minus tysiąc. Chcę go mieć kilka lat, później coś lepszego się zakupi... D70 to kusząca propozycja i jak przeglądam co tam za fajne szkła można kupić, sam miód. Wspomnieliście coś o jakiejś giełdzie, zapewne nie było to allegro:) Łe już widzę.... No no chyba jednak będzie lustrzanka szybciej:)
Ranger80pl
06-12-2007, 17:36
Na Allegro stoi ten nikon D70 o którego wcześniej pytałem (D70 52 tysiaki zdjęć na karku http://www.allegro.pl/item277914784_nikon_d70_zadbany_okazja_.html) za 850 PLN samo body karta bateryjka i takie drobne szmery bajery... Naprawa rozwalonej migawki kosztuje 600 zł? w najgorszym razie? Ktoś to kiedyś może dawał do naprawy?
Ja sobie nie przypominam, żeby ktoś na forum wymieniał migawkę. Przejrzałeś naszą forumową giełdę? Tam był D70s, D50.
Ranger80pl
06-12-2007, 18:19
Czekam teraz tylko na napływ gotówki z godzin unijnych (uczę w szkole i nie polecam:) miała napłynąć w grudniu:)
Już byłem bliski zainwestowania w Canona przepraszam gdyż zbłądziłem:)
P.S.
Z tego co widzę to za 1500 dostanę mimo wszystko samo body... Czyli jednak trzeba trochę poczekać...
Witam,
jeśli jesteś zainteresowany D70 z małym przebiegiem (ok. 2500 zdjęć - niewiarygodne) to masz.
W komplecie obiektyw 18-70 i wszystko co było w pudełku. Niektóre drobiazgi jeszcze w foliach. Jedyne ślady używania to małe ślady po opuszkach palców przy uchwycie. Do tego dodatkowy akumulator i karta 512MB.
Wszystko za jedyne 1900zł.
Niestety nie posiadam fotek tego sprzętu. Jak zrobię to pewnie pójdzie na Allegro.
Pozdrawiam.
Ranger80pl
09-12-2007, 00:45
Jestem zainteresowany ale muszę jeszcze poczekać na dodatkową gotówkę. W najgorszym razie do stycznia
OK, może jeszcze będzie. Ale nie będziesz miał prezentu pod choinkę.
Jak by co, po prostu pytaj.