Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
    Ranger80pl
    Gość

Question Pytanie o Nikona D70

Mam okazję kupić Nikona D70 o przebiegu 52 tysięcy zdjęć. Mam w związku z tym aparatem dwa pytania
    Pierwsze: Jakie problemy mogą się pojawić w tym aparacie i przy ilu zdjęciach mogą się zacząć? Jakie części się zużywają?
    Drugie to pytanie o obiektywy:
    Słyszałem, że do Nikonów cyfrowych pasują obiektywy ze starych modeli Nikona, problem polega na tym, że nie wiem czy podłączę do D70 dowolny stary obiektyw czy są tu też jakieś standardy i drugi dość istotny problem polega na tym, że podobno przy zamontowaniu starego obiektywu na zdjęciach wychodzi czarna obwódka... Nie jest to zbyt piękna perspektywa a silikonem go nie zamierzam uszczelniać
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Domyślnie

1. D70 z takim przebiegiem raczej bym nie polecal, moze w kazdej chwili migawka zdechnac. Chyba, ze za jakies 200-300 zlotych, bo wymiana migawki to jakies 600-700 z tego co sie orientuje.
    W okolicy 1000 mozna kipic D70 ze znacznie mniejszym przebiegiem.
    2. Pasuja wszystkie obiektywy od Ai wzwyz, jednak z obiektywami manualnymi nie bedzie Ci dzialac pomiar swiatla.
    Obiektywy non-Ai moga uszkodzic lustro.
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ranger80pl Zobacz posta
    przy zamontowaniu starego obiektywu na zdjęciach wychodzi czarna obwódka... Nie jest to zbyt piękna perspektywa a silikonem go nie zamierzam uszczelniać
    Bynajmniej nie chodzi o to
    Starsze obiektywy Nikona oczywiście można podpiąć, na 90% jestem pewny że nawet te manualne (Nikon chyba nie zmieniał standardów mocowania co chyba miało miejsce w Canonie). Natomiast wszystkie z AutoFocusem będą jak najbardziej chodziły.

Przebieg... niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Proszę bardzo. Wystarczy poszukać u źródła: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1
    Daniel
    D90, S 10-20/4-5,6, Tamron 17-50/2.8, Tamron 90/2,8, Nikkor 70-300VR, S 150-500 OS, Manfrotto 055XPROB

Ranger80pl
    Gość

Smile U źródła widnieje taka oto odpowiedź:

404 Not Found:
    The URL requested was not found on this server.

Server id: 9->10

Ranger80pl
    Gość

Domyślnie Cofam wszystko, źródło ożyło

Ranger80pl
    Gość

Domyślnie Źródło okazało się bardzo pomocne

Bardzo dziękuję. Pytanie o żywotność sprzętu pozostaje nadal otwarte, aktualne opinie są dość katastroficzne i spowodowały, że kupię raczej nowego D40. Jednak co nowy to nowy, nie lizany i w ogóle

Zaziel
    Gość

Domyślnie

To sprawdz bardzo dokladnie tego D40 zanim kupisz, bo na 3 znajomych co kupili 2 egzemplarze mialy dziury w matrycy w postaci martwych pikseli, widac to jak zrobisz zoom 200% :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ranger80pl Zobacz posta
    Bardzo dziękuję. Pytanie o żywotność sprzętu pozostaje nadal otwarte, aktualne opinie są dość katastroficzne i spowodowały, że kupię raczej nowego D40. Jednak co nowy to nowy, nie lizany i w ogóle
    Poczytaj na forum zanim kupisz D40 bo będziesz żałować - i nie mówię o tym co Zaziel, chociaż ma rację. Chodzi o AF itp.... Lepiej kup używkę (z mniejszym przebiegiem) D70/s, D50, a może nawet D80 bo ceny lecą....

Ranger80pl
    Gość

Domyślnie Cudów nie ma:)

Z tego co widzę, trzeba zacisnąć pasa i kupić coś lepszego bo w tej cenie co chciałem wydać (około 1500 zł) nic ciekawego nie ma... W żadnej marce...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów