Zobacz pełną wersję : fotki z d300
gmoszkow
30-11-2007, 12:31
Dzięki uprzejmości Wojteh real life sample są dostępne tu
http://www.wojteh.tq.pl/D300/d300.html (http://www.wojteh.tq.pl/D300/d300.html)
Komentujcie
Grzegorz
1. Solidna jakosc ala stary dobry 20D
2. Czemu te zdjecia takie nieostre sa?
gmoszkow
30-11-2007, 12:37
nie miałem jeszcze możliwości korekcji BF/FF i wiem, że muszę to zrobić a dodatkowo moj Tamron 28-75 na 75 mm nie jest okazem brzytwy.
Grzegorz
Czemu te zdjecia takie nieostre sa?
No wlasnie, to co zobaczylem w ponizszym tescie (plansza testowa po prawej) pod wzgledem ostrosci troche mnie niepokoi. Na innych samplach podobnie.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D300/FULLRES/D300LL0103.HTM
Moze sloik podpieli zamiast obiektywu?
tylko, że moim zdaniem to nie kwestia BF/FF - tu nie ma ostrości nigdzie. wygląda jakby było lekko poruszone. chociaż poziom szumów jak najbardziej ok.
gmoszkow moze poinformuj na ktorym punkcie ostrosc lapales
można je na dysk i zerknąć w ViewNX ale tu Gmoszkow celował w prawe oko (tak jak my patrzymy) jasna maska - centralnie na środku
zdjęcia wyglądają jak zrobione tel. komórkowym;]
zdje˛cia wygla˛daja˛ jak zrobione tel. komórkowym;]
ale za to z jaka, matryca, :-)
krzysztof jot
30-11-2007, 13:40
nie miałem jeszcze możliwości korekcji BF/FF i wiem, że muszę to zrobić a dodatkowo moj Tamron 28-75 na 75 mm nie jest okazem brzytwy.
Grzegorz
nie chce spowodowac wątku jak ten wczorajszy - 7 stron samego oczekiwania :), więc nie będe wam nic obiecywał bo za 15 min jade 300 km, a pogoda paskudna nieziemsko. Jak wróce o przyzwoitej porze to pomysle dziś, a jak nie to jutro moze postaram sie coś zmajstrowac szkłami 17-55 i 70-200 a moze i rownolegle z d200. Ale nie obiecuje - dla paru osob to moze wydawać sie niewiarygodne - ale dwa dni leży D300 nie wyjety jeszcze z pudełka :) - tak naprawde zupelnie nie chciałem go teraz kupować, ale kwoty jakie wyszło oddc do US po listopadzie niejako "zmusiły" mnie to dego kroku - chciałem poczekać do marca, no ale cóż - jest i napedza dodatkowe koszty - grip, itp itd... troche bez sensu ale mam nadzieje ze zrekompensuje mi to produkowanymi obrazkami :)
PS. na pytania gdzie i za ile - nie u Hesji nie w FJ - brutto body za 5900 plus 460 grip
Dariusz Walus
30-11-2007, 13:49
Temat rzeka - MYDELKO Z D200 juz przerabialismy i kurcze, zeby sie teraz nie powtorzylo,... tfu,tfu.
Nie straszcie mnie ta ostroscia!
ale dwa dni leży D300 nie wyjety jeszcze z pudełka :) - tak naprawde zupelnie nie chciałem go teraz kupować, ale kwoty jakie wyszło oddc do US po listopadzie niejako "zmusiły" mnie to dego kroku - chciałem poczekać do marca, no ale cóż -
hehe, chciałbym mieć takie zmartwienia...;) ja tam czekam jednak do wiosny, jak już trochę go w praktyce przetestują zarówno zapaleńcy jak i ci co ich US zmusza do kupna ;)
Temat rzeka - MYDELKO Z D200 juz przerabialismy i kurcze, zeby sie teraz nie powtorzylo,... tfu,tfu.
Nie straszcie mnie ta ostroscia!
powtórzyło!!!-problemu ze wzrokiem nie mam (badania okresowe co rok)-i widzę mydło i Wy chyba też.
Ale Panowie jestem optymistą, ze zdjęcia będą lepsze.
BartekIgnasiak
30-11-2007, 15:58
tez szczerze mowiac nie widzialem jeszcze ostrych sampli, wszystkie jakies nieostre albo odszumiane
Jak ktoś by się "pisał" to mogę mieć body z eurogwarancją po 5550,- pewne źródło nie ma problemu z ewentualną realizacją gwarancji.
Zastanawiam się czy czekać, czy już mieć..... w necie ceny u nas 5799-5999 ale nie ma! pierwsza partia sprzedana tym co zamówili i zapłacili z góry lub zaliczki i to sprzedana po kosztach bo NP nie dał rabatów sklepom. A po 6499 są bez problemu w cenie sugerowanej przez NP. Jeśli ktoś nie potrzebuje f-ry to jest do zastanowienia.
1 - 2 szt. mogę mieć więcej się nie podejmuję. Kto pierwszy ten lepszy.
Pozdrawiam
Yaro
Jak człowiek sam nie zrobi testów to nic z tego nie będzie, zanim się opublikuje jakieś zdjęcia w necie to samemu powinno się aparat dobrze poznać i wtedy coś zamieszczać. Przypadkowe sample o niczym nie świadczą i mogą tylko wprowadzić niepotrzebne zamieszanie.
Yaro
Jak ktoś by się "pisał" to mogę mieć body z eurogwarancją po 5550,- pewne źródło nie ma problemu z ewentualną realizacją gwarancji.
Zastanawiam się czy czekać, czy już mieć.....
ja się zastanawiałem do zeszłego tygodnia ale ciężko było dostać, a i nikt ceny nie był w stanie gwarantować więc końcu zdecydowałęm że kupię nowe szkła (a jescze kanapę musiałem kupić, no cóż) i tak kasa na D300 się rozeszła, przełożyłem zakup na wiosnę, tym bardziej że jeszcze tak naprawdę nie wiadomo jak to w realnych testach wyjdzie.
I chyba lepiej mieć D80 z kilkoma szkiełkami z jego półki niż D300 z jednym czy dwoma i to półkę niżej .;)
Ale gdyby to było tydzień temu to bym się pisał..
A tak to na razie dzięki:)
BugsBunny
30-11-2007, 17:42
Grzegorz
Tamron na długim końcu i 2.8 jest dość daleki od ideału, to nie są miarodajne sample w ocenie ostrości. Spokojnie.
GrzegorzR
30-11-2007, 21:15
ojej mam nadzieje że nieostrość zdjęć wynika jedynie z obiektywu nie z puszki... proszę powiedźcie że tak właśnie jest... bo to zaczyna mnie martwić
i zapanowała taka...niezręczna cisza....;)
A swoją drogą to bardzo ciekawe socjologiczne zjawisko: dopóki nie było fot były posty, wyczekiwanie, spekulacje, emocje sięgały zenitu...!
Pojawiają się foty, a uczestnicy poprzedniego wątku zachowują się jakby uszło z nich powietrze...;) Serio, już Was to nie kręci?;)
nie kreci bo gmoszkow ewidentnie mial malo czasu i polecial na szybko.
Ja chcę się tylko dowiedzieć,czy jpeg jest ostry z tej puszki,reszta jest zajefajna.
robin102
30-11-2007, 22:27
i zapanowała taka...niezręczna cisza....;)
"Ja wiedziałem, że tak będzie ja wiedziałem" :) A w ogóle to tamron do takiego body ?
ps.
z czystej zazdrości i złosliwości napisałem
jasne jasne, to na pewno szkł do D, a moze FF/BF, a moze jeszcze coś innego///
nie wpadajmy w paranoję, podobnie było z D200.
Przyzwyczailiśmy się do hyper ostrych fot, obklikanych w PS z unsharp mask i kto wie czym jeszcze.
Dla mnie jest to wyłącznie kwestia miarodajności tego testu i sposobu wykonania tych sampli.
Tam nie ma jakiejś ciekawej płaszczyzny o wyraźnej fakturze, Myślę sobie jedno,
- jakkolwiek by nie pisano, cokolwiek by nie mówiono o D300 na pewno nie będzie gorszy od D200 pod jakimkolwiek względem, matryca raczej na pewno mniej szumiąca, wszystkie przypadłosci cyfrowych DSLR pozostaną, będą niekompatybilne szkła, problemy z kalibracją, bad i hot pixele, ale to nadal bardzo fajne body :)
niech cieszą się ci co już kupili, reszta niech odkłada kasę
może ktoś wyjdzie na miasto z tym sprzętem i pokaże trochę fotek z ulicy, trochę zwykłych zdjęc w świetle zastanym a nie fotki biurek, lampek nocnych, misiów etc..
JAcek
No ludzie, czyżby tylko Maciex rozumiał, że to obiektyw robi zdjęcie a nie aparat?
Jak mam rozumieć stwierdzenie że "aparat jest ostry"? Jak szkło wyostrzy, to będzie ostre zdjęcie, jak nie, to nie.
A przecież wystarczy założyć 50 nawet chińską 1,8 żeby w miarę ocenić matrycę.
Jeśli jest coś w tym wątku naprawdę niepokojącego, to zawartość linku (linka?) który podesłał Breku.
z ostrością w D300 jest bardzo dobrze. Mam kilka fotek zrobionych podczas RoadShow z 14-24/2,8 i 24-70/2,8 i są zdecydowanie ostre. :-)
Postaram się później wrzucić .
Więcej wiary w nowe body !! :-)
Jaradu ma całkowitą rację malkontenci niech kupią D3 i tak będą marudni...........:mrgreen:, "strzeliłem dziś" kilka sampli "macając" body wraz z 50/1,8 w FJ i jest lepiej niż myslałem na pewno nie ma mydełka o którym ktoś wspominał bardzo dobre Auto WB szumy? ech..... rewelacja!. zainteresowanym prześlę sampla w oryginale wielkośc ok 4,6Mb / jak kto ma pojemną skrzynkę to 2 szt .....:)
Yaro
to ja też poproszę:)
skrzynka przyjmie duuużo: jm(małpa)often.pl
dawaj !
[email protected] or
[email protected] , se luknę :)
Poszły 2szt
Ken pisze, ze D200 jest bardziej ostry od D300.
I ze D300 lekko szumi na defaultowym ISO200, np. niebo, czego nie robi D200 na defaultowym ISO100.
I ze roznica w szumach miedzy D200 i D300 jest nieznaczna.
Ken pisze, ze D200 jest bardziej ostry od D300.
I ze D300 lekko szumi na defaultowym ISO200, np. niebo, czego nie robi D200 na defaultowym ISO100.
I ze roznica w szumach miedzy D200 i D300 jest nieznaczna.
Dla mnie opinie Kena nigdy nie były miarodajne, jankes przechrzcił się na canona 5D , tym bardziej do niego nie zaglądam...... :) MZ D300 jest ostrzejsze nawet bez wyostrzania w aparacie w stosunku do D200 z ostrością na +1
Y.
Do mnie nie...
Sprawdzaj pocztę na pewno dotrą ponad 10mb......:))
Dariusz Walus
01-12-2007, 03:30
Yaro, obys mial racje co do ostrosci D300 wzgledem D200, bo zaczalem sie juz niepokoic...
Jedynym powodem dla ktorego jeszcze nie kupilem D200 byla jego slaba ostrosc w jpg. choc cala reszta mi odpowiada i w zupelnosci ten aparat by mi wystarczyl, a tak czekam z nadzieja ze w D300 pod tym wzgledem bedzie ok.
Czy warto doplacac do D300 dla samej ostrosci? Mysle ze tak, tym bardziej ze inne parametry D300 tez ma lepsze.
a do mnie doszło :P
fotki ostre, modelowi z fotki nr 1 moge spokojnie liczyć włoski w nosie :)))
z tych pośpiesznie zrobionych zdjęć wynika, że aparat generuje absolutnie normalne, ostre zdjęcia, kolorystyka nadal nikonowska - dla mnie in plus, na fotce nr 2 szumologia raczej symboliczna, jak na iso 1600 w zasadzie niezauważalna. Jest to fota witryny sklepowej wiec mamy tam dużo jasnych świateł, ale są też partie obrazu gorzej świetlone.
Nie oczekuję od aparatu że nie będzie szumiał w totalnych mrokach, tam szumią nawet cwanony.
To co zobaczyłem jest wystarczającym powodem do utworzenia subkonta pt.Nikon D300 - planowany zakup wiosna 2008 :)))
podziekowania dla Yaro
JAcek Radunc
Dariusz Walus
01-12-2007, 12:48
jardau, wiec kupimy nowe zabawki w tym samym czasie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
robin102
01-12-2007, 13:11
Panowie ile waży kompresowany NEF z D300 i nie kompresowany ?
Czy C1 LE albo PRO można go otwierać ?
Dzięki za fotkę jaradu. MZ jest OK, tylko żeby nie zdrożał ;)
a gdzie sample panowie pisza sobie bo na meila powysyłali zdjęcia a pozostali tez chca zobaczyć;]
proszę wkleić tutaj sample:)
ja nie wiem nadal czy kupić d200 czy d300 mam jeszcze 2 tyg do podjęcia decyzji:)
wkleje jak autor wyrazi zgodę, chyba że sam to zrobi, udzielcie koledze Yaro szybkiej lekcji wklejania fotek
pozdr
JAcek
Zbigniew
01-12-2007, 15:08
Czy warto doplacac do D300 dla samej ostrosci?
Oczywiście, że nie. Po to są NEFy, aby z nich korzystać.
a ja zaczynam mieć syndrom pozostawionego z D200 - wysokie ISO1600 z którego korzystam mnie zabija - mecze kosza w hali - koledzy wszyscy z Canonami - a ja sam na zostawiony z zaszumionym D200 - idę się popłakać
Oczywiście, że nie. Po to są NEFy, aby z nich korzystać.
xxxx
popieram
D300 gdyby nie wbudowana "spawareczka" jest korpusem semiprofesjonalnym a nie amatorską zabaweczką, wypluwa z siebie zdjęcia, które przy odrobinie dobrej woli mogą być zarówno klasycznie miękkie jak i drapieżnie wyostrzone.
Oglądam swoje stare zdjęcia z analogów i nie były nigdy kosmicznie ostre, ostre owszem ale bez przesady.
szopowane wyostrzanie mi nie odpowiada, to ślepa uliczka...
Pawel Pawlak
01-12-2007, 16:20
rafael, bierz d300... Ta puszka jest w większości przypadków lepsza niż d2x i d200.
iso3200, reszta danych w exif. NR Off... Światełko mieszane ( a raczej jego brak ;) ) i AutoWB. (proszę, nie oceniajcie tylko braku artystycznych przesłanek w tych zdjęciach ;)) - przypadkowe strzały powodowane brakiem czasu.
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/7339/dsc0194miniin0.jpg)
crop:
źródło (http://img522.imageshack.us/my.php?image=dsc0194cropot1.jpg)
źródło (http://img252.imageshack.us/img252/4492/dsc0188d2x3minipt6.jpg)
crop:
źródło (http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc0188d2x3crop1zn9.jpg)
źródło (http://img159.imageshack.us/my.php?image=dsc0073088webqm7.jpg)
a ja zaczynam mieć syndrom pozostawionego z D200 - wysokie ISO1600 z którego korzystam mnie zabija - mecze kosza w hali - koledzy wszyscy z Canonami - a ja sam na zostawiony z zaszumionym D200 - idę się popłakać
xxxx
Przestań się mazać ;)
masz świetny aparat, niestety nie do wszystkiego...
twój d200 nie zaczął nagle robić gorszych zdjęć po premierze D300, po prostu Nikon zapełnił niszę we własnej ofercie aparatem o akceptowalnych szumach powyżej 800 ISO. To było poważne zaniedbanie ze strony tego producenta,które właśnie naprawił.
Bądźmy szczerzy gdyby nie szumofobia, nikon nie musi mieć absolutnie żadnych kompleksów wobec Cwanona.
Najpierw zaspali z ekspansją na Polske/ pamiętacie stronę "rajd nikona" w czasach kiedy Canon mial od dawna strone
dla polskich konsumentów, później przespał moment wejscia na rynek DSLR dla każdego /patrz =>300D/
fatalna decyzja o stosowaniu matryc CCD zamiast CMOS i kurczowe trzymanie się formatu DX.
Teraz mamy skutek.
Ale jest światełko, mamy FF dla nikonowców, choć w innym segmencie cenowym niz 5D, mamy tez niskoszumiącą matrycę D300 i D3, całą reszta jest świetna, jak dla mnie ZERO kompleksów.
walka robi się wyrównana
Nie sprzedawaj D200, dokup D300 :) a będziesz mies super zapasowe body na śnieg i błoto, plener pod chmurką
dont give up
JAcek
Pawle lepiej daj lepiej jakies normalne sample na iso200-800 bo od wysokiego iso juz mi sie robi niedobrze [bo tyle tego ;) ;) ;) ;)].
Pawel Pawlak
01-12-2007, 16:29
Pawle lepiej daj lepiej jakies normalne sample na iso200-800 bo od wysokiego iso juz mi sie robi niedobrze [bo tyle tego ;) ;) ;) ;)].
Ale gdzie ja je mam zrobić ?? mgła, ciemno i deszcz pada :(
Uzyj mocy! :D
Ale dobra... skoro warunki tylko na isomilion to... ;) jak sie zrobi pogoda to wiesz gdzie mnie znalezc - a jak jeszcze zlapiesz kurczaka [w sumie krowa o ktorej wspominales tez moze byc ;)] to ja bardzo chetnie ;)
Pawel Pawlak
01-12-2007, 16:36
Uzyj mocy! :D
Ale dobra... skoro warunki tylko na isomilion to... ;) jak sie zrobi pogoda to wiesz gdzie mnie znalezc - a jak jeszcze zlapiesz kurczaka [w sumie krowa o ktorej wspominales tez moze byc ;)] to ja bardzo chetnie ;)
jeżeli jutro przed świtem będzie ładniej, to wybiorę się na siedlisko czapli. Mam nadzieję że choć jedna zapozuje ;)
Wiesz, sam jestem bardzo ciekaw pracy na iso200-800 bo to w kurczakach najbardziej mnie interesuje :) Na wysokich iso d3 to to nie jest, ale dużo lepiej niż d2x, d2h, d70, d200... spokojnie nadaje się do pracy :)
jeżeli jutro przed świtem będzie ładniej, to wybiorę się na siedlisko czapli. Mam nadzieję że choć jedna zapozuje ;)
No to trzymam kciuki ;)
Wiesz, sam jestem bardzo ciekaw pracy na iso200-800 bo to w kurczakach najbardziej mnie interesuje :)
NAS Pawle, NAS :D :D bo dobry kurczak nie jest zly...
Poki co D70s jakos sobie radzi [co chyba widac w przyrodniczym watku, w koncu ostatnio przejalem tam kontrole ;) ;) ;) ;)], ale jakby sie jednak kiedys okazalo ze moj portfel przestal cierpiec na anoreksje banknotowomonetarna ;) to kto wie... ;) ;)
Ale czekam na sample, jak cos to NEFiki moga byc na maila albo gdzies w okolicy [ftp, itp]....
Poki co D70s jakos sobie radzi, co chyba widac w przyrodniczym watku, w koncu ostatnio przejalem tam kontrole ;) ;) ;) ;)[ftp, itp]....
Czegoś ty sie najadł na tej chińskiej prowincji? :-D ;-)
Czegoś ty sie najadł na tej chińskiej prowincji? :-D ;-)
O iloosc... o ilosc chodzilo... bo w Chinach sie na ilooosc idzie... ;) ;) ;) :D
masz świetny aparat, niestety nie do wszystkiego...
twój d200 nie zaczął nagle robić gorszych zdjęć po premierze D300, po prostu Nikon zapełnił niszę we własnej ofercie aparatem o akceptowalnych szumach powyżej 800 ISO. To było poważne zaniedbanie ze strony tego producenta,które właśnie naprawił.
Bądźmy szczerzy gdyby nie szumofobia, nikon nie musi mieć absolutnie żadnych kompleksów wobec Cwanona.
...
później przespał moment wejscia na rynek DSLR dla każdego /patrz =>300D/
fatalna decyzja o stosowaniu matryc CCD zamiast CMOS i kurczowe trzymanie się formatu DX.
Teraz mamy skutek.
Ale jest światełko, mamy FF dla nikonowców, choć w innym segmencie cenowym niz 5D, mamy tez niskoszumiącą matrycę D300 i D3, całą reszta jest świetna, jak dla mnie ZERO kompleksów.
walka robi się wyrównana
bardzo rozsądne zdania. I pocieszające posiadaczy D200 pracujących na niskich ISO.
- a jak jeszcze zlapiesz kurczaka ...
U nas własnie wykryto ptasią grypę pod Płockiem. Kurczaków nie będzie, rolnicy muszą chować ...
Udzielcie mi lekcji jak wkleić fotkę to coś wrzucę .... mam już swoje D 3.0.0.....))
na PW
Yaro, obys mial racje co do ostrosci D300 wzgledem D200, bo zaczalem sie juz niepokoic...
Jedynym powodem dla ktorego jeszcze nie kupilem D200 byla jego slaba ostrosc w jpg. choc cala reszta mi odpowiada i w zupelnosci ten aparat by mi wystarczyl, a tak czekam z nadzieja ze w D300 pod tym wzgledem bedzie ok.
Czy warto doplacac do D300 dla samej ostrosci? Mysle ze tak, tym bardziej ze inne parametry D300 tez ma lepsze.
Ostrość w aparacie ma regulację 0 do +9. Fabrycznie ustawione na +3 dla tych co będą się bawić w postprocesing.
Jeśli ustawi się ostrośc już na +6 a nie wspomnę na więcej ostrośc jest fantastyczna i tu kończą się problemy u tych osób ktyóre przeglądają zdjęcia na monitorze (dużooooo zależy od posiadanego monitora - dlatego można "podkręcać" ostrość aż do +9 BRAWO NIKON !!!)
Po kilku godzinach obcowania z "nowym zwierzątkiem" odkrywaniem nowego ........coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że Nikon ma koejny HIT w swojej ofercie.
- ostrość jest bardzo dobra możliwość regulacji od 0 do +9,
- rewelacyjny pomiar światła /30 sampli trafionych idealnie/
- AF trafia błyskawicznie i celnie,
- znakomity LCD
- cicha stosunkowo praca migawki,
- ilość możliwych nastaw w menu powalające,
- duże mozliwości korekty obrazu z poziomu aparatu,
- bardzo dobre kolory już na poziomie standardowym,
- znakomity Auto WB,
- Funkcja aktywnego D-Lighting,
- szumy mniejsze niż w D200,
"Achów" na razie tyle
Pozdrawiam i bawię się dalej!
Yaro
wejdź na stronę www.fotosik.pl tam jest bez problemów opisane co i jak by wystawić foty
ISO 400, 18mm 1/100, f8 sharpness +7
szkło: Nikkor 12-24mm
kiepska pogoda brrrr ...:((
zainteresowanym prześlę oryginał
prawy górny róg to fragm. okna w samochodzie nie chciało mi się nawet wychodzić na zewnątrz...:))
źródło (http://www.bankfotek.pl/view/20778)
ISO 400, 24mm 1/160, f8, sharpness +8
źródło (http://www.bankfotek.pl/view/20784)
Yaro ja poproszę full size na komeko_małpa_interia_pl
wejdź na stronę www.fotosik.pl tam jest bez problemów opisane co i jak by wystawić foty
Dzięki Wojteh ależ to proste ......;))
Te wasze testy pokazują ogromne możliwości d300, przez to wszystko chyba mój ukochany d200 przestanie zdjęcia robić :lol:
no i co? ostre? moim zdaniem tak, najnormalniej w świecie- ładna GO, ostro, kontrastowo, bez cudów wianków w PS
tylko brać tego D300
JAcek
Jaro pozacinac sie mozna tymi fotami
Może lepiej nie ? bo kto będzie się cieszył nową puszką :mrgreen: Ale fakt zdjęcia są ostre i to tylko czyjś wymysł ze z ostrością gorzej niż w D200.
Pawel Pawlak
01-12-2007, 20:35
wszechwiedzący KEN tak stwierdził ;)
I to przy takiej podłej pogodzie!
Są kontrastowe, odtre pomimo nie wyostrzania w aparacie na max +9.
Już wcześniej pisałem że kena "testy" są żałosne i spowodowane miłością do 5D.....:)))
Browar tylko nie oglądaj tych fot przy goleniu! ......:))
Panowie ile waży kompresowany NEF z D300 i nie kompresowany ?
Czy C1 LE albo PRO można go otwierać ?
Nieskompresowany 14bit zajmuje mi maksymalnie ~25mb
Browar tylko nie oglądaj tych fot przy goleniu! ......:))
Podczas golenia zacina się najczęściej tępymi nożykami.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Pogoda mocno syfiasta wiec nie nastraja wogole do robienia zdjec. No ale coz - strzelilem sobie z ciekawosci jakies 3 gnioty na ogniskowej 300mm. Zdjecia to jpg prosto z aparatu zrzucone na dysk - bez jakiejkolwiek obrobki i wyostrzania. Jedyne co zrobilem to podbicie ostrosci i saturacji w body. Wszystkie informacje macie zreszta w exifach..
http://rapidshare.com/files/73779773/Download.zip.html
Hmm a tu maly tescik - ISO 1600
http://www.2and2.net/files/47530829743dd.jpg
a tu ISO 3200
http://www.2and2.net/files/4753096ae3a46.jpg
Oswietlenie w pokoju - zwykly zyrandol z 2 zarowkami energooszczednymi
WB na PRE
bylbym wdzieczny jakby ktos z szanownych uzytkonikow D300 zrobil kilka zdjec poznym wieczorem na miescie (lampy, budynki, park cokolwiek) tzn chodzi mi o niskie ISO 200 oraz dlugi czas rzedu kilku kilkanastu, kilkadziesieciu sekund...
co wy na to ?
da rade?
moze byc na email
[email protected]
pozdr
keda
Sprobuje cos jutro tylko nie mam narazie wezyka wiec bedzie tylko samowyzwalacz...
spoko ja tez zawsze na samowyzwalaczu
dzieki bede czekal ..
pzodr
keda
Krzysiek29
02-12-2007, 23:04
Mój mały teścik zrobiony na okazję sprzedaży szkiełka i ktoś o takie coś prosił. Dorobiłem kilka na różnym ISO; Bez przeróbek w NX . Do ISO 800 praktycznie bez utraty szczegółów. Ostrość na 1 w datowniku.
ISO 200/800/1600/3200
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/_DSC0053-2.jpg
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~mm/_DSC0053..jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/_DSC0052-2.jpg
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~mm/_DSC0052..jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/_DSC0054-2.jpg
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~mm/_DSC0054..jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/_DSC0055-2.jpg
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~mm/_DSC0055..jpg)
http://www.flickr.com/photos/blackowl/2075984544/in/pool-nikon_d300_users/
http://www.flickr.com/photos/blackowl/2075984972/in/pool-nikon_d300_users/
http://www.flickr.com/photos/blackowl/2075197389/in/pool-nikon_d300_users/
http://www.flickr.com/photos/7412121@N07/2076943072/in/pool-nikon_d300_users/
http://www.flickr.com/photos/ozoni11/2076946604/in/pool-nikon_d300_users/
http://www.flickr.com/photos/12708811@N07/2071723143/in/pool-nikon_d300_users/
Pawel Pawlak
03-12-2007, 01:10
przedtem był 100% crop z jpga, teraz 100% większy crop z nefa. iso1250, 500mm. Mi się podobają detale, DR, poziom szumów. No i precyzja AF :)
źródło (http://img102.imageshack.us/my.php?image=dsc0626bigik2.jpg)
a to iso200, 180mm i pokaz detali na niskim iso ;)
crop 100% oczywiście
źródło (http://img217.imageshack.us/my.php?image=dsc06701cropzv3.jpg)
A iso2000 i sikorka może wyglądać tak ;)
źródło (http://img338.imageshack.us/my.php?image=dsc0491webhl9.jpg)
(to nie jest crop)
Witam!
Kolejny sampel, bardziej pod kątem koloru i odtrości bo większość ekscytuje się tylko szumem (już mi w głowie szumi.......)))
Raw zmniejszony do 1,9MB i zapisany jako JPG
400 ISO wbudowana lampa, ostrość w aparacie ustawiona standardowo czyli +3, bez poprawek
Jak komu jeszcze ostrości brakuje, to niech lepsiejszy monitor nabędzie...;)
źródło (http://www.bankfotek.pl/view/21028)
coz troche jestem zdziwiony
owszem ostre
ale jak na iso 400 to naprawde spore szumy
zobaczcie pod talezem, miedzy talezem a pomidorami
na scianie po lewej
miedzy dzankiem a doniczka,pod uchem dzbanka
?
moze to efekt lekkiego niedoswietlenia?
To tylko wbudowana lampa, zdjęcia na 400ISO przy dziennym świelte nie szumią, zobacz poprzednie które tu wstawiłem
Yaro
Bardzo dziękuję kolegom za sample - to przeważyło o zakupie D300 - a jak w ogóle spisuje się automatyczny balans bieli?
Jacek B.
03-12-2007, 10:10
Hmm a tu maly tescik - ISO 1600
http://www.2and2.net/files/47530829743dd.jpg
a tu ISO 3200
http://www.2and2.net/files/4753096ae3a46.jpg
Oswietlenie w pokoju - zwykly zyrandol z 2 zarowkami energooszczednymi
WB na PRE
3200 tak srednio się podoba.
Tu znajdziecie wszystko co trzeba wiedzieć o D300, który w porównaniu nawet z D2Xs wypada znakomicie. Miłego oglądania.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D300/D300A7.HTM
Wysokie iso przyzwoite,
przejścia tonalne też przyzwoite,
auto WB działa poprawnie,
jedynie co niepokoi to fakt, że trzeba będzie wytrzepać skarpety i dorwać D300 w swoje łapy.
Wstyd, ale chyba jestem uzależniony przez nikony.
3200 tak srednio się podoba.
Drodzy panowie za takie pieniadze cudow nie mozna wymagac a ja k sie komus nie podoba sa drozsze aparaty nawet w cenie samochodu z 39 - oma megapikselami.(29 tys ) euronow ;)
Drodzy panowie za takie pieniadze cudow nie mozna wymagac a ja k sie komus nie podoba sa drozsze aparaty nawet w cenie samochodu z 39 - oma megapikselami.(29 tys ) euronow ;)
tylko że one nie maja wysokich ISO, to typowo studyjne aparaty, więc rada chybiona. Mistrzem wysokich ISO jest D3 (tani :mrgreen: przy haselach)
owszem ostre
na scianie po lewej
?
wybacz kolego ale gdzie Ty tam widzisz "spore szumy" ?? ja wiem, że można oglądać cropy na 100% na monitorze (czasem nawet trzeba)... że można je oglądać na dodatek z nosem 5 cm od monitora... ale bez przesady ;)
KAŻDY aparat zaszumi nawet na 200ISO w tak głębokich, niedoświetlonych cieniach i nic tego nie zmieni.
Poza tym jako obecny użytkownik systemu Canona i najbliższego konkurenta 40D muszę szczerze przyznać - jest naprawdę DOSKONALE !!! Dla mnie obecnie byłaby to puszka I D E A L N A ! Szkoda tylko, że cena tak wyskoka... no ale to - śmiało można rzec - półka wyżej ( a na pewno pół półki ;) ).
a ja patrzac na szumy w moim D80 ... popadam w smutek :P
u was na ISO 1600-3200 szumi tak jak u mnie na ISO 800 :P i gdzie tu sprawiedliwosc?
juz nie wspomne ze ogladalem sampe D3, i tam na ISO 6400 jest podobnie jak u mnie na 640, no moze 800 :P
no niestety, nie kazdy moze byc posaidaczem d300/d3 ;]
ps.Moze zrobicie akcje charytatywna pt.: "D300 pod choinke" :D? jak byście uzbierali fundusze na D3 to tez bym nie pogardzil ;)
tylko że one nie maja wysokich ISO, to typowo studyjne aparaty, więc rada chybiona. Mistrzem wysokich ISO jest D3 (tani :mrgreen: przy haselach)
Tak bo profesjonalisci nie potrzebuja wysokiego iso 3200 przeciez to rozpusta - jesli swiatlo jest za slabe albo w jakis magiczny sposob doswietlaja albo pakuja sprzet ( a tu co poniektorzy chcieliby muchy w ciemnosciach focic);)
... a widziałeś kiedyś PROFESJONALISTĘ w ciemnym kościele na ślubie z Haselem w rękach? :)
ps.Moze zrobicie akcje charytatywna pt.: "D300 pod choinke" :D? jak byście uzbierali fundusze na D3 to tez bym nie pogardzil ;)
Może zrób akcje: chcę mieć D3/D300 - Jak na niego zarobić?
Jacek B.
03-12-2007, 14:30
Mistrzem wysokich ISO jest D3 (tani :mrgreen: przy haselach)
Chyba w tej chwili nie ma konkurencyjnego modelu na rynku? Po obejżeniu zdjęć z D3 jestem w szoku.
Bardzo dziękuję kolegom za sample - to przeważyło o zakupie D300 - a jak w ogóle spisuje się automatyczny balans bieli?
Automatyczny WB nie ma się do czego przyczepić, robiąc np zdjęcia przy deszczowej pogodzie (wczoraj), testowałem ten sam motyw na AutoWB i "chmurka". Różnicy nie stwierdziłem jest niezauważalna, jeśli natomiast robię w świetle zastanym gdzie występują żarówy zwykłe i energooszczędne to AutoWB mniej się myli niż w D200 i to znacznie. Generalnie duży krok do przodu w tym kierunku.
Yaro
robin102
03-12-2007, 17:34
Sprawdź w światle mieszanym np. w hipermarkecie gdzie są lampy jarzeniowe, sodowe, kompaktowe świetlówki i czort wie co jeszcze oraz światło naturalne wpadające np ze świetlików w dachu. Jak przejdzie taki test to znaczy, że AWB działa BDB
a pozniej sprawdz jeszcze na dyskotece na pokazie sztucznych ogni i laserow... a no i koniecznie przyu swiatelkach choinkowych :-?
Pawel Pawlak
03-12-2007, 17:53
:mrgreen:
a pozniej sprawdz jeszcze na dyskotece na pokazie sztucznych ogni i laserow... a no i koniecznie przyu swiatelkach choinkowych :-?
Czyścisz monitor :mrgreen:
bunkertor7
03-12-2007, 22:06
Yaro, czy możesz podesłać 2-3 sample. plock24.pl(małpa)wp.pl
Z góry dzięki.
http://www.pbase.com/cameras/nikon/d300
Yaro - Dziękuję bardzo za odpowiedz
posiadasz jeszcze może D300 ??
jerryjola
04-12-2007, 01:05
a ja patrzac na szumy w moim D80 ... popadam w smutek :P
u was na ISO 1600-3200 szumi tak jak u mnie na ISO 800 :P i gdzie tu sprawiedliwosc?
juz nie wspomne ze ogladalem sampe D3, i tam na ISO 6400 jest podobnie jak u mnie na 640, no moze 800 :P
no niestety, nie kazdy moze byc posaidaczem d300/d3 ;]
stary, nie biadol, bo nie ma za czym....
d300 - super sprzęcik (nie mówiąc już o d3, ale to inny wymiar), ale d80 też z dnia na dzień nie stał się aparatem kategorii C, czy też dla najmłodszych...
cały pic polega na tym, aby a tego , co się ma, wyciągnąć maksimum...a nawet 110 %, ja mam d80 od marca, a jeszcze nie pokazał mi wszystkich możliwości....jak mi padnie, wtedy przesiądę się na d300, wtedy już będę gotowy
Dla pocieszenia-mały OT:
źródło (http://www.bankfotek.pl/view/21157)
źródło (http://www.bankfotek.pl/view/21157)
a posiadaczom d300-tek - szczere gratulacje - teraz niech moc światła będzie z Wami, a ja czekam na zalew pięknych fotek
jerryjola - zgadzam się z Tobą w 100%
robin102
04-12-2007, 09:48
Fajnie se Chłopaki nastrój poprawiacie :)
Yaro, czy możesz podesłać 2-3 sample. plock24.pl(małpa)wp.pl
Z góry dzięki.
Idą zaraz będą , komu jeszcze komu .........:))))
pozdrawiam wszystkich
Yaro - Dziękuję bardzo za odpowiedz
posiadasz jeszcze może D300 ??
A chcesz kupić? mogę mieć za 5500 w ciągu 2-3 dni. /eurogwarancja/
Pozdrawiam
No to jakis tam kolejny gniocik
http://www.2and2.net/files/4755a91d83721.jpg
I jeszcze probka z iso 1600
http://www.2and2.net/files/4755ab0f37e04.jpg
Dla pocieszenia-mały OT:
http://www.bankfotek.pl/view/21157http://www.bankfotek.pl/thumb/21157.jpeg (http://www.bankfotek.pl/view/21157)
mam identyczna kuchnię ... hahahahahahah i nawet czajnik w tym samym miejscu
..........
ja wyzbyłem sie trochę szumów robiąc to :
ISO1250 - wiem ze to nie 1600 - ale starszym nikonem też można jeszcze strzelić
http://www.wojteh.com/gallery/pictures/DSC_7161.jpg
mam identyczna kuchnię ... hahahahahahah i nawet czajnik w tym samym miejscu
Może to po prostu jest twoja kuchnia :)
Tym razem 1600 z futrzakiem :) Prosto z nefa do jpg bez zadnych manewrow.
http://www.2and2.net/files/4755ca355b20e.jpg
jerryjola
04-12-2007, 23:44
Może to po prostu jest twoja kuchnia :)
raczej nie, bo to nie czajnik, a ekspres do kawy....podstawowa rzecz w moim mieszkaniu
Robinie....to nie jest kwestia poprawiania sobie nastroju....
d80 robi nadal dobre zdjęcia, mimo pojawienia się d300 i d3...
d300 robi duużo lepsze zdjęcia - niejako z nazwy musi.... czytałem niedawno na innym forum posty takich malkontentów, którzy są zawiedzeni, że d300 nie robi zdjęć lepszych niż te z 5D...
Tym razem Świstak ;) na iso3200 - rowniez nef bez zadnych korekcji prosto do jpg
http://rapidshare.com/files/74326210/iso3200.jpg.html
Paweł Tometczak
05-12-2007, 00:02
Tym razem 1600 z futrzakiem :) Prosto z nefa do jpg bez zadnych manewrow.
http://www.2and2.net/files/4755ca355b20e.jpg
szumi
Tym razem Świstak ;) na iso3200 - rowniez nef bez zadnych korekcji prosto do jpg
http://rapidshare.com/files/74326210/iso3200.jpg.html
bardzo szumi
:(
Zbigniew
05-12-2007, 00:05
Mi to wygląda na dystrosję ziarnistą lekko chromatyczną, co wynika z zastosowanego obiektywu oczywiście.
Mi to wygląda na dystrosję ziarnistą lekko chromatyczną, co wynika z zastosowanego obiektywu oczywiście.
oczywiście :) oczywista oczywistość :mrgreen:
Aparat otrzymałem w poniedziałek, nie miałem nawet czasu dokładniej zapoznać się z puszką, a już wczoraj wylądowałem na stadionie Odry Wodzisław na meczu PE z Polonią Bytom.
Twardo testowałem ISO1600, robiłem w samych jpg.
źródło (http://img467.imageshack.us/img467/7566/dsc0245netsi3.jpg)
źródło (http://img459.imageshack.us/img459/3045/dsc0244netjh9.jpg)
Moje pobierzne spostrzeżenia : szumy są niższe niż w D200 ale bardziej odczuwalna jest ostrość wynikająca chyba z większej liczby szczegółów. Świetnie radził sobie AF chociaż nie mogę ustawić jak w D200 większych punktów AF, to wymaga przyzwyczajenia.
Napalałem się na EN-EL4a wraz z ładowarką, brak na rynku adaptera BL-3 powstrzymał mnie od tej decyzji i chyba dobrze bo spokojnie mecz obleciałem na paluszkach. Szybkość robi wrażenia :)
Moglbys dac pelna rozdzialke prosto z aparatu ?
bartmika
05-12-2007, 10:54
Dla tych co jeszcze posiadaja D70 i chca zobaczyc roznice z D300.
http://www.vadimonline.com/imgs/photos/D70_18-200mm.jpg
http://www.vadimonline.com/imgs/photos/D300_18-200mm.jpg
Dla mnie roznica jest wielka szczegolnie tam gdzie jest mocne swiatlo. Do tego zawsze mnie wkurzala w D70 mora i jej pionowe kreski, poza tym balans bieli na + dla D300.
Na zdjęciu z D300 widać wyraźnie udział d-lighta. :D
Pozdrawiam
D
Moglbys dac pelna rozdzialke prosto z aparatu ?
za duże na image-shack
Tyle, że D70 dostał 22% więcej światła.(patrz czasy) To i powypalał troszkę. Szczegółowość jest zupełnie inna, ale matryca ma inną ilość pix.Co do balansu bieli to akurat tutaj D300 jest za ciepły a D70 za zimny.
Czyli co kto lubi.
Pozdrawiam
za duże na image-shack
Rapidshare
porównanie szumow w d200 i d300
1. d200 iso-800
źródło (http://imageshack.us)
d300 iso-800
d200 iso-1000
d300-iso-1000
d200 iso-1250
d300 iso-1250
d200 iso-1600
d300 iso-1600
d200 iso-2000
d300 iso-2000
d200 iso-2500
d300 iso-2500
d200 iso-3200
d300 iso-3200
Zbigniew
05-12-2007, 13:45
No i wniosek jest taki jak wcześniej - D200 to idealny aparat dla osoby, która nie wychodzi poza powiedzmy ISO1000. A powyżej to raczej D300. Simple as that :) Dzięki za zdjęcia !
Cóż - szumy może i ok, ale czemu zdjęcia z D300 takie nieostre? Bardzo źle to wygląda.
Pawel Pawlak
05-12-2007, 13:50
Cóż - szumy może i ok, ale czemu zdjęcia z D300 takie nieostre? Bardzo źle to wygląda.
No bo ostrość była nastawiana na coś innego. To chyba widać ?
Na tych malutkich nic nie widac a wiekszych wersji nie ma
Co do ostrosci to tylko wina fotografa co najwyzej - d300 jest ostry jak zyletka
Robilem zdjecia na jpg z ustawieniem ostrosci na 7~9 - zyletex
owszem ostre
na scianie po lewej
?
Czy kiedykolwiek robiłem zdjęcia na papier, czytam czasami i szlag mnie trafia jak widze co ludzie piszą o szumach dla mnie są do zaakceptowania nawet 1600is w D200 gdyby nie prał kolorów.
Jacek B.
05-12-2007, 14:18
1. d200 iso-800
d300 iso-800
d200 iso-1000
d300-iso-1000
d200 iso-1250
d300 iso-1250
d200 iso-1600
d300 iso-1600
d200 iso-2000
d300 iso-2000
d200 iso-2500
d300 iso-2500
d200 iso-3200
d300 iso-3200
a co się stało z napisem www.fotoksiązka.pl na opakowania do zdjęc na zdjęciach z D300?
Pawel Pawlak
05-12-2007, 14:19
Czy kiedykolwiek robiłem zdjęcia na papier, czytam czasami i szlag mnie trafia jak widze co ludzie piszą o szumach dla mnie są do zaakceptowania nawet 1600is w D200 gdyby nie prał kolorów.
Dokładnie ! Dlatego tak trudno do mnie trafia mowa o totalnej przewadze 5D nad d300 przy wysokich iso. Zastanawiam się jaką dobitkę trzeba zrobić żeby zauważyć tę różnicę ?? nie wiem, czy teraz ze ślubów się robi zamiast albumu fototapety ?? ;)
Pawel Pawlak
05-12-2007, 14:25
a co się stało z napisem www.fotoksiązka.pl (http://www.fotoksi%C4%85zka.pl) na opakowania do zdjęc na zdjęciach z D300?
Czy ty naprawdę nie widzisz, że ostrość z d300 jest z przodu, a z d200 z tyłu kadru ??
Tak to wlasnie jest z samplami ktos zrobi na odwal porowanie z lapaniem ostrosci na roznych miejscach w kadrze a potem powstaja legedny o nieostrosci eh....
BTW - tak swoja droga cytujac mogles wyciac fotki wszystkie a nie od nowa wklejac to samo
Adam Trzcionka
05-12-2007, 14:31
Pawle - w szerokim kontekście technicznym, ale i w tematyce slubnej - różnice po prostu widać. nie trzeba robić fototapety. tonalność, detale, i nie mniej ważne - plastyka FF! - robią różnice. klinet z koziej wólki byc może ma to gdzieś. ale ten, który płaci za, opórcz klasy ujęć, jakość - dostrzerze różnice. nie ma, po prostu nie ma, mam nadzieje, ze tymczasem, niczego, czym mógłbym zastąpić 5d z 35 L :)
meliszipak
05-12-2007, 14:36
Przesłona w teście f2, ostrość z D300 z przodu, więc można oceniać rozkład go :lol:
Pawel Pawlak
05-12-2007, 14:38
Pawle - w szerokim kontekście technicznym, ale i w tematyce slubnej - różnice po prostu widać. nie trzeba robić fototapety. tonalność, detale, i nie mniej ważne - plastyka FF! - robią różnice. klinet z koziej wólki byc może ma to gdzieś. ale ten, który płaci za, opórcz klasy ujęć, jakość - dostrzerze różnice. nie ma, po prostu nie ma, mam nadzieje, ze tymczasem, niczego, czym mógłbym zastąpić 5d z 35 L :)
Adam, inny rozkład GO dla FF i DX to fakty. I całkowicie się zgadzam. Co do tego że na np samplach które pokazał cichy z iso1600 d300 i 5D, na odbitce a4 zobaczysz różnicę która zadecyduje że klient stwierdzi że d300 mu nie odpowiada a 5D tak nie wierzę...
Adam Trzcionka
05-12-2007, 14:55
a ja coś nie wierzę w te testy ;-)
Paweł Tometczak
05-12-2007, 14:57
Może Cichy mógłby wystawić RAWa i wówczas test można uznać za wiarygodny.
Adam Trzcionka
05-12-2007, 15:03
oo, pewnie :)
nie no - Cichy - przepraszam, nie podważam Twojej wiarygodności, ale widziałem co widziałem i po prostu ufam własnym oczom :)
najb wiarygodne to byloby gdyby ustawic Was dwoch razem w tym samym miejscu przy publice i zrobilibyscie w tym samym momencie ten sam kadr modelce - z takimi samymi ustawieniami - a potem sru raw na notebooka :mrgreen:
Dla tych co jeszcze posiadaja D70 i chca zobaczyc roznice z D300.
http://www.vadimonline.com/imgs/photos/D70_18-200mm.jpg
http://www.vadimonline.com/imgs/photos/D300_18-200mm.jpg
Dla mnie roznica jest wielka szczegolnie tam gdzie jest mocne swiatlo. Do tego zawsze mnie wkurzala w D70 mora i jej pionowe kreski, poza tym balans bieli na + dla D300.
A dla mnie ta różnica wcale nie jest taka oczywista. Te przykłady nie przekonały by mnie do zmiany D70 na D300.
A dla mnie ta różnica wcale nie jest taka oczywista. Te przykłady nie przekonały by mnie do zmiany D70 na D300.
Popieram przedmówcę różnica w obrazowaniu w tym konkretnym przykładzie nie jest warta 5000 zł
Już tylko pozostał krok do stwierdzenia, że D70(s) jest tak samo dobre, a może i lepsze ;)
Jak oglądam przykłady w sieci, to nie mam wątpliwości, który jest lepszy
Uważam, że nie należy przesadzać w żadną stronę - D70 też można zrobić świetne zdjęcia, ale nie ma wątpliwości, że D300 jest lepszy i z wyższej półki. I nie tylko o same zdjęcia tu chodzi.
A przy odbitkach 10x15 to pewnie rzeczywiście różnicy nie będzie widać ;)
Niedowiarkom wyślę sample z d300 czekam na info. Oryginały bez poprawek i zmniejszania.
zwykłe zdjęcia jpg street foto 200ISO lub coś z lampą (wbudowaną)
Pozdrawiam
Yaro
kamiński
05-12-2007, 22:42
Strasznie się zachwycacie tymi niby małymi szumami na wysokich ISO z D300. Nie wiem jakie macie monitory ale ja widzę na LCD że ta puszka szumi na iso200 a na iso powyzej 1600 są jakieś paskudne artefakty - odszumianie? Uff, dobrze że przeczekałem i nie kupiłem tej puchy.
Strasznie się zachwycacie tymi niby małymi szumami na wysokich ISO z D300. Nie wiem jakie macie monitory ale ja widzę na LCD że ta puszka szumi na iso200 a na iso powyzej 1600 są jakieś paskudne artefakty - odszumianie? Uff, dobrze że przeczekałem i nie kupiłem tej puchy.
Taaaaa nie ma to jak dobrze zaczac 1 posta na forum :)))))
kolejny spadochron z CB ??? :mrgreen:
To fajnie nie kupuj nikona, nie dla wszystkich (co by to było). Strzelaj z canona i zaponmij o tym forum!!
...........buchachacha.......:)))))
'tos se' monitor do ogladania zdjec wzial.
kamiński
05-12-2007, 22:55
Taaaaa nie ma to jak dobrze zaczac 1 posta na forum :)))))
kolejny spadochron z CB ??? :mrgreen:
Raczej z N do C :)
Raczej z N do C :)
Miekkiego ladowania :mrgreen:
Uff, dobrze że przeczekałem i nie kupiłem tej puchy.
Uprasza się o nie karmienie trolla.
Wal do C tam takich potrzeba, przerobiłem większośc puch c od 20 do 40d oraz 5d i co? a du..........
Fakt szkoda czasu na trolla...........:))))
kamiński
05-12-2007, 23:03
Widzę że was troszkę zirytowała moja wypowiedź. Jak to się mówi: prawda w oczy kole :)
Pawel Pawlak
05-12-2007, 23:05
Widzę że was troszkę zirytowała moja wypowiedź. Jak to się mówi: prawda w oczy kole :)
najwyraźniej jakiś niedowartościowany jesteś po tej przesiadce... Odpręż się trochę
sorka za to ze ostrosc w d300 ustawiona gdzie indziej jak w D200 jutro bede mial okazje jeszcze raz porównac teraz to zrobie dokladnie i ostrosc ustawie na jednym i w drugdrugim na to samo. na porownanie mialem 10 minut do pracy sie spieszylem dlatego niedokladnie ale chodzilo mi o szum a nie ostrosc choc wiadomo ze pokazanie szcegolow tez sie liczy przy wysokim iso. jutro powtórze test i jeszcze dam oprocz niego porownanie dla tych samych czasow i przyslony w obu puszkach zeby pokazac czy
roznia sie czulosci te same z obu puszek.
kamiński
05-12-2007, 23:20
najwyraźniej jakiś niedowartościowany jesteś po tej przesiadce... Odpręż się trochę
Mylisz się. Jestem bardzo zadowolony z przesiadki. Ja nie jestem fanatykiem jednej marki. Bardzo chętnie zostałbym przy nikonie jeśli ten zaoferowałby coś w stylu 5D za taką samą cenę. Wyraziłem tylko swoją opinie na temat tego co widze po waszych samplach. Zapewne niektórzy na forum wiedzą że 5D ciężko jest zmusić do szumów przy najniższych iso.
diZaster
05-12-2007, 23:24
lol :D widzialem paskudne zdjecia z 5d i widzialem paskudne zdjecia z nikonow przeroznych.
zanim zacznie sie narzekac, trzeba nauczyc sie robic zdjecia/wykorzystywac puszke.
btw, zdjecie nie sprowadza sie do posiadania/nie posiadania szumow.
zwiekszylem rozmiar zdjec porownujacych szumy d200 i d300. post nr 128
Mam nadzieje, ze pogoda niedlugo dopisze i bedziemy ogladac coraz wiecej sampli z outdoor ;)
Pawel Pawlak
06-12-2007, 01:02
ja w sobotę miałem dosłownie 15-20minut przejaśnienia które mogłem wykorzystać żeby sprawdzić przejścia tonalne w plenerze ;)
źródło (http://img406.imageshack.us/my.php?image=dsc06841webzq0.jpg)
źródło (http://img57.imageshack.us/my.php?image=dsc06931webam0.jpg)
Bardzo mi się spodobało co można wyciągnąć z nefów i praca matrycowego pomiaru.
potwierdzam, pomiar matrycowy jest bardzo dobry, można powiedzieć nawet doskonały:)
Dariusz Walus
06-12-2007, 03:03
No, troche mnie uspokoiliscie z tym pomiarem matrycowym. Balem sie powtorki z D80, z zakupu ktorego miedzy innymi z tego powodu zrezygnowalem.
Nie chce marudzic, ale czy widzicie jakies slabe strony tej puszki {w konteksie wlasnych potrzeb oczywiscie}?
D300 świetna puszka bardzo mi sie podoba funkcjonalnie i wizualnie ...
Bedzie dla mnie pięknym prezentem na święta .
Jakies tam z rana jak wychodzilem do pracy przez okno strzelilem na iso200 bo wiecznie czasu nie ma na plener a wieczorem ciemnica - prosze sie nie przestraszyc jesli chodzi o kadr i kompozycje hihi ale kilka osob chcialo cos na iso200 wlasnie wiec wrzucilem
Nef do jpg
http://rapidshare.com/files/74723012/iso200.jpg.html
Link znaleziony na sieci
http://rapidshare.com/files/74687706/20071206_007.rar
Jakies tam z rana jak wychodzilem do pracy przez okno strzelilem na iso200 bo wiecznie czasu nie ma na plener a wieczorem ciemnica - prosze sie nie przestraszyc jesli chodzi o kadr i kompozycje hihi ale kilka osob chcialo cos na iso200 wlasnie wiec wrzucilem
Nef do jpg
http://rapidshare.com/files/74723012/iso200.jpg.html
Calme, ładne fotografie czynisz, odwiedziłem Twoją galerię.
I dopiero terz zauwazyłem że jesteś z Lublina...:)
Pozdrawiam
Test ISO na FOTOSITE (http://raw.fotosite.pl/index-Nikon_D300_Micro-Nikkor_60mm_f2.8D_12bit_and_14bit_by_Mont.htm).
mechantgars
07-12-2007, 14:45
Widze Yaro ze sie powieksza 'lubelska ekipa';) Ja jestem z Lubartowa:) Moznaby sie kiedys umowic na jakies wspolne zdjecia:) Pozdrawiam:)
e-Tadzik
07-12-2007, 15:24
Mialem pare dni temu bardzo kiepski dzien. Poprawil mi sie gdy wszedlem do sklepu i zobaczylem D300 w Dalian (Chiny). .......... Po paru godzinach wrocilem i po prostu kazalem zapakowac.... bez gadania i sprawdzania. Jestem happy. Lezal potem 3 dni w kartonie bo naprawde nie mialem czasu na onanizowanie sie ... Pierwsze zdjecia byly bardzo zadowalajace. Wydaje mi sie ze bardziej ostre niz D200. Przynajmniej nie tak stresujace jak w przypadku D200 ktoremu powiedzialem z tego powodu "zegnaj". Zrobilem pare testow na hot and dead pixels ale .... nie mialem zadnego :-)
I .....po roku posiadania D200, z kiepska ostroscia, dobijajacym mnie kumplem i jego zyleta "ostrzona w PS :-)", ... dochodze do wniosku ze tak naprawde to frajde maja ludzie ktorzy po prostu robia zdjecia .... niewazne czym. .... Zaczalem cieszyc sie zdjeciami dla siebie :-) a nie walka o sprzet.
tak czytam i czytam - oglądam i oglądam i oglądam to wszyscy tłumacza d300 ze gdzie indziej ustawia ostrość ze d200 zupełnie inaczej to robi - a ja ciągle widzę ze to d200 ma ostre zdjęcia a d300 tak sobie ... po pierwszym szoku i różnych głupich myślach o zmianie systemu zostaje ze swoim D200 który ustawia mi ostrość tam gdzie chcę..
tak czytam i czytam - oglądam i oglądam i oglądam to wszyscy tłumacza d300 ze gdzie indziej ustawia ostrość ze d200 zupełnie inaczej to robi - a ja ciągle widzę ze to d200 ma ostre zdjęcia a d300 tak sobie ... po pierwszym szoku i różnych głupich myślach o zmianie systemu zostaje ze swoim D200 który ustawia mi ostrość tam gdzie chcę..
Patrz to mi sie chyba trafila jakas "felerna" 300 bo nie dość, że ostrzy tam gdzie chcę to jeszcze i ostre zdjęcia robi ;)
a mnie ciekawi czemu zawsze najwiecej fermentu sieja ludzie ktorzy nigdy danej puszki nawet w rekach nie mieli...
Jak znam zycie to chlopaki z CB zaraz podlapia ten temat jako dogmat :)
a mnie ciekawi czemu zawsze najwiecej fermentu sieja ludzie ktorzy nigdy danej puszki nawet w rekach nie mieli...
a mnie ze wszyscy tłumaczą się z tego co nie istnieje ...
tak by byc uczciwym - moje D300 na mnie czeka ... :D
a mnie ze wszyscy tłumaczą się z tego co nie istnieje ...
Ktos sie tlumaczyl ? nie zauwazylem - zreszta nie dziw sie, ze odpisza Ci, ze z calym szacunkiem smuty piszesz - tyle
to nie tłumaczcie ze ostrość jest nie tu czy tam tylko zróbcie testy jak należy - tak jak powinno być - przed wysłaniem sprawdźcie czy jest dobrze - bo sami powodujemy ze zaraz będzie legenda iż d300 mniej szumi ale jest nie nie trafia AF lub produkuje nieostre foty
nie zamierzam wdawać się w takie bez sensu wymiany zdań ... wiec tym zakończe
robienie plansz testowych itp to wg. mnie ściema :) jutro sobota nich ktoś się przejdzie do kościoła natrzaska fotek na iso 1600 :) ktoś inny na mecz ... i "test" w warunkach realnych gotowy :D
iso 2500 / f2.8 1/60
źródło (http://img216.imageshack.us/img216/4575/800bw0.jpg)
crop
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/3604/cropns0.jpg)
iso 1600 / f 2.8 / 1/30
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/4214/8001gp1.jpg)
crop
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/8788/crop1or8.jpg)
ISO LO1 czyli 100 + SB 800 / f 2.8 / 1/60
co ciekawe przy iso 100 nie ma na ten temat info w exifie
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/7979/8002du2.jpg)
Jacek B.
07-12-2007, 19:52
Witam,
a czy ktoś może mi napisać ile waży RAW z D300 w różnych poziomach kompresji?
Z góry dzięki
pozdrawiam
Witam,
a czy ktoś może mi napisać ile waży RAW z D300 w różnych poziomach kompresji?
Z góry dzięki
pozdrawiam
http://img77.imageshack.us/img77/5055/rawd300ay5.jpg
robienie plansz testowych itp to wg. mnie ściema :) jutro sobota nich ktoś się przejdzie do kościoła natrzaska fotek na iso 1600 :) ktoś inny na mecz ... i "test" w warunkach realnych gotowy :D
No to z takich realnych warunków:) (ciemnica i kolorowe reflektory)
ISO 2000, f/3,2, 1/125, 175mm
Sharpeness:6
High ISO NR: ON(normal)
NEF wywołany w ViewNX, zmniejszony i to tyle.
źródło (http://img47.imageshack.us/img47/4280/dsc0139fneh1.jpg)
Występ Kabaret Teatr Absurdu Żżżżż. Władek Sikora
pozdr.
Active D-lighting On - Normal (czyli srodkowe ustawienie pomiedzy low i high)
iso 100 z SB800 / F2.8 / 1/60
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/7296/activedsb6.jpg)
Active D-lighting Off
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/6553/activedoffmz9.jpg)
hmm ostra jest z niej zyletka przewalczyłem wczoraj cały dzionek z tą bestia :) a jakie kontrasty nawet przestałem myślec o D3 :) JAK NARAZIE POWIEM SLICZNOTKA :)
ludziska slicznosci z tego nikosia cały dzionek walczyłem wczoraj z nim :)
ostra jest bestyjka :) dwa dni jestesmy juz razem :)
Iso 1600 jest doskonałe:-D
Jacek B.
07-12-2007, 20:45
http://img77.imageshack.us/img77/5055/rawd300ay5.jpg
Dzięki za odpowiedź, a czy 11,3 MB (trzecia pozycja) jest bardzo stratna? Ta wydaje się być najbardziej ekonomiczną ale jak to się ma do jakości w porónaniu np z NEF-ami z D70s?
Dzięki za odpowiedź, a czy 11,3 MB (trzecia pozycja) jest bardzo stratna? Ta wydaje się być najbardziej ekonomiczną ale jak to się ma do jakości w porónaniu np z NEF-ami z D70s?
A nie mam pojecia - ja robie tylko na tej bezstratnej
Jacek B.
07-12-2007, 20:51
A nie mam pojecia - ja robie tylko na tej bezstratnej
Wydaje mi się że jeśli plik waży jeszcze raz tyle przy dwa razy większej matrycy to powinno być podobnie?
możecie polecić jakiś program do NEF-ów Z D300? Wszystko co ściągam nie czyta tego albo nie mogę zainstalować bo program antywirsowy (Awast) jakiegoś wirusa wykrywa. Nie mam PS ani Corela.
Jacek B.
07-12-2007, 21:25
masz jakieś namiary w sieci za free?
Ktoś na Forum podsyłał link, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było. Poszukaj.
Gdybym na coś trafił to Ci podeślę.
masz jakieś namiary w sieci za free?
Do ściągniecia ze strony Nikona. Prościej już chyba się nie da....
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14443&p_sid=AwqamrSi&p_lva=61&p_accessibility=0&p_redirect=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MSwxJnBfcHJvZHM9NDIsNDQmcF9jYXRzPTE4NSZ wX3B2PTIuNDQmcF9jdj0xLjE4NSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc 3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ 9dmlld254&p_li=
No i z watku o samplach z d300 zrobil nam sie watek o sofcie - a przeciez sa inne topiki i dzial na ten temat.....
Pawel Pawlak
07-12-2007, 23:44
To jest bardzo ciekawe... co chwila ktoś marudzi że szumi, że mydli... a jak ktoś zamieści sample obalające takie teorie to chwila ciszy, jakby nikt nie widział. Po kilku stronach znów się zaczyna: szumi, mało ostre itp... porażka
To jest bardzo ciekawe... co chwila ktoś marudzi że szumi, że mydli... a jak ktoś zamieści sample obalające takie teorie to chwila ciszy, jakby nikt nie widział. Po kilku stronach znów się zaczyna: szumi, mało ostre itp... porażka
Nie przejmuj sie to juz tak jest, ze jak komus fakty nie pasuja to je ignoruje, no bo przeciez 12mpx na tkiejmalejmatrycy niemoze nie szumiec. Dla mnie w sumie wiekszym zaskoczeniem po wielu samplach okazuje sie D300 matryca dx 12 mpix i takiego niskiego poziomu szumow sie nie spodziewalem. Wiadomo, ze jesli chodzi o wysokie to teraz mistrzem jest d3 ale kosztuje 3 razu tyle.
sorka za to ze ostrosc w d300 ustawiona gdzie indziej jak w D200 jutro bede mial okazje jeszcze raz porównac teraz to zrobie dokladnie i ostrosc ustawie na jednym i w drugdrugim na to samo (...) powtórze test i jeszcze dam oprocz niego porownanie dla tych samych czasow i przyslony w obu puszkach zeby pokazac czy roznia sie czulosci te same z obu puszek.
Jeśli mógłbyś zrobić na identycznych kadrach i z identycznymi parametrami byłbym wdzięczny (pewnie wielu byłoby wdzięcznych). Specyfika wykonywanych zdjęć powoduje, że szukam czegoś lepiej wyglądającego na wysokim ISO niż z D200.
Jeśli to możliwe zrób tak żeby w płaszczyźnie ostrości były małe i średnie szczegóły w cieniach i w światłach. Nie zawsze można podejść i nieraz istotne szczegóły zdjęcia są zbyt mocno zakłócane przez szum.
A najlepiej gdyby ktoś (albo dwóch ktosiów) zrobił podobne ujęcia z obu aparatów na sporcie w sztucznym oświetleniu :) A może widział ktoś gdzieś w sieci?
Cukrownia Lubelska dzis nad ranem
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/4472/cukrownia1mz6.jpg)
Wersja w pelnym rozmiarze nef do jpg
http://img89.imageshack.us/img89/46/dsc0361nr3.jpg
8 sek, F16, ISO100, Multi-segment, WB Auto, Active D-lighting Normal
warunki kiepskie - wschod byl zamglony, a przed nim wilgotno i lekka mgla
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/549/ccak1.jpg)
ISO 800 / F2 / 1/125 / Aperture priority / Multi-segment / WB - Auto
nef do jpg
źródło (http://www.2and2.net/files/475aa9a9628b5.jpg)
pelny rozmiar
http://www.2and2.net/files/475aa8d154415.jpg
----------------
8sek / F16 / ISO 100 / Aperture priority / Multi-segment / WB Auto / active d-lighting normal
źródło (http://img223.imageshack.us/img223/129/kkkup5.jpg)
Dziś zrobiłem kilka zdjęć na spacerze. Niestety, światło nie dopisywało zupełnie..pogoda fatalna. Ale że była to pierwsza od tygodnia okazja, by zrobić coś innego od zdjęcia żarówki w pokoju, postanowiłem z niej skorzystać. Z wrażeń w stosunku do D200: obraz jest wyraźnie ostrzejszy, nie wymaga tak intensywnej zabawy z unsharp mask, nawet po zeskalowaniu. Automatyczny balans bieli rownież działa zauwazalnie lepiej. Pomiar matrycowy - póki co zastrzeżen brak :)
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa01.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa02.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa03.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa04.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa05.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa06.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa07.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa08.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa09.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa10.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa13.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa14.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa15.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa16.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa17.jpg
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/oliwa18.jpg
Zbigniew
08-12-2007, 17:30
Albo mi się wydaje, albo te zdjęcia są trochę za jasne. Może to akurat wina tego, że w kadrach jest dużo ciemnych obiektów (typu drzewa), niemniej tak mi to trochę pomiarem matrycowym a'la D80 podchodzi. Ale mogę być już skrzywiony na tym punkcie przez dawną traumę .... :D
W tym parku panuje dość "trudne" światło.Bardzo dużo ciemnych miejsc i zacienionych obszarów, dodatkowo bardzo silne światło "z zewnątrz" spoza koron drzew itd. Chciałem zobaczyć jak poradzi sobie pomiar matrycowy w trudnych jak na taki system warunach..i moim zdaniem egzamin zdał. D300 naświetla deko jaśniej niż D200 (ale nie przepala), jednak ma też wyraźnie lepszy DR - widać to mocno w światłach.
nikomisiaki
08-12-2007, 18:56
Czy to może na 24-70/2.8?
nikomisiaki
08-12-2007, 19:38
Tak
Może już w środę szkło będzie mi "ciążyć" :-D
Ciąży ciąży...skubaniec waży prawie kilogram :)
nikomisiaki
08-12-2007, 19:52
Ciąży ciąży...skubaniec waży prawie kilogram :)
No niestety - coś za coś. Że też te dobre rzeczy muszą być często w jakiś sposób okupione:???:
Tak
Miałeś wcześniej 17-55/2,8 ? jakie różnice poza ogniskową?
meliszipak
08-12-2007, 20:12
Ostatnie zdjęcie bardzo fajne, tylko imo obciąć tę kostke brukową i przyciemnić.
Hi, hi jest znacząca poprawa ponieważ nie przepala, tylko deko prześwietla na matrycowym :lol:
Uff, bałem się, że będzie inaczej... :lol:
Niestety nie mialem, wiec ciężko mi się odnieść.
Moge sie odniesc do tego co bylo w d80 - tutaj matrycowy naprawde dziala DUZOOOO lepiej :)
Tym razem coś na mniejszym ISO - światło zastane w pokoju
F 2.8 / 1/60 / ISO 400 / Multi-segment / WB Auto / Active D-Lighting > Normal / 50mm
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/7811/monika800gf8.jpg)
Pawel Pawlak
08-12-2007, 20:54
jak dla mnie zdjęcia z d300 są domyślnie zdecydowanie za mało kontrastowe. Ale jaj mogę być skrzywiony po d2x ;)
Po dzisiejszym dni mogę powiedzieć kilka refleksji:
AF - rewelacja !! Bardzo precyzyjny i olbrzymia skuteczność w śledzeniu obiektów.
Zasilanie - EN-EL4 - bardzo wydajne. kilka godzin na dworze, częste włącznie i wyłączanie aparatu, czyszczenie matrycy, naprawdę częste podglądy - około 900 NEF+jpg - i pozostało jeszcze 69% zasilania. Może być lepiej niż d2x :shock:
Jakość obrazowania - świetna tonalność -zakres i przejścia; bardzo dobre kolory, duża ilość detali - na iso 200-400 mniej niż w d2x, Iso 500-1000 (więcej nie sprawdzałem) w 100% używalne nawet dla potrzeb dużych powiększeń z cropowanego zdjęcia. Ostrość OK.
Mam to samo odczucie co do kontrastu - choc tu mz troche zalezy od tego czy jest wlaczony Active D-lighting i od profilu koloru via te 3 przeniesione z d2x. AF - moge tylko potwierdzic :))) Zdecydowanie wieksza tonalnosc - po zrobieniu nef'a 14bit'owego z bezstratna kompresja - jestem w stanie naprawde wiele wyciagnac podczas obrobki bez widocznej utraty jakosci. Ostrosc ustawiona na 6-7 w body - potem malo juz wyostrzania w samym programie. :)
Żeby nie powielać:
Turniej tańca:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=510879#post510879
hehe znowu ta sama sytuacja... pojawiaja sie beznadziejne sample to wsyzscy ktorzy nie planuja zakupu tej puszki biadola jak to mozna na to pieniadze wydawac... a jak ktos wrzuci cos naprawde dobrego to grobowa cisza... :)
Pawel Pawlak
09-12-2007, 21:16
hehe znowu ta sama sytuacja... pojawiaja sie beznadziejne sample to wsyzscy ktorzy nie planuja zakupu tej puszki biadola jak to mozna na to pieniadze wydawac... a jak ktos wrzuci cos naprawde dobrego to grobowa cisza... :)
To chyba jest tak, że niedowiarków zatyka ;)
Ja po kilku dniach powiem tyle, że dobrze że cieszę się żę nie rzuciłem się na d3. Puszka na pewno sporo lepsza, ale potencjał jaki drzemie w d300 wydaje mi się całkowicie wystarczający.
EDIT. Więcej sampli nie będzie ;)
jak ktos wrzuci cos naprawde dobrego to grobowa cisza... :)
To chyba jest tak, że niedowiarków zatyka ;)
Bo się towarzystwo delektuje w milczeniu :)
:-D
no to zapraszam do dania dobrego przykładu i skomentowania ;)
ja rozumiem radość z posiadania sprzętu, ale co takie zdjęcia mają udowodnić? Ze da się zrobić zdjęcie? Że jest mniej złe niż to z D80 czy podobnych?
ja rozumiem radość z posiadania sprzętu, ale co takie zdjęcia mają udowodnić? Ze da się zrobić zdjęcie? Że jest mniej złe niż to z D80 czy podobnych?
Coś dzisiaj Władza rozgoryczona...
panowie pomocy nie mam instrukcji po polsku a wiem iż można podkręcić kontrast w przetwarzaniu obrazu tylko gdzie ??? poza tym puszka wydaje z swoich wnętrzności świetne obrazki :)
Coś dzisiaj Władza rozgoryczona...
wg mnie te zdjęcia pokazują postęp w sprzęcie, OK (mam nadzieje, że taki był cel ich pokazania)
Ale sprzęt jest po to, by robić dobre zdjęcia. A to co widzę to juz przegięcie i jakościowo nie jest to dla mnie akceptowalne (nie zajmuję się oczywiście w ogóle kompozycją, WB itp)
Pawel Pawlak
09-12-2007, 22:05
coby uciąć kolejną nic nie wnoszącą dyskusję, wykasowałem.
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie o D300. Dzięki nim zamówiłem ... D3. Po pierwsze dlatego, że jakość zdjęć wcale nie jest powalająca. Wyłączając NR-a dostajemy przy np. 3200 co prawda obraz lepszy (mniej lub bardziej do oceny indywidualnej) od D200, ale nie na tyle żeby zapłacić 6 tys. Mniej więcej ISO 3200 w D300 to ISO 1600 w D200. Osoby, które fotografują sport np. w hali tak naprawdę nic nie zyskują na jakości, bo kosztem krótszego (1, 2 skoki) czasu muszą ustawić gałę na 3200 albo 6400 (nie polecam). Nie dość, że obraz wygląda jak z D200, to i tak nie da się zamrozić do końca ruchu (no chyba, że dobrze świecą na hali). Przy niższych ISO różnica praktycznie nie jest zauważalna, choć z korzyścią dla D300. Oczywiście pomijam całą otoczkę technologiczną, bo jest oczywiste, że D300 stoi wyżej. Przy NR- obraz za bardzo traci szczegóły, szczególnie przy najwyższych ISO. Moim zdaniem są to wystarczające powody, aby dołożyć i kupić D3. Pozdrawiam wszystkich, miłego oglądania sampli
Albo mi się wydaje, albo te zdjęcia są trochę za jasne. Może to akurat wina tego, że w kadrach jest dużo ciemnych obiektów (typu drzewa), niemniej tak mi to trochę pomiarem matrycowym a'la D80 podchodzi. Ale mogę być już skrzywiony na tym punkcie przez dawną traumę .... :D
A także WB trochę w strone niebieskiego czy też fioletowego. Widać to po kolorze asfaltu. Trochę przypomina kolorystykę d80. Nie mówię, że zła ale inna. Kwestia gustu.
Po pojawieniu się na rynku Nikona D3 i D300 wróciłem do korzeni. Fotografią zajmuję sie od kilkunastu lat. Po wejściu ery fotografii cyfrowej, nico zawiedziony jakością zdjęć na dostepnych wtedy Nikonach wybrałem Canona 5D z obiektywem L 24-105 i lampą 580EX. Pracowałem na nim ponad rok i cieszy mnie to że to już tylko wspomnienie. Już pierwsze fotki na 5D pokazały mi jak kiepski jest AF. Uciekło mi wiele momentów które niestety nie wrócą. Współpraca z lampą błyskową oj! tego to się nie da opisać, doszło nawet do tego że oddałem lampę do serwisu gdzie poinformowano mnie że lampa jest sprawna a współpraca z lampą w Canonie jest nieco gorsza niż w Nikonie. Teraz wiem że doświadczeni użytkownicy Canona potrafią na różne sposoby pokonać te trudnosci. Jednak żaden z tych sposobów nie jest doskonały. Mały luz na mocowaniu obiektywu z aparatem niestety dopuszczalny i podobno nie ma wpływu na jakość uzyskanych fotek. Monitor LCD w tych aparatach (sprawdziłem u znajomych jest to samo) niestety pokazuje zupełnie co innego niż widzi się na monitorze. Ale na to też użytkownicy tego aparatu mają sposób korzystając z histogramu i patrząc na wykres. Punktowy pomiar światła ( niby jest) ale gdzie mu do tego w Nikonie D300. Tak więc męczyłem wszystkich tych których fotografowalem ciągłymi wielokrotnymi powtórkami chcąc uzyskać to co dzisiaj Nikon daje mi bez najmniejszych kłopotów. Pozdrawiam wszystkich i chcę powiedzieć że mój D300 z obiektywem Nikona 17-55 f2,8 poprostu mnie zachwycił.
wg mnie te zdjęcia pokazują postęp w sprzęcie, OK (mam nadzieje, że taki był cel ich pokazania)
Ale sprzęt jest po to, by robić dobre zdjęcia. A to co widzę to juz przegięcie i jakościowo nie jest to dla mnie akceptowalne (nie zajmuję się oczywiście w ogóle kompozycją, WB itp)
No nie chcę być złośliwy, ale właśnie patrząc na sample to ja spokojnie mogę zostać przy D80 czy F100 i nie wiele stracę :p
Jedyne co mogę pozazdrościć to mniejszy szum na wyższym ISO.
ziuteczny
10-12-2007, 15:31
No nie chcę być złośliwy, ale właśnie patrząc na sample to ja spokojnie mogę zostać przy D80 czy F100 i nie wiele stracę :p
dość przewrotny wywód, oznacza to, że mogę pozostać przy moim d40x i naprawdę niewiele tracę :)))
Alez to przeciez mz najzupelniej normalne - nie rozumiem czego sie ludzie spodziewali ? Super poprawy obrazowania na DX jak w FF ? :) Mz rownie dobrze moge napisac, ze podobne zdjecie krajobrazowe jestem w stanie wykonac i za pomoca d80 i d3 ;P
dość przewrotny wywód, oznacza to, że mogę pozostać przy moim d40x i naprawdę niewiele tracę :)))
W przypadku D40/D40x akurat tracisz wiele. Nawet do D50. :p
Alez to przeciez mz najzupelniej normalne - nie rozumiem czego sie ludzie spodziewali ? Super poprawy obrazowania na DX jak w FF ? :)
No spodziewałem się lepszego Auto WB, pomiaru światła... a tak w żartach to np. żeby fotki były ostrzejsze i lepiej kadrował ;)
No spodziewałem się lepszego Auto WB, pomiaru światła...
Dopoki sam nie sprawdzisz nie przekonasz sie ;)
mz jest ok
hmm jestem innego zdania co do ostrości tutaj trzeba tylko odpowiednio ustawić aparacik i tnie jak żyleta oto przykład jedno z pierwszych fotek tym ap,, nie jestem macrowcem lecz tak go próbowałem ,,,,http://www.obiektywni.pl/pokaz.php?id=244092 pozd
hmm próbowałem go oto jedno z pierwszych z tej puszki nie jestem macrowcem ale trzeba go poustawiać ciutek przed robotą i żyletka z niego oto przykład http://www.obiektywni.pl/pokaz.php?id=244092 pozd
Jacek B.
11-12-2007, 22:03
Witam,
mam prośbę do forumowch kolegów, posiadaczy D300. Potrzebuję kilka zdjęć w formacie NEF w opcji skompresowanej ok 10-15 MB max. Obojętnie czy 12 czy 14 bitów, byleby lightroom to czytał. Zalezy mi na tym aby na tych zdjęcich był kiepsko ustawiony balans bieli a więc aby zdjęcia były albo żółte albo niebieskawe albo jeszcze inne. ISO które mnie interesuje to zakres 1000-1600. Z góry dzięki za poświęcony czas. Wytsraczy mi kilka takich zdjęć. Jeśli ktoś by chciał mi pomóc to prosze wysłać zdjęcie na adres:
[email protected]
mile widziene tez linki do NEF-ów z D300, może ktoś takimi dysponuje?
W miarę możliwości się odwdzięczę.
Pozdrawiam
No i kolejne kilka zdjęć (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=515807#post515807).
Tym razem nocne z ręki ( N 17-55 f/2.8 )
Nikon D300 + nikkor 16/2.8 Wywołane w ACR, lekko poziomy w PS. Wszedzie iso 200.
Taki test na sabacie nikoniarzy w Toruniu.
źródło (http://img341.imageshack.us/my.php?image=dsc0408lp2.jpg)
źródło (http://img208.imageshack.us/my.php?image=dsc0415ud7.jpg)
źródło (http://img208.imageshack.us/my.php?image=dsc0416wi9.jpg)
źródło (http://img341.imageshack.us/my.php?image=dsc0418ug9.jpg)
źródło (http://img341.imageshack.us/my.php?image=dsc0427xg0.jpg)
źródło (http://img146.imageshack.us/my.php?image=dsc0421py4.jpg)
Jak widac zakresik tonalny jest niezly :)
Jak widac zakresik tonalny jest niezly :)
Właśnie zastanawiam sie jak duży na to wpływ miał ten obiektyw.
Czy ktoś sie orientuje czy takie cos jak ogniskowa moze miec wplyw na zakres tonalny (przenoszenie kontrastów?).
Pawel Pawlak
12-12-2007, 22:47
Właśnie zastanawiam sie jak duży na to wpływ miał ten obiektyw.
Czy ktoś sie orientuje czy takie cos jak ogniskowa moze miec wplyw na zakres tonalny (przenoszenie kontrastów?).
Ogniskowa nie bardzo, jakość obiektywu jak najbardziej :)
Loki - moje pytanie - czy uzywales Active D-lighting'u tu i czy zjechales z poziomem cieni na 0 przy wolaniu ?