PDA

Zobacz pełną wersję : D70s a cinemascope

DjPhatt
03-12-2007, 00:15
Droga społeczności.... Może mnie ktoś oświecić jaka techniką wykonać fotkę w formacie cinemascope? Idzie jakoś inaczej niż dodanie czarnych pasów w PS'ie? Nie chodzi mi o łączenie kilka fotek w panoramę, tylko jednym klapnięciem zrobić panoramiczną fotkę:)

ArtX
03-12-2007, 00:21
eee, crop + canvas size?

DjPhatt
03-12-2007, 00:27
Hmm. Ale jak zrobie Canvas Size to nadal nie bedzie czarnych pasów jak w panoramie...Chyba że najpierw canvas size stosownie do ramki cinemascope a pozniej nalozyc na czarne tlo?

izork
03-12-2007, 00:53
Hm, jestem kinooperatorem :) i jak dla mnie cinemascope, to nie dość ze stosunek boków obrazu 2.35:1, ale jeszcze rozciągnięcie obrazu w pionie (nasadka anamorfotyczna rozszerza nam obraz w poziomie, dając panoramę), co w obróbce cyfrowej realizowane jest poprzez zmianę pixela :) na nie "kwadratowy" (1x1) tylko właśnie 2.35x1 :). Jest taka możliwość w PS ale przydaje się chyba tylko przy przygotowaniu obrazu dla kina.

Rozwiązaniem jest chyba crop fotki z góry i z dołu w edytorze...

Pozdrawiam Izork

ArtX
03-12-2007, 00:59
stosunek bokow obrazu 2:35:1 to moze jest, ale nie mow, ze pixel rozciagany jest ponad dwa razy na szerokosc! wystarczy zrobic image size width 235% height 100% i widac ze cos nie teges... no chyba ze czegos tu nie rozumiem..

danz1ger
03-12-2007, 08:19
Droga społeczności.... Może mnie ktoś oświecić jaka techniką wykonać fotkę w formacie cinemascope? Idzie jakoś inaczej niż dodanie czarnych pasów w PS'ie? Nie chodzi mi o łączenie kilka fotek w panoramę, tylko jednym klapnięciem zrobić panoramiczną fotkę:)

http://tinyurl.com/ysct78

izork
03-12-2007, 08:40
stosunek bokow obrazu 2:35:1 to moze jest, ale nie mow, ze pixel rozciagany jest ponad dwa razy na szerokosc! wystarczy zrobic image size width 235% height 100% i widac ze cos nie teges... no chyba ze czegos tu nie rozumiem..

Nie miałem do końca racji... Fakt. :) Doczytałem (ach Wiki...) i "pixel" ma stosunek boków 2:1.... Przynajmniej w filmie kinowym Cinemascope...

http://pl.wikipedia.org/wiki/CinemaScope

Izork