Zobacz pełną wersję : ISO Auto w D200
chicadii
02-12-2007, 20:54
Witam wszystkich,
siedzę i szukam i nie mogę znaleźć: czy w D200 (mam od kilku dni) da się włączać/wyłączać tylko z klawiszy na body opcję "ISO Auto" (lub zaprogramować włączanie/wyłączanie) bez wchodzenia do MENU ? Wiem że można zapisywać predefiniowane ustawienia użytkownika - czy ich zmianę da się może przypisać do jakiegoś klawisza?
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
sprocket
03-12-2007, 00:34
Chlopie teraz D300 kroluje - daj na luz ;)
wow, pojechałeś...
z tego co widzę (też bawię się dopiero tydzień - to raczej tylko w menu - ale ustaw maksymalne 800 jak zdjęcia idą na papier, a jak oglądasz na kompie to 400 i jest dobrze, lub wyłącz całkiem i baw się sam ISO - a to najlepsze chyba co możesz zrobić. Mam angielską instrukcję i jeszcze jej całej nie zmęczyłem... ;)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
chicadii
03-12-2007, 09:28
Kurde, zaraz ich podenerwuje i też o to zapytam w wątku "ISO Auto w D300". Pewnie też się nie da :mrgreen:
BTW podejrzewam, że D200 również będzie przeżywało renesans z racji licznej grupy nowych użytkowników.
Auto ISO - używam i sobie chwalę.
Widoczki i inne w miarę statyczne zdjęcia
Przy ustawieniach manualnych, zaczynam od ustawienia przesłony, a następnie ustawiam czas patrząc jak zmienia się ISO. Wybór czasu to kompromis między wartością ISO a czasem, przy którym jestem w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie.
Sport, itp
Przy ustawieniach manualnych, zaczynam od ustawienia czasu, a następnie ustawiam przesłonę patrząc jak zmienia się ISO. Wybór przesłony to kompromis między wartością ISO a przesłony, przy której chcę zrobić dane zdjęcie.
Naturalnie można wartość ISO ustawiać samodzielnie, ale to znacznie wydłuża proces.
Promachos
04-12-2007, 11:57
Witam wszystkich,
siedzę i szukam i nie mogę znaleźć: czy w D200 (mam od kilku dni) da się włączać/wyłączać tylko z klawiszy na body opcję "ISO Auto" (lub zaprogramować włączanie/wyłączanie) bez wchodzenia do MENU ? Wiem że można zapisywać predefiniowane ustawienia użytkownika - czy ich zmianę da się może przypisać do jakiegoś klawisza?
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
ano da się w menu tylko :) wiele różnych pomysłów na udogodnienia auto iso krąży i jakoś Nikon chyba nie do końca je słucha :):) wspommnijmy chociażby minimalny czas ustawiany wg % ogniskowej zamontowanego obiektywu i dedykowany przycisk włączający/ wyłączający auto iso na body, albo możliwość automatycznego wyłączania się AUTO ISO w trybie M .... to by było coś... dla leniwych :P:P
póki co zostaje auto iso w menu i przypisanie sobie go do ostatnio używanych funkcji a potem zablokowanie tego podmenu :)