Zobacz pełną wersję : Testy FFi BF
Wojteksw
01-12-2007, 15:31
Jedno pytanie. Czy Ktoś pamięta w jakiej odległości ustawić tablicę od obiektywu przy testach FF i BF. Z tego co mi świta w głowie to było 40 x długość ogniskowej. Ale raczej jest to duża odległość. Szukajka nie pomaga.
..... Z tego co mi świta w głowie to było 40 x długość ogniskowej. Ale raczej jest to duża odległość. .....
Szczczególnie dla 600-tki. :mrgreen:
Wojteksw
01-12-2007, 15:37
Tak mi się wydaje, że to mało logiczne. Ale tak jak napisałem taka liczba mi po głowie chodziła, nie wiem dlaczego.
Też nie wiem dlaczego.
Ja bym otworzył szkło na maksa (lub prawie na maksa, żeby nie mydliło) i ustawił odległość niewiele większą od minimalnej odległości ostrzenia (jeśli to zoom, to dla wybranej ogniskowej). Masz wtedy najmniejszą głebię ostrości i łatwo ocenić jej położenie względem celu.
Zbigniew
01-12-2007, 18:04
A ja jeszcze dodam, że poza tablicami wybrałbym się w plener i też sprawdził - wystarczy kilka drzew, jakieś pagórki, cokolwiek co może posłużyć za naturalną "tablicę testową". A piszę to dlatego, że testy z bliska na kartce to jedno, a praktyka bywa często bardzo inna.
Wojteksw
01-12-2007, 18:16
Zbyszku, masz rację ale czym człowiek się więcej zastanawia nad odwzorowaniem szczegółów to ma jeszcze więcej wątpliwości. Ale mam przypuszczenia, że puszka przestawiła się na BF.
Wojteksw
01-12-2007, 19:14
Dla czystej ciekawości zainteresowanych znalazłem w Foto z kwietnia 2003 r. test obiektywów oraz tablicę testową z zaznaczeniem " Fotografować z odległości 40-stu ogniskowych". Dlatego ta odległość utkwiła mi w pamięci. Mega test dotyczył dziesięciu obiektywów standardowych.