PDA

Zobacz pełną wersję : Testy FFi BF

Wojteksw
01-12-2007, 15:31
Jedno pytanie. Czy Ktoś pamięta w jakiej odległości ustawić tablicę od obiektywu przy testach FF i BF. Z tego co mi świta w głowie to było 40 x długość ogniskowej. Ale raczej jest to duża odległość. Szukajka nie pomaga.

JK
01-12-2007, 15:32
..... Z tego co mi świta w głowie to było 40 x długość ogniskowej. Ale raczej jest to duża odległość. .....

Szczczególnie dla 600-tki. :mrgreen:

Wojteksw
01-12-2007, 15:37
Tak mi się wydaje, że to mało logiczne. Ale tak jak napisałem taka liczba mi po głowie chodziła, nie wiem dlaczego.

JK
01-12-2007, 15:42
Też nie wiem dlaczego.

Ja bym otworzył szkło na maksa (lub prawie na maksa, żeby nie mydliło) i ustawił odległość niewiele większą od minimalnej odległości ostrzenia (jeśli to zoom, to dla wybranej ogniskowej). Masz wtedy najmniejszą głebię ostrości i łatwo ocenić jej położenie względem celu.

Zbigniew
01-12-2007, 18:04
A ja jeszcze dodam, że poza tablicami wybrałbym się w plener i też sprawdził - wystarczy kilka drzew, jakieś pagórki, cokolwiek co może posłużyć za naturalną "tablicę testową". A piszę to dlatego, że testy z bliska na kartce to jedno, a praktyka bywa często bardzo inna.

Wojteksw
01-12-2007, 18:16
Zbyszku, masz rację ale czym człowiek się więcej zastanawia nad odwzorowaniem szczegółów to ma jeszcze więcej wątpliwości. Ale mam przypuszczenia, że puszka przestawiła się na BF.

Wojteksw
01-12-2007, 19:14
Dla czystej ciekawości zainteresowanych znalazłem w Foto z kwietnia 2003 r. test obiektywów oraz tablicę testową z zaznaczeniem " Fotografować z odległości 40-stu ogniskowych". Dlatego ta odległość utkwiła mi w pamięci. Mega test dotyczył dziesięciu obiektywów standardowych.