Zobacz pełną wersję : pomocy obiektyw do d 40
mam zamiar kupic sobie nikona d 40 do czystej amatorki mam do wyboru dwa zestawy z tymi obiektywami: pierwszy zestaw taki Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX Autofocus Lens ,Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G Zoom Lens
a drugi taki
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX Lens,Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Nikkor Zoom Lens
z gory dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze ktos mi pomoze
Ja bym brał 18-55mm & 70-300mm. Chociaż lepiej było by zamiast 18-55mm wziąść 18-70mm.
A może Nikkor 18-200mm VR ? Dość uniwersalne szkło.
kronos28
01-12-2007, 08:06
Ja bym brał 18-55mm & 70-300mm....
tttaaaaa tylko z 70-300G nie bedzie miał AF...
IMHO bym brał drugi zestaw z 55-200
Też wybrałbym drugi zestaw. Zastanów się jeszcze nad dopłatą do wersji VR (55-200)... VR to świetna rzecz, zwłaszcza że różnica w cenie to tylko 150-200zł (średnio - bo nie wiem jak jest akurat w Twoim przypadku), a i samo szkło podobno trochę lepsze od tego bez vr...
pioter m
01-12-2007, 12:17
Moi znajomi, ktorzy niedawno kupili 55-200VR sa zadowoleni z jakosci fotek, ale pojawil sie problem zasysania paprochow. Sprawdzalismy i nie sa na matrycy. VR dziala dobrze.
Z silniczkiem jest tez sigma 55-200 HSM.
ceekay78
02-12-2007, 01:31
zdecydowanie drugi zestaw :)
W kwestii tele mogę polecić 70-300 VR, ale łatwiej byłoby coś doradzić wiedząc, jaką sumę chcesz przeznaczyć na zestaw. Przynajmniej na razie.
Natomiast na Twoim miejscu, wolałbym się najpierw skupić nad wyborem czegoś zamiast kitowego 18-55.
jeżeli w zestawie 1. obiektyw 70-300 jest w wersji VR (a tak sądzę, bo by się amerykanie wkurzyli i zwracali, gdyby nie mieli AF) to bierz pierwszy zestaw.
a moze standardzik + sigma 50-150 f.2.8? wprawdzie kosztuje troche ponad 2kawałki ale za to jasne.
Piotr_ek
03-12-2007, 16:54
Bierz 18-70 i 70-300 tylko VR a nie G ni żadne inne wynalazki.
piotrek007
03-12-2007, 17:37
18-55II i 55-200VR albo poczekaj jeszcze chwilke. Nikon zapowiedzial juz 18-55VR to by bylo najlepiej. Jest nadzieja, ze przed gwiazdka sie pojawi, a nie powinien kosztowac duzo wiecej niz 18-55II.
A ja się znowu przedziornie zapytam: czy zamiast VR nie byłby lepszy jakiś jasny zoom?
kronos28
03-12-2007, 18:28
A ja się znowu przedziornie zapytam: czy zamiast VR nie byłby lepszy jakiś jasny zoom?
jasne, że by było GIT tylko jest problem, bo wszystkie jasne zoomy we w miarę dostępnych cenach nie mają silnika (tamron 17-50/2.8, Sigma 18-50/2.8, 17-70/2.8-4.5). Tutaj jak na razie jest tylko N 17-55/2.8 AF-S za circa 4,5k zl - smutne to lecz prawdziwe :( ...
o jej, a podobno brak śrubokręta nie przeszkadza :mrgreen:
Lege Artis
03-12-2007, 19:04
A może zamiast kita Sigmę 30 1.4. Bedzie i HSM i suuuper jasno no i to stałka! Dwadzieścia kitów jej nie poskoczy.
jasne, że by było GIT tylko jest problem, bo wszystkie jasne zoomy we w miarę dostępnych cenach nie mają silnika (tamron 17-50/2.8, Sigma 18-50/2.8, 17-70/2.8-4.5). Tutaj jak na razie jest tylko N 17-55/2.8 AF-S za circa 4,5k zl - smutne to lecz prawdziwe :( ...
Sigmy 18-50 /2.8 i 17-70 /2.8-4.5 mają już wersje z HSM :) Więc jakiś wybór jest.
kronos28
03-12-2007, 19:22
Sigmy 18-50 /2.8 i 17-70 /2.8-4.5 mają już wersje z HSM :) Więc jakiś wybór jest.
oo gdzie? bo HSM to tylko na Canony, chyba ze wypuscili nowe...
gutek68 chciał wybierać pomiędzy dwoma konkretnymi zestawami, a tu masz! Chyba coś się "wymkło" spod kontroli... :D
oo gdzie? bo HSM to tylko na Canony, chyba ze wypuscili nowe...
Są są :) na stronie Sigmy z ładnym dopiskiem NEW
Lege Artis
03-12-2007, 19:28
gutek68 chciał wybierać pomiędzy dwoma konkretnymi zestawami, a tu masz! Chyba coś się "wymkło" spod kontroli... :D
zawsze można zmienić pierwotne plany:wink:
No cóż. Zawsze mówiłem, że jak się ma mało pieniążków w porftelu to D40 odpada. D40 jest dla osób z dużą zasobnością portfela.
Ale moim zdaniem jasny obiektyw jest cenniejszy niż obiektyw z VR.
pioter m
03-12-2007, 23:36
Są są :) na stronie Sigmy z ładnym dopiskiem NEW
Jak ktos chce, to na skapcu znajdzie. Ba, nawet w sklepie jakims sie znajdzie. Wystarczy poszukac.
18-50/2.8 to okolo 1700pln
17-70/2.8-4.5 to okolo 1400pln.
A gdyby ktos nie wiedzial, czego szukac - zwracac uwage na 3 magiczne literki - HSM.
Cześć
Nie będę otwierał nowego tematu, podepnę się jedynie do wątku. Jestem w trakcie przesiadki z kompaktu na lustrzankę i zastanawiam się nad tym zestawem http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/-19165_nikon_d40_obiektywy_karta_1_gb.aspx, jakoś tak tanio :).... co o tym sądzicie? Wczesniej byłem zdecydowany na D40x + kit za tę samą cenę w fotojokerze.
Dzięki z góry :)
Cześć
Nie będę otwierał nowego tematu, podepnę się jedynie do wątku. Jestem w trakcie przesiadki z kompaktu na lustrzankę i zastanawiam się nad tym zestawem
Ja nie pomogę, bo tylko będę odradzał kastrata jakim jest D40. :p Szukał bym D50, D70s, D80.
sokrates
04-12-2007, 08:03
No cóż. Zawsze mówiłem, że jak się ma mało pieniążków w porftelu to D40 odpada. D40 jest dla osób z dużą zasobnością portfela.
Ale moim zdaniem jasny obiektyw jest cenniejszy niż obiektyw z VR.
Najfajniejsze są jasne VR'ki :-) bo VR to VR a jasność szkła to zupełnie inna bajka i nie należy za bardzo mieszać tych 2 pojeć: czasami jest potrzeba (np. ze względu na potrzebę GO) zrobić fotę na f8 - co ci wtedy po szkle o świetle 1,8 czy tam 2,8 bez VR?? kupa Panie, wielka Kupa której nie przeskoczysz ;-)
swish: jeśli jesteś zdecydowany na d40, to oferta Vobisa jest o niebo lepsza - przecież to widać od razu! Jeśli fotojoker za d40 + kit chce 2200zł, to znaczy że ktoś chyba na głowę upadł... nie wiem jak teraz, ale jeszcze 2 tyg. temu takie zestawy w necie widziałem za 1700zł!
Oferta Vobisa wygląda "w miarę"... oszczędzasz na niej ok. 150zł. Jeśli kupisz d40 + kit za 1700zł, 55-200 jest bez VR - czyli ok. 600zł, karta 1G to ok. 50 zł, książka prawdopodobnie jest gratisowym dodatkiem od Nikona (kiedyś mieli taką promocję... być może jeszcze trwa)... Kiedyś widziałem d40+kit za 1540zł (nie pamiętam już gdzie) - jesli znalazłbyś w tej cenie, to oferta Vobisa nie byłaby już promocyjna, tylko normalna cena rynkowa... chociaż nadal sensowna, bo masz od razu wszystko za jednym zamachem.
Inną rzeczą jest, czy d40 to aparat dla Ciebie... rozumiem, że zdajesz sobie sprawę z jego ograniczeń (z dodatkowymi obiektywami nie poszalejesz). W tej cenie (2200) jest sporo innych możliwości.
swish: jeśli jesteś zdecydowany na d40, to oferta Vobisa jest o niebo lepsza - przecież to widać od razu! Jeśli fotojoker za d40 + kit chce 2200zł, to znaczy że ktoś chyba na głowę upadł... nie wiem jak teraz, ale jeszcze 2 tyg. temu takie zestawy w necie widziałem za 1700zł!
Spokojnie. Nikt na nic nie upadł.
Czytając uważnie, kolega wyraźnie napisał o zakupie D40x z 18-55 za 2200 zł w FJ.
Natomiast D40 w zestawie już od jakiegoś czasu kosztuje u nich 1777 zł.
Racja.
FJ to d40x, Vobis to d40. Niedokładnie czytałem.
Ale podtrzymam swoje zdanie, że za 2200 można kupić coś znacznie lepszego (bardziej uniwersalnego) niż oferta FJ...
swishInną rzeczą jest, czy d40 to aparat dla Ciebie... rozumiem, że zdajesz sobie sprawę z jego ograniczeń (z dodatkowymi obiektywami nie poszalejesz). W tej cenie (2200) jest sporo innych możliwości.
Dodam tylko, że znowu się zaczyna nudne już wytykanie braku możliwości podpięcia optyki, którą nie wszyscy są zainteresowani.
Należałoby napisać, że w D40 można poszaleć z obiektywami, tylko jest to okupione wyższą kwotą w większości przypadków.
Dla mnie jedyne ograniczenie, to brak AF w stałkach Nikkora, ale to tylko kwestia czasu.
PS. Ciekaw jestem, jakie to fantastyczne możliwości są dostępne w tej cenie i dlaczego?
Dodam tylko, że znowu się zaczyna nudne już wytykanie braku możliwości podpięcia optyki, którą nie wszyscy są zainteresowani.
Należałoby napisać, że w D40 można poszaleć z obiektywami, tylko jest to okupione wyższą kwotą w większości przypadków.
Dla mnie jedyne ograniczenie, to brak AF w stałkach Nikkora, ale to tylko kwestia czasu.
PS. Ciekaw jestem, jakie to fantastyczne możliwości są dostępne w tej cenie i dlaczego?
Nie jest to wytykanie, tylko zwrócenie uwagi na okrojenie d40(x)... bo trzeba o tym wyraźnie mówić, bo to jest jednak jakaś tam wada i niekoniecznie wszyscy mogą o tym wiedzieć (jednak)... Ja nigdzie nie napisałem, że d40 to zły aparat... bo to bdb aparat (i nawet go mam i często nim pstrykam), ale nie dla każdego. Rzetelna informacja, i tyle.
"sporo innych możliwości" - tak napisałem... to jest trochę rózne od "fantastycznych możliwości" - nie wciskaj tego w moje usta. Dlaczego? Ano właśnie z powodu tych obiektywów. Na dzień dzisiejszy jest tylko kilka obiektywów dla początkującego amatora w przystępnej cenie, z którymi d40(x) będzie współpracował w pełni i są to głównie telezoomy. 2200zł wydane w każdym innym systemie daje sporo innych możliwości, bo możesz podpiąć co najmniej 2 razy więcej obiektywów (w przystępnej cenie) i są w tym stałki (które będą współpracować "w pełni"), nie wspominając już o dużo lepszej współpracy z m42...
Widzisz gdzieś nierzetelność w tym co napisałem?
Mam d40, jestem z niego zadowolony, ale widzę też jego ograniczenia i nie mam zamiaru ich ukrywać...
zdaję sobie sprawę z możliwości D40/D40x, moje pytanie dotyczyło tylko kwestii ceny i tych dwóch obiektywów w zestawie :), poza tym rozważałem też zakup 400D i Pentaxa ale wybrałem nikona, chodziło mi też po głowie zakup body D80 i na razie używanego szkiełka 18-55 a na wiosne bym sobie kupil jakies 18-135.
Co do D40x to tylko kwestia czy warto dla ISO100, 10MPx, 3kl./s....
pozdrawiam Tomek
Co do D40x to tylko kwestia czy warto dla ISO100, 10MPx, 3kl./s....
Na to, to już musisz sobie sam odpowiedzieć...
Ja uważam, że nie warto... okrojonego d40 broni niska cena, okrojonego d40x nie - w tej cenie są już bardziej rozwojowe (stwarzające większe możliwości) aparaty. Ale to tylko moje, całkowicie subiektywne zdanie (nikomu, niczego nie chcę narzucać - to tak dla jasności).
Nie jest to wytykanie, tylko zwrócenie uwagi na okrojenie d40(x)... bo trzeba o tym wyraźnie mówić, bo to jest jednak jakaś tam wada i niekoniecznie wszyscy mogą o tym wiedzieć (jednak)... Ja nigdzie nie napisałem, że d40 to zły aparat... bo to bdb aparat (i nawet go mam i często nim pstrykam), ale nie dla każdego. Rzetelna informacja, i tyle.
"sporo innych możliwości" - tak napisałem... to jest trochę rózne od "fantastycznych możliwości" - nie wciskaj tego w moje usta. Dlaczego? Ano właśnie z powodu tych obiektywów. Na dzień dzisiejszy jest tylko kilka obiektywów dla początkującego amatora w przystępnej cenie, z którymi d40(x) będzie współpracował w pełni i są to głównie telezoomy. 2200zł wydane w każdym innym systemie daje sporo innych możliwości, bo możesz podpiąć co najmniej 2 razy więcej obiektywów (w przystępnej cenie) i są w tym stałki (które będą współpracować "w pełni"), nie wspominając już o dużo lepszej współpracy z m42...
Widzisz gdzieś nierzetelność w tym co napisałem?
Mam d40, jestem z niego zadowolony, ale widzę też jego ograniczenia i nie mam zamiaru ich ukrywać...
Nie masz się, co denerwować.
Ja na tym forum również pisałem o jego ograniczeniach i wszystkich innych rzeczach, które mi w nim nie do końca pasują. Jednak napisałem o tym raz i wystarczy. Zwłaszcza, że każdy ma inne priorytety i wymienione przez nas wady innym mogą w ogóle nie przeszkadzać.
Generalnie chodziło mi o to, żeby nie wałkować ciągle braku śrubokręta i idących za tym wszelkich tego konsekwencji. Było już o tym naprawdę bardzo dużo tematów i chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma potrzeby pisania o tym po raz już nie wiadomo który?
Generalnie chodziło mi o to, żeby nie wałkować ciągle braku śrubokręta i idących za tym wszelkich tego konsekwencji. Było już o tym naprawdę bardzo dużo tematów i chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma potrzeby pisania o tym po raz już nie wiadomo który?
Gdyby tak było jak piszesz to forum nie było by potrzebne. Zwróć uwagę jak często przypominam osobom aby korzystały z wyszukiwarki. A za parę dni znów ktoś o to samo pyta. A moim zdaniem szczególnie ten brak śrubokręta trzeba podkreślać bo potem jest płacz... Przyszli użytkownicy D40 nie zawsze zdają sobie z tego sprawę i jakie konsekwencje są tego.
Gdyby tak było jak piszesz to forum nie było by potrzebne. Zwróć uwagę jak często przypominam osobom aby korzystały z wyszukiwarki. A za parę dni znów ktoś o to samo pyta. A moim zdaniem szczególnie ten brak śrubokręta trzeba podkreślać bo potem jest płacz... Przyszli użytkownicy D40 nie zawsze zdają sobie z tego sprawę i jakie konsekwencje są tego.
Zgadza się. Nawet jeśli 95% kupujących wie o braku śrubokręta, to zostaje jeszcze te 5%... Ja mam na to jeszcze bardziej radykalny pogląd: d40 odstaje od ofery Nikona, jest swego rodzaju ewenementem - tylko on nie ma tego śrubokręta i sugerując się nazwą "Nikon" mniej obeznani mogą pójść i kupic, bo tani, bo znajomy ma jakiegoś Nikona i jest git, bo wujek pstryka Nikonem i jest wniebowzięty... i nagle okaże się, że obiektywy od wujka u mnie nie działają... Dlatego o braku śrubokręta powinna być krótka, wyraźna i rzucająca się w oczy notka już na pudełku (nie w środku) (na moim tego nie ma napewno), obok każdego d40(x) na wystawie sklepowej tez taka notka powinna być... nie będę przeginał i nie napiszę, że w sklepach internetowych obok zdjęcia d40(x), też... ;)
Byłoby to nieuczciwe? Ciekawe ile osób poleciało na cenę nie wiedząc o śrubokręcie? Mam nadzieję, że niewiele. No, ale handel/marketing swoje prawa ma... to przynajmniej na forach bądźmy, w miarę, rzetelni.
P.S.
Rozumując podobnie, nie mam skrupułów pisać i mówić, że Nikon (każdy) to najgorszy wybór dla kogoś kto chce używać M42...
Fakty, bez oceny i komentarza...