Zobacz pełną wersję : D300 vs. D80 - miniporównanie ISO
Nie wiem, czy odpowiedni to ruch, by zakładać nowy wątek. Jeśli nie, to przenieście tam, gdzie być powinno.
No więc pierwsze porównanie - szumy na wysokich ISO D300 vs. D80.
Obydwa aparaty JPG Normal, odszumianie Normal.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/my.php?image=d300d80ah1.jpg)
link bezpośredni :
http://img227.imageshack.us/img227/9394/d300d80ah1.jpg
I jeszcze zdjęcia w pełnej rozdziałce z 5d i d300. ISO 1600, 3200 oraz 6400 (N).
http://www.mantykora.net/~kuba/foto/d3005d.zip
PS. Zauważyłem, że na 640 robi się mydełko. Widać na obydwu przykładach powyżej.
PS. Zauważyłem, że na 640 robi się mydełko.
Wylacz NRa i wtedy testuj...bo tak to kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty
Wylacz NRa i wtedy testuj...bo tak to kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty
Racja, proszę bardzo.
5d vs D300 z wyłączonym NR.
http://www.mantykora.net/~kuba/foto/5dd300.zip
:)
tomhagen
29-11-2007, 18:27
kanapa w wykonaniu 5D na 3200 to jakis koszmar
Hmmm nie chciałbym wpadać w nadzwyczajny zachwyt, ale wydaje mi się że jest naprawdę bardzo dobrze w porównaniu do 5D-włosy kota na 3200 wyglądaja bardzo dobrze, nie zwlewają się itp. Jednak przydałoby się jeszcze porównanie z D200 i to najlepiej z jakimiś "głębszymi cieniami" ;)
Pozdro
Rafał_Sz
29-11-2007, 18:40
ISO 3200 w wykonaniu D80 to koszmar. Ale ISO 800 D80 w porównaniu z D300 już tak blado nie wygląda. Hmmm....
BugsBunny
29-11-2007, 18:48
5d vs D300 z wyłączonym NR.
http://www.mantykora.net/~kuba/foto/5dd300.zip (http://www.mantykora.net/%7Ekuba/foto/5dd300.zip)
:)
zdjęcia robione z lampą? no nie wiem...
chyba że exif tak dziwnie podaje, bo na końcu jednak jest lighting type - natural ( a nie speedlight )
jak robiłeś?
jakie by nie były to widać, że 5d to ciągle świetna matryca
ziuteczny
29-11-2007, 18:53
mnie się coś widzi, że wszystko już wiadomo .. generalnie moim zdaniem FF a reszta to dwa różne światy
nie rozumiem celu porównywania d300 do 5d, bezcelowe kompletnie to już widać
prawidłowi gracze
d80/d200/d300/40d/a700
d3/5d
Adam Trzcionka
29-11-2007, 19:01
mnie się coś widzi, że wszystko już wiadomo .. generalnie moim zdaniem FF a reszta to dwa różne światy
prawidłowi gracze
d80/d200/d300/40d/a700
d3/5d
no, ziuteczny - czy zapomniałeś, że kanapa w wykonaniu 5D na 3200 to jakis koszmar? ;-)
a poważnie - d300 pozytywnie zaskakuje, spodziewałem sie znacznie wiekszej utraty detalu a jest naprawde nieźle. z kolei w testach d300 vs d3 ten pierwszy dostaje makabrycznie po dupie, wiec strach myslec co tak naprawdę potrafi to d3 :)
Cichy, zapewne masz dostep do canonowskiej czterdziestki... mozna na takie porownanie liczyc? :)
Pawel Pawlak
29-11-2007, 19:25
na pierwszy rzut oka, po podciągnięciu saturacji o 20pkt w corelu, nie widzę drastycznych różnic jakości na iso3200 między 5D a d300. MZ w tym teście wygrywa d300 - bardziej uniwersalna puszka z rewelacyjną jakością obrazowania. Ciekawe jak by to wyglądało przy świetle zastanym ?
Fajnie Cichy że zrobiłeś to porównanie. Najlepsza okazja, żeby zrobić np. odbitkę np. a4 z jednego i drugiego aparatu i zobaczyć czy widać przewagę 5D
Przyznam, ze ISO 1600 na d300 jest dla mnie ok - myslalem, ze bedzie gorzej
Jacek B.
29-11-2007, 19:30
prawidłowi gracze
d80/d200/d300/40d/a700
d3/5d
porównanie D300 i 5D mnie bardzo zaskoczyło- pozytywnie. Canon ma taki sam w zasadzie szum tylko badziej kolorowy, brzydszy z zielonymi kropkami.
Cichy, zapewne masz dostep do canonowskiej czterdziestki... mozna na takie porownanie liczyc? :)
a co?? naszły Cię wątpliwości ?? ;)
watpliwosci czy nie przejsc do Canona mialem przed zakupem D200... ale skoro zdecydowalem sie na ten krok to juz bede wierny ;)
porownanie bardziej dla mojego znajomego ktorego moze uda sie przyciagnac ;)
Pawel Pawlak
29-11-2007, 19:47
Cichy, szkoda że nie zrobiłeś jeszcze wartości pośrednich po iso3200 czyli 4000 i 5000. Z tego co pamiętam jak testowaliśmy ten aparat w Łodzi, największy skok pogarszający jakość następował między 5000 a 6400. Iso4000 było praktycznie jak 3200.
robin102
30-11-2007, 10:07
A mnie bardzo ciekawi jak "liche" szkła np. te co ma w stopce pracują z D300 i czy go mocno ograniczją ?
Czy takie połaczenie sprzętowe to nie kwaśnica jakaś wyjdzie.
Patrzac na porownanie D80 vs. D300 stwierdzam, ze dla amatora nie ma specjalnie sensu D300. Roznica jakosciowa malo istotna, w praktyce amatorskiej zadna.
Dokładnie tak. D300 jest dla kogoś, to robi sport w syfiastych halach z dziadowskim oświetleniem (to o mnie) - ale na razie daję sobie radę tym co mam.
Patrzac na porownanie D80 vs. D300 stwierdzam, ze dla amatora nie ma specjalnie sensu D300. Roznica jakosciowa malo istotna, w praktyce amatorskiej zadna.
Coś w tym jest - jak zrobisz normalne odbitki z D80 nawet na 1600 ISO to wcale nie razi, chyba że jakieś bardzo duże i oglądane z bliska.
Poza tym po co robić na 1600 ISO? ja nie musisz to nie robisz. A przecież amator nic nie musi.
Robi co chce, hehe. Przynajmniej w fotografii, a jak coś nie wyjdzie to klient czy szef nie skrzyczy i tragedii nie ma ;)
Ja mam jakieś 90% zdjęć na ISO 100 niezależnie od warunków (łączne ze zdjęciami nocnymi) wyższe ISO to ostateczność.
A mimo to D300 mnie kręci i to nie tylko z powodu ISO ale kilku innych rzeczy - zastanawiam się na jego kupnem na wiosnę (bo nie lubię ulegać szaleństwu zakupów i owczemuy pędowi).
Bo jak już zmieniać na półkę wyżej to bardziej przyszłościowy wydaje mi się D300 niż D200.
Pozdrowienia,
Maciek
Hmmm nie chciałbym wpadać w nadzwyczajny zachwyt, ale wydaje mi się że jest naprawdę bardzo dobrze w porównaniu do 5D-włosy kota na 3200 wyglądaja bardzo dobrze, nie zwlewają się itp. Jednak przydałoby się jeszcze porównanie z D200 i to najlepiej z jakimiś "głębszymi cieniami" ;)
Pozdro
Ztego wszystkiego najbardziej podoba mi się futrzak:)
a juz calkiem milo jest jak sie porowna natywne czulosci, czyli d80 iso 100 i d300 iso 200 :) d80 nie jest taki zly :)
Pytanie natury technicznej : jak w Nikonie wyzerować licznik zdjęć ? Wsadziłem kartę od 5d i teraz pokazuje 5000 zdjęć w D300 :D
W sensie jak resetnac numeracje zdjec na karcie? W szóting/display - opcja d6 ;) przynajmniej tak pisza w instrukcji ;)
Własnie znalazłem w tej grubej księdze. Ej, w D300 można korygować AF do konkretnego szkła ? :))))))
A mimo to D300 mnie kręci i to nie tylko z powodu ISO ale kilku innych rzeczy - zastanawiam się na jego kupnem na wiosnę (bo nie lubię ulegać szaleństwu zakupów i owczemuy pędowi).
Bo jak już zmieniać na półkę wyżej to bardziej przyszłościowy wydaje mi się D300 niż D200.
Pozdrowienia,
Maciek
A ja se poczekam na cos w stylu D90 z CMOSEM :)
Własnie znalazłem w tej grubej księdze. Ej, w D300 można korygować AF do konkretnego szkła ? :))))))
No na tym wlasnie polega caly bajer. co najlepsze ponoc niezle to to dziala :-)
tak, ponoć do 20 nawet i sam je potem wykrywa i ustawia automatycznie..jest o tym w którymś innym wątku
no ale przecież to Ty masz to body w ręku i instukcję, więc jesteś w lepszej sytuacji, żeby to sprawdzić?
Pytasz się na serio tych co go nie mają, czy się chwalisz? ;)
i to nie tylko do nikkorów jak w firmie na c - dali tylko do swoich.
A ja se poczekam na cos w stylu D90 z CMOSEM :)
No jest to jakiś pomysł, choć ja się przymierzam raczej do ciut wyższej półki. Ale jak będzie takim klonem D300 lekko tylko wykastrowanym, to kto wie, kto wie. W sumie nawet takie obecne D80 tylko z matrycą i pomaierem matrycowym z D300 ;) za to w niższej cenie mogłoby sie okazać wystarczające.
Ale ktoś tu napisał, że na D90 nie ma co liczyć w najbliższym czasie...
ja czekam tylko do wiosny jakby co ;)
albercikk
30-11-2007, 18:16
Mam prośbę Cichy o więcej zdjęć porównawczych 5D i D300 na wysokich czułościach tak jak do tej pory ale na niskich też.....właśnie naszły mnie wątpliwości po obejrzeniu twojego porównania z kotami.
P.S. Jakie szkło było w C 5D a jakie w N D300 ?
Pozdrawiam
Ale ktoś tu napisał, że na D90 nie ma co liczyć w najbliższym czasie...
Założymy się, że powiedzmy do wrzesnia 2008 będzie następca D80 ? :)
Mam prośbę Cichy o więcej zdjęć porównawczych 5D i D300 na wysokich czułościach tak jak do tej pory ale na niskich też.....właśnie naszły mnie wątpliwości po obejrzeniu twojego porównania z kotami.
P.S. Jakie szkło było w C 5D a jakie w N D300 ?
Pozdrawiam
OK, zrobię dziś lub jutro. W obydwu aparatach był Tamron 90.
everyman
01-12-2007, 12:20
następca d80 szybko się nie pojawi (imo)
80ka cały czas nieźle się sprzedaje i jak nie spojrzeć jest nowym aparatem
nikon sam sobie konkurencji nie będzie robił - wprowadzenie nowego modelu są to dość wysokie koszty, więc będzie chciał, żeby d80 zarabiał tak długo jak tylko się da...
co najwyżej pojawi się jego odświeżona wersja pt: d80x ;) ...szybkiej rewolucji nie można się spodziewać
...może na przyszłoroczną gwiazdkę, tylko wtedy pojawią się też zdania "wyjdzie na wiosnę następca d300, więc poczekamy aż 300ka stanieje"
albo pojawi sie D30 zeby trzymac sie trojek :) ale pewnie gdzies za rok, jak D80 bedzie miala 2 lata