PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Dzwoniec

Pershing
28-11-2007, 18:34
Dzisiaj pogoda rozpieszczała, więc postanowiłem wypróbować nowy nabytek. Zdjęcie jest robione przez szybę, więc trochę jakość poleciała. Co do uciętego ogonka na 1. to wiem, wiem, ale schował go za szczebelek i tak wyszło.
Wiem, że do Waldka mi jeszcze lata świetlne brakuje, ale będę próbował.
Czekam na uwagi, żeby na przyszłość było lepiej.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.

Wojtek_sl
28-11-2007, 18:54
Mi się podobają, bo lubię ptasiory generalnie (może mi to przesłaniać obiektywną ocenę :-?). Ostrość nie bardzo, ale to może szyby.
Już tu kilka zdjęć "przez szybę" widziałem i nieodmiennie podziwiam czystość szyb :mrgreen:.

borregaard
28-11-2007, 20:21
Szybka,skąd ja to znam.....:-D
Ptaszor fajny,żebyś go nie ciachnął i wyostrzył,to ok....
Na dwójce za dużo reszty,a bestia sympatyczna...
Pzdr
Andrzej

Pershing
28-11-2007, 20:30
Co do ciachnięcia to wiem, ale nie było szans na powtórkę, cwaniak porwał ziarno słonecznika i się zmył. To były w sumie tylko testy nowego szkiełka, tak na szybko, ale wkrótce kończe moją małą czatownię, organizuję "badyl" i poczekam sobie na niego jak tylko pogoda dopisze. Mam nadzieję, że szczygły i czyżyki też mnie odwiedzą bo bogatek i modraszek jest sporo i one napewno się załapią na portret.

borregaard
28-11-2007, 20:38
Szkiełko masz cacy,teraz czatuj i dawaj foty.....:-D
Pzdr
Andrzej

jurek1906
28-11-2007, 21:01
powiem tak , szklo masz super , teraz tylko focic

Pershing
28-11-2007, 21:08
Wiem, że szkło jest super, ale.... Byłem dzisiaj w pobliskim lesie i posiedziałem trochę na ambonie myśliwskiej. Przyszło stadko sarenek, w górze latał myszak, obok mnie dzięcioły, sójki, kowaliki baraszkowały, ale te 300 mm to niestety mało. To szkiełko jest idealne do czatowni jak zwierzak podchodzi na 2-4 metry. Dalej to już tylko cropy zostają niestety. I mówię tu o ptaszorkach bo większe zwierzaki to owszem można i z 10 m

borregaard
28-11-2007, 21:21
Nie narzekaj,popatrz na to co robi tym szkłem Waldemar(wld)....:-D
Pzdr
Andrzej

Pershing
28-11-2007, 21:26
Wiesz człowiek to takie bydle, że zawsze musi ponarzekać. Odnośnie zdjęć Waldka to jestem chory jak je oglądam i między innymi dlatego kupiłem tego nikkorka, co nie zmienia faktu, krótko troche. A gdybyś Waldku ( tu pytanie do wld) przez przypadek wpadł do tego wątku to powiedz przy okazji jak to jest u Ciebie: cropy czy pełne klatki?

wld
28-11-2007, 22:42
zostałem wywołany, więc jestem :) Odpowiadając na Twoje pytanie, Sławku, większość moich zdjęć to niestety cropy, choć ostatnie wykonane z czatowni to pełne klatki. Co do prezentowanych powyżej zdjęć, to choćbyś miał nie wiem jak wypasione szkło przez szybę nie uzyskasz zadowalającego efektu. Mając do dyspozycji te 300 mm nauczysz się wkrótce podchodzic pierzaki na te 3-4 m. Najlepszą do tego okazją jest wiosna, wtedy samce są tak zaoferowane śpiewem, że tracą swoją czujność :)

Pershing
28-11-2007, 23:31
Wielkie dzięki Waldku, że byłeś uprzejmy się wypowiedzieć. Co do zdjęć przez szybę to oczywiście masz racje. Choćby nie wiem jak była czysta to wychodzi mydlanie. Ale jak pisałem wcześniej kończę małą czatownię i biorę się do roboty. Efekty wkrótce.

Pershing
29-11-2007, 16:22
Żeby nie dublować tematu wstawiam dzwońca z dzisiaj. Zdjęcie to pełna klatka zrobione z mojej mini cztowni na tarasie.

3.

shaolin
29-11-2007, 16:42
To teraz ja ;)

Slawku... :) uwazaj ;)
1 na nie - obcieta, nieostra itp... mozna ja bylo pominac... :)
2 byla by niezla gdyby cos dzialo sie w oku, trzeba by podciagnac delikatnie kontrast i wyostrzyc [bo tez jest nieostra bestia ;)]
3 najlepsza z serii, mimo ze w bardzo ostrym swietle i kurczak odrobine nieostry [ale to pewnie wynik megakompresji]... ale idziemy w dobra strone i swiatelko w oku dodaje uroku [ale rym ;)] :)
Jedyna mysl jaka mi sie nasuwa to... -> trening czyni mistrza :) wiec czekam na wiecej...

p.s. Nie kompresuj tak mocno zdjec bo potem nic na nich nie widac... :)

!AGresT
29-11-2007, 16:47
Pewnie Ameryki nie odkryję, ale Waldek to powinien się do Nikona o prowizję za promocję szkła zgłosić :)

jurek1906
29-11-2007, 20:13
fakt 3 najlepsza, ale czy mozesz podmienic tego kija na na bardziej naturalny konar, bo ten wyglada jak kij od szczotki ;-)

borregaard
29-11-2007, 20:57
bo ten wyglada jak kij od szczotki :wink:
Z korą....:shock: :-D
Pzdr
Andrzej

Pershing
29-11-2007, 21:02
Co do światła to rzeczywiście, słońce dzisiaj było wyjątkowe, a fota robiona w samo południe (miałem chwile czasu), a kij to kawałek leszczyny zerwany z ogródka tak na szybko. Planuje przytargać z lasu jakiś zmurszały konar i go zainstalować w okolicy "stołówki". Dzięki wszystkim za cenne uwagi, dzięki Wam następne przez to muszą być lepsze.

jchyra
05-12-2007, 18:48
Ostatni najlepszy a jeśli utrzymasz rozwój umiejętności w takim tempie to za kilka dni będzie można przyznać 10 jurgenów.

wld
05-12-2007, 19:48
3-ka ze światłem prawie z kontry wyszła ładnie ;)

Pershing
05-12-2007, 20:53
Dziękuję Jarku i Waldku za ciepłe słowa. Zmobilizuje mnie to do poprawy warsztatu, a jakby jeszcze jurgen mnie pochwalił to chyba wpadnę w samozachwyt i spocznę na laurach tak, że może lepiej kubeł zimnej wody.:mrgreen: Swoją drogą szkoda, że zima odpuściła bo karmnik opustoszał i nie mogę potrenować. Coprawda przyjechał do mnie mój nowy namiocik i wybieram się do lasu, gdzie po kilkudniowym rekonesansie znalazłem myślę dobre miejsce na dzięcioła średniego, ale to najwcześniej w przyszłym tygodniu, bo ten mam niestety służbowo zajęty na maxa. A i jeszcze jedno gdyby ktoś ze znawców tematu mógł mi polecić przewodnik do oznaczania gatunków ptaszorków w naszym pięknym kraju to byłbym wdzięczny, bo coprawda 25 lat temu moim marzeniem było zostać ornitologiem i z tamtych czasów trochę jeszcze kojarzę, ale chciałbym podciągnąć się w temacie, zwłaszcza że ptaszorki znów zawróciły mi w głowie a ich fotografowanie nieukrywam sprawia mi ogromną przyjemność i choć próbowałem wszystkich dziedzin fotografii skupię się jednak na przyrodzie z naciskiem na ptaki dążąc do doskonałości jaką oglądam choćby na www.fotografia-przyrodnicza.art.pl. Ale się rozpisałem:-D

jchyra
05-12-2007, 21:45
Dziękuję Jarku i Waldku za ciepłe słowa. Zmobilizuje mnie to do poprawy warsztatu, a jakby jeszcze jurgen mnie pochwalił to chyba wpadnę w samozachwyt i spocznę na laurach
Jurgen nie jest tak skory do słodzenia jak ja, także przez jakiś czas możesz raczej być spokojny :-) a z czasem to lepiej abyś swoim poziomem drażnił Jastrzębia a nie czekał na pochwały :-D. Od dłuższego czasu czekamy na śmiałka, który spróbuje nam zdetronizować króla.

wld
05-12-2007, 21:52
... Od dłuższego czasu czekamy na śmiałka, który spróbuje nam zdetronizować króla.

Nie będzie to łatwe zadanie :) A swoją drogą to jurgen ostatnio leniwy się strasznie zrobił, bo dawno nie oglądałem jego prac ;)

dwl
06-12-2007, 00:01
A i jeszcze jedno gdyby ktoś ze znawców tematu mógł mi polecić przewodnik do oznaczania gatunków ptaszorków w naszym pięknym kraju to byłbym wdzięczny,

Mam coś takiego: "Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego" Larsa Jonssona. Pewien ornitolog mi polecił jako najlepszy do rozpoznawania ptaków.

shaolin
06-12-2007, 08:47
Waldek pewnie polecilby cos Kruszewicza... czyli Ptaki Polski, 2 tomy+cd... a ja nic nie polecam bo niestety siedze tylko w chinszczyznie... :)

wld
06-12-2007, 20:34
książki autorstwa Kruszewicza bardzo ciekawe ale wielkie i wyłącznie stacjonarne. Na wyprawy polecam "Kieszonkowy atlas ptaków" autorów Jonathan Elphick i John Woodward - podreczny, dobrze zrobiony ;)

Pershing
06-12-2007, 22:20
Dzieki panowie za rady. Kruszewicza widziałem i chyba na gwiazdke znajdzie się pod moją choinką, trochę przyaktorzyłem przy żonce jak go oglądałem w Empiku i jest szansa:mrgreen:
O Larsie Jonssonie słyszałem dużo dobrego ale nie miałem okazji pomacać, a w sumie najbardziej zależałoby mi na czymś podręcznym w teren, więc poszukam pozycji o której pisze Waldek, bo skoro on poleca to nie mogę się zawieść. Zaufałem mu w kwiestii obiektywu i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.
Więc Kruszewicz do nauki w ciepełku i jako uzupełnienie w terenie "Kieszonkowy atlas ptaków".
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.