Zobacz pełną wersję : SZUMY D70
Witam
Mam prosbe do uzytkowników D70 o wykonanie testu.
Chciałbym zrobić czarne zdjęcie (DARK)
Parametry:
1.Ustawiamy aparat w pozycję M
2.Czas naświetlania w pozycji B ( 3 minuty)
3.Zasłaniamy obiktyw pokrywą aby nie docierało światło
4. ISO 800
5. Robimy zdjęcie
ciekawi mnie czy otrzymacie czarne zdjęcie, czy bedą na nim szumy w postaci różowych zabarwień
prosze o informacje jak wypadły u Was testy bo u mnie fatalnie
mekmek, dużo robisz takich zdjęć na codzień? Bo jeśli tak, to faktycznie zmień aparat. Jeśli nie, to daj sobie spokój.
u mnie tez. i co z tego?
EDIT: pisze "co z tego?", bo zdjecia klapki aparatu przy ISO 800 robie stosunkowo rzadko w stosunku do innych tematow fotograficznych, ktorymi sie param :lol:
zeby nie napisac wprost, ze ich nie robie. bo po co? :mrgreen:
Grześ Pseudonim
19-01-2006, 22:54
Mekmek, przyjmij do wiadomości, że matryca w D70 szumi. Przy wyższych czułościach nawet bardzo. Od Ciebie zależy, czy i w jaki sposób będziesz potrafił ten szumek przekuć w pożądany efekt.
Jeśli natomiast chcesz ten efekt zminimalizować, to:
- maksymalnie jasne szkiełko,
- minimalna czułość (na ISO200 jest w pełni akceptowalny),
- NEFy czyszczone w postprocesingu.
I po problemie.
Przepraszam jeśli piszę rzeczy, o których doskonale wiesz, ale wiesz doskonale, że wpadają tu również osoby znacznie mniej "w kursie dzieła" od Ciebie.
Robert_P
19-01-2006, 22:59
t. 3' , ISO 800 i ciemno jak w d.... to może lepiej noktowizor kupić :mrgreen:
Ech szkoda sływ nawet.... :?
Al Bundy
21-01-2006, 23:38
Drażni was prawda :twisted: :?
mad_mark
22-01-2006, 01:26
różowe plamki szumy powiadasz?
spotkalem się z tym, nie wiem czy mówimy o tym samym ale tego typy dolegliwości są spowodowane obecnością układów elektronicznych w pobliżu matrycy, które to układy po prostu się grzeją... stąd odbarwienia przy długich ekspozycjach. efekt można szczególnie zauważyć robiąc takie zdjęcia w chlodnym otoczeniu, wtedy różnica temperatur jest większa i większe plamy.
Kapitan Planeta
22-01-2006, 15:07
ciekawi mnie czy otrzymacie czarne zdjęcie, czy bedą na nim szumy w postaci różowych zabarwień
Pisząc o szumach masz na myśli te zabłąkane elektrony, które przebyły miliony, miliardy lat świetlnych przez nieskończoną pustkę wszechświata. Często migrując między różnymi ciałami, mknąc z niewyobrażalną prędkością. Wciąż pędzące do przodu, do przodu, do przodu dalej… By u kresu swego żywota zostać pochwyconymi przez matrycę w twoim aparacie i uwiecznić swój wizerunek na pięknej fotografii?
Ale za prawdę powiadam Ci, śmierć tegoż elektronu to tylko pozory. Przenika on tyko przez elektroniczne układy twojego aparatu, który wciąż tworzy i uwalnia w przestrzeń nieskończoną ilość nowych, świeżych, napełnionych elektrycznością istnień, które wyruszają w swoją odwieczną wędrówkę po wszechświecie by dalej budować chaos i generować nowe obrazy.
Powinieneś być z tego dumny.
mekmek ale zapomniałeś podać na jakiej przysłonie bo wiesz u mnie na powyżej F 8
widoczne są czarne dziury
i z łaski swojej popraw te błędy w podpisie ...
Grześ Pseudonim
22-01-2006, 19:19
widoczne są czarne dziury
... a przy f16 CIEMNOŚĆ WIDAĆ :lol:
Przy f22 szumów nie ma. Widać tylko paprochy na matrycy :mrgreen:
Ludzie dajcie spokoj biednej D70-tce. Aparat jest najlepszy w swojej klasie, wiec prosze cieszyc sie a nie szukac klopotow. Co do szumow to D70 szumy ma, ale sa to piekne szumy ;)
Film ISO 800 ma ziarno to znaczy, ze tez jest do d...py. A niedoswietlodny o 1EV to juz wogole tragedia ... idz rob zdjecia a nie onanizuj sie szumami.
arra, o piknie napisane.. nie powiem glaskalem dmuchalem a po zakupie trzesly mi sie raczki bo dla mnie to masa kasy! ale miesias, 2 i spoko sprzet jak kazdy inny. Ale szumow nie liczylem :)
mekmek, olej takie testy! baw sie fotografia przeciez o to chodzi! pozdrawiam
No nigdy nie wpadłbym na taki pomysł w testowaniu sprzętu. Majstersztyk! To jest jak w porzekadle: "jak się chce uderzyć psa to kij zawsze sie znajdzie" Szukasz dziury w całym i tyle. Powtórzę za przedmówcami - ciesz sie tym sprzetem i cykaj foty. I proszę Cię - nie szukaj na odbitkach szumów, bo popadniesz w paranoję i zadne zdjecie nie przyniesie Ci radosci. We wszystkim nalezy zachować umiar a pewne wady po prostu toleruj i akceptuj.
mad_mark
24-01-2006, 14:34
mekmek, o to Ci chodzi?
http://www.nies.ch/tech/nikon-d70/noise.en.php
No nigdy nie wpadłbym na taki pomysł w testowaniu sprzętu. Majstersztyk! To jest jak w porzekadle: "jak się chce uderzyć psa to kij zawsze sie znajdzie" Szukasz dziury w całym i tyle. Powtórzę za przedmówcami - ciesz sie tym sprzetem i cykaj foty. I proszę Cię - nie szukaj na odbitkach szumów, bo popadniesz w paranoję i zadne zdjecie nie przyniesie Ci radosci. We wszystkim nalezy zachować umiar a pewne wady po prostu toleruj i akceptuj.
Doprawdy, polecałbym uważniejszą lekturę internetowych forów d-foto. Test ten stał się już niemal kanoniczny i ilość sampli typu "ciemność widzę, ciemność" krążących w cyberprzestrzeni jest obecnie 10 krotnie większa niż ilość wartościowych fotografii, na które można się również mimo wszystko natknąć (czasem bowiem ludzie testując rozdzielczość nowego obiektywu mimowolnie robią świetne zdjęcia)...
nie wiem czy jest sens dalej dyskutować na ten temat - już kiedyś o tym pisaliśmy i widzę że kolejna dyskusja zmierza do nikąd - szumy są i będą a jak wielkie - samemu sie człowiek przekonuje - jak chcecie robić w wielkich rozdzielczościach na wysokich iso i w nocy - kupcie sobie canona 20Ds - mówili że specjalnie dla astronomów go zrobili...
nie ma co ględzić - szumy zawsze będą i basta
nie wiem czy jest sens dalej dyskutować na ten temat - już kiedyś o tym pisaliśmy i widzę że kolejna dyskusja zmierza do nikąd - szumy są i będą a jak wielkie - samemu sie człowiek przekonuje - jak chcecie robić w wielkich rozdzielczościach na wysokich iso i w nocy - kupcie sobie canona 20Ds - mówili że specjalnie dla astronomów go zrobili...
nie ma co ględzić - szumy zawsze będą i basta
Szumy w 20D wcale nie sa mniejsze tylko maja nieco inno charakterystyke. Widac to dokladnie po przepuszczeniu CR2 przez nie Canonowski soft. Co nie umniejsza ze po przejechaniu przez soft Canona szumy sa naprawde mniejsze, choc nie tak piekne :)
PS. Specjalnie dla astronomow to jest 20Da
Doprawdy, polecałbym uważniejszą lekturę internetowych forów d-foto. Test ten stał się już niemal kanoniczny i ilość sampli typu "ciemność widzę, ciemność" krążących w cyberprzestrzeni jest obecnie 10 krotnie większa niż ilość wartościowych fotografii, na które można się również mimo wszystko natknąć (czasem bowiem ludzie testując rozdzielczość nowego obiektywu mimowolnie robią świetne zdjęcia)...
Może faktycznie za mało jeszcze poczytałem? :oops: Ale tak czy owak chodziło mi o samo podejscie do tematu. Czy jeżeli nabędę statyw to bedę obciążać go ciężarkami i patrzył kiedy zacznie wyginać się aluminiowa podpora? :mrgreen:
MzMarcin
24-01-2006, 21:14
arra,
W 110% mam taką samą opinię o szumach 20d
Czarne zdjęcia 'DARKI' potrzebne są w astrofotografii.
Wykonującą fotografie np galaktyki musimy odjąć DARKI.
DARKA wykonyje sie na założonej osłonie na obiektyw.
Darki robi sie w takiej samej temperaturze i takim samym czasie jak zdjęcie galaktyki.
Sorki ze nie wyjaśniłem tego wcześniej, a n ie Wszyscy musieli to wiedziec.
Zastanawiało mnie czy moj D70 tak szumi czy wszystkie szumią.
D350 w takim tescie Nikona wali na kolana.
Czarne zdjęcia 'DARKI' potrzebne są w astrofotografii.
Wykonującą fotografie np galaktyki musimy odjąć DARKI.
DARKA wykonyje sie na założonej osłonie na obiektyw.
Darki robi sie w takiej samej temperaturze i takim samym czasie jak zdjęcie galaktyki.
Sorki ze nie wyjaśniłem tego wcześniej, a n ie Wszyscy musieli to wiedziec.
Zastanawiało mnie czy moj D70 tak szumi czy wszystkie szumią.
D350 w takim tescie Nikona wali na kolana.
Nie ma takiego aparatu jak D350 i na pewno nikogo nie wali ;)
D70 to jest aparat amatorski do robienia fotek u cioci lub lekko ambitniejszych a nie zdjec galaktyki, podobnie jak 350D.
Apropo testu to zastanawiam sie czy porownywales rezultaty z RAWa? Bo jezeli chcesz uzywac jpg do astrofotografii to szczerze wspolczuje.
Na CB widziałem ostatnio gościa, który "walił darki z 350-tki". Osiągał (nawet na stosunkowo krótkich czasach) tak wspaniałe abstrakcje kolorystyczne, że zacząłem się poważnie zastanawiać nad kupnem tego korpusu...
http://canon-board.info/showthread.php?t=8108
żółto-czarny
08-02-2006, 10:59
Ja też staram się nie przejmować, nie tak dawno zrobiłem sto-kilkadziesiąt zdjęć na sali (ISO 1600). Redukowałem szumy tylko na tych, ktróre musiałem poddać wyostrzaniu. Inaczej zepsułbym sobie przyjemność z tej zabawy 8) Chociaż tak z ręką na sercu, to liczę na to że jakiś nowy firmware trochę pomoże, szczególnie w zakresie 800-1600 :idea: Na pewno prędzej się doczekam na to, niż na jasne szkiełko...
a może lepiej robić ujęcia z których fotografowani ludzie będą zadowoleni bo akurat nie mrugnęli albo maja fajną minę 8)
a szumi mi dziś po cytrynówce (fuj) i absyncie (hmm) a na sobotę czeka Passporcik :roll:
Passporcik :roll:
mniam! Ale tej cytrynówki - wspóczuję :lol:
A nie ma w tej D70-ce takiej redukcji szumów, jak w D50? Najpierw naświetla kadr, później naświetla z takim samym czasem tylko z zamkniętą migawką i odejmuje od kadru - wynik rewelacyjny.
PS.
Gość o poważne rzeczy pyta, a Wy sobie robicie wątek śmiechu. Nieładnie.
Meysonek
20-02-2006, 22:31
Zrobiłem wedle zaleceń. Nie słyszałem szumów. Nawet radio wyłączym. Po za przyjemnym dzwiękiem pracującego aparaty szumów nie zauwaażyłem. :D
żółto-czarny
21-02-2006, 10:20
D70 wywołuje szum... w telewizorze! :shock: :lol: Poważnie, ostatnio włączyłem aparat w pobliżu kineskopu i po ekranie zaczęły przebiegać skośne prążki, dźwięk pozostał nie zmieniony. Ciekawe, na czym polega takie sprzężenie?