Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: SZUMY D70

Domyślnie SZUMY D70

Witam
    Mam prosbe do uzytkowników D70 o wykonanie testu.
    Chciałbym zrobić czarne zdjęcie (DARK)
    Parametry:
    1.Ustawiamy aparat w pozycję M
    2.Czas naświetlania w pozycji B ( 3 minuty)
    3.Zasłaniamy obiktyw pokrywą aby nie docierało światło
    4. ISO 800
    5. Robimy zdjęcie

ciekawi mnie czy otrzymacie czarne zdjęcie, czy bedą na nim szumy w postaci różowych zabarwień

prosze o informacje jak wypadły u Was testy bo u mnie fatalnie
    Pozdrawiam
    mekmek

pebees
    Gość

Domyślnie

mekmek, dużo robisz takich zdjęć na codzień? Bo jeśli tak, to faktycznie zmień aparat. Jeśli nie, to daj sobie spokój.

Domyślnie

u mnie tez. i co z tego?

EDIT: pisze "co z tego?", bo zdjecia klapki aparatu przy ISO 800 robie stosunkowo rzadko w stosunku do innych tematow fotograficznych, ktorymi sie param

zeby nie napisac wprost, ze ich nie robie. bo po co?

Domyślnie

Mekmek, przyjmij do wiadomości, że matryca w D70 szumi. Przy wyższych czułościach nawet bardzo. Od Ciebie zależy, czy i w jaki sposób będziesz potrafił ten szumek przekuć w pożądany efekt.
    Jeśli natomiast chcesz ten efekt zminimalizować, to:
    - maksymalnie jasne szkiełko,
    - minimalna czułość (na ISO200 jest w pełni akceptowalny),
    - NEFy czyszczone w postprocesingu.
    I po problemie.
    Przepraszam jeśli piszę rzeczy, o których doskonale wiesz, ale wiesz doskonale, że wpadają tu również osoby znacznie mniej "w kursie dzieła" od Ciebie.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

t. 3' , ISO 800 i ciemno jak w d.... to może lepiej noktowizor kupić
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Ech szkoda sływ nawet....
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Drażni was prawda
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

różowe plamki szumy powiadasz?
    spotkalem się z tym, nie wiem czy mówimy o tym samym ale tego typy dolegliwości są spowodowane obecnością układów elektronicznych w pobliżu matrycy, które to układy po prostu się grzeją... stąd odbarwienia przy długich ekspozycjach. efekt można szczególnie zauważyć robiąc takie zdjęcia w chlodnym otoczeniu, wtedy różnica temperatur jest większa i większe plamy.
    a co Ty taki ciekawski?

Kapitan Planeta
    Gość

Domyślnie Re: SZUMY D70

Cytat Zamieszczone przez mekmek
    ciekawi mnie czy otrzymacie czarne zdjęcie, czy bedą na nim szumy w postaci różowych zabarwień
    Pisząc o szumach masz na myśli te zabłąkane elektrony, które przebyły miliony, miliardy lat świetlnych przez nieskończoną pustkę wszechświata. Często migrując między różnymi ciałami, mknąc z niewyobrażalną prędkością. Wciąż pędzące do przodu, do przodu, do przodu dalej… By u kresu swego żywota zostać pochwyconymi przez matrycę w twoim aparacie i uwiecznić swój wizerunek na pięknej fotografii?
    Ale za prawdę powiadam Ci, śmierć tegoż elektronu to tylko pozory. Przenika on tyko przez elektroniczne układy twojego aparatu, który wciąż tworzy i uwalnia w przestrzeń nieskończoną ilość nowych, świeżych, napełnionych elektrycznością istnień, które wyruszają w swoją odwieczną wędrówkę po wszechświecie by dalej budować chaos i generować nowe obrazy.

Powinieneś być z tego dumny.

Domyślnie

mekmek ale zapomniałeś podać na jakiej przysłonie bo wiesz u mnie na powyżej F 8
    widoczne są czarne dziury
    i z łaski swojej popraw te błędy w podpisie ...
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów