PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa szybka karta

archigraph
23-11-2007, 16:00
Czy do nikona D70 jest sens kupowania tak szybkiej karty? Czy d70 zdoła wykorzystać tak dużą prędkość transferu?Czy nie będzie jej traktował jak EXTREMEIII lub nawet II ?
SANDISK CF 4GB EXTREME IV - 40 MB/s
Karta pamięci Lexar 8GB 300x professional UDMA

copywriter2000
23-11-2007, 16:13
Sprawdź sobie na stronie Nikona jak to jest z kartami obsługiwanymi przez Twoje body. Z tego co się orientuję 8 gb może nie łyknąć. A jeśli chodzi o prędkośc... Kiedyś na Fotopolis czytałem że różnice są niedostrzegalne.

KKorzeniowski
24-11-2007, 01:42
niedostrzegalne beda zapewne przy robieniu zdjec... i wydaje mi sie, ze z dosc prostego powodu:
aparat robi zdjecia maks 5 MB (pi razy oko - jak sie robi NEF), wedlug producenta D70(s) jest w stanie w serii pstrykac do 3 takich fotek na sekunde, co daje nam 15 MB zdjec do zapisania co sekunde... tak wiec moim zdaniem roznica miedzy karta 15 a 40 MB bedzie tu niezauwazalna...
natomiast jesli chodzi o transfer do kompa, to przy USB 2.0 (nie chce mi sie teraz wyszukiwac dokladnych predkosci), roznica w czasie przewalenia calej 4-gigowej karty na PC bedzie napewno zauwazalna, bo tu najwolniejszym elementem bedzie wlasnie karta...

poprawcie mnie, jesli cos pokrecilem...
pzdr

jeszcze moze dodam, ze nie wnikam tu, czy aparat bedzie z dana karta wogole wspolpracowal... :)

who
24-11-2007, 08:51
Dokladnie przy szybkich kartach chodzi przedewszystkim o to zeby szybko mozna bylo zgrac zdjecia na kompa, a nie czy aparat da rade, bo jezeli nie strzelasz serii po powiedzmy 15 zdjec to nawet tego nie zauwazysz, po to jest pamiec w aparacie zeby serie zdjec najpierw szly tam a jak ma czas to ida na karte
a po za tym sprawdz najpierw czy te karty beda chodzic u ciebie, tak dla pewnosci

Sloniacz
26-11-2007, 10:55
myslę, że ta tabelka da ci odpowiedź
szybkość zapisu na różnych kartach D70s (http://tiny.pl/jldm)

chyba nie warto w najszybsze się ładować jeśli chodzi tylko o robienie zdjęć