Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Nowa szybka karta

Czy do nikona D70 jest sens kupowania tak szybkiej karty? Czy d70 zdoła wykorzystać tak dużą prędkość transferu?Czy nie będzie jej traktował jak EXTREMEIII lub nawet II ?
    SANDISK CF 4GB EXTREME IV - 40 MB/s
    Karta pamięci Lexar 8GB 300x professional UDMA

Domyślnie

Sprawdź sobie na stronie Nikona jak to jest z kartami obsługiwanymi przez Twoje body. Z tego co się orientuję 8 gb może nie łyknąć. A jeśli chodzi o prędkośc... Kiedyś na Fotopolis czytałem że różnice są niedostrzegalne.
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

niedostrzegalne beda zapewne przy robieniu zdjec... i wydaje mi sie, ze z dosc prostego powodu:
    aparat robi zdjecia maks 5 MB (pi razy oko - jak sie robi NEF), wedlug producenta D70(s) jest w stanie w serii pstrykac do 3 takich fotek na sekunde, co daje nam 15 MB zdjec do zapisania co sekunde... tak wiec moim zdaniem roznica miedzy karta 15 a 40 MB bedzie tu niezauwazalna...
    natomiast jesli chodzi o transfer do kompa, to przy USB 2.0 (nie chce mi sie teraz wyszukiwac dokladnych predkosci), roznica w czasie przewalenia calej 4-gigowej karty na PC bedzie napewno zauwazalna, bo tu najwolniejszym elementem bedzie wlasnie karta...

poprawcie mnie, jesli cos pokrecilem...
    pzdr

jeszcze moze dodam, ze nie wnikam tu, czy aparat bedzie z dana karta wogole wspolpracowal...
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

Dokladnie przy szybkich kartach chodzi przedewszystkim o to zeby szybko mozna bylo zgrac zdjecia na kompa, a nie czy aparat da rade, bo jezeli nie strzelasz serii po powiedzmy 15 zdjec to nawet tego nie zauwazysz, po to jest pamiec w aparacie zeby serie zdjec najpierw szly tam a jak ma czas to ida na karte
    a po za tym sprawdz najpierw czy te karty beda chodzic u ciebie, tak dla pewnosci
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

myslę, że ta tabelka da ci odpowiedź
    szybkość zapisu na różnych kartach D70s

chyba nie warto w najszybsze się ładować jeśli chodzi tylko o robienie zdjęć
    D7100|S17-50F2.8|S70-210 APO|YN-560EX

Uprawnienia umieszczania postów