Zobacz pełną wersję : Problem z lustrem
madmax88
18-11-2007, 21:28
jestem nową osoba zarejestrowaną na tym forum, posiadam d70s i mam obecnie taki problem, na 99,99% mam zarysowane lustro przez co na zdjęciach pojawiają mi się czarne plamki na konkretnych kolorach (nie na każdym, przede wszystkim na jasnoniebieski). Z początku myślałem że osiadł mi tam jakiś pyłem, ale próba wyczyszczenia nic nie dała. Idę jeszcze w czwartek do serwisu aby mi sprawdzili co i jak. Stąd moje pytanie ile by mogła kosztować naprawa tego, uszkodzenia przypuszczalnie konieczna była by wymiana tego lustra i jakch kosztów mógłby się spodziewać. Byłbym wdzięczny za odpowiedz.
Szukałem na forum podobnych tematów o wymianie lustra ale nie znalazłem dokładnie tego co mnie interesuje.
grzegorz_75
18-11-2007, 21:41
Zarysowane lustro nie ma żadnego wpływu na to,co widać na zdjęciu.Możesz mieć zabrudzony filtr matrycy,ewentualnie wewnętrzne szkło obiektywu.
Masz po prostu brudną matrycę a nie lustro - są o tym na forum tony informacji ;)
madmax88
18-11-2007, 21:46
jeśli chodzi o obiektyw to odpada ponieważ mam dwa i na każdym jest ta plamka i w tym samych miejscach, a filtr jest czysty ale za to na lustrze widać w jednym miejscu niby ryskę której nie da sie usunąć.
Jak już mówiłem w czwartek idę oddać go do serwisu może coś poradzą, jeśli mówisz że od lustro nie ma wpływu na skazy to może nie będzie tak źle i nie będę musiał g naprawiać.
grzegorz_75
18-11-2007, 21:52
W takim razie na 100% zabrudzona matryca.
Jak masz gruszkę, to dmuchnij nią w matrycę (tylko ustami nie dmuchaj !!!) . Często niewidoczne pyłki na filtrze matrycy na zdjęciach bedą już widoczne... Dlatego dmucha sie praktycznie na ślepo, a kontroluje na zdjęciach z przysloną 16...
Tak jak napisali poprzednicy, lustro nie ma nic do rzeczy. Serwis nie jest Ci raczej potrzebny, chyba, że nie czujesz sie na siłach użyć gruszki.
wiktor.bakiewicz
18-11-2007, 22:00
primo-wrzuc foto tutaj
duo- na jakich przesłonach wychodzi ci ten babol?
primo+duo-nie idz do serwisu bo cie okantuja, skasuja i pozegnaja
copywriter2000
18-11-2007, 22:10
Secundo duo: Słuchaj kolegów! Masz syf na matrycy. Wstaw fotę a My Ci powiemy co dalej;D
BugsBunny
18-11-2007, 22:12
jeśli chodzi o obiektyw to odpada ponieważ mam dwa i na każdym jest ta plamka i w tym samych miejscach, a filtr jest czysty ale za to na lustrze widać w jednym miejscu niby ryskę której nie da sie usunąć.
2 obiektywy z paprochami w tych samych miejscach?:mrgreen:
masz zabrudzoną matrycę, najbardziej widać to na niebie ( niebieskim ), im większa przysłona tym wyraźniej. pyłki są bardzo malutkie, więc patrząc okiem do aparatu możesz ich nie widzieć
gruszka Sanity nietalkowana z ostrym końcem ( do kupienia w aptece, do odsysania niemowlaczków ) i kilka dmuchnięć załatwia sprawę
kronos28
18-11-2007, 22:26
i proponuje jeszcze poczytać o budowie i zasadzie działania lustrzanki np TU (http://en.wikipedia.org/wiki/Single-lens_reflex_camera)
madmax88
18-11-2007, 22:27
przekonaliście mnie spróbowałem prysnąć powietrzem z gruszki na filtr i rzeczywiście poskutkowało jest mniej tych zabrudzeń dopiero przy przysłonie 16 zobaczyłem jaka mam brudną. Przepraszam że męczyłem, ale jestem dopiero początkującym fotografem to więc sie spytałem. Bo na lustrze jak patrzę mam rysę której nie mogłem usunąć w żaden sposób i myślałem że mam ją uszkodzoną i akurat skaza pokrywała się z tą "rysą" teraz już jej nie ma. Jeśli chodzi o serwis to mam tam znajomego dlatego miałem iść w czwartek, to jak by co za zwykłe czyszczenie by mnie nie skasował. Jeszcze raz dziękuję.
Czyli jak to już ktoś powiedział "rysa" i zabrudzenia na lustrze nie ma nic wspólnego z plamami na zdjęciu??
copywriter2000
18-11-2007, 22:41
TAK! NIC! Trzaskaj foty a lustrem się nie przejmuj! Tam tylko widzisz obraz! Lustro nie ma nic wspolnego z przenoszeniem obrazu na matrycę ktora to jest odpowiedzialna za zdjęcie.
Ps. CO nie znaczy, że masz je traktować paluchami lub innymi dziwnymi metodami badawczymi.
Poczytaj lepiej o budowie APARATU! Bo to co wypisujesz niezbyt dobrze świadczy o Twojej wiedzy, Z całym szacunkiem do Twojego braku doświadczenia. Po prostu musisz wiedzieć CZYM, a dopiero potem JAK.
BugsBunny
18-11-2007, 22:43
Czyli jak to już ktoś powiedział "rysa" i zabrudzenia na lustrze nie ma nic wspólnego z plamami na zdjęciu??
w trakcie wykonywania zdjęcia lustro jest uniesione, nie bierze udziału w naświetleniu klatki, podobnie jak matówka
zanieczyszczenia na nich będą widoczne w trakcie kadrowania, i oczywiście mogą przemieścić się na matrycę i wtedy staną się widoczne na zdjęciach
paprochy widoczne na fotce są zawsze na matrycy lub w obiektywie, zwykle na tylnej soczewce; uszkodzenia przedniej na ogół nie są widoczne, mogą mieć wpływ na odbicia światła