Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Problem z lustrem

jestem nową osoba zarejestrowaną na tym forum, posiadam d70s i mam obecnie taki problem, na 99,99% mam zarysowane lustro przez co na zdjęciach pojawiają mi się czarne plamki na konkretnych kolorach (nie na każdym, przede wszystkim na jasnoniebieski). Z początku myślałem że osiadł mi tam jakiś pyłem, ale próba wyczyszczenia nic nie dała. Idę jeszcze w czwartek do serwisu aby mi sprawdzili co i jak. Stąd moje pytanie ile by mogła kosztować naprawa tego, uszkodzenia przypuszczalnie konieczna była by wymiana tego lustra i jakch kosztów mógłby się spodziewać. Byłbym wdzięczny za odpowiedz.

Szukałem na forum podobnych tematów o wymianie lustra ale nie znalazłem dokładnie tego co mnie interesuje.

Domyślnie

Zarysowane lustro nie ma żadnego wpływu na to,co widać na zdjęciu.Możesz mieć zabrudzony filtr matrycy,ewentualnie wewnętrzne szkło obiektywu.

Domyślnie

Masz po prostu brudną matrycę a nie lustro - są o tym na forum tony informacji
    D50 | N18-70 | N55-200 VR | N50 | Phoenix 100/3.5 | Crumpler That! | Slik 500DX

Kokodżambo i do przodu!

Domyślnie

jeśli chodzi o obiektyw to odpada ponieważ mam dwa i na każdym jest ta plamka i w tym samych miejscach, a filtr jest czysty ale za to na lustrze widać w jednym miejscu niby ryskę której nie da sie usunąć.

Jak już mówiłem w czwartek idę oddać go do serwisu może coś poradzą, jeśli mówisz że od lustro nie ma wpływu na skazy to może nie będzie tak źle i nie będę musiał g naprawiać.

Domyślnie

W takim razie na 100% zabrudzona matryca.

Domyślnie

Jak masz gruszkę, to dmuchnij nią w matrycę (tylko ustami nie dmuchaj !!!) . Często niewidoczne pyłki na filtrze matrycy na zdjęciach bedą już widoczne... Dlatego dmucha sie praktycznie na ślepo, a kontroluje na zdjęciach z przysloną 16...
    Tak jak napisali poprzednicy, lustro nie ma nic do rzeczy. Serwis nie jest Ci raczej potrzebny, chyba, że nie czujesz sie na siłach użyć gruszki.
    D80 N18-70 N70-300VR N35-80 T100-300 SB600

Domyślnie

primo-wrzuc foto tutaj
    duo- na jakich przesłonach wychodzi ci ten babol?
    primo+duo-nie idz do serwisu bo cie okantuja, skasuja i pozegnaja

Domyślnie

Secundo duo: Słuchaj kolegów! Masz syf na matrycy. Wstaw fotę a My Ci powiemy co dalej;D
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmax88 Zobacz posta
    jeśli chodzi o obiektyw to odpada ponieważ mam dwa i na każdym jest ta plamka i w tym samych miejscach, a filtr jest czysty ale za to na lustrze widać w jednym miejscu niby ryskę której nie da sie usunąć.
    2 obiektywy z paprochami w tych samych miejscach?
    masz zabrudzoną matrycę, najbardziej widać to na niebie ( niebieskim ), im większa przysłona tym wyraźniej. pyłki są bardzo malutkie, więc patrząc okiem do aparatu możesz ich nie widzieć
    gruszka Sanity nietalkowana z ostrym końcem ( do kupienia w aptece, do odsysania niemowlaczków ) i kilka dmuchnięć załatwia sprawę
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

i proponuje jeszcze poczytać o budowie i zasadzie działania lustrzanki np TU
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów